050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Botswana
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
namibië_botswana_zimbabwe.jpg

Praktische informatie Botswana

Algemene informatie Botswana

HoofdstadGaborone
StaatsvormParlementaire republiek met een meerpartijenstelsel
Oppervlakte582.000 km²
Aantal inwonersca. 2.317.233
Bevolkingsdichtheidca. 4 per km²
Officiële taalEngels
ReligiesChristelijk 70%, overig 30%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Botswana verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per land en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten.

In Botswana overnachten gasten soms ook in (tented) lodges, bungalows, resorts of in zogenaamde ‘bushhotels’. Deze accommodaties liggen vaak midden in de natuur, bijvoorbeeld in nationale parken. Hierdoor kan het voorkomen dat klein ongedierte (hagedisjes of duizendpoten) uw kamer bezoekt, dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Ook wifi of een 4G-netwerk zijn in deze natuurrijke accommodaties slechts bij uitzondering beschikbaar. Al deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Bij elke Botswana-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden. Kofferservice is in de accommodaties vaak aanwezig.

In Botswana reist u veel over onverharde zand- en gravelwegen. Hierdoor is een grote kans dat uw koffer beschadigt of vol komt te zitten met stof. Daarom is het aan te raden om voor uw reis naar Zimbabwe een oude koffer of een zachte weekendtas mee te nemen die tegen stof en een stootje bestand is.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Botswana is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Botswana

De netspanning in Botswana bedraagt 240 volt. U heeft voor uw reis naar Botswana een wereldstekker nodig. U kunt uw apparatuur in alle hotels en lodges opladen.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. De entreegelden voor nationale parken is soms wel al in de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Botswana

Het ontbijt wordt geserveerd tussen 06.00 uur en 10.00 uur en bestaat vaak uit een klein buffet. Het kan per hotel verschillen hoe uitgebreid dit buffet is. De lunch wordt gegeten tussen 12.00 uur en 14.00 uur, maar is vaak niet inbegrepen bij uw reis. Het diner wordt geserveerd tussen 19.00 uur en 22.00 uur en bestaat vaak uit een buffet. U kunt ook een restaurantje opzoeken in de stad. Bij toeristische plaatsen is het belangrijk om van tevoren te reserveren.

Het eten in Botswana bestaat voornamelijk uit de landbouwproducten van het land. Er is een verschil tussen de gerechten die de inwoners eten en wat u als toerist geserveerd krijgt. Vooral vleesgerechten met rundvlees en wild dat van speciale wildfarms afkomstig is, ziet u terug in de Botswaanse keuken. Voor de Botswanen is pap van gierst of sorghumgierst het hoofdbestanddeel van de maaltijd. Het wordt wel steeds vaker vervangen door geïmporteerde maïsmaaltijden. Bewoners van afgelegen gebieden vullen hun maaltijden aan met moroma, een enorme ondergrondse knol, en eetbare paddenstoelen. U kunt ook gerechten tegenkomen die gemaakt worden van de mopaneworm, een rupsachtige substantie die men bereidt in de warme as, kookt in zout water of droogt en frituurt. Traditionele dranken zijn onder andere palmwijn, een niet echt legaal en erg sterk drankje, en kgadi gemaakt van gedistilleerde bruine suiker of paddenstoelen. Een legaal thuis gestookt drankje is bojalwa, een goedkoop bier gemaakt van surghumgierstspruiten. Fruit wordt geïmporteerd uit Zuid-Afrika, evenals wijn en sterke alcoholische dranken.

Het prijspeil van Botswana ligt gelijk aan of iets lager dan dat van Nederland. Voor een kop koffie moet u bijvoorbeeld rekenen op 2 euro, voor een glas wijn betaalt u 2 tot 4 euro. Een lunch kost tussen de 6 en 8 euro en voor een 3-gangerdiner moet u rekenen op 15 tot 18 euro per persoon. De prijzen in de hotels zijn vaak iets hoger, en het prijspeil in de afgelegen lodges in natuurparken kunnen ook iets hoger zijn.

Feestdagen in Botswana

Naast de christelijke feestdagen kent Botswana de volgende feestdagen:

• 1 januari: nieuwjaar
• 2 januari: tweede nieuwjaarsdag
• 1 mei: dag van de arbeid
• 1 juli: Sir Seretse Khama-dag
• juli: presidentsdag
• 30 september: Onafhankelijkheidsdag
• 1 oktober: tweede Onafhankelijkheidsdag
• 26 december: familiedag

Winkels en de meerderheid van de restaurants zijn op 25 december gesloten.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Botswana wordt altijd een fooi van 10% verwacht voor de bediening in restaurants. In sommige gevallen, vooral als u met een groep eet, wordt de fooi al opgeteld bij de rekening. Kijk daarom altijd goed op de rekening om te voorkomen dat u een dubbele fooi geeft. Daarnaast is het gebruikelijk om een fooi te geven aan kamermeisjes, chauffeurs, gidsen en bagagekruiers. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in deze landen vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in Botswana is door de aanwezigheid van de prachtige flora en fauna een feest. Wel moet u er rekening mee houden dat niet alle Botswanen het op prijs stellen om gefotografeerd te worden. Een verzoek in woord of gebaar voordat u iemand fotografeert wordt zeer op prijs gesteld. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, politieagenten, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Botswana afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s zeer beperkt verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Botswana

De munteenheid van Botswana is de pula (BWP). In Botswana kunt u met uw pinpas met VISA en Mastercard-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Pinpassen met het Maestro-logo worden niet overal in Afrika geaccepteerd. Houd er ook rekening mee dat op veel verre bestemmingen pinautomaten alleen in de grote steden te vinden zijn. Controleer ook bij uw bank of uw bankkaart voor gebruik in Botswana geactiveerd moet worden. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurant en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen.

Bij het pinnen van geld moet u nooit hulp accepteren van andere personen. Als een persoon u wil helpen, annuleer dan uw transactie en neem uw pinpas terug. U kunt het beste melden bij uw reisleider dat u wilt pinnen. Pinnen in een groep is in het algemeen de veiligste optie.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. Bij het wisselen van geld is het nodig om uw paspoort te laten zien. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s of Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen. Optionele excursies worden in Botswana bijvoorbeeld in US$ betaald. Zorg dat u uw Botswaanse pula op maakt voor u het land verlaat: banken en wisselbureaus accepteren de Botswaanse pula niet graag.

Kledingadvies voor Botswana

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. In Botswana is het de gouden regel om kleding bij de hand te houden voor alle vier de verschillende seizoenen. De dagen kunnen soms fris beginnen, zeker wanneer u rond zonsopkomst een game drive maakt. En ook ’s avonds koelt het afhankelijk van het seizoen snel af. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Botswana regent het wel eens.

Milieu

Verbod op plastic tassen
In verband met de wereldwijde milieuproblematiek heeft de regering van Botswana een verbod op het gebruik van plastic tassen ingesteld. Zowel het invoeren als het bezitten van plastic tassen is in Botswana verboden. Bij eventuele controles worden de plastic tassen die u bij zich heeft ingenomen en u riskeert een boete (of in het uiterste geval zelfs een gevangenisstraf). Wij verzoeken u daarom dringend rekening te houden met dit verbod.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Botswana en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Botswana. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Botswana

U wordt ter plaatste door uw reisleider geïnformeerd over de omgangsvormen die gelden in Botswana.

Openingstijden

Winkels:
Winkel zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 11.00 uur. Winkelcentra zijn vaak elke dag geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur of 22.00 uur.

Banken:
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 15.30 en op zaterdag van 09.00 uur tot 11.00 uur.

Openbare gebouwen:
Andere openbare gebouwen zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur of 09.00 uur tot 17.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Botswana heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Zuid-Afrika, Namibië en Zimbabwe)!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Botswana is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. Ook binnen 20 meter van een ingang van een openbaar gebouw is het verboden om te roken. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Toiletstoppen zijn in Botswana zeer beperkt mogelijk door de grote afstanden, de reistijd en de kwaliteit van wegen. Daarom moet u soms gebruik maken van de natuur als openbaar toilet. Toiletten zijn over het algemeen iets minder modern en minder schoon dan in het westen. Het gebruik van openbare toiletten is over het algemeen gratis, maar op sommige plekken verwacht men wel een kleine fooi. Het is altijd handig om wat toiletpapier bij u te dragen in uw handbagage.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De voertaal in Botswana is Engels. Daarnaast wordt er ook Tswana gesproken.

Telefoon, internet en post

Telefoneren van Botswana naar Nederland is erg duur. Er is een beperkt aantal telefooncellen te vinden in de grote steden en de kosten voor bellen vanuit het hotel kunnen flink oplopen. U kunt voor uw mobiel overal een ORANGE kaart en mobiele data kopen.

Er is niet overal de mogelijkheid om contact te maken met wifi. Wanneer dat wel lukt dan is de verbinding vaak erg slecht en duurt het laden lang.

U kunt bij de meeste toeristische winkel postzegels aanschaffen. Een kaart doet er een week tot een maand over om in Nederland aan te komen. U kunt uw post het best afgeven bij een postkantoor in een van de steden.

Tijdverschil

Tijdens de Nederlandse wintertijd is het in Botswana een uur later.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Botswana is er een verhoogd risico op malaria en daarom worden er voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Botswana hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Deze vervoersmiddelen kunnen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De infrastructuur in Botswana laat soms te wensen over. Wegen veelal van zand of gravel kunnen slecht zijn, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in veel landen losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Botswana is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. Op afgelegen plaatsen komt het water uit een bron of rivier en wordt het niet altijd gezuiverd. Flessen mineraalwater kunt u overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.