050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Frankrijk
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
frankrijk.jpg

Praktische informatie Frankrijk

Algemene informatie Frankrijk

HoofdstadParijs
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte551.500 km²
Aantal inwonersca. 62.814.233
Bevolkingsdichtheidca. 113,9 per km²
Officiële taalFrans
ReligiesKatholiek 62%, protestants 2%, joods 1%, islamitisch 6%, niet gelovig 26%


Veiligheid in Frankrijk

Frankrijk is een veilig land. Toch raden wij u aan om tijdens uw vakantie zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera’s en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en in alle vakantielanden daardoor een potentieel doelwit voor zakkenrollers. U kunt daarom het beste slechts kleine hoeveelheden cash geld pinnen, uw pinpas gescheiden bewaren van uw contante geld en waardevolle zaken in het hotel(kluisje) achterlaten of op uw lichaam in dragen.

Bij belangrijke bezienswaardigheden en musea in Parijs en andere grote steden staan tegenwoordig bij de ingang beveiligingspoortjes en wordt uw tas / rugzak gecontroleerd (via een scanner). Ook ziet u in het straatbeeld vaker bewapende politieagenten.

Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Frankrijk verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Frankrijk-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Frankrijk wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen, zowel bus- als vliegreizen, geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Frankrijk is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Frankrijk-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Frankrijk

De netspanning in Frankrijk is 220 volt, net als in Nederland. Sommige stopcontacten kunnen een naar buiten stekende aardingspin hebben. Voor geaarde stekkers zonder gat voor een aardingspin is mogelijk een wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In de meeste musea en bezienswaardigheden in Frankrijk geldt alleen korting voor jongeren en niet voor 65+. Er zijn echter uitzonderingen, dus het is aan te raden altijd een kopie van uw paspoort / identiteitskaart op zak te hebben.

Feestdagen in Frankrijk

• 1 januari: Nieuwjaarsdag (Jour de l’An)
• maart/april: 1e Paasdag (Pâques) en 2e Paasdag (Lundi de Pâques)
• 1 mei:Dag van de arbeid (Fête de travail)
• 8 mei: Feest van de overwinning 1945 (Le jour de la liberation)
• mei: Hemelvaartsdag (Jour de l’Ascension)
• mei: 1e Pinksterdag (Pentecôte) en 2e Pinksterdag (Lundi de Pentecôte)
• 14 juli: Nationale Dag (Nationale Feestdag)
• 15 augustus: Maria Hemelvaart (Marie l’Assomption)
• 1 november: Allerheiligen (Toussaint)
• 11 november: Wapenstilstand 1918 (Jour de l’Armistice)
• 25 december: 1e kerstdag (1e kerstdag)

Alle bovengenoemde feestdagen zijn nationaal en worden in heel Frankrijk gevierd. Naast deze dagen kent Frankrijk bijzondere feestdagen die per regio verschillen. Op de nationale en de regionale feestdagen is over het algemeen alles gesloten, zowel instanties (banken en postkantoren) als winkels. Ook sommige musea en bezienswaardigheden kunnen op deze dagen gesloten zijn.

Eten en drinken in Frankrijk

De Franse ontbijten worden steeds beter! Er wordt vaak onderweg naar het werk een kop koffie met een croissant of een stokbroodje met jam genuttigd.

Lunch wordt ergens tussen 12.00 uur en 14.00 uur, meestal in een restaurant of een bistro, genuttigd. Dit is vaak een uitgebreide warme maaltijd, met een voorgerecht en een hoofdgerecht en soms een dessert. Sommige Fransen geven tegenwoordig de voorkeur aan een lichtere of snellere lunch, zoals een salade of broodje.

Het diner wordt meestal vanaf 19.30 – 20.00 uur geserveerd en is opnieuw een warme maaltijd die vaak uit meerdere gangen bestaat. Een voorgerecht bestaat vaak uit een koud gerecht, de hoofdmaaltijd is vaak een stuk vlees of vis met groenten. Als dessert geven veel Fransen de voorkeur aan de beroemde Franse kaas. Vegetarisch eten wordt steeds gewoner en is op bijna elke menukaart te vinden. Ook steeds meer internationale restaurants.

De Franse klassieke keuken wordt wel de bekendste in de wereld genoemd. Veel internationale chefs hebben hun opleiding genoten in Frankrijk en veel nationale gerechten hebben hun weg naar het buitenland gevonden. Er zijn echter grote regionale verschillen, zowel in de gerechten als in de wijn die bij lunch of diner gedronken wordt. Wijn is de nationale trots van Frankrijk en wordt bij iedere maaltijd, soms verdund met water, gedronken.

Het prijsniveau van eten en drinken in Frankrijk is te vergelijken met dat van Nederland. In toeristische gebieden en in Parijs liggen de prijzen gemiddeld iets hoger.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Frankrijk is het geven van fooien ook geen verplichting, maar wel een vaste gewoonte: van een tip na het nuttigen van een hapje of drankje tot een gezamenlijke fooi aan het personeel van het hotel. Uw reisleider kan u hierover meer inzicht geven.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als men foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In principe zijn in Frankrijk overal (vervangings-)materialen zoals accu’s, opladers , geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Frankrijk

In Frankrijk kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels betalen. Daarnaast worden vaak diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Frankrijk

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Houd er rekening mee dat het in het voor- en naseizoen ’s avonds flink kan afkoelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. Ook kan er wel eens een buitje vallen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

In Frankrijk gelden kledingregels voor uw bezoek aan religieuze bezienswaardigheden. Het is ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk te betreden. Een sjaal biedt in de meeste gevallen uitkomst. Bedenk hierbij dat het respecteren van de normen en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Frankrijk en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Frankrijk. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels
Open van 9.00 uur tot 19.00 uur (behalve zondag). In kleinere plaatsen sluiten de winkels vaak tussen de middag van 12.30 uur tot 14.30 uur. In de grotere steden zijn supermarkten vaak de hele dag op zondag geopend. Op zondagochtend zijn de bakkers geopend.

Banken
Open van 9.00 uur tot 16.30 uur (maandag tot en met vrijdag) in Noord-Frankrijk en open van 8.00 uur tot 12.00 uur en 13.30 uur tot 16.30 uur (dinsdag tot en met vrijdag) in Zuid-Frankrijk. In het weekend zijn de banken gesloten.

Postkantoren
Open rond 8.00 uur of 9.00 uur tot en met 17.00 / 18.00 of 19.00 uur (maandag tot en met vrijdag) en op zaterdag van 8.00 uur tot 12.00 uur. Op zondag zijn de postkantoren gesloten. Op feestdagen in Frankrijk zijn alle winkels, overheidsinstellingen en banken gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Frankrijk heeft u grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Frankrijk is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Frankrijk vindt u op veel plaatsen openbare toiletten.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De nationale taal is Frans. Regionaal worden er nog andere talen gesproken: Baskisch, Bretons, Catalaans, Duits en Occitaans. Over het algemeen kunt u in toeristische gebieden terecht met Engels. In steeds meer hotels in het hele land wordt Engels gesproken.

Telefoon, internet en post

Bellen via de telefoon in het hotel kan, maar is vanwege servicekosten altijd duurder. Mobiel bellen is tegenwoordig het meest praktisch en vaak het goedkoopst. Veel hotels, restaurants, bars, campings en luchthavens bieden gratis wifi. In veel steden vindt u gratis wifi-hotspots. Het netwerk is, net als in Nederland, 4G.

Postzegels koop je in postkantoren of bij winkels waar u ansichtkaarten koopt. Het versturen van post vanuit Frankrijk naar Nederland duurt vier tot vijf dagen.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland. De zomertijd begint net als in alle andere landen in de EU op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Frankrijk zijn geen vaccinaties of inentingen nodig. In bosrijke gebieden rond Metz, Nancy, Straatsburg en Mulhouse komt tekenencefalitis voor. Reizigers die in deze gebieden langer dan vier weken in de natuur gaan wandelen of kamperen in de periode van maart tot en met november of op andere wijze meer risico lopen om door teken te worden gebeten, wordt aangeraden zich te laten vaccineren tegen tekenencefalitis.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Frankrijk hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Het kan in Frankrijk voorkomen dat deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

Water (drinkwater)

Over het algemeen is het drinkwater in Frankrijk van goede kwaliteit. Het bevat wel meer chloor of kalk dan het Nederlandse water en smaakt dus iets anders. Mineraalwater met en zonder prik is overal in flessen verkrijgbaar, mocht u daar de voorkeur aan geven.