050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Georgië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
georgië.jpg

Praktische informatie Georgië

Algemene informatie Georgië

HoofdstadTbilisi
StaatsvormRepubliek met wetgevend orgaan (parlement)
Oppervlakte69.700 km²
Aantal inwonersca. 3.688.647
Bevolkingsdichtheidca. 56,94 per km²
Officiële taalGeorgisch
ReligiesOrthodox-christelijk 88% (Georgisch-orthodox 65%, Russisch-orthodox 10%), islamitisch 10%, overig 2%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Georgië verblijft u meestal in goede toeristenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek, stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitsverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij de Georgië-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de (buitenlandse) touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Georgië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Georgië

De netspanning in Georgië bedraagt 220 volt. U heeft voor de bestemming geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de groepsreis naar Georgië zijn de entreegelden inclusief. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Georgië

Georgië staat bekend om de supra’s, overvloedige avondmaaltijden die worden begeleid door de ‘tamada’, een toostmeester. Allerlei zaken worden tijdens de supra besproken, politiek, familieaangelegenheden of verhalen uit het verleden. Dit wordt allemaal opgeluisterd met tientallen toosts die worden uitgebracht door de toostmeester: een toost op de gezondheid van de gasten, van hun families en vrienden, op hun favoriete heiligen, op de liefde, op Georgië, op vrede in Georgië, op de wereldvrede, op de zieken, vrouwen, ouders, kinderen, ongeboren kinderen en ga zo maar door.

In Georgië worden meestal veel verschillende gerechten op tafel gezet. Het is de bedoeling dat men van deze gerechten een klein beetje op het bord doet en van alles proeft. Een maaltijd kan soms tot wel 15 gerechten bevatten. Veelal wordt vooraf wat chatshapoeri (kaasbrood) gegeten. Bekend is ook de Lobio, een bonengerecht. In de regel wordt twee keer per dag warm gegeten.

Daarnaast is Georgië het land van de wijn. De verhalen over wijn, wijn drinken en toostrituelen zijn al eeuwenlang verbonden met Georgië. Probeer daarom zeker een aantal wijnen te proeven tijdens uw reis. Dit kunt u doen tijdens een maaltijd in een restaurant, maar in de wijngebieden kunt u ook een wijnboerderij bezoeken en genieten van de lokale wijnen.

Feestdagen in Georgië

• 7 en 8 januari: orthodox Kerstmis
• 14 januari: Orthodox Nieuwjaar
• 19 januari: Doop van Christus in de Jordaan
• 3 maart: Moederdag
• 9 mei: Dag van de Overwinning
• 26 mei: Onafhankelijkheidsdag
• 28 augustus: Orthodox Maria Ontslaping
• 14 oktober: Feestdag van Mtskheta, oprichting van de heilige pilaar
• 23 november: Sint Joris, patroonheilige van Georgië

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Georgië is op het gebied van horeca vergelijkbaar met Nederland: er wordt meestal geen fooi verwacht. In de toeristische delen rekenen restaurants soms 10% servicekosten.

Bij de Georgië-reis kan de reisleider voorstellen om een centrale fooienpot te maken voor de diverse gidsen en buschauffeurs die u gedurende de reis begeleiden. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere landen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden. In Georgië is het verboden om strategische objecten als bruggen, grensposten en militaire objecten te fotograferen. Ook dient men bij veel bezienswaardigheden en musea een speciaal kaartje te kopen om te mogen fotograferen of filmen. Uw reisleider of gids zal u hierover informeren. Het kan zijn dat materialen zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s niet makkelijk te verkrijgen zijn, zorg er daarom voor dat u deze materialen niet vergeet.

Geldzaken / valuta in Georgië

De lokale valuta van Georgië is de Lari. Zorg dat u tijdens uw reis voldoende contant geld bij u heeft, want in Georgië is pinnen lastig. In de grote steden zijn pinautomaten aanwezig, waar u voldoende geldt kunt opnemen. Om in Georgië met uw bankpas geld te kunnen pinnen dient u voor uw vertrek uw bankpas op niveau ‘wereld’ te zetten. Houd er rekening mee dat wisselen bij de wisselkantoren vaak makkelijker gaat en een betere wisselkoers oplevert dan pinnen. Wisselkantoren zijn bijna overal wel te vinden.

Kledingadvies voor Georgië

Uw Nederlandse (reis)kleding, stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’, volstaat ook in Georgië. U kunt dan makkelijk wat aan- of uittrekken zodat u altijd comfortabel bent. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

In Georgië is het ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk te betreden. Bij een bezoek aan een kerk is het voor vrouwen verplicht het hoofd te bedekken, het is daarom handig een sjaaltje bij u te hebben. In sommige kloosters zijn rokken verplicht, maar in die gevallen hangen er meestal wikkelrokken in het portaal van de kerk. Voor mannen geldt: geen korte broeken in kerken en kloosters.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Georgië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Georgië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen

Omgangsvormen in Georgië zijn vrij. Mannen en vrouwen begroeten elkaar zoals ze dit ook in Europa doen. Het is gebruikelijk wanneer je op bezoek gaat bij Georgiërs thuis een klein cadeautje mee te nemen.

Binnen de kerken is het gebruikelijk dat mannen geen korte broeken dragen en hun hoofd niet bedekken. Vrouwen daarentegen bedekken hun hoofd met een hoofddoek en dragen geen broeken. Natuurlijk verschillende de regels van kerk tot kerk, Georgiërs zullen in de regel beleefd blijven en geen opmerkingen maken.

Openingstijden

Winkels
In Georgië zijn de meeste winkels geopend tussen 09.00 uur en 18.00 uur. Winkels met levensmiddelen gaan over het algemeen eerder open.

Banken
Banken zijn op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.30 tot 17.30.

Musea
De meeste musea openen om 11.00 uur en zijn op maandag gesloten. Er bestaan geen kortingen voor gepensioneerden uit andere landen dan Georgië.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Georgië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en/of een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Georgië is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Souvenirs

Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Georgië is de voertaal Georgisch. De jongeren spreken vaak ook Engels. Veel ouderen spreken nog Russisch.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit Georgië naar Nederland is duur. De prijzen hangen af van uw Nederlandse provider. Meestal krijgt u bij binnenkomst in het land een berichtje wat de kosten zijn vanuit het land waar u zich bevindt.

In Tbilisi heeft u in hotels en restaurant over het algemeen toegang tot het wifi-netwerk. In de hoofdstad zijn ook internetcafés aanwezig. Buiten de hoofdstad moet u erop rekenen dat u slechter toegang heeft tot het internet.

Het versturen van een kaart naar Nederland duurt ongeveer twee tot drie weken.

Tijdverschil

In de zomertijd is het in Georgië twee uur later dan in Nederland. In de wintertijd is er een verschil van drie uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Georgïe worden inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in het buitenland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. De touringcars in Georgië zijn comfortabel. De kwaliteit van het Georgische wegennet is wisselend. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in veel landen losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het wordt afgeraden om in Georgië water uit de kraan te drinken, u wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.