050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | India
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
india.jpg

Praktische informatie India

Algemene informatie India

HoofdstadNew Delhi
StaatsvormFederale republiek
Oppervlakte3.287.263 km²
Aantal inwonersca. 1.326.093.247
Bevolkingsdichtheidca. 403,4 per km²
Officiële talenHindi, Engels, Assamees, Bengaals, Gujarati, Kannada, Kashmirs, Konkani, Malayalam, Manipuri, Marathi, Nepalees, Oriya, Punjabi, Sanskriet, Sindhi, Tamil, Telugu, Urdu
ReligiesHindoeïsme 80%, islam 13%, christenen 2,3%, sikhs 2%, boeddhisten 0,7%, jainisten 0,5%, overig 1,5


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in India verblijft u doorgaans in uitstekende middenklassehotels. De meeste hotels in India beschikken over een zwembad, wifi en een was- en strijkservice. Vaak is er een waterkoker op de kamer aanwezig zodat u ook zelf een lekker kopje koffie of thee kunt zetten. De kamers zijn voorzien van een badkamer met bad of douche en toilet. In India verblijven we regelmatig in zogenaamde ‘heritage hotels’: paleizen van voormalige maharadja’s, die zijn omgebouwd tot hotel. Omdat het gebouw nooit als hotel bedoeld is, kan het daardoor voorkomen dat er aanzienlijke verschillen zijn in de grootte van kamers en/of badkamers. Bij elke India-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Afwijkende accommodaties
Tijdens het kamelenfestival in Pushkar (Rajasthan) verblijft u in tenten die speciaal voor dit evenement worden opgebouwd. Het tentenkamp bestaat uit circa 300 tenten en er is een restaurant aanwezig. De luxe tenten zijn voorzien van een tapijt op de vloer, telefoon en een badkamer met warm en koud stromend water en een toilet.

Reizen naar verre bestemmingen brengt soms kleine ongemakken met zich mee. Op sommige bestemmingen is de vochtige warmte een ideale plaats voor ongedierte, mogelijk ook op uw kamer. Ook kan het voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Bagage

Voor al onze vliegreizen geldt dat u in de buitenlandse touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar India is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in India

De netspanning in India is 220 volt. Een enkele keer komt u een Europees stopcontact tegen, echter zijn de meeste van het oude Britse type (met 3 polen). Voor laatstgenoemde heeft u echter geen wereldstekker nodig. Ook kunnen de stopcontacten van plaats tot plaats verschillen. Het komt regelmatig voor dat de stroom uitvalt. Ziekenhuizen en luxe hotels hebben daarom vaak een noodaggregaat.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In India geldt er over het algemeen geen 60 of 65+ korting.

Eten en drinken in India

Iedereen heeft wel eens van de ‘Delhi belly’ gehoord; de (vaak tijdelijke) ongemakken die gepaard gaan met de verandering van eetgewoontes tijdens een bezoek aan India (diarree en/of overgeven). Dit heeft onder meer met de kruidigheid van gerechten te maken, maar ook met het feit dat bijvoorbeeld salades, groentes, fruit of ijs/ijsklontjes soms gewassen of bereid zijn met kraanwater.

In de hotels waar SRC gebruik van maakt zijn deze producten weliswaar allemaal ‘veilig’, maar het is wel iets om tijdens de eventuele vrije tijd of stops onderweg alert op te zijn. Een goede tip voor als u op straat iets wilt eten of drinken: probeer gefrituurde producten en de lokale chai, die immers beide lang en/of heet verhit zijn geweest. Mocht u toch last ondervinden, dan zijn een dagelijkse portie cola en bananen (echt waar!) een goede manier om er snel weer bovenop te zijn.

De meeste Indiërs gebruiken twee of drie keer per dag een eenvoudige maaltijd, die bestaat uit dal (linzensoep), rijst en een chapati (soms groente). De rijkere middenklasse voegt hier een vlees- of een visgerecht aan toe, en vervangt de chapati door het luxere naan-brood.

In de hotels waar SRC verblijft wordt doorgaans zowel een (uitgebreid) westers- als een Indiaas ontbijt en diner geserveerd. Het aanbod in de afgelegener hotels (zoals in de bergen) kan soms kariger zijn dan in de steden. Het kan voorkomen dat er op bepaalde dagen geen alcohol geschonken wordt. Niet alleen zijn sommige staten van India alcoholvrij (zoals bijvoorbeeld Bihar en Maharashtra) ook zijn er regelmatig religieuze feestdagen waarop in de hotels geen alcohol geschonken mag worden: de zogenaamde ‘dry days’.

De prijs voor diverse maaltijden en drankjes loopt sterk uiteen: in de hotels is een biertje ongeveer vijf euro euro, in een wegrestaurant circa twee euro. Voor een uitgebreide lunch bent u in een eenvoudig restaurant rond de acht euro kwijt, in een iets luxer restaurant in de stad tussen de vijftien en twintig euro.

Vegetarisch eten
Ruim 30% van de Indiërs is vegetariër en dat betekent dat de nationale gerechten hier prima bij aansluiten. In India geniet u van de lekkerste vegetarische curries, vers naanbrood, chutneys, samosa (groenten en kruiden in deeg) en masala dosa (aardappel, ui en kruiden in een wrap). Voor een vegetariër is ook een thali een prima keuze, een bord met een selectie van curries en groenten. In India kijkt niemand vreemd op als je vraagt of een gerecht vegetarisch bereid kan worden en de keuze is enorm groot.

Feestdagen in India

Er zijn in India drie officiële nationale feestdagen:

• 26 januari: dag van de republiek
• 15 augustus: Onafhankelijkheidsdag
• 2 oktober: Gandhi Jayanti (Ghandi’s verjaardag)

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In India heerst echter een uitgesproken fooiencultuur. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders hier vaak met een centrale fooienpot. Zo geldt bijvoorbeeld in India dat in alle hotels uw koffer naar de kamer gebracht wordt. In de praktijk zal u tijdens uw reis naar India daardoor voornamelijk te maken krijgen met het geven van eventuele fooien aan chauffeurs van taxi’s of riksja’s, in restaurants of cafés (circa 10-15% van uitgegeven bedrag), of op straat als u bijvoorbeeld een foto van iemand gemaakt heeft die laat merken daar iets voor terug te verwachten. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Daarnaast is in India het fotograferen van objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties over het algemeen verboden. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan het negeren van dit verbod zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Ook het fotograferen van religieuze ceremonies, in tempels of moskeeën, bij een begrafenis of een crematie, of van het nemen van een religieus bad wordt meestal niet op prijs gesteld. Het respecteren van een zekere afstand en naleven van de eventueel aangeplakte en/of (door de reisleider) gecommuniceerde regels ten aanzien van fotografie is in die gevallen ten zeerste aanbevolen. Houdt u er ook rekening mee dat in India niet overal (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in India

De Indiase rupee bestaat uit 100 paise, maar de kleinste denominatie die u tegenkomt zijn muntjes van 1, 2, 5 en 10 rupee. Briefjes (die in omloop zijn) zijn er van 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000 en 2000 rupee.

In India kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen. Houd er wel rekening mee dat pinautomaten alleen in de grote steden te vinden zijn. Voor India geldt ook dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw kaart voor gebruik buiten Europa moet activeren. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

De prijs voor bijvoorbeeld een fles mineraalwater kan enorm variëren, van circa 200 rupee in de hotels tot 20 rupee bij een kraampje op het platteland. Het is tijdens wandelingen handig om flink wat kleine briefjes of muntjes op zak te hebben (alles t/m 100 rupee).

In India zult u dagelijks geconfronteerd worden met bedelaars. Hoewel dit regelmatig schrijnende situaties zal opleveren, hoeft u zich uiteraard nooit verplicht te voelen om iets te geven. Mocht u toch wat willen geven, is een handige leidraad om 10 rupee te geven; van dit bedrag kan iemand immers al een warme maaltijd kopen.

Hoogteverschil

In India vertoeft u soms op een hoogte van 2.500 meter (Himalaya). Ondanks het feit dat wij zorgen voor voldoende comfort, kunt u hier last van ondervinden. Als u ademhalingsproblemen of hartaandoeningen heeft, raden wij u aan uw huisarts te raadplegen voordat u een reis naar India boekt.

Kledingadvies voor India

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook als u in het warme seizoen naar India reist, moet u er rekening mee houden dat het op sommige plaatsen ’s nachts flink kan afkoelen en dat de dagen fris kunnen beginnen, en dat er onverwacht een regenbui kan vallen. Ook de airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Daarnaast geldt dat het in India over het algemeen niet gepast is om al te bloot gekleed over straat te gaan; een korte broek of rok tot op de knie en blote armen zijn prima, maar diepe decolletés of hele korte broeken/rokken niet. Dit geldt niet alleen tijdens het bezoek aan religieuze plaatsen. Bedenk hierbij dat het respecteren van de normen en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan. Houd bij uw kledingkeuze ook rekening met het feit dat er over het algemeen een felle, brandende zon kan schijnen waarvoor bedekking raadzaam is.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar India en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in India. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in India

In India is het geven van handen niet gebruikelijk. In plaats daarvan begroet men elkaar door de handpalmen tegen elkaar te plaatsen en voor de borst te plaatsen. Hierbij kun je eventueel de groet ‘Namaste’ uitspreken. Voor het afscheid nemen en/of bedanken geldt hetzelfde, waarbij je het woord ‘Sukriya’ (bedankt) uitspreekt. Het zal regelmatig voorkomen dat u jongens en mannen hand in hand ziet lopen; dit duidt in India op een heel normale vriendschappelijke omgangsvorm.

Openingstijden

Openbare gebouwen en instellingen, zoals winkels en banken, zijn van meestal van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. De meeste kantoren hebben rond 13.00 uur een uur lunchpauze.

Reisdocumenten

Voor een reis naar India heeft u geldige grensdocumenten en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Visum
Voor India heeft u een visum nodig. SRC Reizen kan dit visum in samenwerking met VisumPro voor u regelen. De kosten voor dit visum zijn niet bij de reissom inbegrepen. Na uw boeking ontvangt u informatie over het aanvragen van dit visum.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en privéchauffeur(s). Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In India geldt sinds 2008 een rookverbod in openbare gebouwen, op trein- en busstations, in restaurants, hotels, bars en koffiehuizen, in winkelcentra, op luchthavens, op scholen, universiteiten en in pretparken, in kantoren, fabrieken en werkplaatsen. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Doordat er tijdens een reis in India soms lange afstanden moeten worden afgelegd, kan het voorkomen dat er voor de sanitaire stops gebruik moet worden gemaakt van eenvoudige wegrestaurantjes. Hierbij behelst het toilet vaak niet meer dan een eenvoudig (en niet al te fris) hurktoilet. Bij hoge nood zit er tijdens reisdagen soms niks anders op dan het gebruik van de vrije natuur als toilet. Voor alle toiletten (ook in de hotels) geldt dat er geen toiletpapier of andere sanitaire zaken doorgespoeld mogen worden, om verstopping te voorkomen.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

India kent maar liefst 22 belangrijke talen die elk een uniek eigen schrift hebben en 1.600 niet-nationale talen en/of dialecten. Officieel is Hindi de nationale taal. Daarnaast wordt er, met name in de steden en op toeristische plekken, door de meeste Indiërs Engels gesproken.

Telefoon en internet

Mobiel bellen: de Nederlandse mobiele telefoon is bruikbaar. Raadpleeg de provider voor de roamingkosten. Er is een 4G-netwerk. Ook zou u uiteraard kunnen overwegen om een lokale sim-kaart aan te schaffen, maar dit is in India een erg ingewikkelde en tijdrovende bezigheid.

Tijdverschil

Het tijdverschil met Nederland is gedurende het gehele jaar 4,5 uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar India is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in India hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. Zo is er in India nooit een toilet in de bus aanwezig, zijn de zitplaatsen krapper dan u van Europese bussen gewend bent, en is de bus een stuk lawaaiiger.

De infrastructuur in India laat soms te wensen over. Wegen kunnen slecht zijn, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. Urenlange hobbelwegen, of stapvoets rijden of in de file staan, zijn geen uitzondering in India. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in India losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drink/kraanwater in India is van slechte kwaliteit en dus dient u tijdens de gehele reis flessen (mineraal)water te kopen. In alle hotels zult op de kamer flesjes mineraalwater aantreffen. Verder kunt u deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Let er daarbij op dat het dichte, nieuwe flessen zijn. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.