050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Schwarzwälder Kirschtorte (met recept)

Door reisleidster Léonie | 01-03-2021

De Duitse Schwarzwälder Kirschtorte is een echte heerlijke klassieker. Chocolade, kersen, slagroom: deze taart heeft het allemaal. In Nederland noemen we deze taart ook wel een Schwarzwälder kersentaart of Schwarzwälder Kirsch. De taart is niet direct vernoemd naar het Zwarte Woud in Zuidwest-Duitsland, maar naar het ‘kirschwasser’ dat van oorsprong wordt geproduceerd met de zure kersen uit het Zwarte Woud.

Kirsch of kirschwasser is een alcoholische drank die bereid wordt door gegist kersensap te destilleren. Het is een heldere drank waarvan de naam in het Duits 'kers' betekent. Deze drank wordt ook wel 'kirschwasser' genoemd, wat 'kersenwater' betekent. Er zijn duidelijke verschillen tussen kirsch en kersenbrandewijn en ze zijn niet uitwisselbaar. Om kirschwasser te maken, worden morello-kersen (zure kersen) gepureerd (met hun eigen stenen/pitten) en mogen ze gisten en vervolgens gedistilleerd in een heldere vloeistof die de smaak van kersen heeft, maar niet zoet is. Kersenbrandewijn kan daarentegen kunstmatige kleuren of zoetstoffen bevatten.

De geschiedenis van Schwarzwälder Kirschtorte

Het recept van Schwarzwälder Kirschtorte werd waarschijnlijk in 1934 voor het eerst vermeld in een kookboek. Josef Keller, een patissier afkomstig uit Bad Godesberg, zegt de taart ontwikkeld te hebben in 1915 maar dit is nooit bevestigd. In het Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof is wel een recept uit 1927 van hem bewaard gebleven. Ook is niet duidelijk hoe deze Schwarzwälder Kirschtorte zijn prachtige naam heeft gekregen. Een fantasievolle suggestie is dat het kan komen door de zwarte chocoladerasp die doet denken aan een donker bos. Maar de naam kan ook bedacht zijn door de toevoeging van kirschwasser, iets wat veel wordt gebruikt in het Zwarte Woud. Kirsch is een essentieel ingrediënt voor deze taart en wordt verder gebruikt in Zwitserse kaasfondue, in cocktails, in andere taarten en gebak of in salades van vers fruit.

Mijn favoriete recept voor Schwarzwälder Kirschtorte

Het recept dat ik hiervoor gebruik (herkomst onbekend) is voor een taart van circa 8 personen, maar er zijn vele varianten mogelijk.

Ingrediënten voor circa 8 personen

    Bodem:
  • 250 gr. suiker
  • 300 gr. bloem
  • 2 el. cacaopoeder
  • 7 eieren
    Vulling:
  • 1,2 l. slagroom (tevens voor garnering)
  • 50 gr. suiker
  • Eventueel max. 3 zakjes Klopvast/Klop-Fix
  • 400 gr. zure kersen uitgelekt (sap opvangen)
  • 1/4 l. kersensap (bijvoorbeeld van de zure kersen)
  • 4 afgestreken el. maizena
  • 50-100 ml. kirschwasser of kirsch
    Decoratie:
  • Verse kersen, ontpit of anders ontpitte zure kersen uit blik of pot
  • Chocolade raspsels en/of versieringen

Bereiding

    Bodem:
  1. Klop de eieren en suiker in ongeveer 15 minuten met de mixer tot schuim.
  2. Zeef de bloem en de cacaopoeder en spatel deze voorzichtig door het mengsel van de geklopte eieren en suiker.
  3. Bak in een ingevette springvorm (doorsnee 20 cm) ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 tot 200 graden.
  4. Als de bodem klaar is, laat hem dan op zijn kop afkoelen, zodat hij gelijkmatiger van vorm wordt.
Tip: De bodem moet echt goed afgekoeld zijn voordat u verdergaat, dus neem de tijd om deze taart te bereiden. U kunt de bodem eventueel ook al een dag eerder maken.

    Taart
  1. Snijd de bodem in 3 gelijke plakken, doe het zorgvuldig zodat de plakken mooi recht zijn.
  2. Klop de goed gekoelde slagroom met de suiker stijf. Als de taart dezelfde dag nog geserveerd wordt is Klop-Fix niet nodig, maar als u hem later wilt serveren kunt u Klop-Fix naar gevoel toevoegen, twee zakjes is meestal voldoende (nooit meer dan drie gebruiken!).
  3. Los de maizena op in een klein beetje kersensap. Breng de rest van het kersensap aan de kook en voeg dan het maizena-mengsel hieraan toe. Breng al roerend weer aan de kook.
  4. Neem zodra het kookt van het vuur, voeg de zure kersen toe, roer door en laat afkoelen.
  5. Roer zodra het mengsel is afgekoeld ca. 20 ml. kirschwasser of kirsch door dit mengsel en verdeel het gelijkmatig over de onderste laag van de cake.
  6. Verspreid een laag slagroom hierover en leg de tweede laag van de cake hierop en druk zachtjes aan.
  7. Sprenkel kirschwasser of kirsch over de tweede cakelaag (niet te zuinig!) en verspreid hierover weer een laag slagroom. Leg hier de derde cakelaag bovenop en druk zachtjes aan. Besprenkel ook deze laag met kirschwasser of kirsch.
  8. Verdeel nu de rest van de slagroom over de bovenkant en zijkant van de taart.
  9. Versier de taart met de geraspte chocolade, rozetjes slagroom en de Kaiserkirschen of ontpitte kersen.

Smullen maar!

Proef Schwarzwälder Kirschtorte in Duitsland!

Bekijk reizen naar Duitsland

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Léonie
De naam Schwarzwälder Kirschtorte kan komen door de zwarte chocoladerasp die doet denken aan een donker bos. Maar de naam kan ook bedacht zijn door de toevoeging van kirschwasser.