050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Denemarken
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
denemarken.jpg

Praktische informatie Denemarken

Algemene informatie Denemarken

HoofdstadKopenhagen
StaatsvormConstitutionele monarchie
Oppervlakte43.098 km²
Aantal inwonersca. 5.869.410
Bevolkingsdichtheidca. 136,2 per km²
Officiële taalDeens
ReligiesLuthers 80,9%, overig protestants en katholiek 2%, islam 3,7%, overig 13,4%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Denemarken verblijft u meestal in middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. In Kopenhagen verblijft u meestal in een hotel op loopafstand van het centrum of eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer. Een kamer in het centrum zal normaliter iets kleiner zijn dan een verderaf gelegen hotel, maar uw moderne kamer is voorzien van alle nodige faciliteiten. Voordat u gebruik maakt van (betaalde) faciliteiten in uw hotel, zoals de wasservice, dient u te letten op de prijzen die daarvoor gerekend worden; die kunnen aan de hoge kant zijn. Er is in het hotel altijd een bar aanwezig. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Denemarken wordt meestal een audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje en een zender. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen, zowel bus- als vliegreizen, geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. In Denemarken kent men geen kofferservice, u zult derhalve uw koffer zelf mee moeten nemen naar uw kamer en bij vertrek ook zelf weer naar de touringcar moeten brengen. Aangezien er in de hotels meestal liften zijn, hoeft u nooit ver te lopen met uw bagage.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Denemarken is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Denemarken-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Denemarken

De netspanning in Denemarken bedraagt 230 volt. Voor Denemarken heeft u geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Denemarken ontvangt u bij sommige bezienswaardigheden korting op de entree als u 65 jaar of ouder bent. Deze prijs is vaak gelijk aan het groepstarief. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Denemarken

In Denemarken staat er ’s ochtends een uitstekend ontbijtbuffet voor u klaar voorzien van warme en koude gerechten, yoghurt, muesli en dergelijke.

Er zijn in de steden zoals Kopenhagen volop mogelijkheden om te lunchen, van een eenvoudig broodje tot een uitgebreide warme maaltijd. Het prijsniveau ligt in Kopenhagen hoger dan bij ons in Nederland en met name op de populaire terrassen in het centrum van de stad kan het prijsverschil oplopen. Het prijsniveau van de drankjes is ook hoger dan in Nederland, vooral de alcoholische dranken zijn fors duurder. De avondmaaltijd wordt meestal uitgeserveerd aan tafel en bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.

Feestdagen in Denemarken

Naast onze christelijke feestdagen kent Denemarken ook zijn eigen feestdagen, hieronder volgt een overzicht.

• 5 mei: Bevrijdingsdag
• 5 juni: Dag van de Grondwet
• 15 juni: Valdemar’s Dag, de geboorte van de Deense vlag
• 4e vrijdag na Pasen: Store Bededag

Op deze dagen kunnen musea, winkels en restaurants beperkt open zijn.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Denemarken is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Indien van toepassing zal uw reisleider u vragen om voor een lokale gids een (klein) bedrag voor fooi te reserveren. In restaurants is het eveneens gebruikelijk om een fooi te geven, de normen hiervoor zijn gelijk aan die van Nederland.

Fotograferen

Fotograferen in andere landen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In principe zijn in Denemarken overal (vervangings-)materialen zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Denemarken

In Denemarken betaalt u met de Deense Kroon die overal eenvoudig te pinnen is. In winkels en restaurants kunt u bijna overal betalen met uw eigen pinpas en creditcard. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Kledingadvies voor Denemarken

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal. In Denemarken is er vaak een buitje te verwachten, dus een paraplu of een regenjas is handig.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Denemarken en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Denemarken. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Denemarken

Denen zijn zeer beleefd en vriendelijk, maar het is lastig om contact met hen te krijgen: ze zijn meer op zichzelf. U zult in Kopenhagen regelmatig bedelaars tegenkomen die u verder niet zullen lastig vallen.

Openingstijden

Winkels
De meeste winkels in Kopenhagen zijn geopend van 9.00 / 10.00 uur tot 18.00 uur ’s avonds. Op zaterdagen zijn de winkels meestal geopend tot 16.00 uur en op zondagen van 12.00 tot 16.00 uur. In de kleinere plaatsen sluiten de meeste winkels om 18.00 uur.

Banken en kantoren
Kantoren en banken zijn in het weekend gesloten en doordeweeks geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Denemarken heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In Denemarken is het strikt verboden om te roken in restaurants en hotels, indien men zich hier niet aan houdt dient een boete betaald te worden. Er zijn bij de hotels en restaurants wel plekken waar u buiten kunt roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

De sanitaire voorzieningen in Denemarken zijn goed, maar het kan voorkomen dat we onderweg gebruik moeten maken van een minder goede voorziening. Voor deze mindere voorzieningen is het handig om zelf wat toiletpapier in uw handbagage te hebben.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De nationale taal van Denemarken is Deens. Nagenoeg iedereen in winkels, restaurants en hotels spreekt uitstekend Engels.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit Denemarken naar Nederland is, afhankelijk van de provider van uw mobiele telefoon, niet zo duur. In alle hotels is gratis wifi beschikbaar en dit geldt ook voor de meeste restaurants. Het versturen van post duurt ongeveer twee tot vijf dagen.

Tijdverschil

Denemarken kent ook een zomer- en wintertijd en er is daardoor geen tijdsverschil met Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Denemarken zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Denemarken hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Het wegennet in Denemarken is goed en buiten Kopenhagen rustig te berijden.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Denemarken is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.