050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Costa Rica
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
costa_rica.jpg

Praktische informatie Costa Rica

Algemene informatie Costa Rica

HoofdstadSan José
StaatsvormDemocratische republiek
Oppervlakte51.100 km²
Aantal inwonersca. 5.097.988
Bevolkingsdichtheidca. 99,8 per km²
Officiële taalSpaans
ReligiesRooms-katholiek 71%, protestant 14%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Costa Rica verblijft u meestal in toeristenklassehotels, middenklassehotels of in een lodge. De lodges zijn vaak omringd door prachtige natuur en als u geluk heeft, kunt u bij sommige lodges zelfs dieren spotten. De accommodaties kunnen per regio en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden. Het is altijd beter om met een beperkte hoeveelheid bagage te reizen. Daarom wordt een maximum van 20 kilo aangeraden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Costa Rica is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Costa Rica

De netspanning in Costa Rica is 110 Volt. Op de meeste scheerapparaten en föhns zit een schakelaar waarmee u het voltage kunt omzetten van 220 naar 110 volt. U heeft wel een wereldstekker nodig met twee platte polen. Wij raden u aan deze voor vertrek kopen. Opladen van mobiele telefoons in de hotels is met deze stekkers goed mogelijk. In sommige winkels zijn eenvoudige stekkertjes met platte polen ook nog wel te koop.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In de nationale parken en in de musea wordt er entree van circa 15 Amerikaanse dollar geheven.

Eten en drinken in Costa Rica

In Costa Rica worden de maaltijden op ongeveer dezelfde tijden als in Nederland genuttigd. Hoewel de lokale bevolking vaak rijst met bonen eet bij alle gelegenheden, is er voor de toerist de mogelijkheid om zich aan zijn eigen menu te houden. U kunt vrijwel overal sandwiches, koffie, thee, alcoholische dranken, of indien nodig, hele maaltijden bestellen. Deze maaltijden kunnen bestaan uit een voorgerecht, een soep of een salade en een hoofdgerecht van vlees of vis met rijst, patat of soms wel met gesauteerde aardappelen. Het hoofdgerecht wordt gevolgd door een dessert zoals flan, ijs of vruchten.

Costa Rica staat bekend om de heerlijke vruchtensappen, die men vrijwel overal kan krijgen. Veel toeristen eten graag af en toe eens gallo pinto voor het ontbijt: rijst met bruine bonen samen opgebakken met roerei of gebakken ei, soms met banaan of plátano. Dit ontbijt is zeer aan te raden.

Het nuttigen van een kop koffie is meestal niet duur, maar dit hangt ook af van de gelegenheid waar u bent. Normale prijzen voor koffie of thee zijn ongeveer 2 of 3 Amerikaanse dollar. Voor bier en frisdrank gelden vergelijkbare prijzen. In de hotels moet u rekenen op 4 of 5 Amerikaanse dollar. Wijn is in hotels of in de wat luxere gelegenheden meestal duurder en kan wel 6 of 7 Amerikaanse dollar per glas kosten. Een goede lunch in een goede gelegenheid kost ongeveer 10 tot 15 Amerikaanse dollar. Een diner kost rond de 20 Amerikaanse dollar. Bij minder toeristische gelegenheden liggen de prijzen wel tot de helft lager.

Feestdagen in Costa Rica

• 1 januari: nieuwjaarsdag
• maart/april: Goede Vrijdag en Pasen
• 11 april: nationale feestdag
• 1 mei: dag van de arbeid
• mei: Hemelvaart / Pinksteren
• 25 juli: annexatie van de Nicoya-regio en aansluiting bij de provincie Guanacaste
• 15 augustus: Maria Hemelvaart
• 15 september: Onafhankelijkheidsdag
• 12 oktober: cultuurdag
• 25 december: Kerstmis

Gedurende de dagen van Pasen en Kerstmis zijn veel overheidsdiensten gesloten. Tijdens deze heilige week werken er maar een paar banken. Winkels blijven in die weken wel open, maar sluiten op de feestdagen zelf wel. Daarnaast stopt ook tijdelijk de verkoop van alcoholische dranken.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Costa Rica zijn fooien (10%) bij de rekening inbegrepen. Als u wilt kunt u altijd iets extra’s geven of het bedrag afronden. De reisleider werkt daarnaast met een centrale fooienpot. Deze is expliciet bestemd voor de fooien voor de chauffeurs, het hotelpersoneel, de bootsmannen, et cetera zodat deze kosten direct voor de groep kunnen worden betaald om de uitvoering van de reis verder te vergemakkelijken. Fooien voor eetgelegenheden worden hier niet van betaald. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In sommige musea in Costa Rica mogen geen foto’s worden gemaakt. Meestal wordt dat bij de ingang wel verteld of staat dat aangegeven. Verder zijn er geen bijzondere restricties in Costa Rica. De aanschaf van artikelen / vervangingsmaterialen voor (digitale) fotografie is slechts mogelijk in de grote steden bij grote winkelcentra.

Geldzaken / valuta in Costa Rica

De valuta van Costa Rica is de Colon (CRC). Er zijn bankbiljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000 en 50.000 Colon in omloop. Munten zijn er met een waarde van 5, 10, 25, 50, 100 en 500 Colon.

In Costa Rica kunt u in de (grote) steden met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen. Houd er wel rekening mee dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn voor gebruik buiten Europa. Controleer bij uw bank of u uw kaart voor gebruik buiten Europa moet activeren. Pinnen kan daarnaast ook met de meeste creditcards. Betaling met creditcard is in hotels, restaurants en winkels meestal wel mogelijk. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

U kunt ook contant geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, US dollars in contanten mee te nemen. US dollars worden vrijwel overal geaccepteerd en kunnen in plaats van colons worden gebruikt. Euro’s kunnen in Costa Rica wel gewisseld worden, maar alleen bij een bank. Dit kost altijd enige tijd en kan niet in alle delen van het land worden gedaan. Contante euro’s worden vrijwel nergens geaccepteerd.

Kledingadvies voor Costa Rica

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Het kledingadvies voor Costa Rica heeft alleen betrekking op het klimaat. Voor de hogere gebieden wordt een vest of licht jack aangeraden en in de regentijd lichte regenkleding. Goede wandelschoenen zijn belangrijk en lange mouwen werken goed als zonwering en bieden warmte ’s nachts in de kou van de bergen (bijvoorbeeld in Rincon de la Vieja). De kou kan vooral in de winderige periode van januari tot en met maart doordringend zijn. In de warme tropische laaglanden is lichte kleding voldoende. Voor stadswandelingen zijn lichte, maar goede schoenen van belang vanwege onregelmatigheden in het wegdek en het ontbreken van goede stoepen. Een kleine paraplu is af en toe handig. Bij bezoeken aan kerken en andere bezienswaardigheden zijn er geen voorschriften. De kleding wordt aan de beleefdheid van de bezoekers zelf overgelaten.

Tip: In Costa Rica zijn in alle supermarkten goede DEET-producten te verkrijgen (OFF producten): Heeft u last van muggenbulten die jeuken of ontstoken zijn? Haal dan Alergel bij de drogist (farmacia).

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Costa Rica en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Costa Rica. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Costa Rica

Een beleefde en vriendelijke houding naar de mensen toe is altijd aan te bevelen. Er zijn in Costa Rica geen speciale omgangsvormen of gebruiken. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam.

Openingstijden

Winkels
De openingstijden van de winkels zijn over het algemeen van 09.00 uur tot 20.00 uur, maar sommige zaken blijven langer open. Er is geen sprake van een siësta, hoewel er zich in Guanacaste wel winkelsluiting voordoet gedurende de warmste maanden. Er zijn dan ook weinig mensen op straat.

Banken
De banken zijn niet gebonden aan wettelijke openingstijden, maar er moet gerekend worden met openingstijden van 09.00 uur tot 16.00 uur. Overheidsinstellingen werken van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 16.00 uur. De meeste nationale parken worden ook door de overheid beheerd en houden zich aan diezelfde openingstijden.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Costa Rica heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Panama)!

Voor uw reis naar Costa Rica heeft u geen visum nodig. Mocht u echter via Panama naar Costa Rica reizen dan moet u bij de grensovergang in Panama en in Costa Rica het volgende laten zien:
1. Uw paspoort, dat bij vertrek uit Costa Rica nog minimaal 6 maanden geldig is.
2. Een bewijs dat u Costa Rica ook weer binnen 90 dagen verlaat. Dit kunt u met het originele vliegticket laten zien.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Costa Rica is het overal verboden te roken, tenzij anders wordt aangegeven. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

De toiletten in Costa Rica zijn naar Europees model. De hygiëne van de toiletten is afhankelijk van de gelegenheid, waar men zich bevindt en kan sterk wisselend zijn. Toiletpapier wordt na gebruik in een aparte bak gegooid.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Het is verboden om natuurlijke artikelen (stukken koraal, planten, stenen etc.) of dieren mee te nemen. Bovendien is het streng verboden dergelijke artikelen in Nederland in te voeren.Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

Spaans is de nationale taal van Costa Rica. Er wordt steeds meer Engels gesproken op de luchthavens, in toeristische gelegenheden, hotels en door taxichauffeurs. Op straat wordt het Engels niet veel gebruikt en door de meerderheid niet gesproken. De jeugd spreekt steeds vaker wel de Engelse taal.

Telefoon, internet en post

In de meeste hotels heeft u gratis wifi. Telefooncellen zijn nauwelijks aanwezig en over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van mobiele telefoons en smartphones. Sommige Nederlandse providers werken niet in Costa Rica of op sommige telefoons. Dat is niet te voorspellen, maar de meeste mensen hebben hier geen last mee. Gebruik van telefoonservice in de hotels is duur. Soms staan er computers in hotels die aangesloten zijn op het internet. Postzegels kan men slechts op postkantoren verkrijgen of hier en daar in toeristische winkels. Het posten van kaarten of brieven kan alleen op het postkantoor worden gedaan (open tot 16.00 uur). Verzonden post doet er lang over om naar Europa te komen (minstens 14 dagen).

Tijdverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Costa Rica acht uur vroeger en tijdens onze wintertijd is het in Costa Rica zeven uur vroeger.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Costa Rica is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Costa Rica hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Costa Rica kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. De wegen in Costa Rica zijn op vele plaatsen niet in goede conditie. Hoewel er in bijvoorbeeld de Provincie Guanacaste nieuwe wegen zijn aangelegd, zijn er in andere delen van het land veel wegen die in slechte staat verkeren. Dit levert soms hobbelige trajecten op. Tijdens onze reis zijn er ook enkele trajecten die uit grindwegen bestaan. Soms laten de verkeersomstandigheden het niet toe om veilige fotostops te maken. Dit wordt steeds met voorzorg ter plekke bekeken. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Costa Rica kan beter worden vermeden, ondanks de goede kwaliteit van het water in vele hotels. Flessen water kunt u overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.