050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

10 tips voor Griekenland - reis tussen mythe en werkelijkheid

Door reisleidster Astrid | 09-12-2019

Kleine Byzantijnse kerkjes, vriendelijke Grieken die u met een gemeend ‘Kalimèra!’ (goedendag) hartelijk verwelkomen, klassieke tempels en imponerende landschappen: Griekenland heeft het allemaal! Voeg hier het heerlijke klimaat met de stralende zon van Helios, de wijnen van Dionysos en het lekkere eten aan toe, en u heeft alle ingrediënten voor een fantastische vakantie.

Begint u al reiskriebels te krijgen? Scroll verder en lees de Griekenland-tips van de reisleiders van SRC Reizen. Zij vertellen u over de meest bijzondere reismomenten, de mooiste highlights én de verborgen parels. Dit mag u echt niet mag missen op je reis naar Griekenland!

1.Zonsondergang in Athene

In een land waar de zon ruim 300 dagen per jaar schijnt, kunt u natuurlijk vaak genieten van een prachtige zonsondergang! Zo ook in Athene. Wandel, wanneer de namiddagzon een warme gloed over de Griekse hoofdstad legt, rustig naar een van de heuvels rond de stad. Want dat is de beste plek om te genieten van de zonsondergang! Tip: de Philopapposheuvel nabij de Akropolis. Vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht op de stad aan uw voeten, terwijl de laatste gouden zonnestralen hun licht laten schijnen. Als de zon wegzakt achter de bergen, is de lucht oranjerood gekleurd: geweldig!

2. Het meest fotogenieke plekje op Corfu

Ten zuiden van Corfu-Stad, op het uiterste puntje van het schiereiland Analípsis, ligt Kanóni. Vanaf hier kijkt u uit over het witte 17e-eeuwse klooster van Vlacherna: een van de meest fotogenieke plekken op Corfu! In Kanóni kunt u ook de boot nemen naar Pontikonisi, dat in de volksmond wel het muizeneiland wordt genoemd. Volgens de legende zou Pontikonisi het versteende schip van Odysseus zijn. Poseidon zou uit woede, omdat hij de held keer op keer zonder succes had geprobeerd te dwarsbomen, zijn schip in een rots hebben veranderd.

3. Orakelen in Delphi

Het antieke Delphi ligt magistraal tegen de helling van het Parnassus-gebergte met uitzicht op de omringende ruige bergtoppen en de groene valleien vol olijfboomgaarden. In de verte ziet u bij helder weer de Golf van Korinthe liggen. Een mysterieuze omgeving ideaal voor het orakel van Apollo! Eeuwenlang kwamen mensen van heinde en verre naar Delphi om de priesteres van de god om advies te vragen. Haar onverstaanbare gebrabbel werd vertaald tot cryptische boodschappen, die lange tijd de lotsbestemming van de Griekse wereld bepaalden.


Zicht op de Akropolis in Athene, Griekenland
Zicht op de Akropolis
Corfu, Griekenland
Het 17e-eeuwse klooster van Vlacherna
Opgraving van Delphi, Griekenland
De opgravingen van Delphi

4. Het Griekse paaslicht wordt doorgegeven

Pasen vieren in het orthodoxe Griekenland is een bijzondere ervaring die u niet snel zult vergeten. Op Heilige Vrijdag wordt in de kerken, na een halfuur duisternis, om klokslag 12 uur de heilige vlam ontstoken en door de hele kerk rondgegeven. Gezichten en fresco’s vlammen op en komen tot leven. Christus is opgestaan! Buiten beginnen de kerkklokken te luiden en klinkt het geknetter van vuurwerk. Iedereen zoekt elkaar op, wenst elkaar ‘xrònia polá’ oftewel’ ‘Nog vele jaren!’, kust elkaar en deelt in elkaars vreugde.

5. Dwalen door het labyrint op Kreta

Tien eeuwen lang was Knossos, de hoofdstad van Minoïsch Kreta, de grootste stad van heel Europa. Tegenwoordig vindt u hier de prachtige overblijfselen van het 4.000 jaar oude paleis van koning Minos. Volgens de Griekse mythologie werd het paleis, ontworpen door de beroemde architect Daedalus, zo ontzettend complex opgezet dat iedereen die zich in het paleis bevond de uitgang niet meer kon vinden. Dwaal over de opgraving, laat u betoveren door de prachtige fresco’s en waan u echt even in de tijd van toen.

6. Een hellehond in het woeste zuiden

Maak in het voor velen onbekende zuiden van Griekenlang kennis met de woeste rotsachtige streek Mani, waar nog niet zo lang geleden clans elkaar vanuit hun imposante woontorens bestookten. Dwaal door het mysterieuze landschap met zijn turbulente verleden en ervaar de rust van het verstilde landschap met vele Byzantijnse kerkjes. Tip: maak een boottocht langs de sprookjesachtige druipsteenformaties! Misschien hoort u op het bijna zuidelijkste puntje van het Europese vasteland de hellehond Cerberus vanuit zee brullen, waar hij de ingang naar de onderwereld van Hades bewaakt.

7. Zwevend tussen hemel en aarde

Op reis door het Griekse vasteland Bij Kalambaka ziet u enorme vrijstaande rotsen, die op zichzelf al spectaculair zijn. Dat hier rond de 14e eeuw 24 orthodoxe kloosters op bijna onbereikbare hoogtes zijn gebouwd maakt Meteora nog indrukwekkender. Meteora betekent in het Grieks ‘zwevend tussen hemel en aarde’ en dat is precies wat de kloosters lijken te doen. Er zijn er 6 over, die deels bewoond worden door monniken en nonnen. Vroeger werden de monniken met netten naar boven getakeld. Gelukkig kunnen zij, en ook u als bezoeker, nu via trappen de Meteorakloosters bereiken.


Pasen in Griekenland
Het doorgeven van het licht
Knossos, Kreta, Griekenland
De opgravingen in Knossos
Meteorakloosters in Griekenland
Zwevend tussen hemel en aarde

8. Een groene smaragd in het noordoosten

Naast boeiende opgravingen heeft het noordoosten van Griekenland verrassend veel natuur te bieden! Een trip naar het weelderige, groene eiland Thassos is zeker een aanrader! Thassos wordt ook wel de smaragd van Griekenland wordt genoemd en dat is helemaal terecht. Het eiland is bezaaid met prachtige dennenbossen die doorlopen tot aan de adembenemende stranden: een echt pareltje dus! Trek er op het eiland lekker op uit, verken in alle rust de omgeving en geniet van de prachtige natuur!

9. Ruige natuur, diepe kloven en de Zagoriadorpen

In het nationaal park Noord-Pindos kunt u genieten van waanzinnig ruige Griekse natuur. In dit vergeten stuk Griekenland, dat nu door UNESCO beschermd wordt, zijn leistenen dorpjes, beroemde boogbruggen, verlaten ezelspaden en ongekend natuurschoon te vinden. De Zagoriadorpen zijn met hun robuuste herenhuizen, smalle straatjes en indrukwekkende natuur (nabij de Vikoskloof) een must. In de ochtend als de mist het dal nog geheel bedekt en u hoog erboven op een berg staat, waant u zich als de goden op de berg Olympus.

10. Graven van helden

In Vergina, in het hart van het oude Macedonische koninkrijk, zijn in de jaren ’70 van de 20e eeuw de belangrijkste opgravingen van Europa verricht. De vondst van de koningsgraven van Philippus II, de vader van Alexander de Grote, en andere familieleden, veroorzaakten grote opschudding. Bij de opgraving werden tal van rijke grafgiften gevonden. In het bijzondere museum van Vergina kunt u deze kunstschatten bewonderen. Adembenemend!


Het eiland Thassos in Griekenland
Het groene eiland Thassos
Zagoria, Griekenland
De met leistenen bedekte Zagoriadorpen
Boogbrug in Zagoria / Noord-Pindos, Griekenland
Boogbrug en ezelspaadjes
Meer reisverhalen

Reisleidster Astrid
Dwaal door het mysterieuze landschap met zijn turbulente verleden en ervaar de rust van het verstilde landschap met vele Byzantijnse kerkjes