050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Noorwegen

Bezienwaardigheden Noorwegen

Bergen, Noorwegen
Bergen
De middeleeuwse kade, de vismarkt, Edvard Grieg; Bergen heeft een geschiedenis en cultuur waarop de stad trots mag zijn. Deze oorspronkelijke havenplaats van de Vikingen groeide uit tot een van de belangrijkste Hanzesteden. Nu nog proeft u de sfeer van de middeleeuwen als u over de oude kade Bryggen wandelt. Hier staan de voormalige kantoren, woonhuizen en opslagloodsen, die na verschillende branden weer in oude stijl zijn herbouwd. In het Hanseatisk Museum, gevestigd in een 18e-eeuws pakhuis, kunt u zien hoe Hanzekooplieden leefden. Als u doorloopt naar het plein Torget komt u op de dagelijkse vismarkt. Hier kunt u elke dag verse vis in allerlei soorten kopen. Even buiten Bergen ligt Troldhaugen, het voormalige huis van de beroemde componist Edvard Grieg (1843-1907).
Oslo, Noorwegen
Oslo
Rustig, vriendelijk en een rijk geschakeerd cultureel aanbod: dat is Oslo! Bezienswaardigheden en parken liggen in het compacte centrum op loopstand. De National Gallery van Oslo huisvest de grootste Noorse collectie schilderijen, gravures en tekeningen. Hier hangt ook 'De Schreeuw', het wereldberoemde schilderij van impressionist Edvard Munch. Imposant is ook het nieuwe bouwwerk van Den Norske Opera & Ballett, dat op 12 april 2008 werd geopend. Het grote marmeren gebouw lijkt als een ijsberg op te rijzen uit het Oslofjord en is de thuishaven van het grootste muziek- en theaterinstituut van Noorwegen. Tijdens een rondleiding kunt u een kijkje achter de schermen nemen. Lopend over het dak geniet u van een magnifiek uitzicht.
Werken van Gustav Vigeland in Frognerpark in Oslo, Noorwegen
Het Vigelandspark in Oslo
Dé grote publiekstrekker van de Noorse hoofdstad is vreemd genoeg een openbaar park. De golvende weidegronden van het landgoed Frogner zijn al honderd jaar eigendom van de stad Oslo en opengesteld voor het publiek. Door de artistieke fantasie en grote scheppingskracht van de kunstenaar Gustav Vigeland ervaart u in dit park de verpletterende indrukken van het mens-zijn in alle levensfasen. Hier ziet u het ongeboren kind nog op zijn hoofdje staan, het schreeuwende jongetje, de plagende meisjes, de verliefde tieners – maar ook de rijpe liefde en het dramatische afscheid komen aan bod. Ongelooflijk levensecht zijn de beelden van oude mensen, je vergeet dat ze in graniet zijn uitgehouwen.
Älesund in Noorwegen
Ålesund
De vriendelijke kustplaats Ålesund is prachtig gelegen op enkele eilandjes, die de toegang vormen tot een van ’s werelds beroemdste fjorden. Aan het begin van de 20e eeuw werd tijdens een winterse storm de stad in de as gelegd door een enorme uitslaande brand. Na deze ramp is de gehele stad in art nouveau-stijl herrezen. Prachtige versieringen, kleurrijke façades en zeer veel torentjes domineren het stadsbeeld.
Noordkaap, Noorwegen
Noordkaapplateau
Ten noorden van de poolcirkel doet zich een wonderlijk natuurverschijnsel voor: de zon gaat niet onder de horizon. Een ‘nooit meer slapen’-gevoel kan u nachtenlang uit bed houden: het stralende weer, openstaande bloemen en fluitende vogels zullen u ertoe verleiden nog een wandeling te maken. Hoe noordelijker u zich bevindt, hoe langer de middernachtzon zich laat zien. Op de Noordkaap is het van 14 mei tot 29 juli mogelijk. Het is een merkwaardig gezicht als de zon daar eind juni hoog boven de zee blijft hangen. Zo bijzonder!
Geirangerfjord, Noorwegen
Fjordenlandschap: Geirangerfjord en Nærøfjord
Scandinavië staat bekend om zijn schitterende natuur. Typerend voor Noorwegen is het prachtige fjordenlandschap, dat vooral in de zomer een betoverend gezicht oplevert. Even ten noorden van Bergen ligt een van de mooiste fjorden, de Geirangerfjord. Samen met de Nærøfjord is deze in 2005 door de UNESCO toegevoegd aan haar prestigieuze Lijst van Werelderfgoed. Deze gebieden worden tot de mooiste fjordenlandschappen ter wereld gerekend. Hun uitzonderlijke schoonheid is te danken aan de smalle en steile bergwanden, van soms wel 1.400 meter hoog, die hier oprijzen. UNESCO’s besluit plaatst deze fjorden in het beroemde gezelschap van de Piramides van Egypte, de Victoriawatervallen, de Chinese Muur en de Grand Canyon.
Lysefjord en Preikestolen, Noorwegen
Lysefjord en Preikestolen
Vanuit Stavanger kunt u een prachtige mini-cruise maken over een van de bekendste fjorden. Het Lysefjord is maar liefst 42 kilometer lang en van een verbluffende schoonheid. Onderweg vaart u langs typisch Noorse huisjes, groene oevers en indrukwekkende watervallen. Onderweg ziet u natuurlijk ook de beroemde Preikestolen, een klif die 605 meter boven het fjord uitsteekt. Werkelijk een betoverend mooi landschap!
Lofoten, Noorwegen
Lofoten
Lofoten is de verzamelnaam voor de eilandengroep aan de noordzijde van de Noorse Vestfjord. Nadat de gletsjers tijdens de ijstijd hun eroderend werk hadden verricht, bleef hier een van de meest overweldigende en oudste natuurgebieden over, dat nergens ter wereld zijn weerga kent. De eerste sporen van menselijke aanwezigheid dateren van circa 6000 voor Christus. Pas zo’n drieduizend jaar na deze nomaden verschenen de eerste landbouwnederzettingen. Daarna ontwikkelden de Lofoten zich tot een belangrijke handelsplaats voor pelzen, vis en walrustanden, die werden geruild voor zaden, zout en werktuigen uit het zuiden. Ook de Vikingen lieten hier hun sporen na en dreven hier vishandel.
Røros, Noorwegen
Røros
In het Noorse mijnstadje Røros liggen de zogenaamde Bergstaden, de typische mijnwerkershuisjes, die onder bescherming van UNESCO staan. Røros werd gesticht in de 17e eeuw en het 18e-eeuwse stenen kerkje is nog versierd met mijnwerkersgereedschap.
Weerspiegeling in een fjord, Noorwegen
Een spectaculaire treinrit met de Flåmbaan
Een rit met de Flåmbaan zal zeker een onvergetelijke indruk op u maken. Tijdens deze spectaculaire treinrit over de spoorlijn van Myrdal naar Flåm geniet u van prachtige rivieren die zich door smalle kloven persen, watervallen waarvan het water met donderend geraas langs de berghellingen stort, en met sneeuw bedekte bergtoppen en bergboerderijen die op duizelingwekkende hoogte tegen de berghellingen zijn ‘geplakt’. De Flåmbaan is een van de steilste spoorbanen ter wereld op een normaal spoor.
Noorderlicht, Noorwegen
Noorderlicht
Het noorderlicht, ook wel aurora borealis of poollicht genoemd, is een fenomeen dat op hoge geografische breedtes ’s avonds en ’s nachts te zien is. Het is een lichte gloed bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht. Het licht kan diffuus zijn, een gloeiende achtergrond, maar het kan ook met verschillende kleuren en bewegende vormen een spectaculair gezicht zijn. De kleuren zijn afhankelijk van het soort gas waar de zonnedeeltjes mee botsen en de hoogte waarop dit gebeurt; dichter naar de aarde toe overheerst groen, en op grote hoogte rood. Het noorderlicht is met name ’s winters te zien, in de zomer is het te licht.