050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Ierland
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
ierland.jpg

Praktische informatie Ierland

Algemene informatie Ierland

HoofdstadDublin
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte69.825 km²
Aantal inwonersca. 5.176.569
Bevolkingsdichtheidca. 74,1 per km²
Officiële taalIers, Engels
ReligiesKatholiek 78,3%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Ierland verblijft u meestal in middenklassehotels. De hotelkamers in Ierland zij schoon en van alle gemakken voorzien waaronder bijna altijd koffie- en theefaciliteiten. In de hotels zijn soms spa- en massagefaciliteiten beschikbaar. Er is altijd een bar aanwezig: eigenlijk altijd de gezelligste plek in een hotel. Daarnaast is er vaak ook een wasservice voor uw kleding beschikbaar. De hotels in Ierland kunnen per stad en streek, en onderling verschillen: het ene hotel ligt in een rustig buitengebied, het andere midden in het centrum. In sommige hotels verblijven meerdere groepen, maar soms zijn wij de enige gasten. In de wat oudere, maar sfeervollere hotels kan het voorkomen dat de kamers van verschillende grootte zijn, omdat het hotel bijvoorbeeld uit meerdere aan elkaar gebouwde delen zijn bestaat. In de zomermaanden, als de Ieren zelf ook op vakantie gaan in hun eigen land, kan het zijn dat er ook families met kinderen in uw hotel zitten. Hoewel de meeste hotels proberen de groepen te scheiden van de families, kan het zijn dat u soms iets overlast heeft van lawaai makende kinderen. Zeker in de weekenden kunnen er in de bar van een hotel live-optredens van bands plaatsvinden. Vergeet de bruiloften en partijen niet die veelvuldig vooral op vrijdagavond en in het weekend in de hotels plaatsvinden. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Ierland wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze groepsreizen geldt dat u in de buitenlandse touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Ierland is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Ierland-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende ongelijk terrein. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Ierland

De netspanning in Ierland is 220V en u heeft een wereldstekker nodig voor uw apparatuur.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Bij sommige bezienswaardigheden in Ierland krijgt u korting als u 65 jaar of ouder bent, maar veelal is dat gelijk aan het groepstarief. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Ierland

In Ierland staat er ’s ochtends een warm Irish breakfast voor u klaar bestaande uit: ei, bacon, champignons en bonen in tomatensaus, maar daarnaast ook minder zware dingen zoals jam, honing, kaas, ham en yoghurt. Dit kan per hotel verschillen. De warme gerechten worden vaak aan tafel uitgeserveerd.

Ierland staat bekend om de heerlijke taarten die er gebakken worden en natuurlijk ook om de scones met jam en room.

In alle steden en dorpen is er volop de mogelijkheid om te lunchen: van een eenvoudig broodje tot een uitgebreidere warme maaltijd. Het prijsniveau is in Ierland iets hoger dan in Nederland. De avondmaaltijd wordt meestal uitgeserveerd aan tafel en bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. De groentekeuze in Ierland is beperkt. Vaak wordt bij het hoofdgerecht de driekleurige vlag van Ierland geserveerd: wortelen, bloemkool en broccoli.

Het prijsniveau van de drankjes zijn ongeveer gelijk aan die van ons, wijnen kunnen duurder zijn.

Feestdagen in Ierland

Naast onze christelijke feestdagen kent Ierland ook zijn eigen feestdagen, hieronder vindt u een opsomming van de belangrijkste:

• 1 januari: Nieuwjaarsdag
• 17 Maart: Saint Patricks Day
• maart/april: Pasen
• mei: Bankholiday
• juni: Bankholiday
• augustus: Bankholiday
• oktober: Bankholiday
• 25 december: Kerstmis
• 26 december: Saint Stephen's Day

Saint Patrick is dé nationale heilige van Ierland en deze dag wordt groots gevierd. Bijna alle musea en winkels zijn die dag dan ook gesloten. Restaurants en pubs sluiten vaak eerder. De Bankholidays zijn verlengde weekenden. De Ieren gaan er op deze dag ook massaal op uit, waardoor het op de wegen en bij de bezienswaardigheden drukker kan zijn dan normaal. Winkels en restaurants zullen deze dagen beperkter open zijn.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. Net als in Nederland is het in Ierland een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Indien van toepassing zal uw reisleider u vragen om voor een lokale gids een (klein) bedrag voor fooi te reserveren. In restaurants is het eveneens gebruikelijk om een fooi te geven, de normen hiervoor zijn gelijk aan die van Nederland.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden. Daarnaast dient u rekening te houden het fotograferen van luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties verboden is. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In Ierland zijn overal (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s makkelijk verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Ierland

In Ierland betaalt men met de euro, die ook overal eenvoudig te pinnen is. U kunt met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Daarnaast worden diverse creditcards wereldwijd in hotels, restaurant en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Maakt u een rondreis door Ierland waarbij u ook Noord-Ierland aandoet? Dan heeft u voor dat gedeelte van de reis Britse ponden nodig!

Kledingadvies voor Ierland

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook regent het wel eens.

Ierland kent men geen specifieke kledingvoorschriften, maar bij een bezoek aan een kerk wordt het wel op prijs gesteld als u netjes gekleed gaat. En ook al regent het niet altijd, een paraplu en goede regenkleding mogen zeker niet ontbreken in uw bagage.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Ierland en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Ierland. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Ierland

Ieren zijn zeer vriendelijke behulpzame mensen die, zeker in de dorpen op het platteland, open staan voor een praatje.

Openingstijden

Winkels
De meeste winkels in de grote steden zijn geopend van 10.00 uur ‘s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds, ook op zondagen. In de kleinere plaatsen gaan de meeste winkels eerder open maar sluiten de winkels om 18.00 uur.

Banken en kantoren
Kantoren en banken zijn doordeweeks geopend van 09.00 tot 16.00 uur en in het weekend gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Ierland heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Noord-Ierland)!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Ierland is het strikt verboden om te roken in restaurants en hotels, indien men zich hier niet aan houdt dient een boete betaald te worden. Er zijn bij de hotels en restaurants wel plekken waar men buiten kan roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

De sanitaire voorzieningen in Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn goed, maar het kan voorkomen dat we onderweg gebruik moeten maken van een minder goede voorziening. Voor deze mindere voorzieningen is het handig om zelf wat toiletpapier in uw handbagage te hebben.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De nationale taal van Ierland is het Engels, maar in sommige afgelegen gebieden spreekt men de oude taal gaelic. Afhankelijk van de streek waar u verblijft, spreekt men ook nog zijn eigen dialect, wat voor ons soms lastig te verstaan is.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit Ierland naar Nederland is niet zo duur, afhankelijk van de provider van uw mobiele telefoon. In alle hotels is gratis wifi beschikbaar en dit geldt ook voor de meeste restaurants.

Tijdverschil

Ierland kent ook een zomer- en wintertijd en het is in Ierland dan ook altijd een uur vroeger dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Ierland zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Ierland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. Het wegennet in Ierland is redelijk en buiten de grote steden rustig te berijden. Er zijn niet overal snelwegen en het kan dan ook voorkomen dat je lang achter een boerenkar moet blijven rijden als er geen mogelijkheid tot inhalen is.

Water

Het drinkwater in Ierland is van redelijke kwaliteit, toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.