De oorsprong van fideuá
Fideuá is niet zo’n heel erg oud gerecht, waarschijnlijk ontstaan in de jaren dertig van de vorige eeuw als een gastronomisch ongelukje. Verschillende verhalen beschrijven deze oorsprong. Ik vertel u de twee meest bekende.
Het gebeurde op een van de vele vissersboten van de vloot van Gandiá. De kapitein van een van de schepen, Zábalo, stond bekend om z’n vreetzucht. Altijd wanneer er op het schip arroz a banda werd geserveerd liet Zábalo (hij was gek op rijst) niets over voor de rest van zijn bemanning. De kok van het schip kende de voorliefde van zijn kapitein voor rijst en besloot op een goeie dag hetzelfde gerecht te maken met dezelfde ingrediënten, maar de rijst te vervangen door pasta (fideos, een soort spaghetti in kleine stukjes). In de hoop dat de kapitein dan minder zou eten en er meer over zou blijven voor de rest van de bemanning. U voelt hem al aankomen: Zábalo was verrukt over het nieuwe recept en wederom had de bemanning het nakijken.
Het gebeurde op een van de vele vissersboten van de vloot van Gandiá. De kapitein van een van de schepen, Zábalo, stond bekend om z’n vreetzucht. Altijd wanneer er op het schip arroz a banda werd geserveerd liet Zábalo (hij was gek op rijst) niets over voor de rest van zijn bemanning. De kok van het schip kende de voorliefde van zijn kapitein voor rijst en besloot op een goeie dag hetzelfde gerecht te maken met dezelfde ingrediënten, maar de rijst te vervangen door pasta (fideos, een soort spaghetti in kleine stukjes). In de hoop dat de kapitein dan minder zou eten en er meer over zou blijven voor de rest van de bemanning. U voelt hem al aankomen: Zábalo was verrukt over het nieuwe recept en wederom had de bemanning het nakijken.