050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Montenegro
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
Reisboek Montenegro

Praktische informatie Montenegro

Algemene informatie Montenegro

HoofdstadPodogorica
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte13.812 km²
Aantal inwonersca. 609.859
Bevolkingsdichtheidca. 44,2 per km²
Officiële taalMontenegrijns
ReligiesServisch-orthodox 72,1%, islam 19,11%, rooms-katholiek 3,4%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Montengro verblijft u in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Montenegro is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Montenegro-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Montenegro

De netspanning in Montenegro bedraagt 220 volt. Een wereldstekker stekker is niet nodig.

Entreegelden

Tijdens de reis naar Montenegro zijn de entreegelden niet inbegrepen. Bij sommige bezienswaardigheden krijgt u korting als u 65 jaar of ouder bent, maar veelal is dat gelijk aan het groepstarief. We raden u wel aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Montenegro

De keuken van Montenegro is het product van de Adriatische Zee en de bergen, en is beïnvloed door de vele culturen die het land doorkruisten. Aan de kust is de keuken Mediterraan en doet Italiaans aan met veel visgerechten. Landinwaarts komt u zwaardere maaltijden tegen en wordt er meer vlees gegeten. Deze keuken werd (via Servië) beïnvloedt door de Turkse keuken. De traditionele bereiding van eten gebeurt met behulp van een Ispot: een pot die men met houtskool bedekt. Cevapi is een gerecht dat u nagenoeg overal tegenkomt.

De nationale sterke drank van Montenegro heet Rakija, en wordt meestal van druiven gestookt. Het bier is uitstekend: met name het merk Nikšicko is de nationale trots.

Het prijsniveau in Montenegro ligt gemiddeld iets onder dat van Nederland. Met name aan de kust moet u rekenen op ‘Nederlandse prijzen’.

Feestdagen in Montenegro

• 1 t/m 3 januari: nieuwjaar
• 6 t/m 9 januari.: Orthodox Kerstmis
• maart t/m april: Orthodoxe Goede Vrijdag en Paasfeest
• 1 en 2 mei: dag van de arbeid
• 21 t/m 23 mei: Onafhankelijkheidsdag
• 13 en 14 juli: Dag van de staat

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. De meeste Montenegrijnen ronden het te betalen bedrag af naar boven als fooi. Van westerlingen wordt het op prijs gesteld als zij 5 tot 10% van het te betalen bedrag bij de prijs optellen.

Fotograferen

Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden, dus vraag altijd (in woord of gebaar) om toestemming voor u een foto van een persoon maakt. Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is in Montenegro ten strengste verboden. Ook fotograferen in kerken en musea is vaak niet toegestaan en staat meestal aangegeven. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Montenegro overal verkrijgbaar.

Geldzaken in Montenegro

Hoewel ze geen lid zijn van de Europese Unie introduceerde ook Montenegro in 2002 de euro. In het land zijn volop pinautomaten aanwezig. Daarnaast worden vaak diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Montenegro

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook in een over het algemeen warm(er) land als Montenegro, moet u er rekening mee houden dat het in voor- en naseizoen ’s avonds kan afkoelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. Ook kan er wel eens een buitje vallen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Zoals in alle orthodoxe landen stelt men het niet op prijs als religieuze gebouwen met blote schouders of benen bezocht worden. Als dames bij bezoek aan een kerk of klooster een hoofddoek dragen zal dit teken van respect zeker worden gewaardeerd.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Montenegro en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Montenegro. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Montenegro

Net als de meeste Europeanen groeten Montenegrijnen die elkaar niet kennen elkaar met een handdruk. Bij Montenegrijnen thuis trek je meteen na binnenkomst je schoenen uit. De gastvrouw of gastheer heeft slippers klaarstaan voor zijn gasten. Montenegrijnen zijn hartstochtelijke mensen, en zo discussiëren ze ook. Ze vinden het normaal elkaar tijdens een gesprek zachtjes aan te raken, om een punt kracht bij te zetten. Het uiteenvallen van Joegoslavië, hoewel alweer lang geleden, is nog steeds een gevoelig punt. Als u dit onderwerp ter sprake bent, moet u voorbereid zijn op een verhitte discussie.

Openingstijden

Winkels:
Officieel zijn de winkels geopend van maandag tot vrijdag van 09.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 08.00 uur tot 15.00 uur. Winkels voor levensmiddelen openen vaak al om 06.00 uur. In toeristische gebieden komt het vaak voor dat met name op zaterdag de winkels langer open blijven.

Banken:
Openbare gebouwen en banken zijn vaak van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur.

Postkantoren:
De meeste postkantoren zijn op werkdagen geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur. In grotere steden en toeristische plaatsen zijn de kantoren vaak ook op zaterdag en zondag geopend.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Montenegro heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

Roken is gemeengoed in Montenegro. Hoewel het officieel verboden is te roken in bars of restaurants, zijn er maar weinig plekken waar men zich ook echt aan deze regel houdt. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Het sanitair in Montenegro is modern en schoon, zeker aan de kust. Landinwaarts kan het sanitair wel eens iets verouderd zijn, maar men doet zijn best het schoon te houden.

Souvenirs

Gebruikelijke souvenirs kunnen vrij uitgevoerd worden. Voor het naar Nederland meenemen van kunst en archeologische of historische voorwerpen is een vergunning nodig van de Montenegrijnse autoriteiten. Voor verdere regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

Het Montenegrijns is een taal die sterk aan het Servisch verwant is. Sommigen zouden zelfs zeggen dat het slechts een dialect van het Servisch is. Een kleine minderheid in het zuiden van het land spreekt Albanees.

Telefoon, internet en post

Telefoonkosten bij gebruik van de telefoon in het hotel kunnen hoog zijn. De meeste hotels beschikken over gratis wifi. Een brief naar Nederland arriveert meestal binnen een week.
Postzegels zijn verkrijgbaar op het postkantoor. Vaak kan men in souvenirwinkels postzegels krijgen indien men er een ansichtkaart bij koopt.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland. De zomertijd begint net als in andere Europese landen op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Montenegro zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Montenegro hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. De Montenergijnse touringcars zijn van redelijk tot goede kwaliteit, maar kunnen eenvoudiger zijn dan de Nederlandse touringcars. De infrastructuur in Montenegro is goed. Snelwegen zijn er niet. Omdat het land bergachtig is kan verplaatsing wat meer tijd in beslag nemen.
De verkeersregels worden wat losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Soms is er achterstallig onderhoud aan voetpaden en trottoirs.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Montenegro is van slechte kwaliteit. Het wordt daarom aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.