050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

10 bezienswaardigheden voor uw roadtrip door Andalusië

Door reisleider Toine | 18-11-2021

Andalusië heeft alles voor een fantastische vakantie vol cultuur! Hier kunt u genieten van besneeuwde bergen, 1.000 kilometer kust, bossen met kurk- en steeneiken, graanvelden vol klaprozen en eindeloze olijfboomgaarden. In dit prachtige landschap liggen sfeervolle witte dorpjes en de mooiste steden van Spanje: Granada, Córdoba en Sevilla, de meest Spaanse stad van het land! Deze bruisende steden herbergen beroemde bezienswaardigheden zoals het Alhambra en de Mezquita, die iedere cultuurliefhebber een keer gezien moet hebben!

Maar naast de beroemde driehoek Sevilla, Córdoba en Granada valt er tijdens een roadtrip door het zuiden van Spanje nog veel meer te ontdekken! Dwaal door de nauwe steegjes van de zogenaamde pueblos blancos, de verstilde witte dorpjes gelegen op een heuvel, die ooit een grenspost waren tussen de oude gebieden van christenen en Moren. Slenter over kleine pleintjes, waar de terrasjes in de schaduw liggen en het leven zich voltrekt in een aangenaam lome sfeer. Ontdek de ongerepte natuur in Coto Doñana, bezoek een bodega in Jerez voor een proeverij van echte sherry en geniet van de mooiste vergezichten bij Alhama de Granada. Er zijn talloze bezienswaardigheden in Andalusië, te veel om op te noemen, te veel voor één vakantie. Maar dit zijn mijn 10 favorieten die u echt niet mag missen!

10 bezienswaardigheden in Andalusië

1. De paddenstoelen van Sevilla

Sevilla is een stad van grote historische schoonheid met prachtige highlights als het Real Alcázar, het sprookjesachtige Huis van Pilatus, de Giralda die ooit een minaret was en het kleurrijke Plaza de España. Al deze must sees mogen op uw verkenning van de meest Spaanse stad niet ontbreken. Maar in 2011 heeft Sevilla er een bijzonder modern monument bijgekregen. In de oude binnenstad is Metropol Parasol gerealiseerd, een open golvende constructie van hout die een groot deel van het Plaza de la Encarnación overspant. Bovenop deze constructie, die ook wel bekend staat als de paddenstoelen van Sevilla ('Setas de Sevilla'), is een wandelpad met een terras aangelegd: een fantastische manier om een andere blik op Sevilla te krijgen.

2. Moors Granada

Wie Granada zegt, denkt direct aan het wereldberoemde Alhambra, het Moorse paleizencomplex waar u wordt betoverd door intieme binnenhoven, klaterende fonteinen en mooie tuinen. Absoluut een must see als u Granada bezoekt. Maar er valt hier meer Moorse pracht te ontdekken. Zo is El Albaicín, de oude Moorse wijk tegenover het Alhambra een geliefde plek om te dwalen door een doolhof van smalle straatjes en witgekalkte huizen. Hier vindt u ook El Bañuelo, het oudste en best bewaarde Arabische badhuis uit Andalusië. De 11e-eeuwse hammam is prachtig versierd met bogen, pilaren en marmer. Opvallend zijn de stervormige gaten in het plafond die zorgen voor een betoverende lichtinval in het badhuis.

2. Joodse wijk van Córdoba

Ook Córdoba heeft een bezienswaardigheid van wereldformaat, de Mezquita. Het interieur van deze schitterende voormalige moskee bestaat uit een woud van ranke, deels Romeinse zuilen én een 16e-eeuwse kathedraal! Rondom de Mezquita ligt de Judería, de oude joodse wijk van Córdoba met smalle en bloemrijk straatjes, pittoreske huisjes, kleine pleintjes en uiteraard de joodse synagoge. Deze synagoge uit 1315 is gebouwd in de sierlijke mudéjarstijl en versierd met Hebreeuwse inscripties. Na de verovering van de stad door de Katholieke Koningen in 1492 werd de synagoge omgevormd tot een ziekenhuis en later een kapel voor het schoenmakersgilde. Gelukkig is in de 19e eeuw de synagoge in oorspronkelijke staat hersteld en kunt u nu gratis de gebedsruimte en de galerij van de vrouwen bezoeken. Een aanrader!


Metropol Parasol in Sevilla, Spanje
Het uitzicht vanaf Metropol Parasol
El Bañuelo, Granada, Spanje
El Bañuelo, het Moorse badhuis
Córdoba in Andalusië, Spanje
De kleine straatjes van de joodse wijk

4. Het mirador van Ronda

Het pittoreske Ronda ligt in een bergachtig gebied op een hoogte van 750 meter. De stad wordt in tweeën gesplitst door de rivier Guadalevín, die een diepe kloof in het landschap heeft achtergelaten. Deze diepe kloof, de Tajo de Ronda, met daarover heen de indrukwekkende Puente Nuevo (nieuwe brug), is ook meteen waar Ronda beroemd om is geworden. Wie wil genieten van een prachtig uitzicht over het indrukwekkende landschap rondom Ronda wandelt naar het uitzichtpunt, of mirador, van Alameda Del Tajo. Kijk in het gezelschap van straatmuzikanten kilometers weg over de wijngaarden, het immense dal en de omliggende bergen. Draai u daarna om en dwaal net als de Spanjaarden door de lommerrijke lanen van deze tuin van Ronda.

5. Proef de wijnen uit Jerez

In het wijngebied rondom Jerez de la Frontera wordt van witte druiven een bijzondere versterkte wijn gemaakt, de jerez-wijn, of sherry, zoals wij de drank kennen. Al sinds de 15e eeuw verscheepten Engelse en Nederlandse wijnhandelaren vanuit de oude havenstad Cádiz de jerez-wijnen naar de noordelijke streken van Europa. In de volgende eeuwen werd jerez een populaire drank aan de Europese hoven. Grote schrijvers bezongen de wijn en zelfs Shakespeare bekende zijn liefde voor wat hij ‘sherry-sack’ noemde. Nog altijd vindt u in Jerez een overvloed aan grote wijnhuizen, als Tio Pepe, Sandeman en Fundador. Wilt u dus genieten van een tapa met een glas sherry, dan zijn deze traditionele bodega’s in het centro historico de plek voor een rondleiding met proeverij!

6. De kloof bij Alhama de Granada

De romantische reiziger Teofilo Gautier beschreef het hooggelegen stadje dat gedeeltelijk wordt omringd door een diepe kloof als ‘een arendsnest, hangend vanaf een enorme rots of piek’. Al in de 19e eeuw had Alhama de Granada grote aantrekkingskracht op toeristen, maar gelukkig heeft het zijn authentieke en traditionele charme weten te behouden. Zwerf door de kleine steegjes van de zorgvuldig bewaarde Moorse wijk, geniet van een café op het dorpsplein en bewonder daarna het adembenemende uitzicht op de kloof. Het zicht op de ruïnes van de eeuwenoude watermolens, het geruis van het forellenriviertje ergens in de diepte, de zwaluwen en bijeneters die door de lucht scheren en de heerlijke geuren die opstijgen maken dat de ervaring onvergetelijk is. Het is een magische plek!

7. Sprookjesachtig Medina Azáhara

De Medina Azáhara is een bijzonder Moors (ruïne)complex even buiten Córdoba. Deze voormalige residentiestad werd in de 10e eeuw aangelegd en was 750 bij 1.500 meter groot. De stad overtrof in schoonheid en praktisch vernuft alles wat er in de islamitische én christelijke wereld te vinden was. Hoewel het complex in de 11e eeuw grotendeels werd verwoest, is er nog veel moois te zien. De residentiezaal is bijvoorbeeld een typisch toonbeeld van de prachtige Moorse bouwkunst en ook de entree van het huis van de eerste minister is werkelijk schitterend. Als zelfs de ruïnes al ongekende schoonheid uitademen, welke indruk zou het complex in onaangetaste vorm dan wel niet hebben gemaakt?


Mirador bij Alameda Del Tajo, Ronda, Spanje
Mirador bij Alameda Del Tajo
Jerez de la Frontera, Spanje
Het wijngebied voor de sherry
Medina Azahara, Spanje
Een bijzonder Moors ruïnecomplex

8. Cádiz, 'het kleine Havana'

Deze sfeervolle stad wordt aan drie zijden omringd door de Atlantische Oceaan. Door zijn ligging op een schiereiland speelde Cádiz een belangrijke rol in de 18e eeuw bij de handel met de nieuwe wereld. En dat ziet u nog steeds in de historische binnenstad. Cádiz verrast elke bezoeker met zijn historische forten, de middeleeuwse toegangspoort, de goud glinsterende koepel van de kathedraal, de vele torens, het Romeinse theater, het kunstmuseum, de zeepromenade en de fameuze tapascultuur! De stad heeft als bijnaam dan ook 'het kleine Havana' door de historische band en gelijkenis met deze Cubaanse stad met zijn kenmerkende boulevard. Maak zeker een wandeling door het centrum, dat gezellige straten en pleinen heeft en laat u welkom heten door de goedlachse bewoners van Cádiz, de Gaditanos.

9. El Rocío en Coto Doñana

In het uiterste zuiden van Andalusië ligt het natuurgebied Coto Doñana, het vroegere jachtgebied van Doña Ana, de vrouw van de hertog van Medina-Sidonia (het oudste hertogdom van Spanje). Door de combinatie van duinen, naaldbossen, kreupelhout en ‘wetlands’ kunt u hier flamingo’s, roofvogels en wellicht de zeldzame Spaanse lynx spotten. U verkent dit ongerepte stukje natuur het makkelijkst vanuit het met zand bestrate pelgrimsdorpje El Rocío, dat aan de rand van het natuurreservaat ligt. In de stralende witte dorpskerk bewondert u de Heilige Maagd van de Morgendauw, een beeldje dat ooit op mysterieuze wijze verborgen bleef voor het Moorse gezag. Met Pinksteren wordt de Maagd in processie door het dorp gedragen: een bijzondere gebeurtenis!

10. De rots van Tariq

Niet Spaans maar Engels en toch is het een aanrader om een dagtripje naar Gibraltar te maken. U waant zich hier echt in het Verenigd Koninkrijk; het straatbeeld wordt bepaald door Engelse pubs en rode telefooncellen… Deze verborgen schat wordt gekenmerkt door de 426 meter hoge rots van Gibraltar, die al van verre zichtbaar is. U kunt met een kabelbaan naar de top van de rots te gaan, waar u een magnifiek uitzicht heeft over de haven van Gibraltar en misschien wel zicht op het veertien kilometer verder gelegen Marokko. Op deze rots leeft ook de enige wilde apenpopulatie van Europa. De naam Gibraltar komt van ‘Rots van Tariq’. Deze Moorse legerleider stak in 711 met de Moorse strijders de straat van Gibraltar over om het Iberisch Schiereiland te veroveren.

Centraal plein in Cádiz, Spanje
Het centrale plein met het stadhuis
El Rocío, Spanje
Het met zand bestrate pelgrimsdorpje
Gibraltar, de Rots
De Rots van Tariq

Op reis naar Andalusië

Wilt u ook de mooiste regio van Spanje ontdekken en dwalen door de prachtige steden Granada, Córdoba en Sevilla? Reis mee naar Andalusië:
Prachtig Andalusië - 8 dagen | culturele groepsreis
Semana Santa in Andalusië - 8 dagen | culturele groepsreis
Kerst in Andalusië - 8 dagen | culturele groepsreis
Andalusië - 8 dagen | fly drive
Andalusië en het onbekende zuiden - 14 dagen | fly drive

Meer reisverhalen

Reisleider Toine
Er zijn talloze bezienswaardigheden in Andalusië, te veel om op te noemen, te veel voor één vakantie. Maar dit zijn mijn 10 favorieten die u echt niet mag missen!