050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Mongolië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
mongolië.jpg

Praktische informatie Mongolië

Algemene informatie Mongolië

HoofdstadUlaanbaatar
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte1.564.116 km²
Aantal inwonersca. 3.168.026
Bevolkingsdichtheidca. 2 per km²
Officiële taalMongools
ReligiesBoeddhisme 50%, sjamanisme en christendom 6%, islam 4%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Mongolië verblijft u in Ulaanbaatar in een goed middenklassehotel. In de publieke ruimtes en in de hotelkamers heeft u wifi. Buiten de hoofdstad verblijft u in ger-kampen. Dit zijn ruim opgezette groepen tenten (yurts), waarvan de bouw en uitstraling gebaseerd is op de traditionele nomadencultuur van het land. De kampen bestaan meestal uit een centraal gedeelte met een centrale tent, waar de maaltijden plaatsvinden, omringd door circa 20 tot 50 tenten voor de gasten. In elke tent staan 2 tot 4 bedden. Wij hebben voor u de beste kwaliteit kampen geselecteerd. Houdt u er echter rekening mee dat de tenten een andere kwaliteitsstandaard hebben dan de hotelkamers. Meestal zijn de douche- en badkamerfaciliteiten gedeeld. De douches zijn in schoon. Het kan zijn dat er af en toe iets niet werkt of het water niet goed warm wordt. Aangezien het ’s nachts koud kan worden, raden wij u aan om warme kleding mee te nemen en vooral overdag naar het toilet te gaan. In de ger-kampen is geen wifi beschikbaar. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de accommodaties, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn.

Taal

In Mongolië wordt Mongools gesproken. In Ulaanbaatar kunt u meestal ook terecht met Engels.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar of 4-wheel drive één stuk bagage per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Mongolië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Daarnaast is het van belang dat u voor een bezoek aan Mongolië een flexibele instelling heeft. In dit land staat het toerisme nog in de kinderschoenen. Zo is de lokale keuken buiten de hoofdstad niet aangepast aan de westerse toerist en zal er veel vlees en weinig groenten geserveerd worden. Daarnaast overnacht u in authentieke ger-kampen met beperkte faciliteiten en reist u grotendeels met 4-wheel drives.

Elektriciteit in Mongolië

De netspanning in Mongolië bedraagt 220 Vol. Men gebruikt dezelfde stopcontacten als in Nederland. U heeft voor deze bestemming dus geen wereldstekker nodig. Bij een verblijf in Ulaanbaatar kunt u vaak zonder problemen alle apparatuur opladen. Tijdens het verblijf in de ger-kampen bevinden zich vaak stopcontacten in het restaurant of toiletgebouw. Het is aan te raden om een verdeelstekker mee te nemen. Op deze manier kunt u meerdere apparaten aansluiten op één stopcontact. Hout er wel rekening mee dat de stroom geregeld voor een korte periode uit kan vallen. Een zaklamp kan daarom handig zijn. Daarnaast is een powerbank (mobiel stopcontact) ook een optie om mee te nemen op reis.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Bij de culturele groepsreis naar Mongolië zijn de entreegelden wel inbegrepen.

Eten en drinken in Mongolië

In de hoofdstad Ulaanbataar is de keuze voor verschillende soorten maaltijden vrij groot, van Indiaas tot Mexicaans. De Mongoolse eetcultuur is buiten de hoofdstad niet zo rijk. Er wordt veel geiten/schapenvlees met noedels of rijst gegeten en veel groenten. De nomaden eten en drinken voornamelijk melkproducten. Traditionele gerechten in de Mongoolse zijn bijvoorbeeld buuz (gestoomde dumplings), khuushuur (een soort pannenkoek) of khorkhog (een speciaal bereide maaltijd met door warme stenen opgewarmd schapenvlees). Buiten de hoofdstad worden er veel salades geserveerd vooraf aan het diner. Tijdens de culturele groepsreis door Mongolië zijn de meeste maaltijden inbegrepen. De prijzen in Mongolië liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -24%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (61% goedkoper) en geïmporteerd bier in horeca (46% goedkoper).

Feestdagen in Mongolië

• 13 januari: dag van de grondwet
• 30 januari: Tsagaan Sar (Mongools Nieuwjaar)
• 1 maart: dag van de patriotten
• 18 maart: mannen- en soldatendag
• 10 juli: dag van de vlag
• 11 t/m zaterdag 15 juli: Naadam (nationale dagen)
• 29 oktober: dag van de hoofdstad
• 19 november: dag van nationale trots (verjaardag Dzjengis Khan)
• 26 november: dag van de republiek
• 29 december: onafhankelijkheidsdag

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Mongolië is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Op de meeste plaatsen worden er automatisch al servicekosten aan de rekening toegevoegd. De chauffeurs en de gidsen verwachten soms wel een fooi. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in Mongolië soms met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Over het algemeen is het geen probleem foto’s te maken van de Mongoolse bevolking. Het wordt wel gewaardeerd wanneer u het eerst vraagt. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s uitsluitend in de hoofdstad Ulaanbaatar verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Mongolië

De munteenheid van Mongolië is de tugrik. U kunt Mongoolse Ttugrik niet bij de Nederlandse banken krijgen. Pinnen (ATM) is in Ulaanbaatar op vele plaatsen mogelijk. Buiten de stad is het aantal pinautomaten zeer gering. Wij adviseren u dan ook om contant geld op te nemen voordat u de stad verlaat. Zorg voor vertrek dat je bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa. Het is mogelijk om met je creditcard (Mastercard of VISA) in de pinautomaten geld op te nemen. Tijdens uw verblijf in Mongolië heeft u echter niet veel contant geld nodig omdat veel maaltijden en de entreegelden inbegrepen.

Kledingadvies voor Mongolië

In Mongolië gelden geen bijzondere kledingvoorschriften, behalve bij een bezoek aan een tempel. Dan dient u kleding met lange mouwen en een lange broek te dragen. Voor een reis door Mongolië is het raadzaam om goed schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Aangezien het ’s nachts koud kan worden, raden wij u aan om warme kleding mee te nemen. Ook een regenjas kan handig zijn.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Mongolië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Kirgizië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Mongolië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en/of een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Het is in Mongolië verboden te roken in openbare gelegenheden zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. Het is ook verboden om in onze touringcars of de 4-wheel drives te roken.

Souvenirs

Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Telefoon, internet en post

In het uitgestrekte Mongolië is wifi zeker nog geen begrip van alle dag. In Ulaanbaatar is er wifi in de meeste hotels (sterkste signaal vaak in de lobby) en in sommige restaurants, ook zijn er diverse internetcafés. Houd er wel even rekening mee dat de verbinding niet altijd even snel en stabiel is. Buiten de hoofdstad heeft u met uw mobiele telefoon wel bereik. Het 4G-netwerk is echter zeer beperkt en ook in de ger-kampen is er geen wifi. Wilt u vanuit Mongolië naar Nederland bellen gebruik dan 00131.

Tijdverschil

Mongolië valt in twee verschillende tijdzones:
– West-Mongolië is 6 uur later (wintertijd) en 5 uur later (zomertijd).
– Centraal en Oost-Mongolië: 7 uur later (wintertijd en 6 uur later (zomertijd).
Mongolië kent geen zomer- en wintertijd.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Mongolië worden inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Mongolië hoge eisen aan de touringcars en 4-wheel drives die we inzetten op onze reizen. De infrastructuur in Mongolië laat buiten de hoofdstad soms te wensen over. De wegen buiten Ulaanbaatar zijn dan ook niet geschikt zijn voor grotere touringcars. Daarom legt u het grootste deel van de reis af in comfortabele 4-wheel drives. De afstanden lijken op papier niet zo groot, maar in Mongolië reist u ongeveer 50 kilometer in een uur. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het wordt afgeraden om in Mongolië water uit de kraan te drinken, u wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze tegen geringe kosten aanschaffen.