050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

10 bezienswaardigheden voor uw roadtrip naar de Noord-Italiaanse meren

Door reisleidster Diane | 01-04-2021

In het noorden van Italië op de grens met Zwitserland vindt u misschien wel het mooiste vakantieplekje. Hier liggen, omgeven door besneeuwde Alpentoppen, strakblauwe meren met betoverende namen als het Lago Maggiore, het Lago di Como en het kleine Lago d'Orta. Door het milde klimaat waant u zich hier in mediterrane sferen. U flaneert in schilderachtige dorpjes over elegante promenades onder palm- en citrusbomen en door weelderige tropische tuinen. Het is dan ook niet vreemd dat de ‘rich and famous’ als een magneet aangetrokken worden door de schoonheid van de meren en hier hun meest luxueuze villa’s bouwen. Dit is een ideale vakantiebestemming voor een roadtrip met een vleugje jetset-gevoel! Er vallen hier zo veel bezienswaardigheden te ontdekken!

Wat u hier zo al kunt doen? De beroemde Borromeïsch eilanden in het Lago Maggiore mag u echt niet missen, net als de chique villa's aan het Comomeer: zo betoverend! Maar naast alle bezienswaardigheden is een roadtrip langs de meren van Noord-Italië ook synoniem met genieten: flaneren over boulevards met een gelato en heerlijk shoppen in het elegante Como. Met een apertivo of een prosecco op een terras met uitzicht op een spiegelend bergmeer is het goed toeven in Noord-Italië. Dus wacht niet langer en voel u voor even net zo bevoorrecht als de beroemdheden van vroeger en nu! Wat u niet mag missen tijdens uw roadtrip langs de Noord-Italiaanse meren? Ik geef u graag mijn 10 favoriete bezienswaardigheden!

10 bezienswaardigheden rond de Noord-Italiaanse meren

1. Het grootse Lago Maggiore

In het grootse Lago Maggiore, op de grens van Italië en Zwitserland, liggen als juwelen die schitteren in de zon de drie prachtige Borromeïsche eilanden. Aan de glooiende oevers van het gletsjermeer vindt u elegante stadjes als Stresa en Verbania, maar u bent ook zo in de prachtige natuur met bergtoppen die tot 3.000 meter hoogte reiken. Het milde klimaat creëert het perfecte decor: talloze kleurrijke planten zoals camelia’s, rododendrons, azalea’s, mimosa’s, hortensia’s, magnolia’s, citroenbomen en palmen sieren de straten, tuinen en huizen. Niet vreemd dat het Lago Maggiore al sinds jaar en dag een geliefd vakantieoord is. Al in de 19e eeuw bouwde de Europese adel hier prachtige villa’s.

2. De beroemde Isole Borromee

Vanuit het elegante Stresa, met chique hotels uit de belle époque, kunt u met een van de ‘batelli’ die klaarliggen bij het Piazza Marconi de beroemde Isole Borromee verkennen. U start op het Isola Bella, dat haar naam eer aandoet. Op dit eens rotsige visserseiland creëerde de familie Borromeo een wonderschoon paleis met een paradijselijke tuin waarin witte pauwen paraderen. Op het Isola dei Pescatori, van de vissers, kunt u genieten van een heerlijke lunch in een van de vele visrestaurantjes. Tot slot bezoekt u het Isola Madre, het moedereiland, dat bijna volledig in beslag wordt genomen door een tuin in de stijl van de Engelse romantiek. Het eiland heeft geen inwoners, op de pauwen, papegaaien, kippen en fazanten na die zich door de botanische tuin bewegen.

3. Ascona, Locarno en de Isole Brissago

Aan de noordelijke oever van het Lago Maggiore liggen de Zwitserse steden Ascona en Locarno. Beiden zijn beroemd om hun zachte klimaat en de weelderige mediterrane vegetatie met palm- en citroenbomen. In de Borgo, het oude hart van Ascona, is het heerlijk struinen door de vele steegjes die allemaal leiden naar de promenade aan het meer met zijn gezellige terrasjes. De ideale plek voor een cappuccino aan het water! Vanuit Ascona kunt u de boot nemen naar de Isole Brissago. Eind 19e eeuw toverde een Russische barones de twee onbewoonde eilandjes om in een sprookjesachtige botanische tuin. Ook in het zonnige Locarno is het goed toeven. Het met bomen omzoomde Piazza Grande vormt het hart van Locarno: hier vindt u gezellige cafés en restaurants en onder de arcades en in de omliggende straatjes zijn genoeg winkeltjes om heerlijk te shoppen.


Stresa aan het Lago Maggiore, Italië
Met uitzicht op het mooie Isola Bella
Isola Bella, Italië
In de paleistuin paraderen witte pauwen
Locarno, Piazza Grande, Zwitserland
Het Piazza Grande in deze Zwitserse stad

4. Betoverend Lago d’Orta

Het Lago d’Orta is misschien niet zo bekend als het Lago Maggiore, maar is wel van een betoverende schoonheid. Een bijna magische plek waar u rust en stilte ervaart! Het diepblauwe bergmeer wordt omlijst door dichte bossen, een handvol pittoreske dorpjes en fraaie uitzichtpunten die automatisch uw blik trekken naar het karakteristieke eilandje van San Giulio in het hart van het meer. Rond het meer loopt de ‘Anello Azzurro Girolago’ een goede bewegwijzerde fietsroute, die u laat genieten van de mooiste plekjes en de beste uitzichten!

5. Orta San Giulio en het Isola San Giulio

Het middeleeuwse Orta San Giulio ligt op een schiereiland aan het Lago d’Orta. Dit schilderachtige dorpje ademt de sfeer uit van voorbije tijden. Het is heerlijk dwalen door de smalle straatjes met romantische stenen bogen, balkons en groene binnenplaatsen verscholen achter ijzeren hekken. Eindig uw wandeling op het gezellige Piazza Mario Motta, waar de terrassen bijna het hele jaar buiten staan. Aan dit plein vindt u ook het vertrekpunt van de boten die naar het Isola San Giulio varen. In 5 minuten bereikt u het eilandje dat volgens de legende door de heilige Julius van slangen en draken zou zijn bevrijd. Wandel op het eiland de Via del Silenzio e della Meditazione, een prachtig spiritueel wandelpad, of bezoek de romaanse basiliek van San Giulio.

6. Heilige bergen

Op verschillende plekken in Noord-Italië vindt u zogenaamde heilige bergen. Deze sacri monti ontstonden vanaf de 15e eeuw door een behoefte aan bedevaartsoorden: voor hen die niet de middelen hadden om de pelgrimstocht naar het Heilige Land te maken werden de heilige plaatsen nagebootst. Zo kunt u nabij Varallo op de Sacro Monte di Varallo kapellen met verschillende scènes uit het leven van Christus bewonderen. Vanuit Orta San Giulio bereikt u te voet eenvoudig de Sacro Monte di San Francesco. Op deze 400 meter hoge ‘heilige’ berg vindt u te midden van het groen 20 kapelletjes, die zijn gewijd aan het leven van de heilige Franciscus van Assisi. Een oase van rust met een betoverend uitzicht op het Lago d’Orta, sereen tussen de groene bergen.

7. Monte Generoso

Bij helder weer is het een absolute must om met de tandradbaan de Monte Generoso, de edelmoedige berg, te bestijgen. Deze 1.701 meter hoge panoramaberg, tussen het Lago di Lugano en het Lago di Como, biedt hemelse vergezichten op de Alpen. Laat uw blik zweven over het merengebied, de stad Lugano, de Matterhorn, de Jungfrau en in de verte zelfs het Berninamassief. Betoverend! Hier boven ziet u ook een bijzonder staaltje moderne architectuur in de vorm van een ‘bloem van steen’ van de gerenommeerde Zwitserse architect Mario Botta. Houdt u van wandelen dan is dit dé plek om uw wandelschoenen tevoorschijn te halen: op de berg ligt meer dan 51 kilometer aan wandelpaden.


Orta San Giulio, Italië
In het Lago d’Orta
Orta San Giulio, Italië
Sfeervol terras aan het meer
Monte Generoso, Italië
Een hemels vergezicht op de Alpen

8. Como aan het gelijknamige meer

Het chique Como ligt aan de zuidkant van het Lago di Como, een van de mooiste plekjes van Noord-Italië. De Lungo Lario, de fraaie, levendige langs het meer gelegen promenade, is de perfecte plek om uw kennismaking met Como te starten. Sla vervolgens af naar het Piazza Cavour, dé gezellige ontmoetingsplaats, en dwaal vanaf hier door de kleine straatjes van het oude centrum. In de haaks op elkaar staande straten, die herinneren aan de Romeinse oorsprong van Como, kunt u heerlijk winkelen in de vele leuke boetieks en specialiteitenwinkels. Uw voeten brengen u vanzelf naar de duomo Santa Maria Assunta, een van de mooiste kathedralen in Noord-Italië. Wandel even naar binnen en bewonder de prachtige rococokoepel, werkelijk een plaatje!

9. Villa’s en tuinen aan het Lago di Como

Het Lago di Como trekt al sinds de Romeinse tijd als een magneet de rijken der aarde aan. Het meest mondaine deel van het meer, waar vroeger en nu ‘the rich and famous’ in hun villa’s verblijven, ligt ter hoogte van Tremezzo. In dit heerlijke dorpje, waar beroemdheden als Verdi, Stendhal en Greta Garbo vertoefden, staat wellicht de mooiste villa aan het meer: Villa Carlotta. Mooier nog dan de villa zelf zijn de botanische tuinen rondom, die in het voorjaar getooid zijn met bloeiende azalea’s en rododendrons. Vanuit Tremezzo vaart u zo naar het vroegere vissersdorpje Varenna aan de overzijde van het meer. De oude vissershaven is het kloppende hart van Varenna, met vele restaurantjes en barretjes. Besluit de dag in Bellagio, de parel aan het meer. Het ligt uniek, precies op de plek waar de drie armen van het meer samenkomen. Maak vervolgens uw keuze: bezoekt u Villa Melzi, waar Fransz Liszt enkele pianostukken componeerde, of dwaalt u door Villa Balbianello, het decor van de Hollywood kaskrakers Star Wars Episode II en James Bond Casino Royale?

10. Lago di Lugano en Lugano

Het grillig gevormde Lago di Lugano ligt in het grensgebied van Italië en Zwitserland midden tussen de Alpentoppen. Een prachtige route over de SS340, met fraaie vergezichten, voert u vanuit Italië langs het spiegelende meer door kleine dorpjes naar het Zwitserse Lugano. Een chique en luxe stad, waar u heerlijk kunt flaneren en u kunt vergapen aan de luxe boetieks en juwelierszaken. Een kleine wandeling door het betoverend mooie Parco Ciani aan het meer is ook een aanrader.

Como, Lago di Como, Italië
De elegante stad aan het gelijknamige meer
Villa Carlotta, Lago di Como, Italië
Uitzicht over het Lago di Como
Lugano, Zwitserland
Betoverend zicht op het gelijknamige meer

Op reis naar de meren van Noord-Italië

Wilt u ook toeren langs de mooiste meren en weelderige villa's en elegante steden ontdekken? Reis mee naar Noord-Italië:
Toeren langs Italiaanse meren - 11 dagen | autovakantie
Meren in Noord-Italië - 8 dagen | culturele groepsreis



Gratis digitale brochure Italië

Download de brochure

Blader door de brochure  



Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

Reisleidster Diane
Met een apertivo of een prosecco op een terras met uitzicht op een spiegelend bergmeer is het goed toeven in Noord-Italië. Dus wacht niet langer en voel u voor even net zo bevoorrecht als de beroemdheden van vroeger en nu!