050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

De 12 mooiste onbekende plekjes in Spanje

Door reisleidster Qurina | 15-02-2022

Spanje is een groot levend museum: in alle uithoeken van dit oneindig fascinerende land vindt u de mooiste cultuurschatten. Wellicht het bekendst zijn het Guggenheim in Bilbao, de Sagrada Familía in Barcelona, het Alhambra in Granada en het Prado in Madrid, maar er valt nog zo veel meer schoonheid te ontdekken in zonnig Spanje! Heeft u ooit gehoord over de hangende huizen van Cuenca, de Betoverende Stad of het mooiste Plaza Mayor van Spanje? Mijn collega's en ik lichten graag een tipje van de Spaanse sluier op en nemen u mee naar de onbekende cultuurschatten van dit passievolle land.

Mijn 12 tips voor het onbekende Spanje

1. De grot van Covadonga

De grillige bergtoppen van de Picos de Europa in Noord-Spanje zijn een natuurparadijs: koeien grazen langs diepblauwe gletsjermeren en schapen en geiten kuieren over bergweggetjes. Aan de voet van de Picos staat de basiliek van Covadonga, ter herinnering aan de eerste overwinning van de christenen op de Moren. In de 9e eeuw wist de visigotische edelman Pelayo de naar het noorden oprukkende islamieten te verslaan. In de grot waar Pelayo zich schuilhield staat nu een kleine kapel.

2. Las Rías Bajas

De noordwestkust van Galicië is een van de meest ruige kusten van Spanje: hier rijst het graniet in enorme kliffen op uit zee. De kust doet met zijn diepe inhammen ook denken aan de fjordenkust van Noorwegen, met als ‘ extraatje’ ongerepte idyllische stranden. Door de getijdestroming in het gebied zijn hier de grootste mosselkwekerijen van Europa te vinden. Daarnaast liggen aan de kust een aantal bijzondere Keltische nederzettingen, die soms op spectaculaire plekken aan de kust liggen, zoals in Castro de Baroña.

3. Meer Gaudí buiten Barcelona

Het staat buiten kijf dat de indrukwekkendste kunstwerken van Antoni Gaudí in Barcelona staan. Als de Catalaanse hoofdstad voor u echter geen geheimen meer heeft, dan kunt u ook elders in Spanje terecht voor uw dosis Gaudí. Aan de Cantabrische kust, in het dorpje Comillas, ontwierp hij El Capricho. Dit zomerpaleis van de voormalige markies is een kleurrijke combinatie van Moorse motieven en Spaans metselwerk. Casa de los Botines in León en het bisschoppelijk paleis in Astorga liet Gaudí juist optrekken in een modernistische en neogotische stijl, en zijn daardoor weer van een heel andere schoonheid.

Nieuwsgierig naar het noorden van Spanje? Reis mee:

De heilige grot van Covadonga, Spanje
Het kleine heiligdom voor Pelaya
Castro de Baroña, Spanje
Keltische nederzetting aan las Rías Bajas
El Capricho in Comillas, Spanje
Zomerpaleis El Capricho van Gaudí

4. Moorse pracht in Zaragoza

Zaragoza is een verbastering van de naam die de Romeinen aan deze belangrijke stad gaven, Caesar Augusta. In deze charmante stad bevindt zich het 11e-eeuwse Aljafería-paleis: een imposante mix van islamitische en renaissancearchitectuur, maar het is bovenal een pronkstuk van de mudéjarstijl. In deze kunstvorm werden Moorse bouw- en decoratie-elementen zoals een hoefijzerboog, ingewikkelde geometrische patronen en geglazuurde tegeltjes door Moorse ambachtslieden in kastelen en paleizen verwerkt. Een bijzondere en unieke kunstvorm!

5. De Betoverende Stad

In Spanje zijn talloze fraaie steden te vinden, maar geen is zo betoverend als Ciudad Encantada. In dit natuurpark, dat in de buurt van Cuenca ligt, bewondert u bizar gevormde rotsformaties die door weer en wind zijn uitgesleten. En dat levert een surrealistisch landschap op: rotsen die lijken op het gezicht van een reus, op beren, op paddenstoelen, op een verliefd stelletje, op een olifant in gevecht met een krokodil… Kortom, deze betoverende ‘stad’ wordt gesierd door de vreemdst denkbare formaties.

6. Hangende huizen in Cuenca

Cuenca is een van de meest spectaculair gelegen dorpen van Spanje! De oude binnenstad ligt op een rotsplateau, tussen twee rivieren. De muren rondom het dorp zijn gebouwd door de Moren, als extra verdedigingsring rondom hun burcht. De grootste bezienswaardigheid van het schilderachtige historisch centrum zijn de hangende huizen, die gebouwd zijn op een uitstekende rotspunt boven een ravijn. Duizelingwekkend mooi!


Het Aljafería-paleis in Zaragoza, Spanje
Het 11e-eeuwse Aljafería-paleis
Ciudad Encantada, Spanje
Rotsformatie in de betoverde stad
De hangende huizen van Cuenca, Spanje
Hangende huizen

7. Dakterrassen van Madrid

Van Madrid naar de hemel, om daar vanaf een wolkje de stad te bewonderen. Het is een uitspraak die zou dateren uit de tijd van de Bourbons, toen Madrid zijn Franse grandeur kreeg. Er zijn veel uitzichtpunten vanwaar u over de stad kunt kijken en de prachtige gevels van de gebouwen kunt bewonderen. Het bekendste uitzicht is die vanaf het art-decogebouw Circulo de Bellas Artes aan de Calle de Alcalá. Hier kunt u met een lift voor een paar euro naar het dakterras. Geniet van een prachtig uitzicht over de Gran Vía en het Plaza de Cibeles.

8. Het mooiste Plaza Mayor van Spanje

In elke Spaanse stad vormt het Plaza Mayor het hart van het sociale leven. Er zijn talloze prachtige pleinen te ontdekken, maar voor veel Spanjaarden is het Plaza Mayor van Salamanca het mooiste plein van heel Spanje. De mooie barokke versieringen van de omliggende panden, het zacht glimmende zandsteen en de gezellige terrassen: er valt genoeg te kijken op dit plein. ’s Avonds is het op een gezellige manier verlicht, waardoor het een levendige ontmoetingsplek in deze universiteitsstad is. Dus pak e terrasje en geniet van Spaanse leven!

9. Een paus in Spanje

Tussen Valencia en Barcelona, aan de Costa del Azahar, ligt het pittoreske Peñíscola, dat bijna geheel wordt omgeven door de Middellandse Zee. Hoog boven het kustplaatsje torent het kasteel van Papa Luna uit. Het bouwwerk is vernoemd naar de Spaanse tegenpaus Benedictus XIII (Pedro de Luna), die hier in 1423 stierf. Als u langs het kasteel wandelt ,geniet u van een schilderachtig uitzicht op witte huisjes, die afsteken tegen het blauwe water. Loop daarna bergaf en verdwaal in de smalle straatjes.

Nieuwsgierig naar het midden van Spanje? Reis mee:
Gran Vía in Madrid, Spanje
Het art-decogebouw Circulo de Bellas Artes
Plaza Mayor in Salamanca, Spanje
Het gezellige Plaza Mayor
Peñíscola in Spanje
Zicht op het kasteel van Papa Luna

10. Palmen in Elche

Op zo’n 20 kilometer van Alicante ligt het bijzondere palmenstadje Elche. Aan drie kanten wordt dit stadje aan de Costa Blanca omringd door een bos van ruim 300.000 palmbomen. De bomen zijn ooit geplant door de stichters van de stad, de Moren, dus al flink oud. In de botanische tuin Huerta del Cura staan zo’n 1.000 palmbomen, waaronder enkele zeldzame exemplaren. Hier bewondert u ook de beroemde keizerlijke palmboom van ruim 10 ton met 7 stammen, die ooit werd bezocht door keizerin Sisi.

11. Het mirador van Ronda

Het pittoreske Ronda ligt in een bergachtig gebied op een hoogte van 750 meter. De stad wordt in tweeën gesplitst door de rivier Guadalevín, die een diepe kloof in het landschap heeft achtergelaten. Deze diepe kloof, de Tajo de Ronda, met daarover heen de indrukwekkende Puente Nuevo (nieuwe brug), is ook meteen waar Ronda beroemd om is geworden. Wie wil genieten van een prachtig uitzicht over het indrukwekkende landschap rondom Ronda wandelt naar het uitzichtpunt, of mirador, van Alameda Del Tajo. Kijk in het gezelschap van straatmuzikanten kilometers weg over de wijngaarden, het immense dal en de omliggende bergen. Betoverend!

12. De kloof bij Alhama de Granada

De romantische reiziger Teofilo Gautier beschreef het hooggelegen stadje dat gedeeltelijk wordt omringd door een diepe kloof als ‘een arendsnest, hangend vanaf een enorme rots of piek’. Al in de 19e eeuw had Alhama de Granada grote aantrekkingskracht op toeristen, maar gelukkig heeft het zijn authentieke en traditionele charme weten te behouden. Zwerf door de kleine steegjes van de zorgvuldig bewaarde Moorse wijk en bewonder het adembenemende uitzicht op de kloof. Het zicht op de ruïnes van de eeuwenoude watermolens, het geruis van het forellenriviertje ergens in de diepte, de zwaluwen en bijeneters die door de lucht scheren en de heerlijke geuren die opstijgen maken het onvergetelijk!

Nieuwsgierig naar het zuiden van Spanje? Reis mee:
Palmbomen in de botanische tuin Huerta del Cura in Elche, Spanje
Palmbomen in de Huerta del Cura
Mirador bij Alameda Del Tajo, Ronda, Spanje
Mirador bij Alameda Del Tajo
Alhama de Granada, Andalusië, Spanje
Zicht op het Moorse stadje en het landschap

Boek uw reis naar het zonnige Spanje

Wilt u ook de mooiste cultuurschatten in het passievolle Spanje ontdekken? Mijn collega's en ik lichten graag een tipje van de Spaanse sluier op.

Bekijk alle reizen naar Spanje

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Qurina
Er valt nog zo veel meer schoonheid te ontdekken in Spanje, laat u verrassen door op onze reizen. Mijn collega's en ik lichten graag een tipje van de Spaanse sluier op!