050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Estland
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
estland_letland_litouwen.jpg

Praktische informatie Estland

Algemene informatie Estland

HoofdstadTallinn
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte45.339 km²
Aantal inwonersca. 1.228.624
Bevolkingsdichtheidca. 27,1 per km²
Officiële taalEsts
ReligiesProtestant 16%, Russisch-orthodox 14%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Estland verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. De hotels in Estland zijn erg schoon, daar besteed men veel aandacht aan. In de hotels zijn soms spa- en massagefaciliteiten beschikbaar en is altijd een bar aanwezig. Verder is er vaak een wasservice voor uw kleding beschikbaar. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen naar Estland wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. In Estland kent men geen kofferservice, u zult derhalve uw koffer zelf mee moeten nemen naar de kamer en bij vertrek ook zelf weer naar de touringcar moeten brengen. Aangezien er in de hotels altijd liften zijn, hoeft u nooit ver te lopen met uw bagage.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Estland is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Estland-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Estland

De netspanning in Estland bedraagt 220 volt. U heeft geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Estland ontvangt u korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 65 jaar of ouder bent, maar meestal is deze korting gelijk aan het groepstarief. We raden u wel aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Estland

In Estland staat er ’s morgens een goed ontbijtbuffet voor u klaar.
Er zijn in de steden zoals Tallinn volop mogelijkheden om te lunchen: van een eenvoudig broodje tot een uitgebreidere warme maaltijd. Het prijsniveau ligt in Tallinn hoger dan in Nederland, met name op de populaire terrassen in het centrum van de stad.

De avondmaaltijd wordt meestal uitgeserveerd aan tafel en bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. De groentekeuze in Estland is beperkt, vaak wordt daarom bij het hoofdgerecht salade geserveerd. Meestal wordt het eten snel uitgeserveerd, lang tafelen is niet echt aan de orde.

Het prijsniveau van de drankjes is ongeveer gelijk aan die van Nederland, wijnen kunnen soms iets duurder zijn.

Feestdagen in Estland

• 24 februari: Onafhankelijkheidsdag
• 1 mei: dag van de arbeid

Naast onze christelijke feestdagen kent Estland ook het Midzomernachtfeest. Dit feest vindt plaats op 23 en 24 juni en dit wordt op het platteland zichtbaar gevierd met het aansteken van de vreugdevuren, terwijl in de steden meestal muziekfestivals worden georganiseerd. Omdat in deze periode veel Esten vrij zijn, kan het voorkomen dat musea, winkels en restaurants gesloten zijn.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Estland is het geven van een fooi een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Indien van toepassing zal uw reisleider u vragen om voor een lokale gids een (klein) bedrag voor fooi te reserveren. In restaurants is het eveneens gebruikelijk om een fooi te geven, de normen hiervoor zijn gelijk aan die van Nederland.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Bij een bezoek aan een Russisch-orthodoxe kerk is het verboden om binnen te fotograferen. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als men foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In Estland zijn in de steden (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Estland

In Estland betaalt men met de euro, die overal eenvoudig te pinnen is. Op de meeste plekken kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Estland

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal. Een paraplu of een regenjas is voor de eventuele regenbui ook handig.
In Estland kent men geen specifieke kledingvoorschriften, met uitzondering bij een bezoek aan een Russisch-orthodoxe kerk. Mannen moeten hier hun knieën bedekt hebben. Voor vrouwen is het niet verplicht om een hoofddoekje te dragen, maar dit wordt wel op prijs gesteld. Met een sjaal is dit eenvoudig op te lossen.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Estland en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Estland. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Estland

Esten zijn zeer beleefd en vriendelijk, maar kunnen buiten de toeristische plekken stug overkomen.

Openingstijden

Winkels
De meeste winkels in Tallinn zijn geopend van 09.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds, ook op zondagen. In de kleinere plaatsen sluiten de meeste winkel om 18.00 uur.

Banken en kantoren
Kantoren en banken zijn doordeweeks doorgaans geopend van 09.00 tot 16.00 uur. In het weekend zijn ze gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Estland heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Estland is het strikt verboden om te roken in restaurants en hotels. Als u zich hier niet aan houdt, dan moet u een boete betalen. Er zijn bij de hotels en restaurants wel plekken waar u buiten kunt roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

De sanitaire voorzieningen in Estland zijn goed.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De nationale taal van Estland is het Ests, maar nagenoeg iedereen in winkels, restaurants en hotels spreekt uitstekend Engels. Oudere mensen die naar school gingen in de tijd dat Estland onderdeel was van de Sovjet Unie, spreken alleen Ests en/of Russisch.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit Estland naar Nederland is, afhankelijk van de provider van uw mobiele telefoon, niet zo duur. In alle hotels is gratis wifi beschikbaar en dit geldt ook voor de meeste restaurants.

Tijdverschil

Estland kent ook een zomer- en wintertijd, het is in Estland altijd een uur later dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Estland zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Estland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. Het wegennet in Estland is goed en buiten Tallinn rustig te berijden. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Estland is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.