050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

De heilige berg Athos

Door reisleidster Marianne | 11-03-2021

Op de tweede dag van de rondreis ‘Verrassend Noordoost-Griekenland’ maken we altijd een boottocht langs de westkust van het schiereiland Athos. We varen dan langs verschillende prachtige orthodoxe kloosters. Wel moeten we 300 meter uit de kust blijven. Dit omdat er op de boot ook vrouwelijke toeristen zitten en vrouwen zijn uitdrukkelijk verboden op het schiereiland. Ook vrouwelijke dieren vind je er niet. Alleen kippen, want om iconen te verven heb je eidooier nodig.

Soms hebben we geluk er komt er vanaf één van de kloosters een roeibootje met monniken aanvaren. Eén monnik houdt een eredienst op de boot, waaraan de Griekse toeristen met volle overtuiging deelnemen. Na de dienst worden er allerlei producten verkocht die de monniken in hun roeibootje hebben meegenomen, zoals iconen, olijfolie, wijn, kaarsen, kralensnoeren enzovoort. Alles gaat als zoete broodjes over de toonbank. Het is erg leuk om dit allemaal te bekijken. Op de terugweg stappen de monniken weer in het bootje om naar hun klooster terug te varen.

Lunchen met uitzicht op pelgrims en priesters

Na onze boottocht is er gelegenheid om in het stadje Ouranopolis te lunchen. Een tip voor toekomstige reizigers: kies één van de terrasjes aan de waterkant met uitzicht op het haventje. Ik geniet altijd van het moment dat de veerboot van het schiereiland arriveert. Het is leuk om de pelgrims met hun wandelstokken en rugzakken aan te zien komen. Ook zijn er altijd een aantal priesters in hun zwarte habijt die het schiereiland verlaten. Het is een bonte stoet die zo voorbij komt.

Bord op Athos, Griekenland
De berg is verboden terrein voor vrouwen en niet te betreden zonder vergunning

Dromen over een bezoek aan Athos

Het is een droom van mij om eens het schiereiland als pelgrim te bezoeken. Het moet geweldig zijn om de eeuwenoude kloosters met hun prachtige iconen te bekijken. Helaas zal het waarschijnlijk een droom blijven. Ten eerste is Athos alleen te bezoeken door volwassen mannen en ook zij moeten echt moeite doen om een bezoek te regelen. Dagelijks mogen er maar 10 buitenlanders het eiland betreden. Je moet maanden voor je bezoek een visum aanvragen bij het bedevaartsbureau in Thessaloniki. Krijg je toestemming? Dan mag je vier dagen naar Athos toe. De overnachtingen in de kloosters moet je van te voren reserveren en in ieder klooster mag je maar een nacht verblijven. De meeste pelgrims lopen van het ene naar het andere klooster. Daarbij is het wel belangrijk dat je voor zonsondergang arriveert, want anders sta je voor een dichte poort.

Maar wie weet, er gaan geruchten dat in de (verre) toekomst ook vrouwen naar het schiereiland mogen…

Reis mee naar Griekenland!

Laat u inspireren door onze reizen naar Griekenland!

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Marianne
Het is een droom van mij om eens het schiereiland als pelgrim te bezoeken. Het moet geweldig zijn om de eeuwenoude kloosters met hun prachtige iconen te bekijken!