050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Rome: 5 tips van onze reisleider

Door reisleider Paul | 19-10-2018

Hieronder vindt u een aantal tips voor een bezoek met de Italiaanse hoofdstad. Rome zal u misschien bij een eerste kennismaking afschrikken vanwege de drukte in het verkeer en de vele voetgangers bij de ontelbare toeristische hoogtepunten. Want Rome is één van de mooiste plekken ter wereld! De Italianen zijn aardig, het eten is fantastisch en de kunst en cultuur is ongeëvenaard. Dat betekent dat ook de aantrekkingskracht van Rome enorm is, en daardoor is het soms erg druk. Met onderstaande tips hoop ik dat u zich een weg weet de banen de Eeuwige Stad.

Met mijn onderstaande tips komt u een heel eind in Rome. Sterker, als u bij ons een reis boekt, krijgt u een e-book met maar liefst 100 tips voor deze wereldstad. Ik verwelkom u er graag!

Tip 1: Voor u op pad gaat

In Rome kan het erg warm worden. Temperaturen boven de 35 graden zijn geen uitzondering. Het Het is daarom belangrijk om altijd een flesje water mee te nemen. Kraanwater is drinkbaar in Italië. Het smaakt niet altijd even lekker, dus een fles water kopen is een goede investering. De meeste Italianen drinken ook water uit flessen. U kunt uw fles ook bijvullen met water uit de drinkfonteinen, dat van veel betere kwaliteit is dan het kraanwater.

Net als in alle wereldsteden waar veel toeristen komen, liggen ook in Rome altijd tasjesdieven en zakkenrollers op de loer. Vooral in het openbare vervoer moet u erg uitkijken voor uw eigendommen, de zakkenrollers weten welke bussen en metro’s toeristen vaak nemen. Laat daarom waardevolle spullen die u niet nodig heeft in het kluisje op uw hotelkamer. Neem een geldbuidel mee die u onder uw kleding kunt dragen. Rugzakken worden onopgemerkt snel open geritst. Zelfs in de Sixtijnse kapel zijn er zakkenrollers te vinden. Iedereen kijkt omhoog, het is ongelooflijk druk, dus een ideale plek voor het dievengilde.

Station Termini is het centrale punt voor het openbare vervoer in Rome. Hiervandaan gaan bussen naar elk punt in de stad. Toeristen gebruiken vooral lijn 40 en 64. Deze nemen u mee via Piazza Venezia naar het Vaticaan, recht door het historische centrum van de stad. Hier kruizen metrolijnen A en B elkaar. A gaat naar de Sint Jan en het Vaticaan en B gaat naar het Colosseum en de Sint Paulus buiten de muren. Kaartjes voor de bus en de metro kunt u bij de metrohaltes en de grote bushaltes (automaten) kopen en daarnaast bij de tabakswinkels. Kaartjes voor het openbaar vervoer zijn erg goedkoop, zeker vergeleken met andere Europese hoofdsteden.


Piazza Farnese in Rome, Italië
Mooi plein in het oude hart van Rome
Ingang van een metrostation in Rome, Italië
Ingang van een metrostation
Sint Paulus buiten de muren in Rome, Italië
gebouwd op het graf van de heilige Paulus

Tip 2: Eten in Rome


Als u op gezette tijden koffie nodig heeft, is het belangrijk om te weten dat de prijs van de koffie verschilt. Als u aan de bar staat, zoals een echte Italiaan, kost de koffie een stuk minder dan wanneer u gaat zitten. Als u gaat zitten, gaat de prijs omhoog omdat u dan bediend wordt. Dat verschil kan vooral op toeristische plaatsen enorm zijn. Als u toch wilt zitten en niet extra wilt betalen, kunt u de koffie da portare via bestellen. U krijgt de koffie dan in plastic bekers om mee te nemen. Vervolgens zoekt u een mooi bankje uit op straat om de koffie op te drinken. Een leuke plek om een koffie te bestellen is Antico Caffè Greco in de Via dei Condotti, vlakbij de Spaanse Trappen. Dit is de oudste koffiebar in Rome en de espresso is heerlijk!

Een leuke lunchplek is de Pastificio op Via della Croce, een zijstraat van Piazza di Spagna. Het is een winkel die vers gemaakte pasta verkoopt. Tijdens lunchtijd verkopen ze kleine plastic bakken met pasta met saus. Ze maken elke dag weer iets anders en de pasta is altijd heerlijk en erg goedkoop. Veel Italianen komen hier om hun lunch te kopen, die ze vervolgens op het plein opeten. Als u op zoek bent naar een goed restaurantje, kan ik u aanraden om het kleine straatje naast de grote Sant’Agnese kerk op Piazza Navona in te lopen. Hier vindt u vele leuke trattoria’s en restaurants. Deze kosten vaak een fractie van de restaurants op Piazza Navona zelf.

Probeer ook vooral een aantal typische Romeinse gerechten. De drie meest bekende pastagerechten zijn Carbonara, Amatriciana en Putanesca. Iets anders dat typisch Romeins is, is de Pizza al Taglio. Overal door de stad heen zitten kleine pizzabakkers die stukken pizza per gewicht verkopen. U vertelt ze hoe veel u wilt, het stuk wordt gesneden en gewogen en opgewarmd. Deze zaakjes verkopen ook altijd de traditionele supplì, een soort gefrituurde rijstballen met saus en mozzarella. Eén van de beste plekken om Pizza al Taglio te kopen bevindt zich op de Piazza Re di Rome. Het heet Re di Roma Pizza.

In de Via della Croce kunt u ook een kleine winkel vinden die Pompi heet. Pompi staat erom bekend dat ze de beste tiramisù van Rome maken. Koop de tiramisù al pistacchio, dat is waarschijnlijk de beste tiramisù die u ooit zult eten.


Antico Caffè Greco, de oudste koffiebar van Rome, Italië
De oudste koffiebar van Rome
Pastificio in Rome, Italië
Een van de beste plekken om uw pasta te kopen
Tiramisù al pistacchio van Pompi in Rome, Italië
Tiramisù al pistacchio, de lekkerste van Rome!

Tip 3: Rondom de Sint Pieter en Vaticaanstad

Iedereen die voor het eerst naar Rome gaat, kan niet om een bezoek van de Sint Pieter een Vaticaanstad met de beroemde Vaticaanse musea heen. Bij uw Rome-reis me t SRC zijn de kaarten voor de Vaticaanse musea altijd van te voren geregeld, zodat u niet al te lang in de rij hoeft te staan. Heeft u kennissen die Rome alleen bezoeken: bestel altijd kaarten via de officiële website van het Vaticaan.

Zorg ervoor dat u gepast gekleed naar de Sint Pieter gaat. Als u niet gepast gekleed bent, laten ze u niet naar binnen. Dit betekent dat u uw schouders en knieën moet bedekken. Hier zijn geen uitzonderingen voor. Voor de kerk is een kledinginspectie, die op een zonnige dag veel schaars geklede dames en mannen in korte broeken tegengehouden. Wat u eventueel kunt doen, is een omslagdoek voor schouders of benen meenemen, zodat u ook op de warm dagen buiten luchtig en binnen gepast gekleed kunt gaan. Voor de heren is een afritsbroek dan een aanrader.

Er zijn in de Sint Pieter grofweg drie dingen te zien. De kerk zelf is groots, met meeslepende kunstwerken als de baldakijn van Bernini boven het altaar en de pietà van Michelangelo aan de rechterkant van de kerk. Binnenin de kerk zijn er trappen die naar een lager niveau leiden. Hier kunt u de graven van vele pausen bekijken. U kunt ook besluiten om de koepel te bezichtigen. Om hier te komen, volgt u de bordjes bij de ingang, na de kledingcontrole. Het uitzicht is prachtig, maar u moet er wel voor betalen en het is een aardige klim.

Ook in de Vaticaanse musea kijkt u uw ogen uit. Absoluut hoogtepunt is de Sixtijnse kapel van Michelangelo, maar uiteraard vindt u hier ook schitterende kunst van Rafaël, Titiaan en zelfs moderne kunst van bijvoorbeeld Vincent van Gogh en Picasso. Op uw bezoekdag aan het Vaticaan is de middag van uw bezoek vrij, dus als u wilt, kunt u de hele dag genieten van de bijzondere kunstwerken.


Gevel van de Sint Pieter in Rome, Italië
Detail van de gevel van de Sint Pieter
Pieta van Michelangelo in Sint Pieter, Italië
Pietà van Michelangelo
Sixtijnse kapel, Italië
Een hoogtepunt van de Vaticaanse musea

Tip 4: Het antieke Rome

Het Forum Romanum, het Colosseum en de Palatijn hebben hetzelfde entreekaartje, dat voor alle drie de attracties geldig is. Het Colosseum is van oudsher hét symbool van de onvergankelijkheid van de Eeuwige Stad Rome. Ondanks natuurrampen en menselijke plunderingen staat dit grootse klassieke bouwwerk nog steeds fier overeind. Als u binnen bent, dan heeft u wel wat verbeeldingskracht nodig, want vooral van binnen is het een ruïneuze toestand. Ook bij het Forum Romanum, het bestuurlijk hart van het antieke Rome, en de Palatijn - een van de zeven heuvels waarop Rome is gebouwd en volgens de overlevering de eerst bewoonde - ziet u uiteraard veel vergane glorie, maar met SRC-reisleider en een reisboekje komt de geschiedenis van het oude Rome echt tot leven! Overigens loont het de moeite om in de avond een kijkje te nemen bij bijvoorbeeld het Colosseum: deze is echt prachtig verlicht.

Een ander antiek hoogtepunt in Rome is het Pantheon, een zeer indrukwekkend gebouw waar u bovendien gratis naar binnen mag omdat het tegenwoordig in gebruik is als kerk. Pas wanneer u binnen staat kunt u zien wat een ongelooflijk gebouw het is. Bedenk u dan ook dat het gebouwd is in 124 na Christus. Vooral de koepel, die aan de bovenzijde open is, toont u een uitzonderlijk staaltje vakmanschap dat pas 1300 jaar later geëvenaard kon worden. Loop vooral ook om de kerk heen, want dan kunt u de funderingsmuren bewonderen.

Pas op voor de mensen die zich verkleden als gladiatoren. Ze vragen vaak veel te veel geld voor een foto, dus als met ze op de foto wilt, zorg er dan voor dat u van te voren een prijs afspreekt, anders kan het een dure aangelegenheid worden. Bovendien zijn deze gladiatoren, net als in het oude Rome, niet zulke frisse jongens en bedreigen ze u als u niet genoeg betaalt.


Forum Romanum in Rome, Italië
Het bestuurlijke hart van het antieke Rome
Colosseum in Rome, Italië
Toonbeeld van de eeuwigheid van Rome
Pantheon in Rome, Italië
Romeins vakmanschap

Tip 5: Rondom de Spaanse Trappen

Het gebied rondom De Spaanse Trappen is een bijzonder populaire toeristische bestemming. Dichtbij bevinden zich veel bijzondere monumenten, pleinen en musea, zoals (naast de Trappen) de Trevifontein, de Galleria Borghese en het Piazza Barberini. Daarnaast bevinden zich rondom de Spaanse Trappen een aantal chique winkelstraten, leuke restaurantjes en koffiehuizen. Helaas weten de zakkenrollers ook van de populairiteit van deze plek: juist vanwege de drukte kunnen zij hier snel hun slag slaan. Let

De Spaanse Trappen kunnen erg druk zijn in het hoogseizoen, dat loopt van april tot november. Als het u lukt om vroeg in de morgen of er erg laat ’s avonds langs te lopen, zult u een veel intiemere ervaring van de trappen hebben. Aan de voet van de trappen bevindt zich een mooie fontein, ontworpen door Bernini. De trappen zelf, een prachtig voorbeeld van vroege rococo, leiden naar de Trinità dei Monti, een 16e-eeuwse kerk. In het voorjaar worden de trappen versierd met een zee aan bloemen, en op 8 december, het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, brengt de paus een bloemenhulde aan het Mariabeeld dan zich onderaan de trappen bevindt.

De Trevifontein is echt een hoogtepunt tijdens uw bezoek aan Rome! Het ontwerp is van de hand van 17e-eeuwse architect Bernini, maar aan de bouw van de fontein werd pas 50 jaar later begonnen, naar een aangepast ontwerp van architect Salvi. De fontein is een prachtig voorbeeld van de late barok, met als thema de zeegod Oceanus die door twee paarden naar de oceaan wordt getrokken. Als u bij de fontein bent, dan zult u zien dat veel mensen muntjes met hun rechterarm over hun linkerschouder gooien. Één muntje betekent dat men ooit terugkeert naar Rome, met twee muntjes ontmoet u uw geliefde in de Eeuwige Stad, en drie muntjes zou leiden tot een huwelijk of scheiding... Elk jaar haalt de stad de vele munten uit de fontein en besteedt ze aan een goed doel. De jaarlijkse oogst is rond de 1,5 miljoen euro...

Het park Villa Borghese is een groene oase in de Romeinse drukte. In dit 80 hectare grote park bevinden zich diverse musea, villa’s, paviljoenen, waarvan de Galleria Borghese de beroemdste is. De unieke verzameling is bijeengebracht door kardinaal Scipione Borghese en is van uitzonderlijke kwaliteit. U bewondert er kunst kunstenaars, onder wie Caravaggio en Bernini. SRC Reizen reserveert voor uw reis naar Rome altijd plaatsen voor dit bijzondere museum, want zonder reservering is het (haast) onmogelijk om binnen te komen. Het museum laat slechts een kleine groep mensen tegelijk binnen en het is vaak weken van te voren uitverkocht.


De Trevifontein in Rome, Italië
Een prachtige plek om vroeg in de ochtend of laat in de avond te bezoeken
Spaanse Trappen in Rome, Italië
die leiden naar de Trinitá dei Monti en het Villa Borghese
Galleria Borghese in Rome, Italië
Een prachtig museum met een uitmuntende kunstcollectie
Gratis digitale brochure Italië

Download de brochure

Blader door de brochure  Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Paul
Ciao tutti a Roma!