050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Egypte
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
egypte.jpg

Praktische informatie Egypte

Algemene informatie Egypte

HoofdstadCairo
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte1.002.000 km²
Aantal inwonersca. 104.124.440
Bevolkingsdichtheidca. 103,9 per km²
Officiële taalArabisch
ReligiesIslamitisch (vooral soennitisch) 90%, overig (o.a. koptische christenen) 10%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Egypte verblijft u meestal in goede middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van de hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. De hotels waar wij gebruik van maken in Cairo en Luxor zijn goede middenklassehotels. De hotels beschikken over airconditioning en meestal een zwembad. Het personeel is vriendelijk, behulpzaam en spreekt Engels. Het ontbijt en de diners zijn vaak uitgebreid en in buffetvorm. In het zuiden van Egypte kan het in de winter 's nachts erg afkoelen. In de hotelkamer liggen vaak extra dekens in de kast. Wij maken tussen Aswan en Luxor gebruik van cruiseschepen met ruime kamers, een prima keuken en een uitstekende service. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Egypte is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Egypte-reizen veel gewandeld over veelal ongelijke ondergronden. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Egypte

De netspanning in Egypte is 220 Volt, ook op het cruiseschip. Er zijn geen wereldstekkers nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Egypte wordt het benodigde bedrag voor de entreegelden door de reisleider geïnd aan het begin van de reis. De lokale gids of reisleider betaalt onderweg de entreegelden bij de diverse bezienswaardigheden. Let op: indien u buiten het programma andere bezienswaardigheden of musea wilt bezoeken, is het belangrijk dat u een Visa- of MasterCard bij zich heeft om tickets te betalen. Op veel plekken kan niet meer contant betaald worden.

Eten en drinken in Egypte

Tijdens het verblijf in hotels zijn het ontbijt en de lunch of het diner vaak in buffetvorm. Voor de overige maaltijden wordt vaak een geschikt restaurant uitgezocht. Op het cruiseschip op de Nijl hebben we volpension en zijn alle maaltijden inbegrepen, exclusief de drankjes.

De maaltijden in Egypte beginnen vaak met mezze, zoals olijven, tahina, babaghanouh (aubergine-puree), hummus en salades. Dit wordt gegeten met versgebakken plat Arabisch brood. Het hoofdgerecht bestaat meestal uit mahshi (gevulde aubergine, courgette of druivenbladeren), kebab en kofta (gegrild vlees en gehaktrolletjes), kip, rijst of gegrilde duif. In hotels worden ook veel westers georiënteerde gerechten geserveerd. De desserts zijn vaak zoet, zoals Umm Ali (een soort broodpudding), baklava en kunafa en er wordt veel fruit geserveerd.

Thee wordt in Egypte meestal in kleine glaasjes geschonken en is sterk en zoet. Soms drinkt men thee met munt. De Arabische koffie is erg sterk. Karkadee is een warme of koude drank van de donkerrode bloemen van de hibiscus, en is licht zurig en verfrissend.

Alcohol is te koop in een aantal winkels met een drankvergunning. In de grote hotels, bars en nachtclubs en in sommige restaurants met een alcoholvergunning wordt alcohol geschonken, maar dit is vooral in de toeristische plaatsen erg prijzig. Het is verboden om in het openbaar op straat alcohol te drinken. Tijdens de maand ramadan schenkt men geen alcohol. Tijdens de ramadan wordt het van de gasten verwacht het roken, drinken en eten in het openbaar op straat te vermijden.

Feestdagen in Egypte

• 1 januari: Nieuwjaarsdag
• 7 februari: Koptische Kerst
• Maart / april: Koptisch Pasen
• Maart / april: Shamm el-Nasseem (Voorjaarsfeest, maandag na Koptisch Pasen)
• 1 mei: dag van de arbeid
• 25 januari: dag van de revolutie
• 23 juli: nationale dag
• 6 oktober: dag van de strijdkrachten

Er zijn ook een aantal islamitische feestdagen die meestal een paar dagen duren. De islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, vandaar dat de feestdagen volgens onze jaartelling elk jaar 10 of 11 dagen naar voren schuiven.
• Ramadan, de heilige maand, duurt 29 of 30 dagen, vaak gelden er dan aangepaste openingstijden
• Eid al-Fitr: het kleine feest, het Suikerfeest na afloop van de vastenmaand ramadan (3 dagen)
• Eid al-Adha: het Offerfeest, het grote feest ter afsluiting van de bedevaart naar Mekka (4 dagen)
• Al-Hijjri: islamitisch Nieuwjaar (1e dag van de maand Moharram)
• Moulid al-Nabi: de geboortedag van de profeet Mohamed (12e dag van de maand Rabi al-Awal)
• Lailat al-Isra'a wal Miraj: Hemelvaart van de profeet Mohamed (27e dag van de maand Ragab)
Tijdens feestdagen zijn musea en bezienswaardigheden meestal gewoon open. De ambassades is ook op christelijke feestdagen gesloten.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Egypte geldt een enorme fooiencultuur, de welbekende 'bakshish'. Voor elke 'dienst', hoe klein ook, wordt een fooi verwacht. Het is dus handig altijd wat kleingeld bij de hand te houden. Waar geen servicekosten berekend zijn, kan een fooi van 10-15% gegeven worden. Om alles vlot en soepel te laten verlopen, werkt de reisleider meestal met een centrale fooienpot voor onder meer de geleverde diensten van de gids, chauffeurs, kofferdragers, et cetera worden betaald. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. De meeste Egyptenaren vinden het geen enkel bezwaar om gefotografeerd te worden, maar vraag voor de zekerheid toch om toestemming in woord of gebaar, vooral aan vrouwen. Soms vragen mensen om geld om gefotografeerd te worden, vooral mensen die op 'fotogenieke' plekken in tempels of bij de piramides zitten. Bij opgravingen, piramides en andere antieke bezienswaardigheden mag u alleen fotograferen wanneer u in het bezit bent van een speciale fotokaart. Deze kaartjes zijn bij de bezienswaardigheden te koop. Fotokaartjes van alle bezienswaardigheden die u tijdens u reis aandoet kosten opgeteld circa € 20,-. Het fotograferen van militaire objecten en terreinen, (lucht)havens en de politie is verboden. In grote winkelcentra en bij fotozaken in de grote steden kunnen accu's, opladers en geheugenkaartjes worden gekocht.

Geldzaken / valuta in Egypte

De lokale munteenheid is de Egyptische Pond (LE), deze bestaat uit 100 Piasters. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100 en 200 LE in omloop. Er zijn munten van 25 en 50 Piasters en van 1 LE. Op de luchthaven zijn wisselkantoren en pinautomaten. In Egypte kunt u geld wisselen bij banken (tijdrovend en paspoort nodig), wisselkantoren en bij de meeste grote hotels. Bij wisselkantoren gaat dit het snelst en krijgt u de beste koers. Geld kan gepind worden bij de ATM's, die vooral veel te vinden zijn in de grote steden. Denk er wel aan dat uw bankpas voor bestemmingen buiten Europa geblokkeerd kan zijn. Controleer voor uw vertrek bij uw bank of u uw kaart voor gebruik in Egypte moet activeren. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

De creditcard kan ook op de meeste plaatsen gebruikt worden in de grotere hotels, op de cruiseschepen, in restaurants en winkels. In de traditionele soeks en bij bezienswaardigheden wordt meestal alleen contant geld geaccepteerd. Er kan ook vaak in euro's betaald worden voor souvenirs. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren. Indien u buiten het reguliere programma andere bezienswaardigheden of musea wilt bezoeken, is het belangrijk dat u een Visa- of MasterCard bij zich heeft om tickets te betalen. Bij veel bezienswaardigheden en musea kan niet meer contant betaald worden.

Er kan geen Egyptisch geld terug gewisseld worden aan het einde van de reis.

Kledingadvies voor Egypte

Omdat de dag- en nachttemperaturen in Egypte nogal kunnen verschillen, is het handig om steeds een vestje, trui of jasje bij de hand te hebben. In sommige gelegenheden kan ook de airconditioning voor koelte zorgen. Kleding in ‘laagjes’ en een extra sjaal zijn dus handig. Tijdens de bezoeken aan de diverse bezienswaardigheden is het verstandig om goed schoeisel te dragen vanwege de vele op- en afstapjes en ongelijke vloeren. Een zonnehoed, pet of sjaal is verstandig om mee te nemen ter bescherming tegen de zon en mogelijk opwaaiend zand.

Egypte is een islamitisch land: het is gepast om rekening te houden met, en respect te tonen voor de lokale cultuur. Schaarse kleding is dus ongepast en badkleding, korte broeken en hemdjes kunnen alleen gedragen worden op hotelstranden, op het zonnedek van het cruiseschip of bij het zwembad. Vrouwen kunnen het beste geen strak zittende of doorzichtige kleding dragen en ook geen shorts of te korte rokken. Mannen kunnen het beste shirts of een overhemd met korte of lange mouwen dragen en een lange broek of kniebroek.

Tijdens het bezoek aan de Mohamed Ali-moskee moeten de schoenen uitgedaan worden. Vrouwen moeten hun haar bedekken, een shirt met lange mouwen en een rok of broek tot over de knie dragen. Mannen moeten in ieder geval een overhemd of shirt dragen met korte mouwen en een lange broek. Bedenk hierbij dat het respecteren van de normen en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Egypte en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Egypte. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Egypte

Egyptenaren zijn vriendelijk, open en lachen graag. Vaak begint men een praatje uit nieuwsgierigheid. Wie respect en begrip heeft voor de lokale bevolking, hun religie en cultuur wacht een gastvrij onthaal. De hectiek van Europa is hen onbekend, overal wordt rustig de tijd voor genomen en alles gebeurt In Sha Allah: als Allah het wil en bokra: morgen. Het is beleefd om aangeboden kopjes thee te accepteren. Dit is een teken van gastvrijheid. Bij een ontmoeting met de lokale bevolking wordt niet altijd de hand geschud. Vaak wordt vriendelijk geknikt en met de rechterhand op de plaats van het hart geklopt.

Openingstijden

De meeste banken zijn van zondag tot en met donderdag open van 08.30 uur tot 14.00 uur. Wisselkantoren hebben ruimere openingstijden. Openbare gebouwen zijn geopend van zondag tot en met donderdag van 08.00 uur tot 15.00 uur.
Let op: het weekeinde valt in Egypte op vrijdag en zaterdag, maar veel bedrijven gaan op donderdagmiddag al eerder dicht.

De meeste winkels zijn de hele week geopend. Sommige zaken zijn op zondag gesloten. Openingstijden worden niet strikt gehanteerd. De meeste winkels zijn open van 09.00 uur tot 20.00 uur in de winter, in de zomer en in het weekend zijn winkels langer open. In Caïro zijn de openingstijden ruimer dan elders en sluiten weinig winkels gedurende de middaguren. Op vrijdag gaan veel zaken pas na het middaggebed open.

De musea en archeologische sites zijn over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur in de winter, in de zomer iets langer geopend. Tijdens de ramadan gaan kantoren, winkels en banken later open en sluiten eerder. Moskeeën zijn op vrijdag tijdens de gebedsdiensten niet voor toeristen toegankelijk.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Egypte heeft u geldige grensdocumenten nodig en een visum. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Visum
Bij aankomst in Egypte moet u een visum aanschaffen. Dit visum is niet bij de reissom inbegrepen en wordt door de lokale agent geregeld na aankomst op het vliegveld. De kosten van het visum kunnen afgerekend worden bij de reisleiding.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en/of een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Egypte is het sinds 2005 verboden te roken in openbare ruimtes zoals regeringsgebouwen, musea, restaurants, luchthavens en in het openbaar vervoer. Er zijn meestal speciale rookgedeeltes in restaurants. Tijdens de maand ramadan is het verboden in het openbaar te roken. Op terrassen en in sommige restaurants wordt vaak de waterpijp gerookt, de shisha.

Sanitair

Het sanitair onderweg is eenvoudig. Bij bijna alle bezienswaardigheden zijn toiletgebouwen, maar de hygiëne kan te wensen overlaten.

Souvenirs

De meeste souvenirzaken bevinden zich in Caïro in de Khan el-Khalili en de soeks in Aswan en Luxor. Helaas zijn het veelal dezelfde spullen van een slechte kwaliteit. Met een beetje speurwerk zijn nog wel bijzondere souvenirs te vinden: leerwaren, karkadeh, kruiden, gallabiya, handgemaakt albasten beeld of schaal, met paarlemoer ingelegde doosjes, lokale wijn, papyrus (namaak op straat, vaak bananenblad). Het blijft wel zaak goed te onderhandelen over de prijs. Neem voor afdingen vooral de tijd, het gaat ook een beetje om het 'spel' tussen verkoper en koper. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

De officiële taal in Egypte is het Arabisch, maar men spreekt over het algemeen ook prima Engels en andere talen, zeker in de grote plaatsen en bij de bezienswaardigheden. Als toeristen een paar woorden Arabisch spreken wordt dit zeer op prijs gesteld.

Telefoon, internet en post

In Egypte zijn geen telefooncellen meer, voor buitenlandse telefoongesprekken kan men bellen vanuit telefoonkantoren of vanuit de hotels. Hier geldt vaak een minimumtijd van drie minuten en is relatief duur. Na 19.00 uur is het vaak goedkoper om naar het buitenland te bellen.

Egypte beschikt over een redelijk goed mobiel netwerk, maar in de woestijn is niet altijd bereik. De kosten van mobiel bellen met een Nederlandse simkaart verschilt natuurlijk per provider. Voor een simlock vrije telefoon kan het voordeliger zijn om een lokale simkaart en opwaardeerkaarten te kopen. Simkaarten zijn te koop in telefoonwinkels, opwaardeerkaarten ook bij supermarkten en kiosken.

In grote hotels is wifi beschikbaar, op de cruiseschepen niet of alleen tegen betaling. In alle grote plaatsen zijn internetcafés. Postzegels zijn verkrijgbaar bij het postkantoor, grote hotels en souvenirwinkels die ook kaarten verkopen. Het duurt toch wel minimaal een week voor de post in Nederland aan komt.

Tijdverschil

Egypte heeft de zomer- en wintertijd afgeschaft. In de zomer is er geen tijdsverschil met Nederland, in de winter is het in Egypte een uur later.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Egypte is het raadzaam om voor informatie over vaccinaties contact op te nemen met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook Egypte hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Tijdens de rondreis door Egypte maken we, afhankelijk van de grootte van de groep, gebruik van minibusjes of van touringcars. In Egypte zijn de meeste wegen in redelijk goede staat. Men is eigenlijk het hele jaar door wel bezig om de grote verkeerswegen te onderhouden. Vooral in de binnenstad van Caïro kunnen files ontstaan in de ochtend- en avondspits.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Egypte is van redelijke kwaliteit. Maar vanwege het hoge chloorgehalte wordt het aangeraden om flessen mineraalwater te kopen. Water is te koop in de hotel-restaurants, bij de diverse bezienswaardigheden, supermarkten, kiosken en buurtwinkeltjes. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.