050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Ethiopië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
Reisboek Ethiopië

Praktische informatie Ethiopië

Algemene informatie Ethiopië

HoofdstadAddis Abeba
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte1.104.300 km²
Aantal inwonersca. 108.113.150
Bevolkingsdichtheidca. 97,9 per km²
Officiële taalAmhaars
ReligiesEthiopisch-orthodox 40,5%, islam 35,4%, protestantisme 19,6%, animisme 3,1%, katholicisme 0,8%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Ethiopië verblijft u in toeristenklasse-accommodaties, waarvan de kwaliteit varieert van eenvoudig tot goed. De accommodaties zijn hoe dan ook eenvoudiger dan in de westerse wereld. Een aantal lodges zijn in traditionele Afrikaanse stijl gebouwd en zijn erg comfortabel. Verschillende hotels zijn op waanzinnig mooie locaties gelegen. Niet alle accommodaties beschikken over een lift. De kamers zijn voorzien van een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. Houdt u er rekening mee dat de elektriciteit uit kan vallen, dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft dat de watertoevoer onverwacht kan stoppen, dat een kraan kan lekken of dat er een handdoek kan ontbreken. Een warme douche is ook niet altijd gegarandeerd! Deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Bagage

Voor onze reizen geldt dat u in de buitenlandse touringcar één stuk bagage per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Ethiopië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Ethiopië

In Ethiopië gebruiken ze hetzelfde systeem als in Nederland (netspanning is 220 volt), maar toch is het raadzaam om een wereldstekker mee te nemen. Dit omdat de netspanning kan wisselen en dit gevoelige apparatuur kan beschadigen.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen naar Ethiopië zijn de entreegelden voor de kerken, excursies en boottochten die omschreven zijn in het programma inclusief. U hoeft in dat geval dus niet meer ter plekke te betalen. De eventuele extra excursies kunt u ter plekke aan de reisleider betalen in euro's, dollars of de lokale valuta. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Ethiopië

Ethiopië heeft een eigen keuken die heel gevarieerd is. Voor lokalen is de enjera (een soort zurige pannenkoek) de basis van alle maaltijden. Bij deze enjera krijgt u verschillende sauzen (wots) en groentes en ook kunt u hierbij tibs (kleine stukjes geroosterd vlees) eten. Dit alles wordt met de rechterhand gegeten. Mocht u geen fan van deze enjera zijn, dan kunt u deze vervangen door brood en soms rijst. Het eten kan erg pittig zijn door de verse pepers, maar vaak wordt er voor toeristen ook een mildere versie gemaakt. De meeste Ethiopiërs eten minimaal twee dagen in de week vegetarisch en daardoor is de keuze voor vegetariërs dan ook erg groot.

Voor het ontbijt is er altijd en lokaal eten en een westers ontbijt (brood met ei en wat fruit) te bestellen. Voor lunch zijn er vaak meerdere opties zoals lokaal eten, maar ook vaak een sandwich, vis of spaghetti. ’s Avonds wordt er vaak gebruik gemaakt van een buffet, waarbij verschillende maaltijden te bestellen zijn.

Ethiopië is het land van de koffie en dit is dan ook overal te verkrijgen. De ceremonie is leuk om te zien. In elk hotel is alcohol verkrijgbaar. Gemiddeld kost een biertje 2 tot 3 dollar. Wijn is niet overal te verkrijgen en wordt gezien als een luxe product. Frisdrank kost gemiddeld 1 tot 2 dollar.

Feestdagen in Ethiopië

• 7 januari: Ethiopisch Kerstmis
• 19 januari: Timket (Koptisch Driekoningen)
• 2 maart: Overwinningsdag Slag bij Adwa
• 24 april: Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)
• 1 juni: Internationale dag van het kind
• 18 juni: Vaderdag
• 23 juli: Viering van de verjaardag van Haile Selassie
• 11 september: Neyrouz (Koptisch Nieuwjaar)
•1 december: Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)

De Ramadan (de vastenmaand), het Offerfeest en het Suikerfeest zijn heel belangrijke islamitische feestdagen. De feesten vallen ieder jaar op wisselende data. De Ramadanperiode wordt vastgesteld aan de hand van maanstanden. De Ramadan wordt afgesloten door het Suikerfeest en het Offerfeest valt zeventig dagen na het eind van de Ramadan.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In sommige landen heerst echter een uitgesproken fooiencultuur. In Ethiopië is het bijvoorbeeld normaal om veel mensen een kleine fooi te geven, bijvoorbeeld aan taxichauffeurs, kofferdragers, mensen die u helpen op straat, et cetera. Het hotelpersoneel betaalt 1 euro per persoon per dag fooi en ook de chauffeurs en gidsen ontvangen een bepaald bedrag voor hun diensten. Daarnaast is het normaal om in restaurants en bars 10% fooi te geven, restaurants zetten dit soms al standaard op de rekening. Vaak wordt er ook 15% tax op de rekening gezet. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo is het in Ethiopië heel erg belangrijk om altijd eerst te vragen of er gefotografeerd mag worden en als er geld voor gevraagd wordt dan niet te fotograferen zonder te betalen. Als u dit stiekem doet kan dit voor grote problemen zorgen. Onderhandel eerst de prijs en maak dan de foto's. Bij veel kerken moet er apart betaald worden voor filmen. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in Ethiopië (haast) geen (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn. Zorg ervoor dat u genoeg (reserve)materiaal bij u heeft!

Geldzaken / valuta in Ethiopië

In Ethiopië is de VISA Card het meest geaccepteerd. Ook zijn er mogelijkheden om te pinnen met een Mastercard, maar dit is lang niet overal mogelijk. In haast geen een hotel kunt u uw rekening betalen met uw VISA Card, haast altijd alleen met cash. Het is goed om cash geld mee te nemen, euro’s of Amerikaanse dollars.
U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s of Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen.

Gezondheid

Houdt u er rekening mee dat u tijdens een reis door Ethiopië een aantal keren op grote hoogte verblijft. Addis Abeba is na La Paz en Quito de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld met hoogtes tussen de 2.300 en 3.000 meter hoogte. Als u in de Simien Mountains in de Simien Lodge verblijft, overnacht u op 3.300 meter hoogte. U heeft dan al wel kunnen wennen aan de hoogtes in het land. Als het wandelen in dit gebied desondanks moeizaam gaat, geniet u alsnog van de pracht van het berglandschap vanuit de lodge.

Kledingadvies voor Ethiopië

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Daarnaast zijn goede wandelschoenen en slippers/sandalen ook handig mee te nemen. Qua kleding is adviseren wij luchtige kleding (katoen), maar ook zeker iets warms voor de avonden waarop het flink kan afkoelen. Ook een (fleece)jas is handig, omdat het op grotere hoogtes zoals bijvoorbeeld in het Simiengebergte koeler kan zijn. Natuurlijk is het handig als u verschillende lagen kunt combineren. Bij bezoek aan kerken moeten de schouders en de knieën bedekt zijn, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Ethiopië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Ethiopië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Ethiopië

Ethiopiërs zijn vriendelijke mensen die openstaan voor een praatje. Zodra de (mini)bus stil staat zullen mensen op u afkomen om te kijken wat er is. Het groeten van elkaar is een belangrijk ritueel voor Ethiopiërs. Men doet dit door de schouders tegen elkaar te stoten. Ook het kussen van elkaars wangen wordt veel gedaan. Als u iets geeft aan iemand, bijvoorbeeld geld, dan doet u dit met twee handen waarbij de linkerhand onder de rechterhand is. Ook neemt u zoiets aan van iemand.

Het geloof in Ethiopië speelt een belangrijke rol. Heel vaak zijn er religieuze feestdagen en zult u mensen in het wit gekleed zien gaan. Om respect te tonen wordt het dragen van witte kleding (een blouse of t-shirt en/of een witte broek) tijdens het bezoeken van kerken (bijvoorbeeld in Lalibella) of een religieus festival zeer gewaardeerd. In kerken moeten sowieso de schouders en knieën bedekt worden, zowel voor mannen als voor vrouwen. Iedereen moet zijn schoenen uitdoen in de kerk.

Ethiopië is een zeer fotogeniek land. Niet alleen de prachtige landschappen en gebouwen, maar ook de inwoners. Maar vaak wordt het niet gewaardeerd als er zonder vragen een foto van mensen gemaakt wordt. Daarom moet er altijd eerst toestemming gevraagd worden en soms moet er betaald worden voordat er gefotografeerd mag worden. Voor het filmen in kerken moet een toeslag betaald worden.

Openingstijden

De meeste openbare gebouwen, zoals banken en kantoren zijn 5 dagen per week open. Op zaterdag en zondag zijn deze gesloten. Grotere winkels zijn vaak in de ochtend geopend, tijdens de lunch gesloten en ’s middags dan weer open. Dit op alle dagen van de week behalve op zondag.
Kleine winkels en eigen onderneminkjes zijn vaak gedurende de hele week open, van ’s ochtends vroeg tot 19.30 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Ethiopië heeft u geldige grensdocumenten nodig en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Visum
Voor Ethiopië heeft u een visum nodig dat u voor uw vertrek online zelf kunt aanschaffen. De kosten voor dit visum zijn niet bij de reissom inbegrepen.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Ethiopië is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars, minibussen en 4-wheel drives te roken.

Sanitair

In alle hotels zijn westerse toiletten aanwezig. Het kan voorkomen tijdens een toiletstop of bij een kerk dat er alleen hurktoiletten aanwezig zijn. Tijdens lange rijdagen kan het voorkomen dat er geen toiletten aanwezig zijn. U moet dan gebruik maken van de vrije natuur.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

In Ethiopië zijn Engels en Amhaars de officiële talen, terwijl er door de verschillende stammen meer dan 80 lokale talen gesproken wordt. Met Engels kunt u bijna overal terecht.

Telefoon, internet en post

Op de meeste plaatsen is er telefoonconnectie met uw mobiel telefoon. In de natuurparken is dit soms moeilijker. Ook is het afhankelijk van uw telefoonabonnement. In de meeste hotels kunt u ook gebruik maken van de telefoon van de receptie, tegen een betaling natuurlijk. De meeste hotels hebben een wifi-verbinding. Houd er rekening mee dat deze langzamer is dan wat u thuis gewend bent. Soms kunt u tegen betaling gebruik maken van deze service, soms is deze service gratis.
Als u een ansichtkaart wilt versturen dan duurt het gemiddeld 2 tot 3 weken tot deze aankomt in Nederland.

Tijdverschil

Tijdverschil met Nederland in de zomertijd is een uur en in de wintertijd twee uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Ethiopië is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Ethiopië hoge eisen aan de touringcars, minibussen, 4-wheel drives en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Ethiopië kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse/westerse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

In Ethiopië is de kwaliteit van de wegen anders dan dat wij gewend zijn. Er wordt echter wel hard gewerkt om de infrastructuur te verbeteren. Hou er wel rekening mee dat de wegen niet altijd even goed zijn en dat dit soms tot vertragingen kan leiden. Pech onderweg is mogelijk, aangezien de kwaliteit van de wegen, en dan vooral de niet-doorgaande wegen, vaak slecht is, vooral in en vlak na de regentijd. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd. Reizen door Ethiopië is een groot avontuur, en vraagt soms om geduld en flexibiliteit. Dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de culturele en natuurlijke schatten die in dit land te zien zijn.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Ethiopië is van andere kwaliteit dan wij gewend zijn, daarom wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.