050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

10 tips voor musea met moderne kunst

Door reisexpert Mireille | 24-10-2020

Bent u een liefhebber van moderne en hedendaagse kunst en dwaalt u graag door de zalen van een museum? Dan valt er in de landen om ons heen heel veel te genieten. Op een dag rijden van Utrecht vindt u verschillende prachtige musea met magnifieke collecties, waar u zich kunt vergapen aan de werken van grote namen als Picasso, Kandinsky en Warhol. En vaak zijn de museumgebouwen ook een kunstwerk! Dus reis mee naar België, Frankrijk en Duitsland en geniet van kleurrijke kunst!

1. Museum La Boverie in Luik

Op het gelijknamige schiereiland in de Maas, eigenlijk een groot park, is een fraai gebouw dat neergezet was voor de wereldtentoonstelling van 1905 omgebouwd tot een nieuw cultureel kunstcentrum: museum La Boverie. Voorafgaand aan de opening werd het klassieke gebouw uitgebreid met een nieuwe moderne vleugel, ontworpen door architect Rudy Ricciotti. De collectie van het bestaande Museum voor Schone Kunsten wordt hier getoond, maar er zijn ook regelmatig bijzondere tijdelijke exposities. Gauguin, Picasso, Delvaux en Magritte zijn enkele van de grote namen die u hier tegenkomt.

2. Musée du Louvre in Lens

In de Noord-Franse stad Lens is in 2012 een nieuw museum geopend. Dit feit past binnen de nieuwe Franse ‘traditie’ om kunst naar de ‘buitengewesten’ te verplaatsen. Na het Centre Pompidou, dat zijn vleugels uitsloeg in Metz, is het de beurt aan het Louvre. Op een voormalig mijnterrein ontwierp het Japanse architectenbureau SANAA het satellietmuseum. Het bureau, dat in 2010 de Pritzker Prize – binnen de architectuurwereld het equivalent van de Nobelprijs – won, realiseerde met een aaneenschakeling van verschillende bouwvolumes een groot en modern paleis van glas en staal. In het Musée du Louvre-Lens kan de rijke collectie van het Louvre in steeds wisselende samenstelling getoond worden.

Nieuwsgierig? Ga mee op onze reis Mooiste musea Noord-Frankrijk

3. MAMCS in Straatsburg

Het Musée d'Art Moderne et Contemporain Strasbourg is een van de grootste en mooiste musea voor moderne en hedendaagse kunst in Frankrijk. Het museum beschikt over een uitgebreide collectie (circa 18.000 werken!) uit de periode van 1870 (het impressionisme) tot vandaag. In het aansprekende museumgebouw van de Parijse architect Adrien Fainsilber dat ligt aan de rand van de oude wijk (Petite France) ontdekt u werken van grootheden als Camille Pissarro, Auguste Rodin, Max Liebermann, Paul Klee en Wasily Kandinsky. Genoeg kunst gezien? Strijk neer op het dakterras van L'ART CAFÉ en geniet van het mooiste uitzicht van Straatsburg over de Ill.

Nieuwsgierig? Ga mee op onze reis Metz, Nancy en Straatsburg

4. Centre Pompidou in Metz

Het Centre Pompidou in Metz opende in 2010 zijn deuren als dependance van het gelijknamige museum in Parijs. Aan de achterzijde van het hoofdstation creëerden de Japanse architect Shigeru Ban en Fransman Jean de Gastines een enorme circustent: het ‘zwevende’ witte dak rust op vier pijlers en bestaat uit gelamineerd sparrenhout dat is bekleed met een waterdichte laag van glasvezel en teflon. Daardoor lijkt het gebouw als het ’s nachts wordt verlicht volkomen transparant, een prachtig schouwspel! Ook binnen kunt u genieten: het museum heeft een gevarieerd tentoonstellingsbeleid, waarbij het beste van de eigen collectie wordt afgewisseld met het mooiste van uitleen.

Nieuwsgierig? Ga mee op onze reis Metz, Nancy en Straatsburg

5. Museum Folkwang in Essen

Het Museum Folkwang in Essen ontwikkelde zich na de oprichting in 1902 tot een toonaangevend museum op het gebied van avant-gardistische kunst. De collectie werd zo hoog aangeschreven, dat Paul Sachs, de medeoprichter van het Museum of Modern Art in New York, het museum na een bezoek omschreef als ‘the most beautiful museum in the world’. Het museum werd een doelwit van de nazi’s, maar na de oorlog is het weer opgebouwd. Voor de culturele hoofdstad 2010 werd Museum Folkwang aanzienlijk uitgebreid. Er worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd die refereren aan wat ooit de grootste vooroorlogse expressionistische kunstcollectie van Duitsland was.

6. Museum Frieder Burda in Baden-Baden

Het Zwarte Woud, het grensgebied tussen Duitsland en Frankrijk, is bekend om zijn typisch ‘Duitse’ uitstraling: knusse vakwerkstadjes, stoere kastelen en prachtige middeleeuwse steden. Maar er zijn genoeg plekken die mooi contrasteren met deze traditionele omgeving. Een goed voorbeeld vindt u in Baden-Baden. In dit authentieke kuurstadje staat het Museum Frieder Burda, een opvallend hagelwit gebouw naar ontwerp van Richard Meier. In het museum is een grote collectie hedendaagse kunst te bewonderen, met werk van Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner en Jackson Pollock: werkelijk schitterend!

7. Museum Ludwig in Keulen

Dit is hét museum voor moderne kunst in Keulen. Met zijn opvallende architectuur van het Keulse architectenduo Busmann en Haberer is het museum zo vlak achter de dom en het centraal station een niet te missen highlight. Museum Ludwig huisvest de kunstcollecties van de Akense kunstverzamelaars Peter en Irene Ludwig. Hun collectie Amerikaanse pop art, de grootste van deze kunststroming buiten de VS, is absoluut een must see. Daarnaast bewondert u hier werken van de Russische Avantgarde, schilderijen van Duitse expressionisme en de grootste collectie van Pablo Picasso in Duitsland. Kortom, Museum Ludwig mag u niet missen!


8. Vitra Design Museum in Weil am Rhein

De bouwstijl van het Vitra Design Museum in Weil am Rhein is typerend voor de Amerikaanse architect Frank O. Gehry. Deze Canadees-Amerikaanse architect werkt in de stijl van het deconstructivisme. Deze bouwstijl gaat uit van de door de functie toegestane, door de esthetiek bepaalde en de door tektoniek (het geheel van bewegingen en vervormingen) gedefinieerde verhouding van draaglasten. In het museum zijn verschillende series tentoonstellingen te bezichtigen, waarbij de rode draad de steeds veranderende interpretaties van het begrip 'design' is. De creaties van Frank Lloyd Wright en Philippe Starck zijn hier prachtige voorbeelden van.

Nieuwsgierig? Ga mee op onze reis Kunst in Zwitserse musea

9. Pinakothek der Moderne in München

De Pinakotheken in München zijn wereldberoemd. In drie verschillende musea geniet u van de mooiste kunst. De Alte Pinakothek met werk van Dürer, Rembrandt en Rubens en de Neue Pinakothek met Europese schilderkunst uit de 19e eeuw van Monet, Cézanne en Van Gogh staan hoog op het lijstje must sees voor een bezoek aan München. De Pinakothek der Moderne wordt geheel onterecht vaak overgeslagen. Hier is het Duitse expressionisme met werk van de Brücke en Der Blaue Reiter ruimschoots vertegenwoordigd. Een aanrader voor iedereen die geniet van de prachtige schilderijen van onder anderen Ernst Ludwig Kirchner, Alexej von Jawlensky en Franz Marc!

Nieuwsgierig? Ga mee op onze reis München en de Romantische Straße

10. Lenbachhaus in München

München is een echte kunststad! De meest bezochte musea zijn de Pinakotheken, maar een andere topper is het Lenbachhaus. Hierin staat vooral de expressionistische kunst van Der Blaue Reiter centraal. Dit museum is een aantal jaren geleden spectaculair verbouwd: het ‘gewone’ eind 19e-eeuwse gebouw werd uitgebreid met een nieuwe vleugel, ontworpen door Norman Foster. Deze beroemde architect ontwierp een schitterende gouden kubus die het museum van alle kanten laat stralen. Zeer bijzonder om eens te bewonderen!

Nieuwsgierig? Ga mee op onze reis München en de Romantische Straße

Op reis genieten van prachtige kunst?

Bekijk alle kunstreizen

Meer reisverhalen

Centre Pompidou in Metz, Frankrijk
Reis mee naar België, Frankrijk en Duitsland en geniet in de mooiste musea van moderne kunst!