050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Kreta

Door reisleidster Jessy | 26-10-2021

Het Griekse Kreta is een eiland om van te houden. Dit is meer dan een vakantieparadijs met zon, zee en strand! Wanneer u rondtoert over Kreta ontdekt u de meest unieke plekjes. Beeldschone bergdorpjes, afwisselende landschappen, sfeervolle kustplaatsjes met gezellige haventjes en een verrukkelijke keuken maken uw bezoek heel aantrekkelijk. En niet alleen in de drukke zomermaanden. Juist in de wintermaanden als de toeristen zeldzamer zijn, geniet u hier nog steeds van aangename temperaturen. Of kiest u toch liever voor het voorjaar, wanneer alles tot bloei komt, of het najaar, wanneer het zeewater lekker opgewarmd is? Wanneer u ook uw roadtrip maakt, Kreta is altijd betoverend!

Op Kreta maakt u figuurlijk een reis door de tijd en bewondert u de rijke erfenis van de verschillende volkeren, die het eiland bewoond hebben. Overblijfselen van Minoïsche paleizen, blootgelegde restanten van Romeinse steden, gehavende kloosters en Venetiaanse forten zijn de stille getuigen uit Kreta’s roerige geschiedenis. Door de bezoeken aan deze bezienswaardigheden komt dit verleden tot leven. Maar Kreta is meer! Tijdens uw roadtrip volgt u kleine weggetjes de bergen in naar charmante dorpjes verscholen in de ongerepte natuur. Wellicht verspert een geit u zomaar de weg! Elk dorp waar u komt, heeft zijn eigen charme, maar overal ontmoet u de gastvrije Kretenzers die op het centrale plein hun koffie drinken of een spelletje trictrac spelen onder de bomen. Kreta is een heerlijk vakantieparadijs, ook voor de cultuurminnende reiziger! Welke bezienswaardigheden u niet mag missen? Ik geef u mijn 10 favorieten voor een heerlijke rondreis op Kreta!

1. Paleis van Knossos

Tien eeuwen lang was Knossos, de hoofdstad van Minoïsch Kreta, de grootste stad van heel Europa. Tegenwoordig vindt u hier de prachtige overblijfselen van het 4.000 jaar oude paleis van koning Minos. Volgens de Griekse mythologie werd het paleis, ontworpen door de beroemde architect Daedalus, zo ontzettend complex opgezet dat iedereen die zich in het paleis bevond de uitgang niet meer kon vinden. Het is ook hier dat de mythe van Theseus, de Minotaurus (kop van een stier en lichaam van een man) en het labyrint zich heeft afgespeeld. Een deel van het paleis is terug opgebouwd door de Engels archeoloog Sir Arthur Evans, die rond 1900 de opgraving van Knossos leidden.

2. Archeologisch museum van Heraklion

Voor een prachtig chronologisch overzicht van de geschiedenis van Kreta is het archeologisch museum van Herkalion een must. Wereldwijd wordt dit drukbezochte museum gezien als het belangrijkste museum op het gebied van kunst uit het Minoïsche tijdperk. Alle getoonde schatten zijn op Kreta gevonden. Hoogtepunten uit de collectie zijn onder andere de Discus van Phaistos, de gegraveerde Bijl van Arkalochori, de fraaie collectie aardewerk kruiken, de drinkhoorn in de vorm van een stierenkop, de beeldjes van de Slangengodin en de fraaie fresco’s uit Knossos.

3. Smalle straatjes van Rethymnon

Als u Rethymnon wilt ontdekken, mis dan de oude stad niet. De smalle straatjes met de vele Venetiaanse gebouwen nodigen u uit om te dwalen en te verdwalen. Er valt op elke hoek iets te ontdekken. De Rimondi-fontein is zo'n magneet. Zonder een foto te nemen, gaat u zeker niet verder. De 17e-eeuwse fontein met drie poelen waar het water uit de hoofden van de leeuwen stroomt, had als doel de burgers van water te voorzien. Laat u daarnaast verleiden door de talrijke winkeltjes, cafés en restaurants en geniet van de couleur local.


Knossos op Kreta, Griekenland
Het paleis van Knossos
Archeologisch museum in Heraklion, Kreta, Griekenland
Dolfijnen fresco uit Knossos
Rimondi-fontein in Rethymnon, Kreta, Griekenland
De Rimondi-fontein

4. Agios Nikolaos

De gezellige havenstad Agios Nikolaos in het noordoosten van Kreta is gebouwd tegen een heuvel rond het binnenmeertje Voulismeni. Hier vindt u nog de echte Griekse sfeer terug: pittoreske straatjes, smalle steegjes, kleine winkeltjes, gastvrijheid en veel locals die u toelachen. Strijk neer op een van de terrasjes aan de kade rond het meer en geniet van Griekse specialiteiten. Ga hier zeker eens lekker uit eten in een visrestaurant, want het is en blijft hier natuurlijk een havenstad!

5. Leprozeneiland Spinalonga

Voor de kust van Kreta ter hoogte van Elounda en Agios Nikolaos ligt het eilandje Kalidonia (Spinalonga). Al sinds de 16e eeuw staat hier een Venetiaans fort als bescherming tegen vreemde legers. In de eerste helft van de vorige eeuw werd het eiland een leprakolonie. Alle leprapatiënten uit Griekenland leefden tussen 1903 en 1959 hier geïsoleerd van de buitenwereld. De muren van het fort dienden niet meer als verdedigingsmiddel, maar symboliseerden de gevangenis waarin de leprapatiënten zich bevonden.

6. Antiek Gortys

In de Griekse mythologie was Gortys de plaats waar de oppergod Zeus een affaire had met de Fenicische prinses Europa, de dame aan wie ons werelddeel haar naam dankt. Het verhaal gaat dat het koppel drie kinderen kreeg, die elk koning werden van één van de drie Minoïsche paleizen op Kreta. Nu is Gortys, ook wel de Romeinse hoofdstad van Kreta genoemd, vooral bekend om haar vooruitstrevende wetteksten uit de 5e eeuw voor Christus, die in het Odeion gevonden werden. Naast de resten uit de antieke tijd kunt u hier ook de Sint Titus-basiliek bewonderen. Deze eerste christelijke kerk op Kreta is genoemd naar de metgezel van apostel Paulus.

7. Venetiaanse haven van Chania

Chania heeft de best bewaarde oude binnenstad van Kreta. Een belangrijk onderdeel van 'the old town' is de Venetiaanse haven. Hier ziet u de Janitsaren-moskee uit de 17e eeuw, die herinnert aan de tijd dat Kreta bezet was door de Turken. Langs de kade vindt u ook talloze restaurants en bars met sfeervolle terrassen waar het zowel overdag als 's avonds goed toeven is. Aan de overkant, bij de entree van de haven, staat de prachtige zandkleurige vuurtoren uit de 17e eeuw. Wandel over de havenmuur naar de vuurtoren en geniet van een fraai uitzicht over Chania.


Agios Nikolaos op Kreta, Griekenland
De gezellige havenstad
Gortys op Kreta, Griekenland
De plaats waar Zeus een affaire had met de Fenicische prinses Europa
De haven van Chania, Kreta, Griekenland
De Venetiaanse haven met de Janitsaren-moskee

8. Klooster van Agia Triada

Op het Akrotiri schiereiland in het noordwesten van Kreta, op een half uurtje rijden van Chania, ligt het 17e-eeuwse Agia Triada-klooster fraai omgeven door wijngaarden en olijfbomen. De goed onderhouden wijngaarden leveren het klooster voldoende druiven om jaarlijks 75.000 flessen wijn te produceren. In de wijnkelder van het klooster leert u meer over het proces van wijn maken en mag u natuurlijk ook de vier verschillende soorten wijnen proeven. Daarnaast produceert het klooster ook biologische olijfolie, honing, azijn en olijfoliezeep van unieke kwaliteit.

9. Hippiedorp Matala

In Matala herbeleeft u de hippietijd! In dit voormalige hippie-dorpje dat vooral in de jaren ’60 zeer geliefd was bij hippies is iedereen open en vriendelijk. Er heerst een fijne sfeer en u kunt er goedkoop en lekker eten. In de kleine straatjes zijn er soms hippiemarktjes, zeker een aanrader om te ontdekken! Het kustplaatsje is beroemd om de prachtige baai met betoverende vergezichten. Aan het rotsige uiteinde van de baai vindt u de restanten van een Romeinse begraafplaats met 62 graven uitgehakt in het kalksteen.

10. Het Arkadi-klooster

Het oudste klooster van Kreta speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van de Kretenzers tegen de Turken. Zo vredig als het Arkadi-klooster er nu bij ligt, zo bloedig was de strijd hier in 1866. Na dagen gevochten te hebben tegen het leger van Pasja Mustafa moesten de rebellen uiteindelijk het onderspit delven. Om gevangenneming en foltering door de Turken te voorkomen, was alle munitie in het kruitmagazijn bijeengebracht, zodat de rebellen zichzelf konden opblazen als de nood daar was. Toen de Turken het klooster al waren binnengedrongen ontplofte het kruitmagazijn. Deze opoffering van het belegerde volk van het Arkadi-klooster is verworden tot een symbool voor moed en onverzettelijkheid.


Agia Triada-klooster op Kreta, Griekenland
Het Agia Triada-klooster
Hippie-bus in Matala, Kreta, Griekenland
Het voormalige hippie-dorpje
Arkadi-klooster, Kreta, Griekenland
Een symbool voor moed en onverzettelijkheid



Gratis digitale brochure Griekenland

Download de brochure

Blader door de brochure  


Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

Reisleidster Jessy in Naxos, Griekenland
Kreta is een heerlijk vakantieparadijs, ook voor de cultuurminnende reiziger! Welke bezienswaardigheden u niet mag missen? Ik geef u mijn 10 favorieten.