050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Sevilla: 5 tips van onze reisleider

Door reisleider Toine | 08-01-2022

Als u om u heen vraagt wat de mooiste stad van Spanje is, dan zullen veel mensen zeggen: Sevilla! Doen ze daarmee andere Spaanse steden te kort? Vast wel, maar ik kan het alleen maar beamen. Sevilla is echt de meest Spaanse stad van Spanje! Een heerlijke stad met kleine charmante straatjes, lommerrijke met sinaasappelbomen omzoomde pleinen, de heerlijkste tapasbarretjes, zwierige flamencojurken en de passievolle locals: hier vindt u alles wat Andalusië beroemd maakt!

In Sevilla is heel veel moois te ontdekken! Al jaren woon ik in deze stad en ik heb veel SRC-gasten hier rondgeleid, dus ik ken haar op mijn duimpje. Natuurlijk moet u de highlights bewonderen: het koninklijk paleis Real Alcázar, het sprookjesachtige Huis van Pilatus, de kathedraal waar Columbus ligt begraven, de Giralda die ooit een minaret was en het Plaza de España, een van de mooiste pleinen van Sevilla.

Maar daarnaast zijn er nog tal van minder bekende bezienswaardigheden in Sevilla. Struin bijvoorbeeld door de volkswijk La Macarena, bezoek de roze Verlosserkerk en bewonder een van de nieuwste must sees Metropol Parasol. Met mijn tips weet u zeker dat u het zwierige Sevilla écht ontdekt!

Tip 1. Deze highlights mag u niet missen

De kathedraal en La Giralda

La Giralda, de 104,5 meter hoge klokkentoren van de kathedraal van Sevilla, is het beeldmerk van de stad. Tevens is het een tastbare herinnering aan de Moorse overheersing, want dit was de minaret van de Moorse moskee die op de plaats van de huidige kathedraal staat. De Catedral de Santa María de la Sede, de grootste gotische kathedraal van Europa, bevat tal van kunstwerken. Bewonder zeker de Capilla Mayor met een groots retabel, het grafmonument ter ere van Cristóbal Colón (Columbus) en de fraaie Capilla Real. Beklim daarna zeker nog even de Giralda voor een betoverend uitzicht over de stad.

Real Alcázar – Het koninklijk paleis

Het Real Alcázar de Sevilla is een van Europa’s oudste koninklijke paleizen die nog steeds als zodanig in gebruik zijn. De bovenste verdiepingen van dit paleis in Mudéjar-stijl worden door de koninklijke familie wanneer zij in Sevilla zijn bewoond. Bewonder tijdens uw bezoek de Patio de las Doncellas. In deze 'patio van de maagden' ligt een langwerpige vijver, omgeven door verzonken tuinen en een galerij met bewerkte bogen met toegang naar de ontvangstzalen. Komt het paleis u bekend voor? Dat kan want het schittert als het paleis van Dorne in Game of Thrones!

Barrio de Santa Cruz

De wijk 'Santa Cruz' is de oude joodse wijk van Sevilla. Hier liggen ook de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Alcázar-paleis en de kathedraal. Het is heerlijk slenteren in een doolhof van oude smalle straatjes tussen de huisjes met opvallend mooie patio’s. Op elke hoek vindt u wel een verrassing: een knus terrasje, een leuke souvenirwinkel, een heerlijke tapasbar, een gezellig pleintje…. Ook ’s avonds is het hier leuk vertoeven door de ruimte keuze aan lekkere tapasbars. Ondanks de vele toeristen is deze relaxte wijk een must tijdens uw bezoek aan Sevilla.

Huis van Pilatus

Het Casa de Pilatos, midden in de levendige wijk Santa Cruz aan het Plaza de Pilatos, is werkelijk een prachtig paleisje. Dit woonhuis van een Seviliaanse aristocraat is in de 16e-eeuw gebouwd met een mix van Italiaanse renaissance en Spaanse Mudéjar-stijlen. Het resultaat is fantastisch: marmeren zuilen en vloeren, lange gangen, plafondschilderingen, grote houten deuren, azulejos, kapelletjes en vooral een schitterende kleurrijke paleistuin. De patio is de blikvanger met verschillende borstbeelden van Romeinse keizers en enkele Griekse goden.

Plaza de España

Het Plaza de España in het Parque María Luisa is een van de bekendste pleinen van Sevilla. Het is aangelegd voor de Iberico-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 om op symbolische wijze vrede te sluiten met de voormalige koloniën. Het plein van Spanje heeft de vorm van een halve cirkel en wordt volledig omringd door het hoofdgebouw van de tentoonstelling dat in Moors-Andalusische stijl is gebouwd. Aan de onderzijde van dit gebouw bevinden zich 52 tegelmozaïeken die de Spaanse provincies vertegenwoordigen. De bijbehorende gracht met vele schattige bruggetjes is populair voor een roeiboottochtje.

Museo de Bellas Artes de Sevilla

Het Museo de Bellas Artes de Sevilla is het belangrijkste museum van de Schone Kunsten van Sevilla en Andalusië. Na het Prado in Madrid is dit misschien wel het belangrijkste kunstmuseum van Spanje. In het museum vindt u kunstwerken vanaf de middeleeuwen, renaissance en barok tot de 20e eeuw, overwegend van Spaanse kunstenaars zoals Francisco da Herrera, Murillo, El Greco, Velásquez, José García Ramos en Francisco Zurbarán.


Tip 2. Buiten de gebaande paden

La Macarena, de volkswijk van Sevilla

In de authentieke volkse wijk Macarena staat de vrolijk gele Basilica de la Macarena. In deze neobarokke kerk bewondert u boven het grote altaar van de basiliek het beeld van de ‘Virgen de la Esperanza Macarena’. Het Madonna-beeld is met de weelderige gewaden, een gouden kroon en diamanten tranen een van de bekendste processiefiguren van Sevilla. Naast de basiliek ligt de Arco de la Macarena, een restant van de 12e-eeuwse Moorse vestingwal. Ooit was dit een ingang tot de stad voor de koning op zijn route naar het koninklijk paleis van Sevilla.

Sfeervol Triana

Op de andere oever van de Guadalquivir ligt de sfeervolle wijk Triana, bereikbaar via de Puente de Isabel II. Deze levendige volkswijk, vernoemd naar de Romeinse keizer Trajanus, heeft de nodige stierenvechters en flamencodansers voortgebracht. Nu is het vooral een authentieke wijk om in alle rust heerlijk door de kleine straatjes te slenteren. Proef zeker in de avond de sfeer van deze gezellige volkswijk. Strijk neer op een van de terrassen aan de kleurige boulevard van de Guadalquivir en geniet van een schitterend uitzicht op de rivier en Sevilla.

De roze Verlosserkerk

Net als in elke Spaanse stad vindt u in Sevilla talloze kerken. De barokke ‘Iglesia Colegial del Divino Salvador’, ook wel de Verlosserkerk genoemd, mag u eigenlijk niet overslaan. De opvallend roze kerk is gebouwd op een plek waar in de Romeinse tijd al een basilica stond en in de Moorse periode een moskee. Eind 17e eeuw werd deze moskee afgebroken en de huidige kerk, met vallen en opstaan, gebouwd. In de kerk bewondert u prachtige altaarstukken en iconen. Na afloop van uw bezoek kunt u op het gezellige Salvador-plein al vanaf twaalf uur ’s middags terecht voor een drankje of een tapa bij een van de vele barretjes.

Torre del Oro

De Torre del Oro aan de Guadalquivir dateert uit de 12e eeuw en werd gebouwd als onderdeel van de Moorse stadsmuur. De naam Gouden Toren komt uit de bloeitijd van Andalusië, in de rijke tijden werd er goud uit de Nieuwe Wereld in opgeslagen. Maar goudkleurig stro dat vermengd werd met de bouwmaterialen schijnt ook een aanleiding te zijn geweest voor de naamgeving. De toren diende ook als gevangenis, kapel, opslagplaats en is nu een maritiem museum.


Tip 3. Modern en hip Sevilla

Metropol Parasol

In 2011 heeft Sevilla er een bijzonder modern monument bijgekregen. In de oude binnenstad is Metropol Parasol gerealiseerd, een open golvende constructie van hout die een groot deel van het Plaza de la Encarnación overspant. Bovenop deze constructie, die ook wel bekendstaat als de paddenstoelen van Sevilla ('Setas de Sevilla'), is een wandelpad met een terras aangelegd: een fantastische manier om een andere blik op Sevilla te krijgen.

Exposición Universal de Sevilla

Expo '92 is de informele naam van een 31e wereldtentoonstelling, die plaatsvond in 1992 in Sevilla. Voor de wereldexpositie werden drie moderne bruggen gebouwd waarvan twee spectaculair zijn: de 'V Centenario' ten zuiden van de stad van zo´n 45 meter hoog en 'El Puente del Alamillo' ontworpen door Santiago Calatrava. De laatste diende als inspiratiebron voor de Erasmusbrug in Rotterdam.

Hedendaagse kunst in La Cartuja de Sevilla

Het indrukwekkende klooster 'Santa Maria de las Cuevas' is te vinden op het Expo '92-terrein van de wijk La Cartuja. Oorspronkelijk was dit een 15e-eeuws klooster van de orde van de kartuizermonniken, maar nadat het in 1836 werd verlaten werd het omgebouwd tot een keramiekfabriek. Sinds een grondige restauratie voor de Expo ’92 is het gebouw nu een expositieruimte van het Andalusische centrum voor hedendaagse kunst.


Tip 4. Leuk om ook te doen

Bezoek een flamencoshow

In de eeuwenoude wijk Santa Cruz krijgt u het gevoel dat u eeuwen terug in de tijd bent gegaan. Hier klinken de rauwe stemmen van de gitano’s (zigeuners), begeleid door castagnetten, en dansen de vrouwen onder het uitroepen van krachtige olé’s. Bezoek een show in een Tablao Flamenco voor een onvergetelijke avond!

Wandelen in Parque María Luisa

Het Parque de María Luisa was oorspronkelijk onderdeel van de tuinen van het San Telmo-paleis, maar in 1893 werden de tuinen aan de stad Sevilla gedoneerd als een groot openbaar park. Het is een oase van rust en kan op warme dagen een bron van verkoeling zijn vanwege de schaduwrijke wandelpaden, de fonteinen en mooie beplanting van mediterrane bomen en kleurrijke bloemen. Voor de locals een ideale plek voor een picknick, een romantische wandeling of een ritje met een koets.

Ontdek Sevilla op de fiets

Deze zwierige stad beschikt over prima fietspaden, is heerlijk ‘plat’ en er zijn verschillende bezienswaardigheden aan de rand van het oude centrum die prima op de fiets te bereiken zijn. Dus huur een fiets of maar een fietstour met een gids en ontdek Sevilla op een heel andere manier.

Ga op bezoek bij de Romeinen

Ongeveer tien kilometer ten noordwesten van Sevilla liggen de opgravingen van Itálica. In 206 voor Christus werd deze eerste Romeinse stad op het Iberisch Schiereiland gesticht door Scipio Africanus. Slechts een klein deel van de stad is opgegraven, maar toch krijgt u hier een goed beeld hoe de Romeinen leefden. U ziet onder andere het amfitheater, het theater, straten, aquaducten en woonhuizen met vloermozaïeken. Meer zien? De meeste vondsten uit Itálica worden bewaard in het Museo Arqueológico in Sevilla.


Tip 5. Leuke marktjes en eetplekjes

Iedere donderdagochtend wordt in de volkswijk Macarena een rommelmarkt gehouden. Het is de oudste rommelmarkt van Spanje en bestond al in de middeleeuwen. In de straat Calle Feria vindt u van alles: antiek, tweedehands voorwerpen, (flamenco-)kleding, Romeinse munten en nog veel meer! Veel locals drinken vanaf 13.00 een koud biertje staand op straat, bijvoorbeeld bij Casa Vizcaíno. U krijgt er een schoteltje ‘altramuces’ (lupinenboontjes) bij.

Iedere zondagochtend van 10.00 tot 14.00 uur is er een kunstmarkt op het plein voor Museo de Bellas Artes de Sevilla. Kunstenaars komen van heinde en verre om hun creaties te koop aan te bieden. Erg leuk om te combineren met een bezoek aan het museum.

De Mercado de Feria is de alleroudste overdekte markt in Sevilla: sinds 1719 bestaat deze al. De markt wordt gehouden in twee gebouwen met ertussen een klein steegje. In de markthal staan verschillende eetkraampjes met delicatessen, groenten- en fruitkraampjes. De marktbar (die superverse vis serveert en veel vis-tapas) heeft een heerlijk terras tegen de muur van de ernaast gelegen kerk. Heerlijk verkoelend op een warme zomerse dag.

Bezoek in de wijk Triana de traditionele overdekte Mercado de Triana. De markt is 150 jaar oud en gebouwd op de ruïnes van Castillo de San Jorge. HIer kunt u terecht voor heerlijk vers fruit, ambachtelijke vleeswaren, kruiden, zeevruchten of een vers geperst sapje. Liever een speciaalbiertje of haalt u graag een maaltijd af? Het kan er allemaal! U vindt er zelfs een restaurantje waar u oesters kunt eten!

Patio de San Eloy is een leuke typisch Sevillaanse bar waar ze naast tapas allerlei soorten belegde broodjes verkopen. Warm, koud, belegd met Jabugo-ham, gemarineerd vlees, zalm, groente, tortilla en Salmorejo (gerecht gemaakt van tomaat). Probeert u er eens de ‘pringá’, een gegrild broodje met vlees. Dit is een lokaal gerecht en één van hun specialiteiten!


Op reis naar Sevilla

Er valt nog heel veel meer te ontdekken in Sevilla dan deze tips. De reisleiders van SRC verwelkomen u graag in deze heerlijke stad!

Bekijk reizen naar Sevilla en Andalusië




Gratis digitale brochure Spanje

Download de brochure

Blader door de brochure  



Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

Reisleider Toine
Al jaren woon ik in Sevilla en ik heb veel SRC-gasten hier rondgeleid, dus ik ken de stad op mijn duimpje.