050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

De 12 mooiste bezienswaardigheden voor uw roadtrip in Puglia

Door reisleidster Jessy | 16-03-2022

De prachtige kust met rotspartijen die verdwijnen in de azuurblauwe zee, de groene olijfbomen, de vrolijke citrusbomen en de wonderlijke trulli: Puglia verovert steeds weer mijn hart! Hier, in de hak van de Italiaanse laars, proeft u het echte Italiaanse leven. Maak een roadtrip langs de bekende, maar vooral ook onbekende geheimen van Puglia. Struin door smalle steegjes in parelwitte dorpjes en geniet van balkonnetjes versierd met kleurrijke bloemen of wordt verrast door uitkijkjes op de helderblauwe Adriatische Zee. Bezoek sierlijke steden als Lecce, Bari en Otranto met een rijke geschiedenis die u op elke straathoek tegenkomt. En geniet ook van de heerlijke wijnen van Salento en de eenvoudige, maar voortreffelijke keuken. La vita è bella in Puglia!

Er valt zoveel te ontdekken in Puglia, dat het niet makkelijk is om een lijstje met favorieten samen te stellen. Natuurlijk staat Alberobello op één, maar u zult zien, de sprookjesachtige trulli komt u ook op ander plekken tegen. Maar dan, ik ben dol op de barokke kerken van Lecce en de mozaïekvloer in de kathedraal van Otranto, maar geniet ook van de prachtige kust van Salento en het groene Gargano schiereiland. Een roadtrip door het zuiden van Italië is daarnaast ook een feest voor de inwendige mens. De cucina povera van Puglia is absoluut niet armoedig. Dus laat u verrassen door lokale specialiteiten als de burrata (een verse kaas gemaakt van mozzarella met room), de orecchiette (oortjesvormige pasta) en de pasticciotto (de Pugliese variant van de croissant) en geniet van de verrukkelijke streekwijnen. Kortom, in het authentieke Puglia valt nog heel veel te ontdekken. Welke bezienswaardigheden u niet mag missen? Ik geef u mijn 12 favorieten voor een heerlijke rondreis door Puglia!

12 bezienswaardigheden in Puglia

1. Trulli in Alberobello

In het hart van Puglia staan talloze trulli: betoverende sprookjeshutten met kegelvormig daken die zijn opgetrokken uit leisteen. De hoofdstad van de trullistreek is Alberobello met meer dan duizend witte huisjes. Hier kunt u in het oude centrum heerlijk dwalen door kronkelige straatjes langs de deels gerestaureerde trulli. Mijn tip, bezoek de minder toeristische wijk Aia Piccola met nog bewoonde sprookjeshuisjes. Hier is het rustiger en daardoor ook authentieker en sfeervoller.

2. Barok in Lecce

Lecce, in het uiterste puntje van de hak, doet zijn bijnaam ‘stad van de barok’ alle eer aan. Deze heerlijke stad vol goudgekleurde architectuur, mooie monumenten en kleine straatjes is één groot barokfestijn. De gebouwen zijn voorzien van sierlijke ornamenten gehouwen uit de lokale pietra dorata (vergulde steen). Tussen deze pracht vindt u stijlvolle bars, cafés en restaurantjes, net als fijne winkeltjes met slow food, delicatessen, handwerk en design. Én prachtige Romeinse herinneringen. Het Anfiteatro Romano op Piazza Sant’Oronzo kunt u echt niet missen!

3. San Nicola di Bari

Het historische hart van de havenstad Bari, de wijk San Nicola, is ook wel bekend als Bari Vecchia. Het is een waar labyrint met smalle straten, steegjes en oude binnenpleinen die u vanzelf de weg wijzen naar de prachtige Basilica di San Nicola. Al eeuwenlang is dit voor gelovigen dé trekpleister van de stad. In de 11e eeuw ontvreemde een groep kooplieden uit Bari de beenderen van de heilige Nicolaas uit Myra. Ondanks verschillende pogingen van de Turken om het lichaam terug te krijgen ligt onze sinterklaas nog steeds begraven in de crypte van deze verstilde romaanse kerk.


4. Witte stadjes Ostuni en Locorotondo

De hooggelegen witte stadjes Ostuni en Locorotondo liggen prachtig in het Apulische landschap, zeker wanneer de zon fel straalt op de witte huizen. Betoverend! Hier kunt u eindeloos ronddwalen door de wirwar van charmante steegjes langs witgekalkte huisjes met her en der een schilderachtig doorkijkje over land en in de verte de zee. Ik weet het zeker, u blijft foto’s schieten van de trappen met bloempotten vol felgekleurde bloemen en planten, de kleine nisjes met Mariabeeldjes in de gevels en de wapperende was.

5. Nationaal park Gargano met Vieste

Het schiereiland Gargano, de spoor van de Italiaanse laars, is een paradijselijk groen natuurpark. Kalkrotsen bedekt met loofbossen, adembenemende baaien, witte dorpjes die afsteken tegen een turkooizen zee en geurende citrus- en pijnbomen: werkelijk adembenemend. In het park ligt ook het oude vissersstadje Vieste, bekend om haar steile rotskusten. Dwaal door de smalle steegjes met hun roomwitte huizen en geniet van het uitzicht op zee. Vergeet niet een foto te nemen van het meest fotogenieke plekje van het stadje, het klooster van San Francesco dat prachtig aan zee op een rotsrichel staat!

6. Otranto, poort naar het oosten

Het sfeervolle havenstadje Otranto ligt op het meest oostelijke puntje van Puglia. Op heldere dagen kunt u de bergen van het vasteland van Albanië zien liggen. Otranto was dan ook de eerste plek waar veroveraars van overzee aan land kwamen. Dit ziet u overal in de kleurrijke stad terug: in de imposante stadsmuren, het machtige kasteel en in de 11e-eeuwse kathedraal, een laatste stop voor pelgrims op weg naar het Heilige Land. Hier bewondert u een bijzondere 12e-eeuwse mozaïekvloer. Dag in dag uit aan werkte fra Pantaleone op zijn knieën aan de talloze voorstellingen, van een levensboom tot de tekens van de dierenriem en de Ark van Noach. Met recht monnikenwerk!


7. De kust van Salento

Op het schiereiland Salento diep in Puglia vindt u de mooiste stranden, grotten met prehistorische schilderingen en kleine dorpjes waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Het landschap is bezaaid met zogenaamde paghiare, hutjes die lijken op de bekendere trulli en die onderdak boden aan herders en boeren. Op het meest zuidelijke puntje van Italië, waar de Adriatische en de Ionische Zee in elkaar over stromen, staat het heiligdom van Santa Maria de Finibus Terrae. Petrus zou hier op weg naar Rome voet aan wal hebben gezet om aan de inwoners van Salento het evangelie te verkondigen.

8. Volare in Polignano a Mare

Op de mooiste kliffen van Puglia, zo’n 20 meter boven het helderblauwe water van de Adriatische Zee, ligt het pittoreske Polignano a Mare. Het kloppend hart van het mooie middeleeuwse centrum is het charmante Piazza dell’Orologio, maar dwaal ook vooral door de wirwar van oude steegjes. Polignano is ook de geboorteplaats van Domenico Modugno, zanger van het welbekende ‘Nel blu dipinto di blu’ beter bekend als ‘volare’. Er staat dan ook een (drie meter hoog!) standbeeld van de beroemdste inwoner die Polignano ooit gekend heeft, aan de naar hem vernoemde Lungomare Domenico Modugno.

9. Padre Pio en de aartsengel Michaël

Op het schiereiland Gargano liggen twee beroemde heilige plekken die gelovigen van over de hele wereld trekken. In San Giovanni Rotondo bevindt zich in een indrukwekkende heiligdom ontworpen door Renzo Piano, het graf van de meest geliefde heilige van Italië, Padre Pio. En in Monte Sant’Angelo kunt u een van de oudste heiligdommen van Europa gewijd aan de aartsengel Michaël bewonderen. Hier zou de aartsengel Michaël zich eind 5e eeuw verschillende keren hebben laten zien en daarbij zelfs een voetafdruk hebben achtergelaten…


10. Grieks verleden in Taranto

Taranto dankt zijn naam aan Taras, een Griekse halfgod die volgens de legende lang geleden op de rug van een dolfijn naar deze plek kwam en de stad stichtte. Wat moet het een lustoord geweest zijn, zo uniek gelegen tussen drie zeeën: de Ionische Zee en de twee binnenzeeën Mar Grande en Mar Piccolo. Deze eens machtige Grieks-Spartaanse kolonie van Taras, is nu een beetje in de vergetelheid geraakt. Onterecht, want u bewondert hier in het archeologisch museum prachtige Griekse gouden schatten en in het stadje zelf ziet u de restanten van de Dorische Tempel van Poseidon!

11. De kathedraal van Trani

De spectaculair gelegen, hoog uitstekende kathedraal, die fraai afsteekt tegen de azuurblauwe zee is de must see van het idyllische havenstadje Trani. De elegante bijna statige San Nicola Pellegrino uit de 12e eeuw ligt pal naast de vissershaven. De buitenkant is opgetrokken in wit-roze kalksteen die afhankelijk van het uur van de dag, steeds een andere kleur aanneemt. Maar het is de ranke campanile, die fier naar de hemel steekt, die alle aandacht naar zich toetrekt. Niet alleen nu, maar ook in het verleden, toen de zeelieden de klokkentoren als herkenningspunt gebruikten, een baken om op te varen.

12. Grotwoningen in Matera

Vanuit Puglia is een uitstapje naar Matera in de aangrenzende regio Basilicata absoluut een must. Deze uit de bergen gehouwen stad, de oudste continu bewoonde plek ter wereld, is zeer fotogeniek. Niet vreemd dus dat Matera al jarenlang een geliefd decor is voor filmmakers, van Hollywood tot Cinecittà. De fascinerende grotwoningen (sassi), die ooit als schuilplaats voor gevluchte monniken dienden, werden pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw door de inwoners verlaten. In de doolhofachtige wirwar van straatjes met grotwoningen vindt u ook enkele interessante rotskerkjes, soms met middeleeuwse fresco’s. Prachtig!

Op reis naar Puglia

Wilt u ook toeren door het authentieke zuiden van Italië langs de mooiste kustroken en naar betoverende witte stadjes? Reis mee naar Puglia:
Puglia - 8 dagen | fly drive
Prachtig Puglia - 10 dagen | culturele groepsreis
Napels en Puglia - 9 dagen | fly drive
Napels en Zuid-Italië - 9 dagen | culturele groepsreis

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Jessy
De prachtige kust met rotspartijen die verdwijnen in de azuurblauwe zee, de groene olijfbomen en de wonderlijke trulli: Puglia verovert steeds weer mijn hart!