050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
U reist in goed gezelschap
Veel tevreden reizigers
U bent hier: Home | Argentinië
Argentinië - Tango, wijn en overdonderend natuurschoon!
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
argentinië.jpg

Praktische informatie Argentinië

Algemene informatie Argentinië

HoofdstadBuenos Aires
StaatsvormFederale presidentiële republiek
Oppervlakteca. 2.780.400 km²
Aantal inwonersca. 45.479.118
Bevolkingsdichtheidca. 16,11 per km²
Officiële taalSpaans
ReligiesKatholiek 90%, protestants 2%, joods 2%, overig 6%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Argentinië verblijft u meestal in goede middenklassehotels en een enkele keer in een eenvoudiger hotel, maar dan bent u wel verzekerd van een onovertroffen ligging. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Argentinië-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Tijdens binnenlandse vluchten in Argentinië mag u slechts 15 kilo bagage bij u hebben. Bij overgewicht tot 23 kilo wordt er een meerprijs berekend van 11 euro (180 pesos Argentinos). Voor reizen naar Argentinië is een harde, waterdichte koffer geen overbodige luxe: de wegen zijn deels onverhard en regen en stof komt de bagageruimte van de touringcar gemakkelijk binnen.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Argentinië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Argentinië-reizen veel gewandeld worden over veelal ongelijk ondergrond. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Douane

In het vliegtuig mag u in uw bagage geen verse producten meenemen zoals fruit, melkproducten en vleeswaren. In principe geldt de regel dat u vanuit Nederland alleen producten in hun originele fabrieksverpakking het land in mag voeren. De controle hierop bij de grens in Argentinië is erg streng. U kunt uw reisleider hiervoor vragen om meer informatie.

Elektriciteit in Argentinië

De netspanning in Argentinië is 220 volt. U heeft in Argentinië een wereldstekker nodig om uw apparaten aan te sluiten op het lichtnet.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen naar Argentinië zijn de entreegelden inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Argentinië

Argentijnen zijn zoetekauwen. Bij het ontbijt vindt u dan ook een groot aanbod aan zoete hapjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Dulce de Leche. Deze hapjes zijn voor ons vaak veel te zoet. Naast deze zoetigheden is er altijd een buffet, waarbij voor ieder wat wils aanwezig is. Houdt er rekening mee dat er, zeker in Patagonië, weinig vers fruit te vinden is.

Men luncht meestal warm: in de meeste restaurants is er een menu van de dag. Wanneer u liever niet warm luncht zijn er ook goede broodjes te krijgen of bijvoorbeeld de overheerlijke empanadas gevuld met kip, gehakt, kaas of groenten.

Argentijnen zijn grote vleeseters. Vaak zijn de hoeveelheden vlees die u krijgt veel te veel en vindt u maar erg weinig groenten op uw bord.

Argentinië is een duur land. Vaak kunt u rekenen op een prijspeil gelijk aan, of hoger dan dat van Nederland. Argentinië is een echt wijnland. Vaak is het voordeliger om een fles wijn te bestellen dan een glas wijn.

Feestdagen in Argentinië

• 1 januari: nieuwjaarsdag
• 6 januari: Driekoningen
• 24 maart: Herdenkingsdag
• 25 mei: dag van de Meirevolutie
• 9 juli: Onafhankelijkheidsdag
• 8 december: onbevlekte ontvangenis
• 25 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Argentinië is echter een uitgesproken fooienland: tel zeker 10% van de rekening erbij als fooi. Daarnaast krijgen de kamermeisjes 1 euro per kamer, de kofferjongens 1 euro per koffer, de plaatselijke gidsen 1,50 euro per persoon en de chauffeur 1 euro per persoon per dag. Wij werken meestal met een centrale fooienpot om deze fooien te betalen. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

In Argentinië is fotograferen geen enkel probleem. U dient wel rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in sommige uithoeken van Argentinië geen (vervangings)-materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Argentinië

Zorg dat u tijdens uw reis voldoende contant geld bij u heeft. Dit kunnen zowel euro’s, dollars als de nationale munt, de pesos, zijn. In Argentinië kunt u vrijwel overal met euro’s en dollars betalen en vaak ook met uw pinpas. Om in Argentinië met uw bankpas geld te kunnen pinnen dient u voor uw vertrek uw bankpas op niveau ‘wereld’ te zetten. Anders kunt u geen geld uit de pinautomaat pinnen.

Het is soms lastig om Argentijnse pesos te verkrijgen. Vooral omdat geld wisselen niet mogelijk is in Nederland. Geld pinnen is vaak goed te doen; er zijn veel geldautomaten. Twee problemen waar u vaak tegenaan loopt bij het pinnen is dat u per dag maar een maximumbedrag van 2.000 pesos kunt pinnen. De wisselkoers tussen de pesos en euro's wisselt. Daarnaast zijn in het zuiden de pinautomaten, zeker in het weekend, vaak leeg. Het is dus verstandig om een kleine buffer aan te leggen voordat u naar het zuiden vertrekt.

U kunt ook bij veel hotels uw geld wisselen, maar de koers is hier vaak ongunstig. In Argentinië zijn er genoeg wisselkantoren. U kunt uw reisleider vragen naar het dichtstbijzijnde wisselkantoor. Geld wisselen op de zwarte markt wordt afgeraden, omdat er veel vals geld in omloop is.

Tip: het is altijd handig om een app met de wisselkoers op uw telefoon te zetten, zodat u altijd snel weet wat de officiële wisselkoers is.

Kledingadvies voor Argentinië

Voor uw reis naar Argentinië is het lastig pakken, want u moet rekening houden met alle weersomstandigheden. In Buenos Aires kan het erg warm zijn, dus luchtige kleding en makkelijke schoenen zijn daarvoor aan te bevelen. Eenmaal in het zuiden kunnen we vier seizoenen in één dag treffen. Belangrijk voor dit gebied kleding in ‘laagjes’: warme kleding, een sjaal, handschoenen, een muts, regenkleding, goeie wandelschoenen en eventueel wandelstokken. Daarnaast is een windjack ook geen overbodige luxe. Wat u misschien niet zou verwachten is dat er, ondanks de bewolking, een grote kans is op verbanden. Zonnebrand, een zonnebril en ook een antimuggenspray zijn daarom handig om bij u te hebben.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Argentinië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Argentinië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Argentinië

Argentijnen zijn uitbundig, vriendelijk en in hun eigen ogen Europees. Wij ervaren Argentijnen vaak ook als Europees. Men begroet elkaar met een hand. Vrienden en collega’s, ook mannen onder elkaar, begroeten elkaar met één kus op de rechterwang.

Openingstijden

Winkels:
In Argentinië gaan de meeste winkels open tussen 09.00 uur en 09.30 uur. Winkels met levensmiddelen gaan over het algemeen iets eerder open. Bijna overal, behalve in Buenos Aires, sluiten winkels tussen de middag van 13.00 uur tot 16.00 uur en blijven ’s avonds open tot 19.30 uur of zelfs 20.30 uur. Supermarkten blijven open tot 22.00 uur en zijn vaak ook het hele weekend geopend. Op zaterdag sluiten veel winkels al om 15.00 uur.

Banken:
Doordeweeks van 10.00 uur tot 15.00 uur geopend.

Musea:
Openingstijden zijn per museum verschillend, maar ze zijn allemaal op maandag gesloten.

Paspoort en visum

Voor een reis naar Argentinië heeft u geldige grensdocumenten. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Chili)!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Argentinië is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Het sanitair in Argentinië is over het algemeen netjes en gratis.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Argentinië is de voertaal Spaans. Over het algemeen kunt u in hotels prima terecht met Engels.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit Argentinië naar Nederland is duur. De prijzen hangen af van uw Nederlandse provider. Meestal krijgt u bij binnenkomst in het land een berichtje wat de kosten zijn vanuit het land waar u zich bevindt. Telefooncellen zijn nauwelijks te vinden, maar er zijn wel veel ‘Locutorios’ te vinden, waar u een cel aangewezen krijgt van waaruit u redelijk goedkoop naar Nederland kunt bellen. U betaalt na het beëindigen van het gesprek.

In vrijwel alle hotels is er gratis wifi aanwezig en ook altijd een aantal computers die gratis te gebruiken zijn om contact te houden met het thuisfront. Houdt u er rekening mee dat er in de nationale parken geen bereik is. In de in het park gelegen hotels is er wel vaak wifi.

Postzegels kunt u kopen op het postkantoor. Een kaart doet er tussen tien dagen en een maand over om in Nederland aan te komen.

Tijdverschil

Er is een tijdsverschil van vier uur tussen Argentinië en Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Argentinië is er bij een bezoek aan nationaal Park Iguazu een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aangeraden. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Argentinië hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. De touringcars in Argentinië zijn comfortabel. Het wegennet van Argentinië is goed te noemen, er is alleen op Vuurland nog sprake van een gravelweg. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in veel landen losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Argentinië, behalve in El Calafate, van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.