050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Slowakije
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
slowakije.jpg

Praktische informatie Slowakije

Algemene informatie Slowakije

HoofdstadBratislava
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte49.036 km²
Aantal inwonersca. 5.440.602
Bevolkingsdichtheidca. 111 per km²
Officiële taalSlowaaks
ReligiesRooms-katholiek 68,9%, Grieks-katholiek, protestants, oosters-orthodox, joods


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Slowakije] verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad, streek en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Slowakije is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Slowakije-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Slowakije

De netspanning in Slowakije bedraagt 220 volt. U heeft een wereldstekker nodig om uw apparaten aan te sluiten op het lichtnet.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Soms ontvangt u in Slowakije korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en bezienswaardigheden als u 60 of 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Slowakije

Voor Slowaken is de lunch de hoofdmaaltijd van de dag en ze eten dan ook ’s avonds koud. Broodjes en salades zoals wij die kennen zijn tijdens lunchtijd in restaurants of eetcafés buiten de grote plaatsen niet altijd verkrijgbaar.

De Slowaakse keuken kent veel vleesgerechten, met als bekende bijgerecht knedliky (soort knoedels). Een ander bekend nationale gerecht is bryndzove halusky, kleine knoedels met een speciale Slowaakse schapenkaas en gebakken spekstukjes. De Slowaakse keuken is gebaseerd op varkensvlees, aardappelen, groenten en veel zuurkool, maar ook vegetarische maaltijden zijn verkrijgbaar. In vrijwel ieder restaurant staan schnitzel, biefstuk en goulash op het menu.

In restaurants zult u merken dat uw bord wordt weggehaald als het leeg is. Dit is een blijk van goede bediening, u hoeft dan namelijk niet tegen een vuil bord aan te kijken.

Slowakije staat bekend zowel om haar bier- als haar wijncultuur. Het wijngebied ligt in het zuidwesten van het land, maar in het hele land zijn de talloze bierbrouwerijen te vinden. Veel bierkelders brouwen hun eigen bier, een bekende merk is Zlaty Bazant. De nationale sterkedrank is slivovitsj, een pruimenbrandewijn.

Het prijspeil van Slowakije ligt fors lager dan dat van Nederland. Voor een kopje koffie betaalt u ongeveer 50 cent, voor bier en wijn 80 cent per glas, voor fris 50 cent. Voor een tweegangenlunch betaalt u doorgaans rond de 6,50 euro en voor een driegangendiner 11,50 euro. Op het platteland liggen de prijzen lager dan in de grote steden.

Feestdagen in Slowakije

Naast de christelijke feestdagen die wij in Nederland kennen, worden in Slowakije ook de volgende nationale feestdagen gevierd.

• 1 januari: Nieuwjaar, dag van de republiek
• 15 maart: dag van de onafhankelijkheid 1848/1849
• 1 mei: dag van de arbeid
• 29 augustus: dag van de Slowaakse Nationale Opstand tegen het fascisme in 1944
• 1 september: dag van de Slowaakse Grondwet
• 1 november: Allerheiligen
• 17 november: dag van vrijheid en democratie
• 24, 25 en 26 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Slowakije is de service-charge vaak meegenomen in de rekening. Waar dat niet zo is kunt u 10% van de rekening als fooi geven bij goede dienstverlening. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders soms met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere landen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In Slowakije zijn (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s inde grote steden goed verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Slowakije

De munteenheid van Slowakije is de Euro, wat het vergelijken van prijzen makkelijker maakt. In de Slowakije kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Houd er wel rekening mee dat pinautomaten soms alleen in de grotere steden te vinden zijn. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.
U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Kledingadvies voor Slowakije

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Slowakije regent het wel eens.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Slowakije en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Slowakije. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels:
Winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur en zaterdag van 08.00 uur tot 12.00 uur. Grotere supermarkten zijn vaak dagelijks geopend tot 20.00 uur of 22.00 uur. Avondwinkels ‘Vecierka’ zijn vaak van 20.00 uur tot 05.00 uur geopend.

Banken en openbare gebouwen:
Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur. Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Musea zijn veelal gesloten op maandag.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Slowakije heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In Slowakije is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Slowakije vindt u dezelfde toiletten als in Nederland. De voorzieningen zijn goed en schoon, maar er zijn amper openbare sanitaire voorzieningen. Daarom gebruikt men vaak de faciliteiten van de restaurants, cafés en hotels.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Populaire Slowaakse souvenirs zijn: authentieke ambachtelijke producten, borduursels, met de hand geweven stoffen, klederdracht, aardewerk, porselein en figuren van maisbladeren. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De nationale taal is Slowaaks. U kunt er ook goed terecht met Engels.

Telefoon, internet en post

Telefoneren met uw mobiele telefoon kan duur zijn als u geen speciaal abonnement heeft. Controleer dit bij uw provider. Er zijn amper telefooncellen om te bellen, dus moet u met uw mobiel of vanuit uw hotelkamer bellen. Slowakije heeft een 4G-netwerk. Veel hotels, restaurants, bars en luchthavens bieden gratis wifi aan. Post doet er vanuit Slowakije gemiddeld 7 tot 12 werkdagen over om aan te komen in Nederland.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland, men hanteert zowel de zomer- als de wintertijd.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Slowakije zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook Slowakije hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. Soms kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

Het wegennet van Slowakije is goed te noemen. De snelwegen en provinciale wegen zijn van Nederlandse kwaliteit. Binnenwegen kunnen van slechtere kwaliteit zijn, waardoor kleine afstanden iets langer in beslag kunnen nemen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden af en toe losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Slowakije is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.