Geschiedenis van Mar y muntanya
Lang geleden vonden dit soort gerechten hun weg naar de tafels van de gewone mensen voornamelijk omdat alle ingrediënten voor de maaltijd dichtbij gehaald werden. Om wat meer variëteit in de maaltijden aan te brengen werd er geruild. Zo gebeurde het dat de vissers uit de kustgebieden hun vis ruilden met de landinwaarts wonende boeren, die gevogelte, vlees en of groenten in de aanbieding hadden. Vooral in de Costa Brava, waar de bergen van de Pyreneeën vlak bij zijn, zijn er een dikke honderd jaar geleden een keur aan bijzondere combinaties bedacht. Ik noem er graag en paar en zal van een van deze gerechten het recept geven.
Varianten van Mar y muntanya
Pollastre amb Gambes (kip met gambas)
Mandonguilles amb sepia (gehaktballetjes met sepia)
Peus de porc amb gambes (varkenspootjes met gambas)
Pollastre amb bacallà (kip met stokvis)
Conill amb escamarlans (konijn met rivierkreeft)
Cabra de mar amb cargols (spinkrab met slakken)
Varianten van Mar y muntanya
Pollastre amb Gambes (kip met gambas)
Mandonguilles amb sepia (gehaktballetjes met sepia)
Peus de porc amb gambes (varkenspootjes met gambas)
Pollastre amb bacallà (kip met stokvis)
Conill amb escamarlans (konijn met rivierkreeft)
Cabra de mar amb cargols (spinkrab met slakken)