050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips de Cycladen: 4 tips van onze reisleider

Door reisleidster Jessy | 27-03-2019

Toen ik voor het eerst naar Griekenland ging, had ik een droombeeld van hoe dat land eruit zou zien. Naast stralend blauwe luchten en een heerlijk zonnetje dacht ik aan kleine witte huisjes en kerkjes, vrolijk gekleurde bloemetjes, charmante straatjes, gezellige terrasjes en ontzettend lekker eten… Zal ik u wat vertellen? Dat vindt u allemaal op de Cycladen! Deze eilanden in de azuurblauwe Egeïsche Zee zijn pareltjes.

Uiteraard komt de cultuurgeïnteresseerde reiziger hier prima aan zijn trekken. Er zijn een aantal prachtige archeologische vindplaatsen, indrukwekkende Byzantijnse kerken en andere grootse monumenten. Maar de schoonheid van de Cycladen zit ’m ook in de kleine dingen. Als u met mij een reis naar de Cycladen maakt, laat ik u dat zien. En ik geef u ook alvast een aantal tips die uw reis naar deze fraaie eilanden nog fijner maken.

Tip 1: Droomplekken op de Cycladen

Op Naxos staat op het Palatia-eiland een enorme poort uit de 6e eeuw voor Christus, een onderdeel van een nooit voltooide tempel voor Apollo. Toen de opdrachtgever werd afgezet, stopte het bouwproject. Wat rest is een gigantische poort. Een poort naar het ‘niets’, maar wellicht daardoor ook naar alles. Het is de lijst om een prachtig schilderij wanneer de zon ondergaat.

Ga in de hooggelegen hoofdstad Firi op Santorini met een glaasje witte wijn op een terras zitten, met uitzicht over de baai. Aan de overzijde ziet u twee eilanden die ooit onderdeel waren van Santorini. Tijdens een enorme vulkaanuitbarsting rond 1700 voor Christus ontstond de baai waar u naar kijkt, dat in feite dus een kratermeer is. Zou deze plek wellicht het verloren Atlantis zijn?

Midden op Delos ligt het Heilige Meer, een plek die wordt bewaakt door marmeren leeuwen. Op deze plek schonk Leto het leven aan de goddelijke tweeling Apollo en Artemis. De eenzame palmboom die bij het meer staat, wordt als getuige van deze mythologische plek gezien. Betoverender dan dat bestaat niet!

De Portara op Naxos, Griekenland
Een bijzonder monument op Naxos
Fira op Santorini, Griekenland
Het uitzicht vanaf Fira op de baai van Santorini
Het Heilige Meer op Delos, Griekenland
De palmboom is de eenzame getuige van deze mythologische plek

Tip 2: Van de gebaande paden af op de Cycladen

Als u voor het eerst op Delos bent, dan is de tijd altijd te kort voor alle archeologische opgravingen. Maar mocht u tijd overhebben, beklim dan de 113 meter hoge berg Kynthos. Volgens de Griekse mythologie is dit de plek waar Zeus de geboorte van zijn zoon Apollo gadesloeg. U bent zo letterlijk in het centrum van de Griekse oudheid. Buiten dat is het uitzicht echt fenomenaal…!

Als u op Santorini bent, lachen de terrasjes u verleidelijk toe. Mocht u de verleiding kunnen weerstaan, ga dan naar het museum van prehistorisch Thira. De prachtige muurschilderingen van blauwe apen, prachtige vrouwen en bloemen geven een blik op een samenleving van 1700 voor christus. Zou dit een aanwijzing kunnen zijn dat Santorini het verloren Atlantis is?

Mocht u willen ontsnappen aan de drukte van de Cycladen, ga dan naar de kleinere eilanden van deze archipel, zoals Donoussa, een eilandje dat met de boot vanaf Naxos bereikbaar is. Hier is het aankomen van de boot voor de lokale bevolking nog een happening. In Stavros, de haven en de belangrijkste plaats, staat een prachtige kerk en u vindt er een parel van een strand.

Een bezoek aan de Cycladen begint eigenlijk altijd in Athene. Voor een magisch uitzicht op een van de hoogtepunten van deze stad, De Akropolis, moet u naar het prachtige terras van het café A for Athens. Vooral ’s avonds, wanneer het Parthenon verlicht, is dat echt adembenemend. De ingang is verstopt aan de zijkant van het levendige Monastiraki-plein.

Als u op Paros bent, ga dan eens ’s avonds naar het plaatsje Naoussa. To Takimi is een plek waar de lokale bevolking bij elkaar komt. Zij drinken hier ouzo en spelen kaartspelletjes. Ook is er vaak livemuziek. Een mooie ontmoetingsplek!

De berg Kynthos op Delos, Griekenland
De heilige berg Kynthos
Het archeologisch museum op Santorini, Griekenland
Fresco van blauwe apen: erg bijzonder!
Stavros op Donoussa, Griekenland
De haven van Stavros

Tip 3: Dit moet u echt eten op de Cycladen

Een aantal gerechten moet u echt geproefd hebben als u naar de Cycladen gaat. Allereerst calamares, en dan de gegrilde variant, vers aan de pier van Naxos chora of Naoussa. Heel lekker! Zoek na afloop en bar op en bestel een wijn van de lokale Santorini-druiven, een witte wijn die door de aanwezige vulkaan een typische smaak heeft. En neem in de ochtend bij de koffie een amygdálota, amandelgebak. Heerlijk!

Toen ik eens mijn sleutels kwijt was, kreeg ik op de Cycladen een stukje fanouropita aangeboden, een cake voor verloren voorwerpen. Deze cake wordt gebakken ter ere van de heilige Fanourios, de patroonheilige van de verloren voorwerpen. Vooral de oudere inwoners houden zich nog altijd aan dit gebruik!

Witte wijn van Santorini, Griekenland
De witte wijn van Santorini
De octopus hangt te drogen, Griekenland
De octopus hangt te drogen
Fanouropita-cake, Griekenland
Deze cake helpt bij het terugvinden van verloren voorwerpen

Tip 4: Bijzondere winkels op de Cycladen

In de muren van het kasteel van Naxos bevindt zich de Antico Veneziano Antiqueshop, een bijzondere antiekwinkel. De winkel is ingericht zoals de huizen er ten tijde van de kruistochten en Venetiaanse overheersing uitzagen. Er worden kopieën verkocht van de roofbuit van de Venetianen, maar ook prachtige, redelijk betaalbare sieraden. De ionische zuilen aan de ingang zijn origineel en 2.000 jaar oud!

In Parikia, in het oude hart van Paros, worden prachtige lederen sandalen gemaakt. Bij Atelier Paros, aan de Oude marktsstraat, vindt u handgemaakte slippers en sandalen van goede kwaliteit. Ambachtelijkheid ten top!

Zoals ik u eerder vertelde, beginnen al onze reizen naar de Cycladen in Athene. Als u daar op zondagochtend bent, ga dan naar de beroemde vlooienmarkt op met Monastiraki-plein, waar u naast antieke spulletjes ook boeken en platen kunt kopen. Een mooi begin of einde van uw reis naar de Cycladen!

Antiekwinkel Antico Veneziano op Naxos, Griekenland
De authentieke winkel Antico Veneziano
Atelier Paros, Griekenland
Dé plek voor ambachtelijke sandalen
Monastiraki-plein in Athene
Het Monastiraki-plein

En nog veel meer...

Er valt nog heel veel meer te ontdekken in Griekenland dan deze tips voor de Cycladen. Mijn collega's en ik verwelkomen u graag in dit wondermooie godenland!

Bekijk reizen naar Griekenland




Gratis digitale brochure Griekenland

Download de brochure

Blader door de brochure  


Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?


Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Jessy
De schoonheid van de Cycladen zit zit ’m ook in de kleine dingen. Als u met mij meegaat, laat ik u dat graag zien!