050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Finland
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
finland.jpg

Praktische informatie Finland

Algemene informatie Finland

HoofdstadHelsinki
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte336.855 km²
Aantal inwonersca. 5.571.665
Bevolkingsdichtheidca. 16,5 per km²
Officiële talenFins, Zweeds
ReligiesLuthers 81%, Fins-orthodox 1%, niet godsdienstig 17%, overig 1%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Finland verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Finland wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Finland is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Finland-reizen veel gewandeld worden. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Finland

De netspanning in Finland bedraagt 220 volt. U heeft geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Finland ontvangt u korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea als u 60 of 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Finland

In de Finse keuken zijn, met de vele vis- en wildgerechten, zowel de Scandinavische als Russische invloeden terug te vinden. Typisch Finse gerechten zijn ook rivierkreeft, leverpastei met aardbeienjam, melksoep met vis, nieuwe aardappelen met paddenstoelenragout, bessentaart en stoofschotels, gevuld met wortels, kool, koolraap en bieten.

Er wordt in Finland veel melk en karnemelk gedronken. Geliefde alcoholische dranken zijn wodka, diverse likeuren en biersoorten die in eigen land gebrouwen worden. Niet alle cafés, restaurants en hotels beschikken over een volledige vergunning voor het serveren van alcohol. Voor het kopen van alcoholische dranken kunt u terecht bij een zogenaamde staatswinkel. Opvallend in Finse restaurants is dat u soms halve porties van een gerecht kunt bestellen.

Alcoholprijzen liggen gemiddeld veel hoger dan in Nederland omdat er flink belasting over betaald moet worden. Een glas bier kost 6 tot 7 euro. Een glas wijn kost al gauw 10 euro. Frisdrank kost 3 tot 4 euro. Koffie of thee gemiddeld 2 euro. Voor een eenvoudige maaltijd betaalt u 12 tot 15 euro.

Feestdagen in Finland

Naast de christelijke feestdagen kent Finland een aantal eigen feestdagen. De belangrijkste zijn:
• 1 mei: dag van de arbeid
• 21 juni: Midzomerfeest
• 6 december: Onafhankelijksdag
• 31 oktober: Allerheiligen

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Finland is het niet gebruikelijk om fooien te geven, maar in de horeca wordt een kleine fooi uiteraard wel zeer gewaardeerd. Het is wel vanzelfsprekend dat de touringcarchauffeur een fooi krijgt aan het eind van uw reis.

Fotograferen

In Finland zijn er bijna geen beperkingen om te fotograferen en te filmen. Echter bij grenzen, havens en luchthaven is fotograferen verboden. In kastelen, kerken en musea staat aangegeven of er wel of niet gefotografeerd /gefilmd mag worden. In Finland zijn overal (vervangings)-materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Finland

De munteenheid van Finland is de euro. De meeste banken zijn doordeweeks geopend van 9.15 uur tot 16.15 uur. In veel plaatsen zijn de geldautomaten (Otto) de enige mogelijkheid om contant geld te krijgen. In bijna alle winkels en in de horeca kunt u met uw Nederlandse bankpas of creditcard betalen.

Kledingadvies voor Finland

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook kan er wel eens een buitje vallen dus een paraplu of een regenjas kan handig zijn. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Finland en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Finland. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Finland

De Finnen zijn vriendelijk en behulpzaam maar houden wel afstand. U zult dit merken wanneer u op een bushalte staat te wachten, dat de persoonlijke ruimte die men neemt royaler is dan in Nederland. Verder wordt het als zeer onbeleefd beschouwd als u te laat op een afspraak verschijnt.

Openingstijden

Winkels
Winkels zijn op doordeweekse dagen geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur, supermarkten van 8.00 uur tot 21.00 uur, en op zaterdagen van 9.00 uur tot 14.00 uur of 15.00 uur. Winkelcentra zijn vaak ook op zondag open van 12.00 uur tot 21.00 uur.

Banken
Banken zijn doordeweeks geopend van 9.15 uur tot 16.15 uur.

Postkantoren
Postkantoren zijn doordeweeks geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. Postzegels zijn behalve in postkantoren ook te koop bij winkels, R-kiosken en bij bus- en treinstations.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Finland heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Zweden en Noorwegen)!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle cultuurvakanties (culturele groepsreizen) worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In Finland is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Populaire souvenirs uit Finland zijn onder andere het Finse kristal (Iitala) en aardewerk (Arabia, behorend tot de Iitalagroep), dat erg mooi van vorm is. Ook het houtsnijwerk en het houten speelgoed (Aarika) is erg bekend. In Lapland vindt u prachtige sieraden met Samische motieven. Finse meubelontwerpen van het merk Artek zijn vermaard, evenals kleding van het merk Vuokko en Marimekko. De naam Marimekko betekent overigens ‘het jurkje van Marietje’, dit omdat de kledingontwerpers van mening waren dat mode voor iedereen betaalbaar zou moeten zijn. Echter, mode van Marimekko is zeer duur! Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u douane.nl.

Taal

In Finland spreekt men de Finse taal. Met Engels kunt u goed terecht in Finland.

Telefoon, internet en post

In Finland is er een 4G-netwerk en in de meeste hotels, restaurants en bars is gratis wifi. De Nederlandse mobiele telefoon is bruikbaar. Raadpleeg de provider voor de roamingkosten.

Tijdverschil

Finland kent ook een zomer- en wintertijd, en het is in Finland altijd een uur later dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Finland zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Finland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. De touringcars en het wegennet in Finland zijn over het algemeen van goede kwaliteit.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Finland is van goede kwaliteit en kunt u gerust drinken.