050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Cuba
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
cuba.jpg

Praktische informatie Cuba

Algemene informatie Cuba

HoofdstadHavana
StaatsvormSocialistische volksrepubliek
Oppervlakte109.884 km²
Aantal inwoners11.059.062
Bevolkingsdichtheid100,6 per km²
Officiële taalSpaans
ReligiesKatholiek 60%, protestant 5%, santería 8%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Cuba verblijft u meestal in toeristenklassehotels en soms in middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Hotels op Cuba, zelfs in de hogere klasse, laten soms veel te wensen over. Cuba kampt in bijna al haar hotels met achterstallig onderhoud. Hoteleigenaren doen wat zij kunnen, maar vaak blijft de kwaliteit minder dan u gewend bent. SRC maakt telkens de afweging voor een hotel met historie en een goede ligging met daarbij enkele ongemakken, tegenover een beter hotel die verder van de bezienswaardigheden vandaan ligt. U zult als klant in Cuba dus redelijk flexibel moeten zijn. Bij elke Cuba-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Casas particulares
Tijdens onze reizen door Cuba, logeert u soms een aantal nachten in zogeheten casas particulares. Casas particulares zijn accommodaties bij de Cubanen in huis. Ze richten enkele kamers in hun woning in als hotelkamer en verhuren deze kamers met een eigen badkamer met toilet en bad en/of douche aan toeristen. Een verblijf hier is dé manier om in contact te komen met de Cubanen en maakt u in meer of mindere mate iets mee van het dagelijkse leven op Cuba. Het loont om een woordenboek mee te nemen als u geen Spaans spreekt. Uw kamer in een casa particular is eenvoudig, netjes en schoon, en vaak beter dan de meeste hotels. Soms zijn de bewoners thuis en soms heeft u heeft een eigen ingang. Het prima verzorgde ontbijt is inbegrepen bij de overnachting in een casa particular. Houdt u er rekening mee dat de kamers soms wat klein zijn, maar wel van de meeste gemakken voorzien. De kamers hebben meestal geen stoel, maar wel een veranda, een patio en/of een dakterras, zodat u daar kunt zitten.

NB
Doordat de toeristische vraag in Cuba erg groot is, kan het voorkomen dat door ons gereserveerde hotels (kort voor vertrek) gewijzigd worden. In uitzonderlijke gevallen kan dit zelfs gebeuren wanneer u reeds onderweg bent. Daarnaast zijn de hotels eigendom van de staat. In Cuba betekent dit dat de staat kan besluiten om een hotel (op korte termijn) te vorderen voor andere doeleinden. Deze complexe omstandigheden zorgen ervoor dat wij u soms pas kort voor vertrek een definitief overzicht van de hotels kunnen sturen, en ook dat het reisprogramma gewijzigd kan worden.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Voor de binnenlandse vluchten op Cuba geldt een maximum van 20 kilo per persoon. Water meenemen in het vliegtuig is toegestaan. Op uw reis naar Cuba is het geen probleem om een harde koffer mee te nemen. Het voordeel van een harde koffer is dat de inhoud niet nat kan worden tijdens een tropische regenbui (niet alle bussen hebben een volledig waterdichte laadruimte).

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Cuba is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit op Cuba

De netspanning bedraagt bijna in hotels 110 volt en soms 220 volt. U heeft een wereldstekker nodig in Cuba en een adapter kan ook handig zijn. Het opladen gaat goed met 110 volt, maar het duurt wel langer. Een föhn van 220 volt werkt niet goed op 110 volt.

Entreegelden

Bij de groepsreizen in Cuba zijn de entreegelden bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Bij de individuele reizen zijn de entreegelden niet inbegrepen. Soms ontvangt u korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea als u 60 of 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken op Cuba

De Cubanen zelf eten meestal geen ontbijt, maar voor de bezoekers hebben ze in de hotels redelijk en soms ook zeer goede buffetten. Op Cuba eet men twee keer warm: zowel de lunch als het diner. Eten op Cuba is tegenwoordig veel beter. Er is voldoende keus, alleen salades en groenten zijn er in mindere mate. Alle gerechten worden geserveerd met bonen en rijst, wat overigens zeer smakelijk is.

In tegenstelling tot wat u van Cuba zou verwachten, is dit land voor toeristen niet goedkoop. Om u een idee te geven van de prijzen: voor een koffie betaalt u 1 euro, voor fris of bier ongeveer 2 euro en voor cocktails en wijn tussen de 3 en 5 euro. Cuba heeft geen wijncultuur en wijn wordt dan ook geïmporteerd uit Spanje of Chili. De Cubaanse wijn is niet erg lekker.

Voor het eten moet u voor een eenvoudige sandwich rekenen op prijzen van ongeveer 3 euro, bij een lunch (driegangen) uitgaan van 10 tot 15 euro en voor het diner (driegangen) rekenen op 15 tot 20 euro.

Cuba kent twee soorten restaurants: staatsrestaurants, die meestal iets minder van kwaliteit zijn en paladares, particuliere restaurants met meer keuze en een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Feestdagen op Cuba

• 1 januari: nieuwjaar en dag van de overwinning van de revolutie
• 1 mei: dag van de arbeid, een belangrijke feestdag met grote bijeenkomsten
• 26 juli: herdenking bestorming van de Moncada-kazerne, een belangrijke nationale feestdag
• 10 oktober: herdenking begin van de onafhankelijkheidsoorlog (1868), algemene vrije dag
• 25 november: overlijden van Fidel Castro in 2016
• 25 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Cuba heerst echter een uitgesproken fooiencultuur: het is gebruikelijk om overal een fooi te geven, van de kamermeisjes, de toiletjuffrouw, de muzikanten, in restaurants en aan gidsen en chauffeurs. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, kan de reisleider met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen. Is er geen centrale fooienpot dan kan uw reisleider u meer vertellen over wat gebruikelijk is.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Cuba is een zeer fotogeniek land en dat weten de Cubanen zelf ook. Daarom moet u vaak extra betalen om te mogen fotograferen bij monumenten, ook al heeft u daarvoor al een entreekaartje voor gekocht. Inwoners die u op de foto wil zetten vragen vaak ook een bedrag. Deze te betalen bedragen variëren van 1 tot 5 euro. De mooi aangeklede dames die rondlopen op straat willen graag met u op de foto, maar houd er rekening mee dat zij hier vaak 5 euro voor vragen.

Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Denk eraan voldoende geheugenkaartjes en een extra batterij/accu voor uw camera mee te nemen. In Cuba zijn deze artikelen moeilijk te krijgen.

Geldzaken / valuta op Cuba

In Cuba betaalt men met de peso cubano (CUP), maar bij vrijwel alle particuliere dienstverleners kunt u ook met euro's betalen. Dit hebben zij zelfs het liefst. Het is dus belangrijk om voldoende euro’s mee te nemen om mee te betalen. Wanneer u bijvoorbeeld op straat bij een kraampje met euro's betaalt en vraagt om wisselgeld in peso's, of bij uw casa particular vraagt om tegen een gunstige koers te wisselen, verkrijgt u wat peso's voor wanneer dit nodig is. U kunt uw geld meestal ook wisselen in hotels en banken, maar de koers is hier zeer ongunstig.

Het is belangrijk om een creditcard mee te nemen naar Cuba, want bij overheidsinstellingen en hotels moet u meestal met een creditcard betalen. Contante betalingen worden hier meestal niet geaccepteerd. U kunt tegenwoordig ook geld pinnen met uw creditcard, mits het een VISA /MAESTRO card is. Pinnen met uw creditcard is niet gratis, er zit een deel commissie op. Houd daarnaast rekening met een zeer slechte koers wanneer u geld pint.

Kledingadvies voor Cuba

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook als u reist naar een warm land als Cuba, moet u er rekening mee houden dat het ’s nachts af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Cuba regent het wel eens.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Cuba en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Cuba. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen op Cuba

Op Cuba zijn er geen sterk afwijkende omgangsregels. Cubanen zijn erg vriendelijk en makkelijk om mee in contact te komen; ze willen graag een praatje maken, maar men houdt er niet van als u naar hun politieke situatie vraagt. Men geeft bij begroeting een hand en goede vrienden of familie wordt een kus op de rechterwang gegeven.

Openingstijden

Winkels
Winkels zijn geopend op maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en restaurants zijn doorgaans geopend van 12.00 uur tot 23.00 uur

Banken
Banken zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 15.00 uur

Postkantoren
Postkantoren zijn geopend op maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur 18.00 uur

Musea
Musea zijn geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 09.00 uur tot 13.00 uur. Op Cuba kan het voorkomen dat musea hun deuren sluiten wanneer het regent.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Cuba heeft u geldige grensdocumenten en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden soms begeleid door een één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Cuba is een land waar bijna overal, mits anders aangegeven, nog gerookt mag worden. Het is overigens verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Op Cuba zijn de openbare toiletten vaak niet al te schoon en is er vaak geen stromend water. Het toilet wordt door de toiletjuffrouw met een emmer water doorgespoeld. Toiletpapier wordt ook verstrekt door de toiletjuffrouw, die daar dan ook een muntje voor wil. Het is gebruikelijk om haar tussen de 10 en 25 centavo te geven.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

Op Cuba spreekt men Spaans. Tot op zekere hoogte kunt u met Engels goed terecht. Hier en daar spreekt men ook Frans of Duits. In de hotels spreekt men goed Engels.

Telefoon, internet en post

Bellen met eigen mobiel is duur op Cuba, ongeveer 5 euro per minuut. Het toegangsnummer voor Nederland is 0031, mocht dat niet werken dan kunt u 119 31 proberen. Een sms versturen lukt eigenlijk altijd wel en is minder duur. Wifi en internet is in het algemeen op Cuba nog altijd lastig te krijgen. Er zijn steeds meer hotels die wifi hebben, maar hiervoor heeft u een internetkaart nodig die te koop zijn bij telefoonwinkels: ETECSA. De rijen zijn meestal lang wanneer u zo’n kaart wilt aanschaffen. U mag er maximaal drie per keer kopen op vertoon van uw paspoort. De kaarten zijn per stuk één uur geldig en kosten 1 CUC. In sommige hotels kunnen ze tussen de 1,50 CUC en 2,00 CUC kosten voor een uur. De kaarten zijn te hergebruiken als het uur nog niet verstreken is. Dit kunt u doen door eenvoudig de wifi op uw telefoon uit te zetten. Postzegels zijn onder andere te verkrijgen bij het postkantoor en soms ook in de hotels. U kunt uw kaartjes het beste afgeven bij de receptie om ze te laten versturen. Het kan soms lang duren voor de post op bestemming aankomt.

Tijdverschil

Het tijdsverschil met Cuba is zes uur. Omdat Cuba meestal twee weken eerder met de zomertijd begint dan de rest van de wereld, is het begin maart twee weken lang vijf uur vroeger dan in Nederland. Vraag uw reisleider hiernaar als u in die periode een reis boekt naar Cuba.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Cuba is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Cuba hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. De touringcars op Cuba zijn goed te noemen. Het zijn vaak moderne en comfortabele bussen met airconditioning. De meeste Cubanen hebben geen auto. Daarom is het op de meeste wegen rustig, al worden de wegen wel gebruikt door allerlei langzaam rijdend verkeer als fietsen, paardenkoetsjes, oude auto’s en ossenkarren. De kwaliteit van het wegennet is een ander verhaal: de meeste wegen zitten vol gaten. Hierdoor is de reistijd van A naar B vaak onzeker. Ook de verkeersregels worden in Cuba losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd. Reist u met een huurauto door Cuba? Gps- of satellietconnecties zijn niet toegestaan in Cuba dus er is geen navigatie beschikbaar! Dit geldt ook voor mobiele telefoons met gps. U ontvangt een zeer uitgebreide routebeschrijving waarmee u eenvoudig uw weg kunt vinden.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Cuba is van slechte kwaliteit en voor ons niet drinkbaar. U wordt daarom aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt flessen water op veel plaatsen aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.