050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Portugal
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
portugal.jpg

Praktische informatie Portugal

Algemene informatie Portugal

HoofdstadLissabon
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte 92.212 km²
Aantal inwonersca. 10.302.674
Bevolkingsdichtheidca. 111,7 per km²
Officiële taalPortugees
ReligiesKatholiek 84,5%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Portugal verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Gemiddeld genomen heeft Portugal goede toeristische voorzieningen, maar soms zijn er hotels die niet precies overeenkomen met wat internationaal als standaard is gaan gelden: ieder land heeft zo zijn eigen voorkeuren. Om een voorbeeld te geven: zo kan het in Portugal wel eens voorkomen dat grote gebeurtenissen in groepsverband worden gevierd in een hotel, inclusief diner en dansen. De vrolijkheid van de gasten van dat feest kan dan soms een contrast vormen met de noodzaak van ons reisgezelschap om de volgende dag weer vroeg op pad te gaan.

Bij steeds meer reizen in Portugal doen we niet alleen de bekende toeristische bestemmingen aan, maar verblijven we soms ook in minder ontdekte delen van het binnenland. De hotels zijn daar in een enkel geval iets minder ingesteld op buitenlandse reizigers in groepsverband. Ook kunnen de stijl van de inrichting, het voorzieningsniveau of bijvoorbeeld de tijd van het diner of de keuze voor gerechten afwijken van wat wij in Nederland of in de internationale hotels gewend zijn. Verder is het mogelijk dat we soms in kleinere, sfeervolle hotels verblijven van een lokale eigenaar. Niet alle kamers zijn dan precies gelijk aan elkaar omdat het hotel bijvoorbeeld uit meerdere bij elkaar getrokken huizen bestaat. Bij elke Portugal-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels waar u tijdens de reis meestal overnacht. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Portugal wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

In veruit de meeste gevallen kan de touringcar in Portugal tot dicht bij de voordeur van het hotel komen, maar het kan in een enkel geval soms voorkomen (door de ligging van het hotel, afgesloten straten door festiviteiten of werkzaamheden) dat er een korte afstand met de bagage moet worden afgelegd. In uitzonderlijke gevallen wordt dan met het hotel een oplossing gezocht, maar in de meeste situaties moet u dan zelf een stukje met uw bagage kunnen afleggen. Het is dan ook aan te raden om een goede rolkoffer mee te nemen.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Portugal is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Portugal-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende en ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Portugal

De netspanning in Portugal is 220 volt. U heeft geen wereldstekker nodig om uw apparaten aan te sluiten op het lichtnet.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Portugal ontvangt u soms korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en bezienswaardigheden als u 60 of 65 jaar of ouder bent. In veel gevallen staat men er op om originele documenten te zien waar uit blijkt dat u recht op korting het, voordat de korting wordt gegeven. Soms volstaat een kopie. We raden u hoe dan ook aan een kopie van uw paspoort mee te nemen. Ook omdat hotels in Portugal vrijwel altijd vragen om een (kopie) geldig paspoort of ID om in te kunnen checken. Dat is in Portugal vaak wettelijk ook zo vastgelegd.

Eten en drinken in Portugal

De Portugese keuken is eenvoudig en eerlijk met allerlei verrassende ingrediënten zoals kaneel, kerrie, koriander en pepertjes. Dit is het resultaat van de vele ontdekkingsreizen en van invloeden uit de vroegere koloniën van Portugal. Portugal zelf verbouwt veel soorten fruit, groente en olijven. Het vlees is veelal van eigen bodem en vanwege de Atlantische Oceaankust staan er op elke menukaart in Portugal wel voor- en hoofdgerechten met verse vis en zeevruchten en natuurlijk met bacalhau (gezouten kabeljauw). Er wordt wel gezegd dat er voor elke dag van het jaar een recept met bacalhau is in Portugal. Een vegetarische keuken kent Portugal eigenlijk niet.

Vanwege het internationale toerisme kunt u op steeds meer plaatsen en bij steeds meer hotels min of meer eten wat u thuis ook gewend bent. De lunch is redelijk vroeg, vanaf ongeveer 12.30 uur, en is voor de Portugezen bovendien de belangrijkste (warme) maaltijd van de dag.

De horeca is in Portugal aangenaam voordelig. Een kop koffie kost tussen de 1 euro (in een klein stadje weg van het toerisme) en de 2,50 euro (op een terras in een grote stad). Gebakjes zijn heerlijk en kosten vaak minder dan een euro.

Feestdagen in Portugal

Naast de bekende christelijke religieuze feestdagen als Kerstmis en Pasen kent Portugal ook een aantal eigen feestdagen. Ook kennen streken, steden, en dorpen daarnaast nog hun lokale feestdagen waarop winkels en attracties gesloten kunnen zijn.

• 25 april: Anjerrevolutie
• 1 mei: dag van de arbeid
• juni: Sacramentsdag
• 10 juni: nationale feestdag (Camõesdag)
• 13 juni: Antonius-dag Lissabon
• 15 augustus: Maria Hemelvaart
• 5 oktober: dag van de republiek
• 1 november: Allerheiligen
• 8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Portugal is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In bijvoorbeeld de horeca kunt u het bedrag iets naar boven afronden.

Fotograferen

In het algemeen is er geen enkel probleem om te fotograferen, behalve bij de meeste musea en monumenten. Ook is het vanuit beleefdheid altijd belangrijk om zorgvuldig om te gaan met het zomaar fotograferen van mensen op straat.

Geldzaken / valuta in Portugal

In Portugal betaalt u met de euro. Pinpassen van Nederlandse banken zijn te gebruiken om te pinnen (zonder kosten) en om te betalen in de meeste winkels. Ook creditcards worden breed geaccepteerd. Pinnen met een creditcard is relatief duur. Het is voor de kleine uitgaven (koffie, een broodje) handig om ook over wat contant geld te beschikken. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Portugal

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars of in sommige restaurants vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Portugal regent het wel eens. Bij bezoeken aan kerken en kloosters wordt het op prijs gesteld als u netjes gekleed gaat.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Portugal en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Portugal. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Portugal

Portugezen zijn in het algemeen zeer rustig, vriendelijk, behulpzaam en beleefd. In het verkeer kan men echter nog wel eens iemand tegenkomen die wat minder wellevend is als het gaat om inhalen of abrupt invoegen.

Openingstijden

Winkels:
De winkels in Portugal zijn over het algemeen geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 15.00 uur tot 19.00 uur. Superstores en winkelcentra in en bij de grote steden en winkels in de toeristenplaatsen zijn meestal open vanaf 10.00 uur tot vaak laat in de avond of middernacht. Op zondagmorgen is er altijd wel ergens en bakker of een kleine supermarkt open.

Banken en postkantoren:
Banken zijn open van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 15.00 uur. Sommige banken zijn ook op zaterdagmorgen geopend. Postkantoor op maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur.

Musea:
De meeste musea zijn op maandag gesloten, sommige musea ook op dinsdag.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Portugal heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Spanje)!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Portugal is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Portugal zijn volop sanitaire voorzieningen onderweg en in de steden. Onder andere grotere supermarkten hebben altijd een toilet.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Portugal wordt Portugees gesproken. Engels is redelijk wijd verbreid en zeker in de toeristische sector wordt het goed gesproken. In Portugal worden series op tv en films in de bioscoop meestal ondertiteld, waardoor u de originele (Engelse of Duitse) versie kunt volgen.

Telefoon, internet en post

U kunt uw mobiele telefoon gewoon gebruiken in Portugal, mits u roaming aan heeft staan. Er is een redelijk dekkend landelijk netwerk, al zijn er soms dunbevolkte en bergachtige gebieden waar geen bereik is. Postzegels koopt u in postkantoren of en in mindere mate bij winkels waar ansichtkaarten te koop zijn. Het versturen van post vanuit Portugal naar Nederland duurt meestal vijf dagen, soms wat langer.

Tijdverschil

Het is één uur vroeger dan in Nederland (zelfde tijdzone als het Verenigd Koninkrijk).

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Portugal zijn geen vaccinaties nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Portugal hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Portugal worden vaak nieuwe touringcars ingezet die goed worden verzorgd. Wel kunnen in de touringcars de stoelen soms wat dicht bij elkaar staan omdat ze ingesteld zijn op de kleinere Portugese gebruikers. De infrastructuur in Portugal is uitstekend en er zijn voldoende mogelijkheden onderweg om regelmatig een koffie- en/of plaspauze in te bouwen als er grotere afstanden moeten worden afgelegd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Portugal is van goede kwaliteit, al kan het in sommige plaatsen wat naar chloor smaken en ruiken. In alle gevallen kunt u het veilig drinken. Om te voorkomen dat u op warme dagen te weinig drinkt, wordt aangeraden om daarnaast ook flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee.