050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Cambodja
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
cambodja.jpg

Praktische informatie Cambodja

Algemene informatie Cambodja

HoofdstadPhnom Penh
StaatsvormConstitutionele monarchie
Oppervlakte181.035 km²
Aantal inwonersca. 16.926.984
Bevolkingsdichtheidca. 93,5 per km²
Officiële taalKhmer
ReligiesTheravada-boeddhisme 96%, overig 4%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Cambodja verblijft u meestal in goede middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en regio verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk. Over het algemeen verblijven we in Cambodja in hotels voorzien van een zwembad, waar het prettig toeven is na een lange dag. Meestal is er ook een spa- en/of massageservice aanwezig.

Reizen naar verre bestemmingen brengt soms kleine ongemakken met zich mee. Omdat in Cambodja uw kamers voorzien zijn van airconditioning heeft u zelden last van ongedierte. Een beestje dat u in Cambodja wel kunt tegenkomen is een tjiktjak: een kleine hagedissoort die insecten eet en dus eigenlijk heel nuttig is. Een klamboe heeft u niet nodig. Het kan ook voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken, die overigens zelden voorkomen, worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen naar Cambodja wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

We reizen per boot naar Cambodja. Aangezien de koffers in en uit het ruim getild moeten worden, is het belangrijk dat uw koffer ook echt niet zwaarder is dan 20 kilo. In Cambodja kan in alle gevallen (boot, bus en hotel) kofferservice geregeld worden. Hiervoor betaalt u een klein bedrag dat meegenomen wordt in de centrale fooienpot die de reisleider beheert.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Cambodja is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Cambodja-reizen veel gewandeld worden over soms ongelijke ondergrond. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Cambodja

De netspanning in Cambodja bedraagt 220 volt. Voor Cambodja heeft u geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Cambodja wordt geen korting gegeven op de entreegelden indien u 65 jaar of ouder bent.

Eten en drinken in Cambodja

In de Cambodjaanse hotels staat ’s morgens een westers ontbijtbuffet voor u klaar eventueel aangevuld met lokale gerechten. In zowel Phnom Penh als Siem Reap kunt u voor de lunch vrij eenvoudig een sandwich kopen, de prijzen hiervoor zijn nagenoeg gelijk aan die van Nederland.

Ook voor het diner geldt dat er genoeg mogelijkheden zijn om goed en veilig te eten, zowel westerse als lokale gerechten. Ook hier geldt dat het prijspeil nagenoeg gelijk is aan de westerse landen.
In de hotels waar wij verblijven, kunt u zonder problemen sla en gesneden fruit eten. Buiten de hotels kan uw reisleider u adviseren waar het veilig is om te eten.

Het wordt afgeraden om snacks en dergelijke te kopen van de stalletjes langs de weg. Hoewel het er in het algemeen heerlijk uitziet en ruikt, is het risico op onveilig voedsel aanwezig. IJsblokjes in frisdranken zijn geen probleem in Cambodja: deze worden gemaakt van schoon water.

In Cambodja zijn er verschillende soorten alcoholische dranken verkrijgbaar. Mocht u wijn drinken, dan is het vaak beter om de huiswijn te nemen. In huiswijn zit een hoge omloopsnelheid en daardoor is de kwaliteit constanter. Bij speciale (duurdere) wijnen loopt u het risico dat deze al te lang in hoge temperaturen bewaard zijn en de kwaliteit daardoor is verminderd.

Feestdagen in Cambodja

De belangrijkste feestdagen in Cambodja zijn:

13 t/m 16 april – Khmer Nieuwjaar
Het belangrijkste feest in het land. Als je niet van water houdt kan je deze dagen beter vermijden, want het is namelijk traditie dat er water wordt gegooid op voorbijgangers ( hoewel westerse toeristen meestal wel ontzien worden).

26 t/m 28 september – Pchum Ben
Religieus festival in Cambodja waarbij veel Cambodjanen hun respect aan overleden familieleden betuigen.

24 november – Waterfestival
Tijdens volle maan in november wordt in zowel Siem Reap als Phnom Penh het Waterfestival gevierd. Drie dagen lang is het dan feest ter afsluiting van het regenseizoen. Er worden bootraces gehouden, er is vuurwerk en er zijn veel toeschouwers.

Januari of februari – Chinees nieuwjaar
De exacte datum voor het Chinese Nieuwjaar wisselt jaarlijks. Deze feestdag wordt steeds belangrijker in Cambodja doordat er veel Chinezen in Cambodja wonen en vooral ook door het toenemende aantal Chinese toeristen.

Deze en ook andere feestdagen leveren geen beperkingen op voor uw reis. De meeste restaurants en voorzieningen zijn gewoon open, het kan tijdens deze feestdagen hooguit wat drukker zijn in de steden.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In sommige landen heerst echter een uitgesprokener fooiencultuur. In Cambodja maken we gebruik van een centrale fooienpot waaruit de gidsen, de chauffeur, de kofferjongens en het bootpersoneel een fooi krijgen. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen. In restaurants is het gebruikelijk dat u een fooi geeft die ongeveer 5-10% van de rekening bedraagt.

Fotograferen

Cambodjanen vinden het over het algemeen geen probleem om gefotografeerd te worden. Het wordt vaak wel op prijs gesteld dat u de gemaakte foto aan hen laat zien. In Cambodja geldt dat militairen, politie, grensbewaking en de betreffende locaties absoluut niet gefotografeerd mogen worden. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan het zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen als u dit verbod negeert. In Cambodja zijn (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s niet overal verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Cambodja

De lokale munteenheid in Cambodja is de riel, die u bij geldautomaten in de grote steden kunt pinnen (pinpas met Maestro-logo en alle creditcards). De meest gangbare munteenheid is echter de Amerikaanse dollar. Wanneer u in Cambodja betaalt met Amerikaanse dollars krijgt u als wisselgeld ook de Amerikaanse dollar, eventueel aangevuld met de riel, terug. Deze kunt u op een later tijdstip ook gewoon weer gebruiken als betaalmiddel. U moet er alleen voor zorgen dat u na afloop van de reis geen riel meer over heeft: u kunt ze namelijk niet terug wisselen.

Let op: De Amerikaanse dollarbiljetten moeten echt nieuw zijn, er mag haast geen kreukje in zitten. Biljetten van 100 dollar worden amper geaccepteerd in restaurants en winkels. U kunt in Cambodja ook bij de pinautomaten (pinpas met Maestro-logo en alle creditcards) dollars pinnen, maar dan krijgt u alleen biljetten van 100 dollar. U kunt het beste in Nederland nieuwe dollars kopen (kleine coupures) en deze meenemen naar Cambodja. Ook uw visum voor Cambodja moet u in Vietnam betalen in Amerikaanse dollars.

Kledingadvies voor Cambodja

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal. Ook een regenjas of een paraplu kan handig zijn.

Voor een bezoek aan het koninklijk paleis in Phnom Penh is het van belang dat uw knieën, schouders en bovenarmen bedekt zijn. Dit moet gebeuren met vaste kledingstukken, een sjaal is dus niet toegestaan. Voor een bezoek aan de tempels van Angkor dienen uw schouders en bovenarmen ook bedekt te zijn, dit mag wel met een sjaal. Een nette korte broek is wel toegestaan, alleen voor het zogenaamde heiligste der heiligen in dé Angkor Wat is een korte broek niet toegestaan.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Cambodja en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Cambodja. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Cambodja

Cambodjanen zijn zeer voorkomend en beleefd, u zult te allen tijde zeer vriendelijk begroet en bediend worden en zij verwachten van ons hetzelfde. De korte buiging die ze voor u maken verwachten ze niet terug, maar ze vinden het altijd wel leuk als u daar een poging toe doet.

In Cambodja is het hoofd niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk het hoogste onderdeel van het lichaam. Bij kinderen is het dan ook niet de bedoeling dat u hen een aai over hun hoofd geeft.
De voeten zijn daarentegen het laagste en als u ergens gaat zitten, kunt u deze het beste onder uw stoel of tafel houden. Languit onderuit zitten waarbij uw voeten naar iemand anders wijzen is niet gepast.

Openingstijden

Winkels
Winkels gaan ’s morgens vroeg open en sluiten pas rond 21.00 uur in de avond. In een toeristenstad als Siem Reap zijn er speciale nightmarkets waar u tot diep in de nacht terecht kunt.

Banken en kantoren
Banken en kantoren zijn in het weekend gesloten, maar een ATM is altijd wel beschikbaar.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Cambodja heeft u geldige grensdocumenten en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Vietnam)!

Visum
Voor Cambodja heeft u een visum nodig dat u bij aankomst in Cambodja koopt. Hiervoor heeft u een pasfoto en 2 kopieën van uw paspoort nodig. Dit visum kost circa US$ 34,- en is niet bij de reissom inbegrepen. U betaalt het visum in dollars, als u vanuit Vietnam Cambodja binnenkomt. Voor het visum van Cambodja dient u minimaal 3 lege pagina’s in uw paspoort te hebben. Als u dit niet heeft, kost het visum US$ 10,- meer.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Cambodjanen roken zelf erg weinig, maar bij ieder hotel of restaurant is er buiten wel een mogelijkheid om te roken. Het is verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Sanitaire voorzieningen zijn goed in Cambodja, zowel in onze hotels als bij de bezienswaardigheden.
Het is wel handig om zelf wat toiletpapier in uw tas te hebben, want dit is niet altijd aanwezig bij de openbare toiletten.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De Cambodjanen spreken de Khmertaal, op het platteland spreekt men niet anders. In hotels, restaurants en winkels kunt u ook prima uit de voeten met Engels.

Telefoon, internet en post

Telefooncellen kent men niet in Cambodja, als u wilt telefoneren zal dat vanuit uw hotel moeten, maar dit is in het algemeen vrij duur. Vraag alvorens u gaat bellen bij de receptie wat de kosten hiervoor zijn. Gratis wifi is in alle hotels beschikbaar en daarnaast ook bij de meeste restaurants.

Tijdverschil

Cambodja kent geen zomer- en wintertijd, dit betekent dat het in onze zomerperiode in Cambodja vijf uur later is en in de winter zes uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Cambodja is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / Wegen

We stellen ook in Cambodja hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. De beschikbare touringcars in Cambodja zullen van een oudere datum zijn, maar voldoen prima om uw reis aangenaam te laten verlopen.

De infrastructuur in Cambodja laat soms te wensen over. Wegen kunnen slecht zijn, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in veel landen losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Cambodja is van mindere kwaliteit, u zult dus altijd flessen (mineraal)water moeten kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken. Uw mond spoelen na het tanden poetsen kan wel met het kraanwater.

Gratis drinkwater in de touringcar
In de touringcar in Cambodja zijn 19-liter flessen met mineraalwater aanwezig. U kunt uw eigen waterfles gedurende de gehele reis gratis vullen. Zo beschikt u altijd en gemakkelijk over voldoende drinkwater en reduceren we samen het gebruik van het aantal plastic wegwerpflessen.