050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Middeleeuwse stadjes, befaamde champagnehuizen en klinkende namen

Reisleider Johan:
‘Weet u dat er elke twee seconden ergens ter wereld een champagnefles wordt ontkurkt? Dit bruisende gouden nectar dat schittert over de wereld, is de grote ster van de Champagnestreek. In het glooiende landschap wisselen charmante middeleeuwse stadjes, zonnebloemen, wuivend graan en talloze wijnvelden elkaar af. De wijnboeren laten maar al te graag hun champagne vloeien voor iedereen die dat wil. Die trots is niet ongepast als u naar de eeuwenoude traditie en historie kijkt van een wijn, waar koningen en edelen in vroeger tijden en de sterren van tegenwoordig zo dol op zijn.

SRC Reizen ontkurkt daarom graag op feestelijke wijze deze prachtige streek voor u! Vanuit Châlons-en-Champagne, het charmante hart van de Champagne, ontdekt u het schilderachtige Troyes, wandelt u over de stoere stadsmuren van Langres en ziet u het graf van de beroemde monnik Dom Pérignon in Hautvillers. In het pittoreske Essoyes dwaalt u door het woonhuis van Pierre-Auguste Renoir, in Reims bewondert u de wondermooie gebrandschilderde ramen van Marc Chagall en in Colombey-les-Deux-Églises maakt u kennis met generaal Charles de Gaulle. Een kleurrijke avondboottocht vol klank en licht over de grachten van Châlons-en-Champagne toont weer een heel ander gezicht van de Champagnestreek.

Uiteraard mag een dégustation niet ontbreken tijdens deze bubbelende reis. We gaan op bezoek bij een van de tophuizen om in de kelders een heerlijk glas champagne te drinken. Daarnaast is er voldoende tijd om op een terrasje neer te strijken en te genieten van het goede Franse leven. Ga mee en proef de Champagnestreek!’

Pluspunten
vervoer in comfort class-touringcar
goed centraal middenklassehotel
verblijf in Châlons-en-Champagne
5x ontbijt en 1x diner
champagneproeverij
avondboottocht Métamorph’eau’ses
audiosysteem
de beste SRC-reisleider
bijdrage aan SRC-bos via Trees for All
entreegelden zijn exclusief
Bezienswaardigheden
Épernay, Troyes en Reims
atelier en woonhuis Renoir in Essoyes
Châlons-en-Champagne
Langres en Hautvillers
Colombey-les-Deux-Églises
Memorial Charles de Gaulle
La Boisserie (huis De Gaulle)
Charleville-Mézières
kathedraal van Reims
Abbaye de Saint Pierre d'Hautvillers
L'avenue de Champagne in Épernay
Reisleider Johan
SRC-reisleider sinds 2013
In een van de beroemde champagnehuizen krijgen we een rondleiding door de kelders en proeven we een heerlijk glas bubbels!
Ontmoet onze beste reisleiders in Frankrijk
SRC-reisleider Bart
Reisleider sinds 2006
Reisleider Johan
Reisleider sinds 2013
SRC-reisleider Noël
Reisleider sinds 2012
SRc-reisleidster Qurina
Reisleidster sinds 2011
SRC-reisleider Theo
Reisleider sinds 2007

De reis in het kort

Via het wijndorp Hautvillers naar het hotel in Châlons-en-Champagne
Champagneproeven op de L'Avenue de Champagne in Épernay en boottocht in Châlons-en-Champagne
Renoir in Essoyes en verkenning van schilderachtig Troyes
Vestingstadje Langres en Charles de Gaulle in Colombey-les-Deux-Églises
Stadswandeling Reims en bezoek aan de kathedraal
Via Charleville-Mézières terug naar Nederland

Reisbeschrijving

dag 1: De wieg van de champagne

Vanuit diverse opstapplaatsen reizen we naar het noordoosten van Frankrijk. Voordat we naar ons hotel in het centrum van Châlons-en-Champagne gaan, brengen we een bezoek aan het schilderachtige Hautvillers. Hier, in het hart van la Montagne de Reims, staat volgens de overlevering de wieg van de champagne. In de oude benedictijnerabdij van Hautvillers ontdekte de monnik Dom Pérignon in de 17e eeuw de méthode champenoise, de bereidingswijze voor het maken van de sprankelende wijn. We wandelen door het charmante wijndorp dat door de smalle straatjes en de ijzeren uitgangborden heel authentiek aan voelt. Ook bekijken we in de Abbaye de Saint Pierre d'Hautvillers het graf van Dom Pérignon naar wie de beroemdste champagne van Moët et Chandon is genoemd. Passender kunnen we deze champagnereis niet starten! Vanavond dineren we in een restaurant nabij ons hotel in Châlons-en-Champagne, waar we de komende vijf nachten verblijven. (ca. 485 km)

dag 2: L'Avenue de Champagne en Châlons-en-Champagne

Het charmante Épernay, de ware hoofdstad van de champagne, wordt aan alle kanten omringd door wijngaarden. Zo ver het oog reikt groeien de druiven die voor de champagne nodig zijn, de pinot noir, de pinot meunier en de chardonnay. Het bruisende hart van het stadje én van de champagnestreek is L'Avenue de Champagne: hier staan talrijke statige herenhuizen waarin de grote champagnehuizen zijn gevestigd. Klinkende namen als Moët et Chandon, Mercier, Champagne Mansard Baillet, Castellane en Laurent-Perrier sieren de prachtige gevels die indruk moesten maken op de rijke clientèle, zoals het voormalige Franse koningshuis. Onder de straat bevinden zich de prestigieuze kelders uitgehouwen in het krijt: in een netwerk van tunnels slaan de champagnehuizen hun voorraad op. Dit is dé plek voor een dégustation! We krijgen een rondleiding door de kelders van een van de beroemde champagnehuizen, waarbij we uiteraard een glas bubbels proeven. In de middag verkennen we ons thuis voor deze week, het ontspannen Châlons-en-Champagne. Tijdens onze wandeling zien we de fraaie Collégiale Notre-Dame-en-Vaux, het gezellige Place du Maréchal Foch met enkele typisch Franse cafeetjes, groene parken en grachten. Diezelfde grachten veranderen na zonsondergang in een sprookjesachtig toneel tijdens de licht- en geluidshow Metamorph’eau’ses. Met een boot varen we over de grachten langs prachtige gebouwen die met kleurrijke animaties in beeld en geluid verhalen uit het verleden vertellen. (ca. 70 km)

dag 3: Renoir in Essoyes en schilderachtig Troyes

Langs talloze wijngaarden waar de druiven van de chardonnay en pinot noir worden verbouwd rijden we naar het pittoreske Essoyes, een klein dorpje aan de oevers van de Ource. Hier leefde en werkte de impressionistische schilder Pierre-Auguste Renoir vele jaren, nadat hij met zijn vrouw en twee kinderen in 1895 hier kwam wonen. Renoir liet zich inspireren door de Champagnestreek: hij was enthousiast over de sfeer, de natuur met het prachtige licht en kleuren, de vriendelijke omgeving en de rivier de Ource die hij zo lief had. In dit schilderachtige plaatsje bezoeken we natuurlijk de woning van de kunstenaar waar we door de vele persoonlijke voorwerpen nog sterk de aanwezigheid van Renoir en zijn gezin voelen. Ook in zijn atelier en het informatiecentrum ontdekken we meer over de schilder. Na dit bijzondere bezoek rijden we naar het middeleeuwse Troyes, de stad die per toeval de vorm van een champagnekurk heeft! De oude stad is een wirwar van zeer smalle straatjes, waar de vakwerkhuizen schots en scheef staan en waar we talloze prachtige kerken kunnen bewonderen. We wandelen gezamenlijk door de met klinkers geplaveide steegjes en zien naast de fraaie Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Troyes en de Église Sainte-Madeleine ook enkele prachtige herenhuizen. Na de stadswandeling heeft u natuurlijk nog tijd om zelf door de straatjes te dwalen, voordat we terugrijden naar Châlons-en-Champagne. (ca. 280 km)

dag 4: Vestingstadje Langres en Colombey-les-Deux-Églises

Het charmante vestingstadje Langres met zijn 12 torens, 7 poorten en ruim drie kilometer lange omwalling is opvallend goed bewaard gebleven. Vanaf de stadsmuren genieten we van een mooi panorama over de wijngaarden van de Champagnestreek en de vele kerktorens van het stadje. We dwalen door een labyrint van straatjes en overdekte passages en bekijken een Romeinse stadspoort, renaissancehuizen en een prachtige kathedraal. Het kleurrijke dak van het godshuis is typisch voor de streek. In de middag rijden we naar Colombey-les-Deux-Églises, een dorpje dat nauw verbonden is met generaal Charles de Gaulle. Hier kocht Frankrijks belangrijkste staatshoofd uit de 20e eeuw in 1934 een landgoed om tot rust te komen. In dit familiehuis, met de naam ‘la Boisserie’, ontving de Gaulle in 1958 de Duitse kanselier Adenauer om de Frans-Duitse strijdbijl te begraven. We bezoeken het landgoed en zien de bibliotheek en het bureau waar de generaal zijn memoires schreef. Niet ver hier vandaan, aan de voet van het monumentale kruis van Lotharingen, staat het Memorial Charles de Gaulle. In deze gedenkplaats en museum bekijken we een permanente expositie gewijd aan het werk en leven van de beroemde Franse generaal. (ca. 425 km)

dag 5: Kronings- en champagnestad Reims

Een bezoek aan de hoofdstad van de Champagnestreek, Reims, mag op deze heerlijke reis natuurlijk niet ontbreken. Deze koninkijke stad – die zwaar geleden heeft onder het Duitse artillerievuur tijdens de Eerste Wereldoorlog – is klein en compact, maar heeft desondanks een grootse allure. We wandelen door het charmante centrum en brengen een uitgebreid bezoek aan de kathedraal van Reims, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In deze 13e-eeuwse kerk werden eeuwenlang de Franse koningen gekroond en gezalfd. Het is een groots voorbeeld van de gotiek en het telt een indrukwekkend aantal beeldhouwwerken, die als hoogtepunten van de middeleeuwse beeldhouwkunst worden beschouwd. Natuurlijk bewonderen we de drie glas-in-loodramen van Marc Chagall, die in de centrale straalkapel zijn aangebracht: een wonder van kleur en meesterschap. Naast de kathedraal staat het Palais du Tau, het voormalige 16e-eeuwse paleis van de aartsbisschop, waarin nu het museum van de kathedraal is gevestigd. Ook zien we de oudste kerk van de stad die gewijd is de patroonheilige van Reims, de Basilique Saint-Rémi en de ernaast gelegen abdij. De middag kunt u op eigen gelegenheid doorbrengen in deze heerlijke stad. Strijkt u neer op een van de gezellige terrasjes op Place Drouet d'Erlon of bezoekt u een van de prachtige musea die de stad rijk is? Liefhebbers kunnen in Reims nog een tweede champagneproeverij meemaken (kosten niet inbegrepen). Uw reisleider maakt graag een reservering voor u. (ca. 100 km)

dag 6: Via Charleville-Mézières terug naar Nederland

Op deze zondagochtend verlaten we de bruisende champagnestreek en rijden we noordwaarts naar onze opstapplaatsen in Nederland. Onderweg brengen we een bezoek aan de bijzondere dubbelstad Charleville-Mézières, de hoofdstad van de Franse Ardennen. Mézières is een oude vestingstad met Romeinse roots, waar de middeleeuwse torens en vestingmuren nog herinneren aan dit verleden. Charleville is in 1606 ontsproten aan de ambities van de Italiaanse prins Charles de Gonzague, die een compleet nieuwe stad liet bouwen naar de laatste mode en deze bescheiden noemde naar zichzelf. De blikvanger is het grootse Place Ducale, een kopie van het Parijse Place des Vosges, met 28 monumentale panden opgetrokken in de barokstijl. Dit is de ideale plek om uw laatste Franse herinneringen van deze reis in u op te nemen. In de loop van de middag keren we terug naar Nederland. (ca. 470 km)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.) (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Optionele excursies

Als extra service voor reizigers die meer van een vakantiebestemming willen zien biedt SRC u bij deze culturele groepsreis onderstaande optionele excursies / extra's aan. In de meeste gevallen kunt u tijdens uw vakantie bij de reisleider aangeven of u deel wilt nemen aan een optionele excursie. Houdt u er dan rekening mee dat een excursie alleen doorgang kan hebben wanneer het minimumaantal deelnemers bereikt is. U betaalt de kosten voor de excursie ter plaatse aan de reisleider.

Voor sommige optionele extra's geldt echter dat u al bij uw reservering moet aangeven of u wilt deelnemen aan de excursie. Dit geldt bijvoorbeeld voor kaarten voor voorstellingen of de upgrade voor operakaarten. Het kan dan zijn dat u de kosten voor de excursie direct na uw (online) reservering via de bevestiging/factuur aan SRC Reizen dient te betalen. In andere gevallen betaalt u ter plaatse aan de reisleider. Per excursie staat vermeld welke werkwijze gevolgd wordt.

Geen optionele excursies

De culturele groepsreizen van SRC hebben een goedgevuld programma met een prettige verhouding tussen de excursies en de vrije tijd. Een aantal SRC-reizen heeft gezamenlijke extra excursies (tegen betaling), op de dagen of dagdelen dat er geen programma is. Bij deze reis bieden we geen optionele excursies aan. De reisleider kan u tips geven voor leuke uitjes die u op eigen gelegenheid kunt maken tijdens de eventuele vrije tijd.

Opstapplaatsen / uitstapplaatsen

De opstapplaatsen en -tijden voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur Station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda | vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek
Parkeerterrein Hoge Mosten

Aankomsttijd in Nederland
Wij streven ernaar om aan het einde van de middag/begin van de avond bij de uitstapplaatsen aan te komen zodat u nog in de gelegenheid bent om met het openbaar vervoer naar huis te reizen. Wij kunnen op voorhand hier echter geen tijdstip voor geven, aangezien dit afhankelijk is van het verkeer onderweg.

Extra overnachting
U kunt op eigen gelegenheid (met de auto of het openbaar vervoer) naar uw opstapplaats reizen. Als extra service bieden wij u de mogelijkheid om een extra overnachting voor en/of na uw vakantie te reserveren in NH Hotel Amersfoort of in Bastion Hotel Breda.

Let op!
Vluchtschema’s kunnen per vertrekdatum verschillen. Als u wilt weten welk vluchtschema geldt voor een specifieke vertrekdatum, klikt u op het tabblad “Data & prijzen” op de reissom achter de vertrekdatum waar uw belangstelling naar uitgaat. U ziet dan rechts de reis van uw keuze verschijnen met het bijbehorende vluchtschema. Als u besluit een reis te boeken, vindt u dit vluchtschema ook terug op de reserveringsbevestiging. Bij uw reisbescheiden ontvangt u het definitieve vluchtschema.

Vluchttoeslag

Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal een beperkt aantal stoelen per klasse beschikbaar. Het kan voorkomen dat op het moment dat u bij ons boekt, deze stoelen niet meer beschikbaar zijn. In dat geval proberen wij voor u stoelen in een andere boekingsklasse te reserveren. Dit kan echter met een vluchttoeslag gepaard gaan, waarover wij u uiteraard informeren. Uw boeking-op-aanvraag wordt pas definitief wanneer u met de vluchttoeslag akkoord gaat. In het algemeen geldt dat vluchten duurder worden als de vertrekdatum dichterbij ligt: dus hoe eerder u boekt hoe kleiner de kans op een vluchttoeslag!

Informatie over uw vliegreis

Meer informatie over uw vliegreis kunt u nalezen op de verschillende pagina's van de algemene informatie. Denkt u hierbij aan informatie over onder andere online inchecken, inchecktijden, toeslagen voor ruimbagage en stoelreserveringen.

Hotel

Hieronder vindt u informatie over het hotel, waar we meestal tijdens deze reis verblijven. Het kan voorkomen dat u verblijft in een ander, gelijkwaardig hotel. Aan de onderstaande gegevens kunt u geen rechten ontlenen. Bij uw reisbescheiden ontvangt u de definitieve hotelgegevens.

Hotel Le Renard, Châlons-en-Champagne Frankrijk
Hotel Le Renard - Châlons-en-Champagne
Het moderne Hotel & SPA Le Renard ligt in het centrum van Châlons-en-Champagne op ongeveer 450 meter van de kathedraal Saint Etienne. Het museum voor schone kunsten ligt op slechts 280 meter afstand. In de omgeving van het hotel vindt u diverse restaurants. Het hotel beschikt over een bar, een lounge en gratis wifi in de gehele accommodatie. De kamers zijn voorzien van stijlvolle meubels, een minibar, een lcd-tv met Canal+ en sport-kanalen, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer voorzien van een bad en/of een douche, een toilet en toiletartikelen.

Bekijk de website van Hotel & Spa Le Renard

Extra overnachtingen voor de heen- en/of de terugreis

NH Hotel Amersfoort
Hotel NH Amersfoort - Amersfoort
NH Hotel Amersfoort ligt op 5 minuten loopafstand van het stadscentrum en het station. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, een wekservice en parkeergelegenheid (tegen betaling). De kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche, een toilet en een föhn. Het ontbijt wordt van maandag t/m vrijdag geserveerd van 7.00 - 10.00 uur, op zaterdag van 8.00 - 11.00 uur en op zon- en feestdagen van 8.00 - 12.00 uur. Indien u voor de start van het ontbijt vertrekt kan het hotel een ontbijtpakket verzorgen.

Bekijk de website van NH Hotel Amersfoort
Bastion Hotel Breda
Hotel Bastion Breda - Breda
Bastion Hotel Breda ligt naast de A16/afslag 17 en op enkele minuten loopafstand van het station Prinsenbeek. Het centrum is met het openbaar vervoer binnen 10 minuten te bereiken. Het hotel beschikt over een sfeervol restaurant, een bar, een terras, een 24-uursreceptie, een lift, gratis wifi, wekservice en gratis parkeergelegenheid. De comfort kamers zijn voorzien van een tv, airconditioning, een kluis, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet.

Bekijk de website van Bastion Hotel Breda

Ervaringen over deze reis

Onze reizigers delen via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven regelmatig hun ervaringen met ons over deze reis. Lees hieronder hun reacties!

Ervaringen over deze reis

Van onze reizigers ontvangen wij via enquêtes, e-mail, social media (Facebook) en brieven veel reacties over onze reizen. Over deze nieuwe reis hebben we nog geen ervaringen ontvangen. Wilt u over SRC Reizen reacties van onze reizigers bekijken? Kijk dan eens op onze pagina met reizigerservaringen.

Groepsgrootte
Minimaal 15 deelnemers (30 dagen voor vertrek)
Maximaal 34 deelnemers.

Deze reis wordt soms uitgevoerd met een kleiner reisgezelschap van maximaal 20 deelnemers. Indien dit van toepassing is wordt dit in bovenstaand overzicht met het blauwe icoon ‘Kleine groep’ vermeld.
Direct na boeking ontvangt u van ons een e-mail met de bevestiging en het boekingsnummer. Vervolgens ontvangt u binnen een werkdag de factuur. U kunt tijdens uw boeking de (aan)betaling via Ideal voldoen of achteraf via de instructies die u bij de factuur ontvangt.
ANVRSGRCalamiteitenfondsiDealTrees for All
Boek uw reis bij SRC Reizen
Veilig boeken via onze beveiligde verbinding
Veilig uw (aan)betaling voldoen via Ideal
Veel tevreden reizigers gingen u voor
De mooiste reisprogramma's
De beste reisleiders laten u méér zien