050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Noorwegen
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
noorwegen.jpg

Praktische informatie Noorwegen

Algemene informatie Noorwegen

HoofdstadOslo
StaatsvormParlementaire constitutionele monarchie
Oppervlakte323.787 km²
Aantal inwonersca. 5.425.270
Bevolkingsdichtheidca. 16,6 per km²
Officiële taalNoors (Bokmål en Nynorsk)
ReligiesLuthers 94%, overig (o.a. baptist, methodist, katholiek) 6%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Noorwegen verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per land en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Noorwegen wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Noorwegen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Noorwegen-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook ongelijke straatjes bij. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Noorwegen

De netspanning in Noorwegen bedraagt 220 volt. U heeft in Noorwegen geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Noorwegen dienen de entreegelden betaald te worden in Noorse kronen. Soms ontvangt u korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 60 of 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Noorwegen

Noren eten op een gewone dag over het algemeen vier maaltijden: ontbijt, lunch, avondeten en een hapje ’s avonds (kvelds geheten). Kvelds is meer een snack, vaak wafels, een boterham of knackebrød met beleg.

Net als de Nederlanders eten de Noren veel brood en dat is dan ook te koop in heel veel verschillende soorten. Een ontbijt bestaat meestal uit brood met hartig en zoet beleg. U kunt er vaak ook voor kiezen om vis te eten bij het ontbijt. In plaats van brood wordt ook wel gekookte pap of muesli met melk of yoghurt gegeten.

De lunch wordt meestal tussen 11.30 uur en 12.30 uur gegeten. Omdat Noren zelf hun brood snijden, zijn de boterhammen vaak wat dikker en worden ze niet dubbelgeslagen gegeten. De boterhammen zijn rijkelijk belegd. Verreweg de meeste Noren nemen brood mee van huis. Op sommige werkplekken en scholen wordt ook wel een warme maaltijd gegeten.

Het avondeten wordt in huiselijke kring gegeten tussen 16.30uur en 18.00 uur. In restaurants kan er meestal vanaf 17.00 uur gedineerd worden. De Noorse keuken kent veel heerlijke pure vis- en vleesgerechten. Aardappels worden in de schil gekookt en pas aan tafel gepeld. Groente kan wel vervangen worden door tyttebær, een rode bosbes die met een beetje suiker wordt verwarmd tot een soort dikke saus. Water staat vrijwel altijd op tafel en koffie of thee om de maaltijd mee te besluiten ontbreken niet.

Om wijn of bier in Noorwegen te kopen, moet je minimaal 18 jaar zijn. De minimumleeftijd voor sterke drank is 20 jaar. Bier is bijna overal te koop, maar het moet op werkdagen vóór 20.00 uur en op zaterdagen voor 18.00 uur gekocht worden. Wijn, sterke drank en sterke bieren zijn te koop in de Vinmonopolet-winkels in de meeste grote steden. Noorwegen is een duur land: reken voor een kopje koffie minstens 4 euro, voor een biertje rond de 7,50 euro en een gemiddeld driegangendiner komt uit rond de 50 euro.

Feestdagen in Noorwegen

Naast de bekende christelijke religieuze feestdagen zijn er nog een aantal specifieke Noorse feestdagen.

• 1 mei: dag van de arbeid
• 17 mei: dag van de Grondwet
• 23 juni: het feest van de Midzomernacht (St.Hans)
• 24 juni: Midzomeravond
• 29 juli: Olavs-dag

De meeste winkels zijn op feestdagen gesloten. Bovendien rijdt het openbaar vervoer minder. Op Eerste en Tweede Kerstdag en nieuwjaarsdag zijn veel restaurants en bars wel geopend. Veel musea zijn open op zondag en op feestdagen. Ze zijn vaak wel gesloten op maandag.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. Het geven van een fooi is in Noorwegen niet gebruikelijk, de enige plaatsen waar de Noren af en toe een fooi geven zijn kroegen en restaurants als beloning voor uitstekende service. Deze fooi bedraagt doorgaans rond de 5 tot 15% van de totale rekening.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In Noorwegen zijn (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s overal verkrijgbaar, m.u.v. het uiterste noorden (het gebied boven de poolcirkel).

Geldzaken / valuta in Noorwegen

De Noorse munteenheid is de kroon (NOK). Cash wordt niet veel meer gebruikt in Noorwegen, er zijn steeds vaker cashloze hotels waar dus alleen met pinpas of creditcard afgerekend kan worden en bijna overal wordt de Europese pinpas geaccepteerd. Postkantoren en sommige kleine winkeltjes en lokale supermarkten accepteren vaak geen internationale credit cards.

Contant geld moet Noors geld zijn: euro's worden vrijwel nergens geaccepteerd. Op dit moment zijn er munten van 1, 5, 10 en 20 kroon in omloop. De bankbiljetten hebben een waarde van 50 (groen), 100 (rood), 200 (blauw), 500 (oranje) en 1.000 (paars) kroon.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. Banken zijn beperkt open. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Noorwegen

Het weer kan zeer veranderlijk zijn in Noorwegen, vooral in de bergen. Goed schoeisel, een wind- en waterdichte jas, een meerdere ‘laagjes’-kleding zodat u voorbereid bent op zon, kou en regen zijn daarom aan te raden. Vergeet uw zonnebril niet en let ook op zonnebrandcrème als u de bergen intrekt, ook als er nog steeds sneeuw ligt. De witte sneeuw reflecteert het zonlicht waardoor u snel verbrandt. De zomer is vaak heerlijk warm, maar zorg altijd voor een trui/vest/regenjas of poncho voor als het weer omslaat of als er een frisse wind opsteekt.

De wintermaanden stellen andere eisen en kan in delen van Noorwegen bitter koud zijn: thermische onderkleding, tussenlagen, een wollen trui, een warme wind- en waterdichte winterjas, warme sjaal, muts, sokken, handschoenen en stevige (wandel)schoenen of laarzen met goed profiel zijn daarom aangeraden.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Noorwegen en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Noorwegen. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels:
De openingstijden voor de meeste winkels is van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 15.00 uur. Op zondag zijn de winkels gesloten. In de meeste steden zijn op donderdag de winkels tot 20.00 uur geopend. Supermarkten zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Banken:
Banken zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 08.15 uur tot 15.00 uur en op donderdag van 08.15 uur tot 17.00 uur.

Postkantoren:
De postkantoren in Noorwegen zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 en zaterdag van 10.00 uur tot 15.00.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Noorwegen heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In Noorwegen is roken in de meeste openbare ruimten verboden. U mag dus niet roken in hotels, bars, restaurants en andere gelegenheden waar gerechten en dranken worden geserveerd. Ook bij sommige openluchtmusea en bezienswaardigheden is het verboden te roken. Om in Noorwegen tabak te kunnen kopen, moet je minimaal 18 jaar zijn. Het is overigens ook verboden te roken in onze touringcars.

Sanitair

Het sanitair is Noorwegen is van goede kwaliteit.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Noorwegen wordt Noors gesproken. Bokmal, is de officiële standaardtaal. Daarnaast is er het Nynorsk. In Lapland wordt ook Samisch gesproken. Men kan vrijwel overal terecht met Engels.

Telefoon, internet en post

Noorwegen valt onder de EU-regels voor roaming, raadpleeg voor de exacte kosten uw provider. Noorwegen heeft een 4G-netwerk, maar ontvangst in zeer afgelegen gebieden is niet altijd gegarandeerd. Hotels, restaurants en andere openbare gelegenheden bieden over het algemeen, al dan niet tegen kosten, wifi aan.

Tijdverschil

Noorwegen ligt in dezelfde tijdzone als Nederland. Er is zowel in de zomer als in de winter geen tijdsverschil.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Noorwegen zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Noorwegen hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. De infrastructuur in Noorwegen is goed. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Noorwegen is van goede kwaliteit maar kan door het hoge kalkgehalte een andere smaak hebben. Om deze reden kopen toch veel toeristen flessen (mineraal)water. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.