050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

10 bezienswaardigheden voor uw roadtrip naar Umbrië

Door reisleidster Wendy | 10-08-2021

Ten oosten van Toscane, verstopt tussen de ruige toppen van de Apennijnen ligt een groen paradijs waar u 'la dolce vita' in optima forma kunt beleven: Umbrië! Hier vindt u tussen glooiende heuvels vol wijnranken, olijfbomen en velden met zonnebloemen verstilde middeleeuwse stadjes met eenvoudige kerkjes vol kleurrijke fresco's, waar het verleden tot leven komt. Een roadtrip door het groene hart van Italië is betoverend! Toerend over slingerende weggetjes naar intieme dorpjes, die nog amper door toeristen zijn ontdekt, geniet u van de talloze bezienswaardigheden. Hier is het goed toeven, slenterend door smalle straatjes en genietend van een goed glas wijn of een cappuccino op een terras aan een mooi middeleeuws pleintje.

Klein maar fijn, dat is misschien wel het mooiste van Umbrië. Zelfs de hoofdstad van de streek, Perugia, voelt gemoedelijk aan. Dwalen door de straatjes van Spoleto, Montefalco of Spello is een genot! U geniet van bloemrijke huizen, Romeinse restanten, verstilde kerkjes en kleine restaurantjes met de heerlijkste streekgerechten. Niet alleen in zijn geboortestad Assisi, maar overal in het prachtige landschap komt u herinneringen tegen aan de populaire heilige Franciscus, die blootsvoets en in een opgelapte pij hier in Umbrië zijn idealen verkondigde. Wat u niet mag missen tijdens uw roadtrip door Umbrië? Ik geef u graag mijn 10 favoriete bezienswaardigheden!

10 bezienswaardigheden in het groene hart van Italië

1. Een heilige in Assisi

Assisi is de geboorteplaats van een van de meest geliefde heiligen van Italië, Franciscus. Het panorama van de stad, die zeer fraai tegen de Monte Subasio ligt, wordt overheerst door de Basilica di San Francesco. Deze basiliek is in twee lagen, een boven- en een benedenkerk, over het graf van de heilige Franciscus heen gebouwd en is getooid met de mooiste fresco’s van Giotto. Neem de tijd om dit plaatjesboek uit de middeleeuwen op uw gemak te bestuderen: alle belangrjke gebeurtenissen uit het leven van Franciscus komen voorbij. In het sfeervolle centrum herinnert veel aan de beroemde heilige. Bezoek zeker de Basilica di Santa Chiara, gewijd aan de heilige Clara van Assisi, een van de eerste volgelingen van de heilige Franciscus. En op het pleintje voor de Chiesa Nuova ziet een prachtig standbeeld van de ouders van Franciscus. Ook het middeleeuwse fort dat boven de stad uittorent en de nauwe middeleeuwse steegjes brengen u terug in de tijd.

2.Santa Maria degli Angeli

Als u naar Assisi rijdt kunt u eigenlijk niet om de Santa Maria degli Angeli heen, een monumentale basiliek uit de late renaissance die aan de voet de Monte Subasio ligt. Deze prachtige kerk is gebouwd over een kleine kapel, de Portiuncula, een van de heiligste plaatsen van de franciscanen. Hier ontving de jonge Franciscus een helder besef van zijn roeping en nam hij afstand van de wereld om, te midden van de armen, in armoede te leven. Het begin van de bedelorde van de franciscanen of minderbroeders.

3. Studentenstad Perugia

De hoofdstad van de provincie Umbria heeft een meer dan 3.000-jarige geschiedenis, die u overal in het prachtige historische centrum tegenkomt. Wandel door de gezellige straatjes van deze studentenstad en strijk neer op een van de vele terrasjes voor een heerlijke cappuccino. Vergeet ook niet de fraaie Fontana Maggiore, de domkerk San Lorenzo en het indrukwekkende Palazzo dei Priori te bewonderen. In dit paleis is de Galleria Nazionale dell’Umbria gevestigd, die een grote collectie schilderijen uit de Umbrische school heeft. Hier hangen meesterwerken van onder andere Perugino, Pintoricchio en andere meesterschilders van de renaissance. Wist u trouwens dat in de dom van Perugia de trouwring van Maria wordt bewaard? En bent u dol op chocolade? Breng dan een bezoek aan het Perugina-chocoladehuis, waar u kunt ontdekken hoe de beroemde 'baci' van Perugia gemaakt worden!

4. De wolf van Gubbio

Gubbio, een intiem stadje in de Apennijnen, ligt op een klein uurtje rijden van Perugia. In de benedenstad ziet u de Chiesa di San Francesco en het ernaast gelegen klooster. Een beeldengroep hier herinnert aan het bijzondere verhaal van Franciscus en de wolf van Gubbio. Wandel vervolgens via de nauwe straatjes omhoog naar het Piazza Grande in de bovenstad en proef de authentieke middeleeuwse sfeer. Op het Piazza Grande in de bovenstad vindt u het Palazzo dei Consoli. Dit voormalige stadhuis doet nu dienst als museum en herbergt de zeven Eugebinetabletten uit de 2e eeuw voor Christus. Gubbio wordt ook wel gezien als de stad van de gekken. Iedereen in Gubbio weet het: loop drie rondjes rond de fontein en steek daarna je hoofd in het water, en je wordt officieel ‘gek van Gubbio’ verklaard. Heeft u tijd over tijdens uw bezoek? Bij goed weer is het een aanrader om met de funivia, een open kabelbaantje, de Monte Ingino op te gaan voor een mooi uitzicht over Gubbio en de omgeving!


Assisi, Italië
Zicht op de Basilica di San Francesco gelegen tegen de Monte Subiaso
Perugia, Umbrië, Italië
De Fontana Maggiore en het indrukwekkende Palazzo dei Priori
Gubbio, Italië
De middeleeuwse bovenstad met het Palazzo dei Consoli

5. De kathedraal van Orvieto

Het middeleeuwse Orvieto ligt op een 300 meter hoog plateau dat door wijngaarden wordt omringd. Met een lift bereikt u het centrum, waar de dom ongetwijfeld het meest in het oog springt. De kathedraal van deze van oorsprong Etruskische stad is een van de mooiste van Europa. De bouw ervan begon in 1290 en nam ongeveer 300 jaar in beslag, waarbij de aanvankelijk romaanse stijl gaandeweg plaatsmaakte voor de gotische. Bewonder in de duomo zeker de Cappella San Brizio die Luca Signorelli met prachtige fresco’s heeft beschilderd en door sommigen wordt gezien als de voorloper van de Sixtijnse kapel! Rond het grote en gezellige Piazza Duomo vindt u verschillende fraaie gebouwen zoals het 13e-eeuwse Palazzo dei Papi dat nu het museo dell’ opera (het museum van de kathedraal) herbergt. Slenter vervolgens door de kleine straatjes en trakteer u zelf op een mooi glas witte wijn uit Orvieto.

6. Romeins Spoleto

De ligging van deze wonderschone stad, tegen de helling van de Monteluco en met de imposante Apennijnen op de achtergrond, is werkelijk uniek. Hier kunt u verschillende sporen die de Romeinen hebben nagelaten bewonderen zoals het Teatro Romano en de oude toegangspoort Arco di Druso. Dwaal door de nauwe straatjes van het heerlijke middeleeuwse centrum en vergeet dan niet de prachtige kathedraal uit de 12e eeuw te bekijken met in de apsis fraaie fresco’s van Filippo Lippi. Op een terrasje aan een van de mooie piazza’s is het genieten van het ultieme vakantiegevoel! Wanneer u vanuit het centrum van Spoleto steeds omhoog blijft lopen ziet u bij het kasteel een enorme brug over een diepe vallei tussen twee heuvels liggen. Met zijn hoogte van 76 meter en een totale lengte van 236 meter biedt de Ponte delle Torri een indrukwekkende aanblik.

7. De wijnen van Montefalco

Het prachtig gelegen stadje Montefalco wordt niet voor niets ‘het balkon van Umbrië’ genoemd. Vanaf de stadsmuur geniet u van de schitterende vergezichten over het glooiende Umbrische landschap. Prachtig om te zien, zeker bij zonsondergang. Op het Piazza del Comune, het centrum van Montefalco, vindt u gezellige restaurantjes en barretjes waar u de heerlijke lokale wijnen kunt proeven. Naast de beroemde sagrantino-wijn kunt u hier ook kunstzinnige hoogstandjes bewonderen: in de 14e-eeuwse Franciscuskerk zijn de muren door de schilder Benozzo Gozzoli gesierd met twaalf prachtige fresco’s met als thema het leven van Franciscus. Betoverend!


Duomo van Orvieto, Italië
De fraaie gevel van de duomo
Spoleto, Umbrië, Italië
De bovenstad met de duomo
Montefalco, Umbrië, Italië
Gezellig straatje in het middeleeuwse stadje

8. Lago Trasimeno

Aan de oevers van dit Umbrische meer liggen sfeervolle stadjes als Castiglione del Lago en Passignano, waar u gezellig kunt flaneren langs het water. In het meer liggen drie eilandjes, waarvan het Isola Maggiore het bekendst een het grootste is. Vanuit Passignano kunt u de ferry naar het eiland nemen, waar slechts 18 mensen wonen. Op deze oase van rust kunt u heerlijk wandelen om de pure natuur te bewonderen. Wilde fazanten, olijfbomen, het kleine intieme kerk van San Michele, waar u enkele fresco’s uit de vroege renaissance kunt bewonderen, een oude ruïne en een piepklein vissersdorpje: u komt het onderweg allemaal tegen. Door het verstilde karakter en de wonderschone natuur was deze kleine parel een favoriete plaats voor Franciscus om te bidden en te mediteren.

9. Klein maar fijn in Spello

Het kleine middeleeuwse Spello is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van Umbrië. Hier stapt u via Romeinse stadspoorten zo het verleden in. Door kleine straatjes met kasseien langs oude scheve gevels met balkonnetjes en vrolijke bloemen klimt u omhoog naar de de Santa Maria Maggiore. Hier geniet u in de Cappella Baglioni van de mooi bewaard gebleven fresco’s van Pinturicchio. Zijn Annunciatie is een waar meesterwerk met talloze details. In een prachtige loggia met rijkversierde bogen en zuilen knielt aartsengel Gabriël voor Maria, met een witte lelie in zijn hand als symbool van Maria’s maagdelijkheid. God, omringd door engelen, stuurt met een gouden straal een witte duif naar de Maagd. Onovertroffen schoonheid!

10. Natuur in de Apenijnen

Het groene Umbrië wordt deels gevormd door de ruige bergtoppen van de paradijselijke Apennijnen. De regio Valnerina, bekend om zijn truffels en de funghi porcini (paddenstoelen), is een prachtige plek om dit natuurschoon te ontdekken. Het is heerlijk toeren door het ruige landschap langs rivieren en bossen. Onderweg geniet u van de adembenemende vergezichten en de kleine dorpjes. Van half mei tot midden juni komen in dit deel van de Apennijnen vele duizenden bloemen tot bloei, in alle kleuren van de regenboog: de kleurrijke fioritura. Maar ook in andere tijden is deze mystieke en eenzame hoogvlakte een heerlijk ongerept stukje Italië.

Lago di Trasimeno, Umbrië, Italië
Zicht op Passignano di Trasimeno
Spello in Umbrië, Italië
De kleurrijke straatjes van dit stadje
Umbrië, Italië
Klaprozen in de velden

Op reis naar het groene Umbrië

Wilt u ook toeren door het groene hart van Italië langs middeleeuwse stadjes en kleine kerkjes? Reis mee naar Umbrië
Op pad in Umbrië - 12 dagen | autovakantie
Umbrië - 8 dagen | fly drive
Umbrië en de Marken - 8 dagen | culturele groepsreis

Meer reisverhalen

Reisleidster Wendy Fossen
In Umbrië is het goed toeven, slenterend door smalle straatjes en genietend van een goed glas wijn of een cappuccino op een terras aan een mooi middeleeuws plein!