050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Napels: 12 tips van onze reisleider

Door reisleidster Leny | 29-11-2019

Napels is een stad van contrasten. Sinds ik hier woon, ben ik ontzettend van deze stad gaan houden: van zijn gekkigheden, muziek en chaos, van de kleuren, de zee en de monumenten die de stad rijk is, maar vooral om zijn inwoners, de Napolitanen. Schuw niet om een praatje met ze te maken als u door de volkse wijken van Napels wandelt. Contact maken met dit warme volk is erg gemakkelijk in deze stad, zelfs als u de taal niet machtig bent.

Wat u zeker niet mag missen tijdens uw bezoek aan Napels? Hieronder vindt u een aantal tips zodat u zeker weet dat u de highlights niet gemist heeft. Maar wilt u Napels echt leren kennen? Ga dan met mij of met een van mijn collega’s mee op reis. Ik weet zeker dat u zult genieten!

Te voet de stad verkennen

Tip 1. Spaccanapoli, het hart van de stad

Wandel door de Spaccanapoli. Een zeer lange, smalle straat die het centrum van Napels in tweeën splijt. De naam ‘Spaccanapoli’ verwijst letterlijk naar het verdelen van deze stad. Vanaf het hoger gelegen Vomero kunt u duidelijk zien hoe deze lange straat door het historisch centrum van de stad loopt en noord van zuid scheidt. De straat begon officieel bij Piazza Gesù Nuovo en gaat over in het huidige Via Benedetto Croce, vervolgens Piazza San Domenico Maggiore, Piazzetta Nilo en Largo Corpo di Napoli. In het midden bevindt zich de Via San Biagio dei Librai en het laatste stuk wordt gevormd door de Via Giudecca Vecchia. Het huidige Spaccanapoli begint in de Quartieri Spagnoli, om precies te zijn bij Via Pasquale Scura. Direct daarna volgt de kruising met Via Toledo en de straten Via Maddaloni, Domenico Capitelli, Benedetto Croce en San Biagio dei Librai. Het gedeelte van de wijk Forcella vormt het laatste gedeelte.

Tip 2. Kerststalletjes

Via San Gregorio Armeno is een van de bekendste straten in het historische centrum van Napels. Deze straat is wereldberoemd om haar vele winkeltjes en werkplaatsen, waar het hele jaar door figuurtjes worden vervaardigd en verkocht voor in de kerststal. Van traditionele personages zoals Jozef en Maria, tot aan het Napolitaanse voetbalteam, Berlusconi en een naakte prins Harry.

Tip 3. De Spaanse wijk

Wandel door de Quartieri Spagnoli, de Spaanse wijk. Hier vindt u het echte, volkse Napels. In de 16e eeuw liet de Spaanse onderkoning don Pedro de Toledo de wijk aanleggen voor de inkwartiering van de Spaanse soldaten. Tegenwoordig vindt u er de beste eethuisjes van de stad, veel street art van lokale en buitenlandse artiesten en natuurlijk het wasgoed dat hangt te drogen tussen de smalle straten.

Tip 4. Net als de locals

Struin net als de lokale bevolking door de Via Pignasecca. In deze kleurrijke straat staan, behalve op zondagmiddag, iedere dag marktkramen vol met groente, fruit en vis. Daarnaast vindt u in de Via Pignasecca winkeltjes met allerlei dagelijkse benodigdheden die u zomaar nodig zou kunnen hebben.


Highlights van de stad

Tip 5. Het bloed van Januarius

Bekijk de Cappella San Gennaro in de duomo van Napels, de belangrijkste kapel van de kerk, waar het bloed van de Heilige Januarius wordt bewaard. De zilveren heiligenbeelden zijn de patroonheiligen van de stad en gaan allemaal op 19 september, de dag van de heilige Januarius, in processie door de stad.

Tip 6. Metrostation Toledo

Pak de metro naar het metrostation Toledo. Misschien wel het mooiste station van alle metrostations van Napels. Het werd in september 2012 geopend en is ontworpen door de architect Oscar Tusquets Blanca rond het thema water en licht. In het metrostations vindt u twee mozaïeken van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge, evenals werken van Francesco Clemente, Ilya en Emilia Kabakov, Shirin Nehsat en Oliviero Toscani.

Tip 7. Piazza Plebescito

Steek geblinddoekt het Piazza Plebescito over. Dit is een van de bekendste pleinen van Napels. U begint voor de ingang van het koninklijk paleis en het is de bedoeling dat je precies tussen de twee ruiterstandbeelden terecht komt. Het gaat om een afstand van 170 meter in een rechte lijn. Op de één of andere manier slaagt niemand erin om uiteindelijk tussen de twee standbeelden tot stilstand te komen. De legende vertelt dat koningin Margherita de gevangenen beloofde dat als het hen zou lukken het Piazza Plebescito geblinddoekt over te steken en tussen de twee ruiterstandbeelden uit zouden komen, dat zij dan hun vrijheid terug zouden krijgen. Echter als het hen niet zou lukken dan werden zij veroordeeld tot de doodstraf…

Tip 8. Het kasteel van het ei

Het Castel dell’Ovo is gratis te bezoeken. Het is het oudste kasteel van Napels en bevindt zich direct langs de boulevard. De naam betekent letterlijk ‘Het kasteel van het Ei’. Deze naam is afgeleid van een oude legende die vertelt dat de dichter Vergilius een ei in de kerkers van het kasteel verstopt zou hebben. Er werd beweerd dat het breken van het ei, niet alleen het kasteel in zou laten storten maar ook rampzalige gevolgen voor de stad Napels zelf zou hebben.


Even ontsnappen aan de drukte

Tip 9. Een park met uitzicht

Neem even de tijd om te relaxen in het Parco Virgiliano. Dit park ligt in de wijk Posillipo op het voorgebergte van de heuvel van Posillipo op zo’n 150 meter boven zeeniveau. Op de verschillende terrassen in het park heeft u een schitterend uitzicht op de Golf van Napels, het Sorrentijnse schiereiland, de Vesuvius, Ischia, Procida, Capri, het eilandje Nisida, de Golf van Pozzuoli en Bacoli met Capo Miseno en Monte di Procida.

Tip 10. Botanische tuin

Ontsnap even aan de drukte van de stad en bewonder de Orto Botanico. De botanische tuin werd aangelegd in 1807 en heeft een oppervlakte van zo’n 12 hectare. Deze tuin vormt de thuisbasis van ongeveer 9.000 plantensoorten met in totaal zo’n 25.000 exemplaren. Het is heerlijk om even door de tuin te wandelen en tot rust te komen.

Tip 11. Een fiets of een Vespa

Huur een fiets en fiets langs de boulevard van Napels. Fietsenverhuur is te vinden aan de boulevard tegenover het Castel dell'Ovo. Of huur een Vespa bij Vespa sprint. Met de Vespa is het makkelijk ook de prachtige heuvels rondom Napels te bewonderen. Vanaf de Posillipo-heuvel heeft u een prachtig uitzicht over de Golf van Napels.

Tip 12. Een dagtochtje

Maak een dagtocht naar het authentieke visserseiland Procida. Het kleinste eiland in de Golf van Napels is minder toeristisch en heeft zijn authenticiteit behouden. Of beklimt u de Vesuvius voor een waanzinnig uitzicht over de stad en de Golf van Napels. Een excursie naar Pompeï of Herculaneum is natuurlijk ook een optie!

En meer...

Tussen al die cultuur is er natuurlijk ook aandacht voor de inwendige mens. Mijn beste tips voor koffie, lunch, een snack of een avondmaaltijd leest u in mijn blog 15 tips voor een overheerlijke Napels-reis.

Reis mee naar Napels

Er valt nog heel veel meer te ontdekken in Napels dan deze 12 tips. Mijn collega's en ik verwelkomen u graag in deze heerlijke stad!

Bekijk alle reizen naar Napels en Zuid-Italië
Gratis digitale brochure Italië

Download de brochure

Blader door de brochure  Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Leny
Ik ben dol op Napels en raak ook echt niet uitgekeken op deze levendige stad. Elke keer ontdek ik wel weer iets nieuws!