050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | El vermut en España

El vermut en España

Door reisleidster Qurina | 17-05-2021

Vermut, of zoals u het in Nederland kent vermout, is wereldwijd een veel genuttigd drankje, maar in Spanje is het behalve een drankje ook een sociaal event.

De eerste die een soort vermout maakte was Hippocrates ongeveer in het jaar 480 voor Christus. Hij voegde diverse kruiden, wortels en zaden aan witte wijn toe. Een belangrijke plant die niet mag ontbreken is absintalsem of in het Duits Wermut (daar is ook de naam vermout van afgeleid), een kruid met een geneeskrachtige werking. De drank werd wel wijn van Hippocrates genoemd of simpelweg kruidenwijn.

Vermout in Spanje

Sinds 1838 werd de drank op grote schaal gebrouwen door de gebroeders Luigi and Giuseppe Core en al vrij snel daarna door de Italiaan Peruchi in Barcelona geïntroduceerd. Daar stond in 1860 de eerste fabriek die de drank commercieel op de markt bracht. Vlot daarna werd er een fabriek geopend door de gebroeders Yzaguirre in de Catalaanse stad Reus, de geboorteplaats van de illustere architect Antonio Gaudí. Reus ligt vlak bij Salou de bekende badplaats en vroeger een belangrijke haven vanwaar vermout kon worden verscheept. Niet alleen in Catalonië werd vermout geproduceerd: in die tijd waren er in Spanje zo’n 22 bodega’s die die de drank maakten. In de jaren ’50 en ’60 van de vorig eeuw was vermout erg populair onder de jetset. Frank Sinatra, president Nixon, James Bond en vele anderen waren grote liefhebbers. Daarna was er een dip in de populariteit, maar tegenwoordig is het weer trendy en hip.

‘Hacer un vermut’

In Spanje is vermut niet alleen een drankje, maar ook een gastronomisch sociale gebeurtenis, dat plaatsvindt op het magische uur van de dag, zo tussen 11 en 2 uur. Dus voor de middagmaaltijd. Men spreekt af met vrienden, familie en kennissen om te eten en te drinken, bij te praten en te lachen. En, voor mij hoe onbegrijpelijk ook, zoals zij zeggen om trek te maken voor de daaropvolgende maaltijd. Want bij de vermut worden hapjes geserveerd. Het ontbreekt op tafel niet aan olijven, ansjovisjes, mosseltjes, kokkels, venusschelpen en of andere schaaldieren en niet te vergeten chips. Mijn trek is daarna gegarandeerd over.

Het heeft voor mij best lang geduurd tot ik er achter kwam dat als je wordt uitgenodigd voor de vermut dat dat helemaal niet impliceert dat je dat ook moet drinken! Alles is goed frisdrank, wijn, bier of vermut. ‘Hacer un vermut’ is een gebeurtenis, een ‘event’ en een hele leuke.

In Barcelona kunt u nog in vele oude en moderne bodega’s in goed gezelschap een echte vermut drinken die zo uit het vat getapt wordt. Mocht u ooit in Reus komen dan is restaurant Museo del Vermut, in een mooi modernistisch pand, dé plek om zowel heerlijk te eten als een bezoek te brengen aan het vermut-museum. Ook in steden als Toledo, Burgos en Madrid kunt u de typische ‘Vermuterias’ bezoeken. Hier in Spanje is vooral de vermut negro populair en wordt geserveerd met ijs, een schijfje sinaasappel en het nooit ontbrekende prikkertje met olijven.

Vermout is redelijk eenvoudig zelf te maken en het resultaat zal u verrassen!

Recept voor vermout

Ingrediënten:

  • 2 liter droge jonge witte wijn
  • 100 ml wodka, aguardiente of gin zonder aroma’s
  • 1 glaasje zoete dessertwijn, bijvoorbeeld moscatel of een zoete sherry
  • 1 mooi takje rozemarijn
  • 10 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 sinaasappel in stukjes met schil
  • 1 citroen in stukje met schil
  • 1 bol nootmuskaat
  • Kardemom, dille en korianderzaadjes (niet noodzakelijk)
  • suiker naar smaak


Bereidingswijze:

  1. Breng de wijn tegen de kook aan, samen met de kruiden, de sinaasappel en de citroen. Op het moment dat het tegen de kook aanzit, van het vuur halen en aflaten koelen.
  2. Voeg de zoete wijn en de wodka of gin toe, proef het geheel even en desgewenst suiker toevoegen.
  3. Laat het op een droge en koele plek gedurende 30 à 40 dagen trekken.
  4. Nu kunt u het of door een schone doek gieten of een fijn vergiet, zodat er geen resten van kruiden, sinaasappel of citroen achterblijven.
  5. Giet de drank in een mooie fles, plaats hem in de koelkast. Serveren met ijs, een schijfje sinaasappel en twee groene olijven.

Salut, genieten maar!

Reizen naar Spanje

Wilt u ook genieten van een vermut in Spanje? Laat u verrassend door onze reizen!

Bekijk reizen naar Spanje

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Meer reisverhalen

SRc-reisleidster Qurina
Het heeft voor mij best lang geduurd tot ik er achter kwam dat als je wordt uitgenodigd voor de vermut dat dat helemaal niet impliceert dat je dat ook moet drinken!