050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Canada
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
canada.jpg

Praktische informatie Canada

Algemene informatie Canada

HoofdstadOttawa
Staatsvorm Federatie constitutionele monarchie met een parlementair systeem en een meerpartijenstelsel
Oppervlakteca. 9.984.670 km²
Aantal inwonersca. 37.694.085
Bevolkingsdichtheidca. 3,8 per km²
Officiële talenEngels en Frans
ReligiesChristen 67,3%, waarvan katholiek 58,0% en overig christen 42,0%, moslim 3,2%, hindoe 1,5%, sikh 1,4%, onkerkelijk 23,9%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Canada verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. De hotels in Canada hebben een aantal punten waarop ze zich meestal onderscheiden van Europese hotels. Zo zijn de kamers in het algemeen vrij ruim en zijn de bedden groot en comfortabel. Ook is er meestal de mogelijkheid om (gratis) koffie en thee op de kamer te kunnen maken en om ijs te halen uit een ijsmachine in de hal. Daarentegen zijn er ook hotels, zeker in de kleinere plaatsen in bijvoorbeeld het westen van Canada, die geen lift hebben. In dat geval moet u dus zelf (met wat hulp) de bagage een verdieping naar boven tillen. Bij elke Canada-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Canada is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Canada

De netspanning in Canada bedraagt 110 volt, hierdoor duurt het opladen van veel apparaten langer dan u gewend bent. Om uw apparaten aan te sluiten op het lichtnet heeft u een wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Soms ontvangt u korting op de entreegelden van bijvoorbeeld als u 60 of 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt, al wordt op veel plaatsen ook om het origineel gevraagd.

Eten en drinken in Canada

In Canada is er in de grote steden van alles te krijgen en bovendien van een uitstekende kwaliteit. Naast goed (rund)vlees en goede visgerechten, is er door de grote aantallen Aziatische immigranten ook een zeer groot aantal Aziatische restaurants waar u voor betrekkelijk weinig geld heel goed kan eten. Buiten de grote steden wordt de keuze snel minder groot en kan het voorkomen dat een ketenrestaurant met broodjes, hamburgers of pizza het beste voor handen is. Porties zijn in het algemeen groot.

Het Canadese ontbijt is stevig met brood, spek, eieren, wafels en gebakken aardappels. Het prijspeil in Canada hangt voor ons nauw samen met de koers van de Euro ten opzichte van de Canadese Dollar. De laatste jaren is deze iets gunstiger voor ons geworden, waardoor Canada een prijspeil heeft dat redelijk te vergelijken is met Nederland. U moet er wel rekening mee houden dat over bedragen in de winkels en in restaurants altijd nog de Sales Tax (BTW) heen komt. Het percentage verschilt per provincie, maar als vuistregel kunt u 10% hanteren. In de horeca wordt u bovendien geacht ook nog eens minimaal 10-15% fooi te geven.

Feestdagen in Canada

Naast de bekende christelijke feestdagen heeft Canada de volgende feestdagen:
• 1 januari: nieuwjaarsdag
• 6 januari: Driekoningen
• de maandag voor 25 mei: Victoria-dag
• 1 juli: Canada-dag
• tweede maandag in oktober: Thanksgiving
• 11 november: herdenkingsdag

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Canada heerst echter een uitgesproken fooiencultuur. In de horeca zijn fooien het voornaamste deel van de inkomsten van het bedienend personeel. Daarom wordt er net als in de VS van u verwacht dat u standaard minimaal 10-15% (of meer natuurlijk) bij de rekening optelt. Soms staat dit zelfs op de rekening ingevuld en als u met creditcard betaalt, kunt u intoetsen hoeveel ´gratuity´ (fooi) u wilt toevoegen aan de rekening.

Fotograferen

In Canada kunt u uitstekend fotograferen. Om een kans te hebben om bijvoorbeeld een passerende beer of een opduikende walvis te fotograferen, is het handig om een snelle camera te hebben of om uw camera op sport-stand te zetten. In Canada zijn overal (vervangings-)materialen zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Canada

In Canada wordt betaald met de Canadese Dollar die u al in Nederland of op de luchthaven kunt wisselen. De goedkoopste optie is om één keer na aankomst een groot bedrag te pinnen voor de kleine uitgaven en verder zo veel mogelijk met uw creditcard te betalen. In Canada kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en ook betalen in winkels. Controleer wel voor vertrek bij uw bank of u uw pinpas voor gebruik buiten Europa moet activeren. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen (dit is in verhouding wel een stuk duurder). Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor noodgevallen, euro’s in contanten mee te nemen.

Kledingadvies voor Canada

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en in Canada kan het ook in de zomer soms hard regenen.

Omgangsvormen in Canada

Canadezen zijn in het algemeen erg vriendelijk, hoffelijk en behulpzaam. Ze maken graag een praatje en zijn in het openbaar vrij rustig en bescheiden.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Canada en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Canada. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Openingstijden van winkels, banken en musea zijn vergelijkbaar met die van Nederland.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Canada heeft u geldige grensdocumenten en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Verenigde Staten)!

Visum
Voor uw reis naar Canada heeft u ook een visum nodig. Voor uw vertrek moet u zich online via ETA (Electronic Travel Authorization) registeren. Deze registratie kost circa CA$ 7,-, en moet online met een creditcard betaald worden. Het visum is digitaal gelinkt aan uw paspoort en is vijf jaar geldig of tot uw paspoort is verlopen.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Canada is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In de natuurparken in Canada zijn de sanitaire voorzieningen soms beperkt tot latrine-toiletten. Meestal zijn er ook horecagelegenheden waar men van het toilet gebruik kan maken als men een consumptie nuttigt. Het toilet aan boord van de bus is alleen voor noodgevallen, omdat het vanwege de strenge milieuwetgeving in Canada voor de chauffeur niet mogelijk is om deze grondig te reinigen als hij niet op zijn ´thuisbasis´ is.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

Er zijn twee officiële talen in Canada; Engels en Frans. In het oosten van het land is Frans de dominante taal (Quebec, Montreal), in de rest van het land wordt vrijwel uitsluitend Engels gesproken.

Telefoon, internet en post

Canada, het geboorteland van de uitvinder van de telefoon Alexander Graham Bell, heeft nu één van de beste communicatiesystemen ter wereld. Overal zijn telefooncellen te vinden en u kunt gemakkelijk uw eigen mobiel afstemmen op het lokale netwerk. Om naar Nederland te bellen draait u eerst 011-31, dan het netnummer zonder 0. In vrijwel alle hotels is gratis wifi aanwezig.

Tijdverschil

Canada is een enorm land en ligt over meerdere tijdzones verspreid. Het verschil met het westen van Canada kan oplopen tot negen uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Canada zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Canada hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Canada reizen we meestal met moderne touringcars van Amerikaanse makelij die vaak lang zijn en veel zitplaatsen hebben. Wat opvalt is dat het in- en uitstappen via één deur (bij de chauffeur) gaat. Anders dan de Europese bussen hebben ze vrijwel nooit een tweede uitgang halverwege de bus.

De infrastructuur in Canada is erg goed, maar de afstanden zijn erg groot en zeker in bergachtige gebieden in West-Canada ligt de gemiddelde snelheid soms niet zo hoog. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Canada is van goede kwaliteit en u kunt overal uit de kraan drinken. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.