050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Polen
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
polen.jpg

Praktische informatie Polen

Algemene informatie Polen

HoofdstadWarschau
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte311.888 km²
Aantal inwonersca. 38.282.325
Bevolkingsdichtheid ca. 122,7 per km²
Officiële taalPools
ReligiesKatholiek 86%, overig (o.a. orthodox en protestants) 14%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Polen verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad, streek en onderling verschillen. Hotels in Polen zijn erg schoon, daar besteed men veel aandacht aan. In de hotels zijn soms spa- en massagefaciliteiten beschikbaar en een bar is altijd aanwezig. Verder is er vaak een wasservice voor uw kleding beschikbaar. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Polen-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Polen wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. In Polen kent men geen kofferservice, u zult derhalve uw koffer zelf mee moeten nemen naar de kamer en bij vertrek ook zelf weer naar de touringcar moeten brengen. Aangezien er in de hotels altijd liften zijn, hoeft u nooit ver te lopen met uw bagage.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Polen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Polen-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Polen

De netspanning in Polen bedraagt 220 volt. U heeft geen wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Bij sommige bezienswaardigheden krijgt u korting als u 65 jaar of ouder bent, maar veelal is dat gelijk aan het groepstarief. We raden u wel aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Polen

In Polen staat er ’s ochtends een uitstekend ontbijtbuffet voor u klaar. Er is in de steden zoals Warschau en Gdansk volop mogelijkheid om te lunchen: van een eenvoudig broodje tot een uitgebreidere warme maaltijd. Als we reizen door Polen kan het zijn dat we onderweg zelf een lunchpakket moeten samenstellen bij een supermarkt, omdat er onderweg niet of nauwelijks restaurants zijn. De avondmaaltijd wordt meestal uitgeserveerd aan tafel en bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. De groentekeuze in Polen is beperkt, vaak wordt bij het hoofdgerecht salade of kool geserveerd. Meestal wordt het eten snel uitgeserveerd, lang tafelen is niet aan de orde.

Het prijsniveau ligt in Polen iets lager dan in Nederland, maar dit kan voornamelijk op populaire terrassen in het centrum van de steden wel gelijk zijn aan of iets hoger liggen dan in Nederland. Het prijsniveau van de drankjes is ongeveer gelijk aan die van Nederland, wijnen kunnen soms iets duurder zijn.

Feestdagen in Polen

Naast de christelijke feestdagen kent Polen ook zijn eigen feestdagen, hieronder vindt u een opsomming van de belangrijkste.

• 1 mei: mei dag
• 3 mei: dag van de grondwet
• 11 tot en met 14 mei: IJsheiligen
• 1 november: Allerheiligen
• 11 november: Onafhankelijkheidsdag
• 25 november: Niet-winkeldag

Op 1 en 3 mei en op 11 november zijn de meeste werknemers vrij en kan het dus zijn dat musea, winkels en restaurants gesloten zijn.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Polen is het geven van een fooi net als in Nederland een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Indien van toepassing zal uw reisleider u vragen om voor een lokale gids een (klein) bedrag voor fooi te reserveren. In restaurants is het eveneens gebruikelijk om een fooi te geven, de normen hiervoor zijn gelijk aan die van Nederland.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stelt niet iedereen het op prijs gefotografeerd te worden. Het wordt zeker gewaardeerd wanneer u het eerst vraagt (camera laten zien met vragende blik is al voldoende). Bij een bezoek aan een kerk is het verboden om tijdens een dienst te fotograferen. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In Polen zijn in de steden (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Polen

In Polen betaalt u met de zloty die overal eenvoudig te pinnen is. In winkels en restaurants kunt u bijna overal betalen met uw eigen bankkaart. Daarnaast worden diverse creditcards wereldwijd in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren. U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Kledingadvies voor Polen

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Polen regent het wel eens. In Polen kent men geen specifieke kledingvoorschriften maar bij een bezoek aan een kerk wordt het wel op prijs gesteld als u netjes gekleed gaat.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Polen en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Polen. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Polen

Polen zijn beleefd maar kunnen soms stug overkomen, het is dan ook lastig om contact met hen te leggen. U zult in de grote steden regelmatig bedelaars tegenkomen, die u verder niet zullen lastig vallen.

Openingstijden

Winkels
De meeste winkels in de grote steden zijn geopend van 09.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds, ook op zondagen. In de kleinere plaatsen sluiten de meeste winkel om 18.00 uur. Bij het verlaten van een supermarkt kan uw boodschappentas met daarbij de bon gecontroleerd worden, dit is een normale controle ter voorkoming van diefstal.

Banken en kantoren
Kantoren en banken zijn doordeweeks doorgaans geopend van 09.00 tot 16.00 uur en in het weekend gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Polen heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen. In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In Polen is het strikt verboden om te roken in restaurants en hotels, indien men zich hier niet aan houdt dient een boete betaald te worden. Er zijn bij de hotels en restaurants wel plekken waar u buiten kunt roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

De sanitaire voorzieningen in Polen zijn goed, maar het kan voorkomen dat we onderweg gebruik moeten maken van een minder goede voorziening. Voor deze mindere voorzieningen is het handig om zelf wat toiletpapier mee te hebben in uw handbagage.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

De nationale taal van Polen is het Pools maar nagenoeg iedereen in winkels, restaurants en hotels in de grotere steden waar toeristen komen, spreekt goed Engels. Oudere mensen die naar school gingen tijdens het communistisch bewind spreken alleen Pools.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit Polen naar Nederland is niet zo duur, afhankelijk van de provider van uw mobiele telefoon. In alle hotels is gratis wifi beschikbaar en dit geldt ook in de meeste restaurants.

Tijdverschil

Polen kent ook een zomer- en wintertijd, er is geen tijdsverschil met Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Polen zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Polen hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudig zijn. U moet dan soms met minder voorzieningen genoegen nemen.

Het wegennet in Polen is redelijk en buiten de grote steden rustig te berijden. Er zijn niet overal snelwegen en het kan dan ook voorkomen dat je lang achter een boerenkar moet blijven rijden als er geen mogelijkheid is tot inhalen. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Polen is van slechte kwaliteit, daarom wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.