050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Insidertips Milaan: 5 tips van onze reisleider

Door reisleider John | 12-05-2021

Milaan is vele dingen: hoofdstad van de regio Lombardije, tweede stad van Italië, zakenstad, modestad, operastad en zo kan ik nog wel even doorgaan. En het zijn juist al deze verschillende facetten die Milaan zo aantrekkelijk maken voor een bezoek: er is voor ieder wat wils!

U vindt er kunst en cultuur in een keur aan grote en vooraanstaande musea. U kunt er naar hartenlust winkelen bij luxe modehuizen. En tegenwoordig is Milaan ook een internationaal trefpunt voor culinaire liefhebbers. Bovendien is alles zeer goed te bereiken vanwege een uitgebreid metronetwerk, het grootste van Italië. Milaan is zonder twijfel de modernste stad van ‘de laars’. Er wordt gebouwd en verbouwd, maar altijd met respect voor het verleden en de lange geschiedenis van de stad. Oude stadspaleizen en nieuwe wolkenkrabbers kunnen hier zonder problemen naast elkaar (be)staan. Met mijn 5 tips wordt een verblijf in Milaan absoluut onvergetelijk!

De beste tips in Milaan

Tip 1. Het dak op!

Letterlijk. Want in Milaan is het mogelijk om het dak van de duomo te bezoeken! Het is een unieke belevenis en een bijzondere ervaring. Beeldhouwwerken en architectonische details, die vanaf de grond niet te zien zijn, kunt u nu van dichtbij bekijken. Bovendien heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Bij helder weer kunt u zelfs de Italiaanse Alpen zien liggen! En geen zorgen: er is een lift.

Tip 2. Drink een aperitivo

De Milanezen hebben het drinken van een aperitivo tot een ware kunstvorm verheven. Een aperitivo is een drankje dat u drinkt vóór het diner om de eetlust op te wekken. Dus aan het einde van de dag stromen overal de bars vol met mensen. Naar goed gebruik drinkt men een cocktail. Een Spritz Aperol is een echte klassieker. Maar een goed glas wijn of een alcoholvrije Crodino mag natuurlijk ook. Traditiegetrouw wordt er ook iets te eten bij geserveerd. Van olijven, chips en pinda’s tot complete buffetten waar u zo vaak en zo veel van mag eten als u wilt. Het loont dus de moeite om eerst goed rond te kijken. Het tijdstip waarop het aperitivo begint wisselt per bar, maar meestal ergens tussen 17.30 en 19.00 uur.

Tip 3. Waan u even profvoetballer

Als u een echte voetballiefhebber bent dan moet u natuurlijk een bezoek brengen aan het legendarische voetbalstadion San Siro. Dit is de thuisbasis van de clubs A.C. Milan en F.C. Internazionale Milano (Inter Milan), ondanks hun enorme rivaliteit. Officieel heet het stadion Stadio Giuseppe Meazza naar een speler die voor beide teams uitkwam. Er kunnen 80.000 bezoekers in! Hier hebben ‘onze jongens’ Ruud Gullit en Marco van Basten ooit gespeeld. U kunt een rondleiding krijgen en er is zelfs een museum.

Tip 4. Eet een Wiener schnitzel die geen Wiener schnitzel is (of toch wel?)

What’s in a name? Wij noemen het Wiener schnitzel en in Milaan heet het cotoletta alla Milanese. Wenen en Milaan ruziën al decennialang over waar het gerecht als eerste is bedacht. Zoals zo vaak zal de waarheid ook hier wel ergens in het midden liggen. Als het maar lekker smaakt. Een echte goede cotoletta alla Milanese is gemaakt van kalfsvlees, zit nog aan het bot, is bij het paneren niet door de bloem gehaald en is gebakken in geklaarde boter. Daar hangt dan ook een hoger prijskaartje aan. Zo niet, dan eet je een orecchia di elefante ofwel een olifantsoor (vanwege de enorme afmeting)… buon appetito!

Tip 5. Laat u bedriegen in een kerk

In het centrum aan het begin van de via Torino staat de kerk Santa Maria presso San Satiro en het loont de moeite om daar even een kijkje binnen te nemen. Op het eerste gezicht is er niets aan de hand als u naar de apsis kijkt, maar zodra u dichterbij komt ziet u dat er iets niet klopt. Door ruimtegebrek had de architect slechts 97 cm om de apsis te realiseren en heeft een perfect staaltje van zogenaamd trompe l’œil toegepast, een techniek waarbij het oog als het ware bedrogen wordt. In dit geval wordt een diepte gesuggereerd die er helemaal niet is! Het wordt toegeschreven aan de 15e-eeuwse renaissancekunstenaar Donato Bramante, alhoewel de geleerden het daar niet over eens zijn. Maar dat doet verder niets af aan dit fraaie stukje vakmanschap!

Reis mee naar Milaan

Er valt nog heel veel meer te ontdekken in Milaan dan deze 5 tips. Mijn collega's en ik verwelkomen u graag in deze heerlijke stad!
Verrassend modern Milaan - 5 dagen | kunstreisdigitale brochure Italië 2021

Gratis digitale brochure Italië

Download de brochure

Blader door de brochure  Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

SRC-reisleider John
Milaan is zonder twijfel de modernste stad van ‘de laars’. Met mijn 5 tips wordt een verblijf absoluut onvergetelijk!