050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers

Toeren tussen wijngaarden en middeleeuwse stadjes

Op slechts zo’n vijf uur rijden van Nederland in het noordoosten van Frankrijk ligt de Champagnestreek, het ‘rijk’ van de duurste wijnen ter wereld. In een glooiend landschap met gele velden vol zonnebloemen en wuivend graan staan de wijnstokken fier op een rij. Talloze champagnehuizen, van charmant klein tot wereldberoemd, maken hier vol trots de enige echte bubbels. En die trots is niet ongepast als u naar de eeuwenoude traditie en historie kijkt van een mousserende wijn waar koningen en edelen in vroeger tijden en de sterren van nu dol op zijn. De wijnboeren laten u maar al te graag hun champagne proeven.

De vriendelijke Champagnestreek is een uitgelezen plek om een weekje te genieten van het beste dat Frankrijk te bieden heeft. U dwaalt door middeleeuwse stadjes als Troyes en Châlons-en-Champagne met veelkleurige vakwerkhuizen en de mooiste kerken, ontdekt de geboorteplaats van de champagne in Hautvillers en bezoekt in het pittoreske Essoyes het woonhuis van Pierre-Auguste Renoir. U zult zeker begrijpen waarom deze impressionistische schilder verliefd is geworden op de Champagne… Natuurlijk staan de beide hoofdsteden van de streek ook op het programma van deze ontspannen autovakantie. Op de beroemde L'avenue de Champagne in Épernay bezoekt u de kelders van Moët et Chandon en proeft u een heerlijk glas champagne. En ook in het elegante Reims is de champagne nooit ver weg!

In het prachtige landschap van de Vallée de la Marne toert u langs de meanderende rivier, waar op de hellingen van de rechteroever talloze wijngaarden liggen. U zult regelmatig een fotostop maken! Daarnaast is er voldoende tijd om op een terrasje neer te strijken of om bij een kleine champagnehuis binnen te lopen voor een proeverij van de mooiste Blanc de Blancs. Ook de natuur roept! Trek de wandelschoenen aan en wandel in de vlakke vallei van de Marne, langs de heuvelachtige wijngaarden en door gezellige dorpjes. Tijdens deze autovakantie kunt u dicht bij huis genieten van het goede Franse leven. Ontdekt u met ons de Champagnestreek?

Pluspunten
eigen vervoer
sfeervol Bed & Breakfast
verblijf in de omgeving van Épernay
7x ontbijt
1x 5-gangendiner table d’hôtes
champagneproeverij in Épernay
assistentie van een lokale vertegenwoordiger
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Épernay, Troyes en Reims
Châlons-en-Champagne
Route Vallée de la Marne
Abbaye de Saint Pierre d'Hautvillers
atelier en woonhuis Renoir in Essoyes
Charleville-Mézières
Châtillon-sur-Marne, Dormans en Château-Thierry
L'avenue de Champagne in Épernay
La Montagne de Reims
kathedraal van Reims
Sietske, SRC Reizen
Sietske
SRC-reisexpert sinds 1997
Bijzonder aan deze reis: champagneproeverij
Op de beroemde L'avenue de Champagne in Épernay bezoekt u de kelders van Moët et Chandon en proeft u een heerlijk glas champagne!

De reis in het kort

Via la Montagne de Reims naar Épernay in de Champagne
Hautvillers en Épernay
Châlons-en-Champagne
Essoyes en Troyes
De hoofdstad van de Champagnestreek, Reims
Route Vallée de la Marne
Vrije dag
Charleville-Mézières en terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: Via la Montagne de Reims naar de Champagne

Uw vakantie start met een ontspannen rit via België naar het noorden van Frankrijk. Bij Reims, de hoofdstad van de Champagne, verlaat u de snelweg: het toeren door de Champagnestreek kan beginnen. Ten zuiden van Reims ligt namelijk het Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims, een prachtig natuurpark met uitgestrekte wijngaarden, groene heuvels en gezellige dorpjes. Een heerlijk gebied om even de auto te verlaten, uw benen te strekken en door een van de charmante dorpjes te dwalen. Of trekt u uw wandelschoenen aan voor een stevige wandeling door de wijnvelden? Uw vakantie is echt begonnen! Aan het einde van de middag bereikt u de Chambres d’hôtes in de omgeving van Épernay, waar u de komende zeven nachten verblijft. Op een van de avonden tijdens uw verblijf kunt u aanschuiven bij de table d'hôtes voor het diner dat inclusief is. (reisafstand ca. 430 km)

Table d’hôtes
In chambres d’hôtes Guy Charbaut wordt er regelmatig een table d'hôtes georganiseerd. Een table d’hôtes is typisch Frans en betekent dat er de mogelijkheid is om op één of meerdere avonden met de overige gasten aan te schuiven aan tafel met de gastheer/vrouw, die voor u een compleet diner bereiden met voornamelijk streekproducten. Het gastronomische diner wordt gehouden in de oude champagnekelder wordt geserveerd met verschillende huischampagnes. Zo maakt u kennis met de kunst van het combineren van de gerechten met de huischampagne. Er is geen vast menu voor deze maaltijden… alleen de wens om de smaakpapillen te behagen! Table d’hôtes-maaltijden omvatten een amuse-bouche, een voorgerecht, een hoofdgerecht, een kaasplankje en een dessert. Elk gerecht wordt vergezeld van een glas Guy Charbaut Champagne. U kunt, uitgezonderd op de zondag- en de maandagavond, op alle andere avonden aanschuiven voor het diner.

¡ Extra overnachting
Vindt u de rit naar de Champagne te lang voor een dag? Of wilt u uw vakantie in een rustiger tempo starten? Dan kunnen wij voor u een extra overnachting in België, bijvoorbeeld in Brussel, boeken. Vraag bij uw offerte-aanvraag naar de mogelijkheden.

dag 2: Hautvillers en Épernay, geboorteplaats en hoofdstad van de Champagne

Er is echt geen betere plek om uw kennismaking met de Champagnestreek te starten dan in Hautvillers. In dit schilderachtige wijndorp staat volgens de overlevering de wieg van de champagne. In de oude Abbaye de Saint Pierre d'Hautvillers ontdekte de monnik Dom Pérignon in de 17e eeuw de méthode champenoise, de bereidingswijze voor het maken van de bruisende wijn. Hier kunt u dan ook veel leren over de geschiedenis en het productieproces van champagne. Bekijkt u vervolgens in de kerk bij de abdij het graf van Dom Pérignon naar wie de beroemdste champagne van Moët et Chandon is vernoemd? Het charmante Hautvillers nodigt met zijn smalle straatjes en de ijzeren uitgangborden uit tot een kleine wandeling en een drankje op een terras. Door de wijngaarden rijdt u vervolgens naar het charmante Épernay, de ware hoofdstad van de champagne. Zo ver het oog reikt groeien de druiven die voor de champagne nodig zijn, de pinot noir, de pinot meunier en de chardonnay. Het bruisende hart van het stadje én van de champagnestreek is L'Avenue de Champagne: hier staan talrijke statige herenhuizen waarin de grote champagnehuizen zijn gevestigd. Klinkende namen als Moët et Chandon, Mercier, Champagne Mansard Baillet, Castellane en Laurent-Perrier sieren de prachtige gevels die indruk moesten maken op de rijke clientèle, zoals het Franse koningshuis. Onder de straat bevinden zich de prestigieuze kelders uitgehouwen in het krijt: in een netwerk van tunnels slaan de champagnehuizen hun voorraad op. Dit is dus dé plek voor een dégustation! U krijgt een rondleiding door de vermaarde kelders van Moët et Chandon, het grootste champagnehuis. Uiteraard proeft u ook een glas bubbels: een sprankelendere start van uw vakantie is niet denkbaar. (reisafstand ca. 25 km)

¡ Tip
U kunt deze dag ook prima op de fiets doen! Huur e-bikes, laat deze afleveren bij uw accommodatie en toer ontspannen door de wijnvelden naar Hautvillers en Épernay.

dag 3: Charmant Châlons-en-Champagne

Op drie kwartier rijden ten oosten van Épernay ligt omgeven door wijngaarden het vriendelijke Châlons-en-Champagne. Aan de oever van de rivier de Marne kunt u genieten van pittoreske pleinen, gezellige straatjes en leuke restaurantjes. Neem tijdens uw wandeling door het historische centrum zeker een kijkje in de fraaie Collégiale Notre-Dame-en-Vaux. Deze romaans-gotische kerk was een belangrijke tussenstop op de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Ook de Cathédrale Saint-Etienne is een echte aanrader. De prachtige 13e-eeuwse glas-in-lood ramen hebben wonder boven de wonder de tand des tijds doorstaan. Vermoeide voeten? Op het gezellige Place du Maréchal Foch vindt u enkele typisch Franse cafeetjes voor een aangename pauze. Dat Châlons ook een zeer groene stad is ontdekt u in de Grand Jard. Een weiland dat oorspronkelijk van de bisschop was, werd in de 19e eeuw heringericht in drie tuinen: de Franse tuin van de Grand Jard, de landschapstuin van Petit Jard en de Jard Anglais, de Engelse tuin. Een oase van groen om heerlijk in te wandelen. Wilt u de stad op een verrassend andere manier ontdekken? Maak dan een boottochtje op de Nau en de Mau. U zult direct begrijpen waarom Châlons ook wel het bruisende Venetië wordt genoemd! (reisafstand ca. 60 km)

¡ Tip
Elke avond veranderen de grachten van Châlons-en-Champagne na zonsondergang in een sprookjesachtig toneel tijdens de licht- en geluidshow Metamorph’eau’ses. U kunt met een boot over de grachten varen langs prachtige gebouwen die met kleurrijke animaties in beeld en geluid verhalen uit het verleden vertellen.

¡ Tip
Heeft u vandaag tijd over? Breng dan op de heen- of de terugreis een bezoek aan het prachtige stadje L’Épine, op nog geen 10 minuutjes rijden van Châlons. Hier kunt u de indrukwekkende Basilique Notre Dame de l’Épine bewonderen, één van de mooiste gotische kathedralen in Frankrijk. Een kleine ‘détour’ absoluut waard.

dag 4: Renoir in Essoyes en schilderachtig Troyes

Langs talloze wijngaarden waar de druiven van de chardonnay en pinot noir worden verbouwd rijdt u vandaag naar het pittoreske Essoyes, een klein dorpje aan de oevers van de Ource. Hier leefde en werkte de impressionistische schilder Pierre-Auguste Renoir, nadat hij hier met zijn vrouw en twee kinderen in 1895 kwam wonen. Renoir was dol op de Champagnestreek: hij liet zich voor zijn werk volop inspireren door de natuur met het prachtige licht en de evenzo mooie kleuren, de vriendelijke omgeving en de rivier de Ource die hij zo liefhad. In het schilderachtige Essoyes kunt u letterlijk in de voetsporen van de schilder wandelen langs zijn inspiratiebronnen. Start uw wandeling in het centrum espace des Renoir, dwaal vervolgens door zijn atelier en voel in zijn woning door de vele persoonlijke voorwerpen de aanwezigheid van de kunstenaar en zijn gezin. Na dit bijzondere bezoek rijdt u naar het middeleeuwse Troyes, de stad die per toeval de vorm van een champagnekurk heeft! De oude stad is een wirwar van zeer smalle straatjes, waar de vakwerkhuizen schots en scheef staan en waar u talloze prachtige kerken kunt bewonderen. Dwaal door de met klinkers geplaveide steegjes, fotografeer de vrolijke pastelkleurige gevels en wandel en passant ook de fraaie Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Troyes of de Église Sainte-Madeleine binnen. Genoeg gedwaald door dit middeleeuwse labyrint? Dan is het tijd om te winkelen; in Troyes vindt u heel veel winkels, van de bekende ketens en schattige Franse boetiekjes tot outletshops. Geen winkelliefhebber? Slenter dan op uw gemak langs de Seine en strijk neer op een terras. (reisafstand ca. 325 km)

dag 5: Reims, de hoofdstad van de Champagnestreek

Een bezoek aan de hoofdstad van de Champagnestreek, Reims, mag op deze heerlijke autovakantie natuurlijk niet ontbreken. Deze kleine, compacte stad heeft een rijk verleden en grootse allure. Hier kunt u heerlijk rondstruinen en genieten van gezellige pleinen, leuke restaurantjes en verschillende winkels. Blikvanger in het charmante centrum is de beroemde Cathédrale Notre-Dame de Reims, waar eeuwenlang de Franse koningen werden gekroond en gezalfd. De 13e-eeuwse kerk is een groots voorbeeld van de gotiek en telt een indrukwekkend aantal beeldhouwwerken en prachtige glas-in-loodramen. Voor de centrale straalkapel ontwierp de joods-Russische kunstenaar Marc Chagall in de jaren zeventig van de vorige eeuw drie glasvensters: werkelijk een wonder van kleur en meesterschap. Naast de kathedraal staat het Palais du Tau, het voormalige 16e-eeuwse paleis van de aartsbisschop, waarin nu het museum van de kathedraal is gevestigd. Genoeg cultuur? In de hoofdstad van de Champagnestreek kunt u natuurlijk altijd een champagnehuis bezoeken! Onder de stad liggen honderden ondergrondse tunnels, waarin de mousserende wijn is opgeslagen. Of gaat u winkelen in de straatjes rond de Notre-Dame? De gezellige terrasjes op Place Drouet d'Erlon wenken u uitnodigend voor een uitgebreide lunch of een glas bubbels als aperitief. (reisafstand ca. 70 km)

¡ Extra
Liefhebbers kunnen in Reims een tweede champagneproeverij meemaken. Tijdens een rondleiding door de befaamde kelders van Veuve Clicquot hoort u alles over de beroemde weduwe en haar champagnes. Uiteraard proeft u ook een glas champagne.

dag 6: Toeren door de Vallée de la Marne

Op deze dag staat een rondrit door de vallei van de Marne ten westen van Épernay gepland. Langs de meanderende rivier liggen op de hellingen van de rechteroever talloze wijngaarden, ideaal naar het zuiden gekeerd. Ooit was deze rivier een belangrijke handelsroute perfect voor het vervoer van wijn en druiven. Nu kunt u door het prachtige landschap heerlijk toeren. Vanuit Épernay rijdt u naar Châtillon-sur-Marne, waar een indrukwekkend beeld staat van paus Urbanus II die in de Champagnestreek is geboren en predikte voor de eerste kruistocht in 1095. Hier kunt u genieten van een weids uitzicht. Vandaaruit rijdt u door naar Dormans, waar het Mémorial de la Bataille de la Marne herinnert aan de talloze slachtoffers die hier in de Eerste Wereldoorlog gevallen zijn. In Château-Thierry, de geboorteplaats van Jean de la Fontaine, kunt u de restanten van een groots middeleeuws kasteel bekijken. Verder op de route is het prachtig ingerichte kasteel in Condé-en-Brie een aanrader. Of bezoekt u de romaanse abdijkerk van Orbais-l'Abbaye? Een letterlijk hoogtepunt van de route is de Mont Aimé. Vanaf deze 240 meter hoge heuvel heeft u een panoramisch uitzicht over de champagnewijngaarden. De dag sluit u af in het wijngebied van de Blanc de Blancs, tussen Vertus en Épernay. Hier wordt de champagne gemaakt van uitsluitend witte chardonnay-druiven. In dorpjes zoals Oger, Cramant en Avize ziet u tientallen uitnodigende borden van champagnehuizen die u graag ontvangen voor een dégustation. (reisafstand ca. 140 km)

dag 7: Erop uit in de Champagne

Op deze laatste dag van uw vakantie kunt u uw eigen plan trekken. Houdt u van een stevige wandeling? Trek dan de wandelschoenen aan en volg in de omgeving van Épernay een prachtige route die u via de velden in de vlakke vallei van de Marne, langs de heuvelachtige wijngaarden door gezellige dorpjes voert. Of stapt u in de auto om het prachtige Lac du Der-Chantecoq te verkennen? Dit mooie meer is een ideale plek om tijdens een wandeling de honderden vogelsoorten te spotten. U kunt ook de omgeving vanaf het water verkennen met een kano of een kajak. Nog een dagje met een e-bike op pad behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Wat uw plan vandaag ook is, u zult zeker genieten van de schoonheid van de Champagnestreek!

dag 8: Via Charleville-Mézières terug naar huis

Helaas is er een einde gekomen aan uw vakantie in la douce France. U verlaat de prachtige Champagnestreek en rijdt met prachtige herinneringen en wellicht een aantal mooie flessen bubbels in uw kofferbak noordwaarts. Onderweg kunt u nog een bezoek brengen aan de bijzondere dubbelstad Charleville-Mézières, de hoofdstad van de Franse Ardennen. Mézières is een oude vestingstad met middeleeuwse torens en vestingmuren, terwijl Charleville in 1606 door de Italiaanse prins Charles de Gonzague compleet nieuw is gebouwd. De blikvanger is het grootse Place Ducale, een kopie van het Parijse Place des Vosges. Dit is de ideale plek om uw laatste Franse herinneringen van deze reis in u op te nemen. In de loop van de middag keert u terug in Nederland. (reisafstand ca. 430 km)

¡ Extra overnachting
Vindt u de rit naar terug naar huis te lang voor een dag? Of wilt u uw vakantie nog een beetje rekken? Dan kunnen wij voor u een extra overnachting in België, bijvoorbeeld in Luik of Brussel, boeken. Vraag bij uw offerte-aanvraag naar de mogelijkheden.

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

We bieden op de individuele reizen naast het gewone programma ook extra excursies aan. Hieronder vindt u informatie over de excursies en de kosten. U kunt na uw offerteaanvraag aangeven welke extra excursies u wilt maken.

Geen optionele excursies

Bij deze individuele reis worden geen extra optionele excursies standaard aangeboden. Vaak kunt u op locatie via het hotel of de lodge excursies bijboeken. Heeft u zelf ideeën of wensen voor een extra excursie? U kunt altijd navragen of wij u hierbij kunnen assisteren.

* Let op: een vliegtuig wordt ingedeeld in verschillende boekingsklassen en bijbehorende prijscategorieën. Deze administratieve indeling heeft geen enkele invloed op het comfort of de service. De prijs van de reis is gebaseerd op een stoel in de laagste boekingsklasse. Als de laagste boekingsklasse niet meer beschikbaar is, nemen wij contact met u op om de actuele prijs en eventuele alternatieven te bespreken.

Eigen vervoer

Deze autovakantie maakt u met uw eigen vervoermiddel. Indien gewenst kunnen wij u helpen bij het huren van een auto vanuit Nederland. Wilt u liever vliegen dan kan dat ook! Wij kunnen voor u een vlucht en een huurauto op locatie boeken. Vraag bij uw offerte-aanvraag naar de mogelijkheden.

Reistijd/rijafstanden

In het programma vindt u bij elke reisdag de afstand vermeld die u die dag ongeveer moet rijden. Bij de heen- en de terugreis is dit de afstand berekend vanaf Utrecht naar de plaats van bestemming of vice versa. Houd er rekening mee dat de wegen in Frankrijk soms niet overal van dezelfde kwaliteit zijn als in Nederland en dat zeker op de binnenwegen kleinere afstanden toch meer tijd in beslag kunnen nemen dan u zou verwachten.

Bed & Breakfast | Chambres d’hôtes

We hebben voor u een sfeervolle Bed & Breakfast / chambres d’hôtes geselecteerd. Hieronder vindt u een overzicht van de accommodaties waar u mogelijk gaat verblijven. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve accommodatie(s).

Hotel Maison Guy Charbaut in Mareuil-sur-Ay in Frankrijk
Hotel Maison Guy Charbaut - Mareuil-sur-Ay
Deze sfeervolle chambres d’hôtes is gevestigd in een prachtig champagnehuis, gebouwd in 1837 en grenzend aan het zijkanaal van de Marne. Het champagnehuis wordt al drie generaties lang gerund door een familie van wijnbouwers en hierdoor heerst er een knus, familiaal karakter. De tuin is een oase van groen, waar u comfortabel kunt zitten in de zon om te lezen, te kletsen of te genieten van de champagnes van het huis. Maison Guy Charbaut beschikt over 5 kamers, ieder voorzien van een douche en een toilet.

Bekijk de website van Maison Guy Charbaut

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.
Reisverhalen van reizigers
Wilt u meer weten over uw vakantiebestemming? Lees dan de prachtige reisverhalen van onze reizigers. Zij schrijven over hun ervaringen en belevenissen tijdens een SRC-reis.
Inclusief
Verblijf in een Bed & Breakfast in de omgeving van Épernay.
Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van een bad en/of een douche en een toilet.
Verzorging op basis van logies en ontbijt.
Gastronomisch 5-gangendiner op een van de avonden tijdens de table d'hôtes.
Rondleiding en champagneproeverij bij Moët et Chandon in Épernay.
Toeristenbelasting.
Reisbeschrijving met Épernay, Troyes, Reims, Essoyes, Châlons-en-Champagne, Hautvillers, Route Vallée de la Marne en Charleville-Mézières.
Assistentie door een lokale vertegenwoordiger in geval van nood.
Bijdrage aan een groenere wereld via Trees for All door de aanplanting van een SRC-bos. Lees hier meer over Trees for All.
In deze en de volgende stappen vraagt u een offerte aan. Na ontvangst van uw aanvraag nemen wij telefonisch contact met u op om uw reiswensen te bespreken. Binnen vijf werkdagen ontvangt u vervolgens een vrijblijvende offerte. De reissom hierin kan afwijken van de bedragen hierboven. Na ontvangst van de offerte kunt u de reis definitief boeken.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Contact
Wij nemen binnen vijf werkdagen contact met u op om uw offerteaanvraag door te nemen.
Heeft u nog aanvullende informatie over uzelf of uw reisgenoten, zoals dieetwensen geef dit dan aan ons door.
Wilt u het programma aanpassen of gebruik maken van een andere luchtvaartmaatschappij laat het ons weten.
Neem contact met ons op via telefoonnummer 050 - 3 663 232 of stuur een email naar reizenopmaat@srctravel.nl.

Verlengingsmogelijkheden

U kunt uw reis verlengen met een of meerdere nachten extra in de Champagne. Ook kunnen wij uw heen- of terugreis met een extra overnachting en route uitbreiden. Neem contact met ons op voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden.