050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Bulgarije
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
bulgarije.jpg

Praktische informatie Bulgarije

Algemene informatie Bulgarije

HoofdstadSofia
StaatsvormRepubliek met een parlementair stelsel
Oppervlakte110.900 km²
Aantal inwonersca. 6.966.899
Bevolkingsdichtheidca. 62,8 per km²
Officiële taalBulgaars
ReligiesBulgaars-orthodox 85%, moslim 12%, overig 4%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Bulgarije verblijft u in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen naar Bulgarije wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Bulgarije is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Bulgarije-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Bulgarije

De netspanning in Bulgarije bedraagt 220 volt. Een wereldstekker is niet nodig.

Entreegelden

Entreegelden zijn niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Bij attracties gelden geen groepskortingen.

Eten en drinken in Bulgarije

Het gemiddelde prijsniveau in Bulgarije ligt lager dan in Nederland. In de belangrijke toeristische gebieden liggen prijzen voor dranken en voedsel hoger dan in de rest van het land. De basis van de Bulgaarse keuken is Slavisch met verschillende invloeden uit naburige landen. Verse vis en zeevruchten zijn belangrijke specialiteiten van de Zwarte Zeekust.

Het ontbijt kan bestaan uit brood, paprika's, tomaten, witte kaas, yoghurt en hardgekookte eieren of een omelet. Daarbij wordt thee en koffie geserveerd.

Met de lunch en diner worden soep, schapenkaas, brood en vleesgerechten geserveerd. Diverse gerechten met groenten en vlees worden langdurig gestoofd of gesmoord op een vuurtje. De meeste toetjes zijn vrij zoet.

Bulgaren drinken Turkse koffie, maar ook een gewoon klein kopje sterke koffie (te vergelijken met espresso). Oploskoffie, espresso en cappuccino zijn algemeen verkrijgbaar.

De bekendste sterke drank is de rakíja. Ook bier (zowel lokaal gebrouwen als exportmerken) zijn normaal verkrijgbaar. De Bulgaarse witte en rode wijnen staan internationaal goed aangeschreven.

Feestdagen in Bulgarije

• 1 januari: nieuwjaarsdag
• 3 maart: Bevrijdingsdag
• maart/april: Bulgaars Orthodox Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• 6 mei: Sint George-dag
• 24 mei: dag van onderwijs, cultuur en letterkunde (St.Cyrillus en Methodiusdag)
• 6 september: dag van de hereniging
• 22 september: Onafhankelijkheidsdag
• 25 en 26 december: Kerstmis

Op deze feestdagen zijn winkels, restaurants, openbare instellingen over het algemeen gesloten. In grote(re) steden en toeristencentra zijn winkels en restaurants vaak wel geopend, maar dit kan per plaats verschillen!

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Bulgarije is het geven van fooien aan bedienend personeel geen verplichting, maar wordt natuurlijk altijd gewaardeerd. Leidraad hierbij is het te betalen bedrag naar boven afronden. Een fooi van 5-10% van het bedrag is een gemiddelde. Uw reisleider zal tijdens de reizen in Bulgarije geen fooienpot hanteren. U kunt zelf bepalen of u lokale gidsen met een fooi wilt bedanken voor hun werk.

Fotograferen

Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden, dus vraag altijd om toestemming voor u een foto van een persoon maakt. Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is ten strengste verboden. Ook fotograferen in kerken en musea is vaak niet toegestaan en staat meestal aangegeven. Soms moet bij een attractie voor fotograferen en filmen worden betaald. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Bulgarije algemeen verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Bulgarije

De munteenheid in Bulgarije is de lev, onderverdeeld in 100 stotin. Pinautomaten zijn in voldoende mate te vinden, maar zijn soms alleen te benutten met een lokale bankpas en niet voorzien van de bekende logo's. In veel winkels kunt u met uw pinpas met Maestro-logo betalen. Creditcards worden algemeen geaccepteerd.
U kunt geld wisselen op luchthaven, bij banken, wisselkantoren en in veel hotels. De wisselkoersen in hotels en bij banken op het vliegveld zijn over het algemeen iets ongunstiger. Het is niet noodzakelijk om in Nederland al geld te wisselen.

Kledingadvies voor Bulgarije

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Omdat in de Balkanlanden soms van het ene op het andere moment kan regenen is het goed om altijd een eenvoudig regenjasje of paraplu bij de hand te hebben. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal. In Bulgarije is het ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk te betreden.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Bulgarije en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Bulgarije. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Bulgarije

Een belangrijk verschil met Nederland: nee schudden betekent in Bulgarije ja.

Openingstijden

Winkels:
Zijn doorgaans geopend van maandag tot en met zaterdag van 07.00 of 08.00 uur tot 19.00 of 20.00 uur. Winkels voor levensmiddelen sluiten vaak later (soms 20.00 uur) en zijn soms ook op zondag (enige uren) geopend.

Banken:
Zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 17.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Bulgarije heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle cultuurvakanties (culturele groepsreizen) worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels is het verboden te roken. In de praktijk wordt echter regelmatig van het rookverbod afgeweken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Openbare toiletten worden helaas niet altijd goed schoon gehouden. In het binnenland van Bulgarije komt men bij een sanitaire stop soms nog hurktoiletten tegen.

Souvenirs

Gebruikelijke souvenirs kunnen vrij uitgevoerd worden. Voor het naar Nederland meenemen van kunst en archeologische of historische voorwerpen is een vergunning nodig van de Bulgaarse autoriteiten. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In de toeristische gebieden in Bulgarije spreekt het bedienend personeel in restaurants over het algemeen voldoende Engels of Duits. Winkelpersoneel spreekt vaak alleen Bulgaars. Buiten de toeristische gebieden kan de taal een probleem opleveren.

Telefoon, internet en post

Telefoonkosten bij gebruik in het hotel kunnen hoog zijn! De meeste hotels beschikken over gratis wifi. Een brief naar Nederland sturen duurt vanuit Bulgarije circa een week. Postzegels zijn verkrijgbaar op het postkantoor en soms in souvenirwinkels indien men er een ansichtkaart bij koopt.

Tijdverschil

In Bulgarije is het een uur later dan in Nederland, zowel in zomer- als wintertijd.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Bulgarije zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Bulgarije hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. De Bulgaarse touringcars zijn van redelijk tot goede kwaliteit, maar kunnen eenvoudiger zijn dan de Nederlandse touringcars. De infrastructuur in Bulgarije is redelijk tot goed te noemen, maar er is nog veel achterstallig onderhoud aan het wegennet. Lokale wegen en toeristische routes kunnen soms druk zijn, voornamelijk in het zomerseizoen. De verkeersregels worden soms wat losser geïnterpreteerd dan in Nederland. In Bulgarije is een tolvignet nodig om gebruik te mogen maken van het wegennet. Ook voetpaden en trottoirs zijn soms in slechte staat.

Water (drinkwater)

Het is af te raden om leidingwater te drinken in Bulgarije: het water is meestal van goede kwaliteit, maar kan toch stoffen/zouten bevatten die darmklachten kunnen veroorzaken. Soms wordt er een beetje chloor aan toegevoegd. Flessen mineraalwater zijn algemeen verkrijgbaar in supermarkten en kiosken. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee.