050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Indonesië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
indonesië.jpg

Praktische informatie Indonesië

Algemene informatie Indonesië

HoofdstadJakarta
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte1.910.931 km²
Aantal inwonersca. 267.026.366
Bevolkingsdichtheidca. 139,7 per km²
Officiële taalIndonesisch (Bahasa Indonesia)
ReligiesIslamitisch 87%, protestants 6%, katholiek 3%, hindoeïstisch 3%, boeddhistisch 1%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Indonesië verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per eiland en onderling verschillen. Op Sumatra komen weinig Westerse toeristen, hierdoor zijn de hotels en accommodaties wat eenvoudiger dan bijvoorbeeld op Java of Bali, het is er uiteraard wel altijd schoon. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Indonesië-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Afwijkende accommodaties
Reizen naar verre bestemmingen brengt soms kleine ongemakken met zich mee. Op een tropische bestemming als Indonesië is de vochtige warmte een ideale plaats voor ongedierte, mogelijk ook op uw kamer. Ook kan het voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring en de vriendelijkheid van de mensen daar. Een klamboe hoeft u niet mee te nemen op uw reis naar Indonesië, er zitten niet veel muggen. Waar het toch nodig zou zijn wordt dit door de accommodaties voorzien.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Indonesië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Indonesië

De netspanning in Indonesië bedraagt 220 volt en u heeft geen wereldstekker nodig om uw toestellen op het stroom aan te sluiten. Als het een enkele keer toch niet zou passen, zijn ze in alle hotels bereid om u gratis een adapter te lenen.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Indonesië krijgt u meestal geen korting als u ouder dan 60 of 65 jaar bent.

Eten en drinken in Indonesië

In Indonesië eet men in principe meerdere keren per dag kleine hoeveelheden, maar in de steden en tijdens de rondreis is er toch vaak het westerse eetpatroon van ontbijt, lunch en diner. Eten wordt vaak lauw geserveerd, door het warme klimaat wilt u uiteraard ook geen kokend hete soep eten. Indonesische mensen eten geregeld met de handen: wanneer u dit zelf probeert zult u merken dat het eten u beter smaakt! Daarbij wilt u ook zeker niet de vingers verbranden aan kokend heet voedsel. Wijn is, Bali uitgezonderd, moeilijk verkrijgbaar en vaak ook duur. U kunt het beste genoegen nemen met een lokaal pilsje indien u een alcoholisch drankje wilt nuttigen.

Feestdagen in Indonesië

Indonesië is, met uitzondering van Bali, een hoofdzakelijk Islamitisch land. De Ramadan kan dus van grote invloed zijn op uw vakantie. De Ramadan valt elk jaar op een net iets andere periode, want het wordt berekend als zijnde de negende maand van de Islamitische maankalender. Veel restaurants zijn dan gesloten en alles draait overdag op een laag pitje.

Nyepi of ‘dag van de stilte’ is een Balinese feestdag waar op er in principe geen activiteit mag plaatsvinden: al het verkeer van en naar het eiland wordt stilgelegd, de hotels op Bali hebben een minimale bezetting en de meeste winkels en restaurants zijn ook gesloten. Vaak komen toeristen speciaal naar Bali om de voorbereidingen van dit bijzondere feest te zien.

Galungan en Kuningan zijn nog twee festivals die u in de gaten kunt houden als u iets wilt meepikken van de lokale tradities en cultuur.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Indonesië is het normaal om een fooi te geven voor de kofferservice, de chauffeurs, de kamermeisjes, de gidsen et cetera. U moet ervan uitgaan dat u hieraan ongeveer 4 euro per dag kwijt bent. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in Indonesië vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Op Indonesië bent u erg vrij in het filmen en fotograferen. De weinige keren dat het niet toegelaten is zal de lokale gids of de reisleider dat ook duidelijk meegeven. Meestal voelt u zelf wel aan wanneer het bijvoorbeeld ongepast kan zijn.
Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Indonesië afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in Indonesië niet overal (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Indonesië

Op meerdere plaatsen kunt u Indonesische Rupiah pinnen. U kunt dit het beste meteen bij aankomst op de luchthaven doen. Uw gids of reisleider toont u waar de pinautomaten te vinden zijn. Het is belangrijk dat u de bankpas laat activeren voor gebruik buiten Europa, dit kunt u doen door de bank op de hoogte te brengen van uw bezoek aan Indonesië. Bij heel wat banken is het ondertussen ook mogelijk om dit online te doen.

Op de luchthaven kunt u eventueel ook wisselen, maar het is voordeliger om het in de stad bij een money changer te doen. Er moet vaak omgereden worden om daar te komen.

Pinnen en betalen met een creditcard is in Indonesië ook mogelijk. In de grotere winkels, hotels en restaurants in de grote steden kunt u op deze manier betalen. Houdt u er wel rekening mee dat er een percentage in rekening wordt gebracht door uw bank in Nederland omdat u niet in euro's betaalt.

Kledingadvies voor Indonesië

Neemt u vooral luchtige kleding mee en een fleece jas of trui voor ’s avonds. Op sommige plaatsen zoals bijvoorbeeld Brastagi, het Tobameer of de Bromovulkaan kan het na zonsondergang behoorlijk afkoelen. Bij een bezoek aan een moskee of sommige tempels wordt er verwacht dat u de schoenen uitdoet en netjes gekleed bent. Zo moeten de schouders bedekt zijn als ook de knieën en bij dames wordt er verwacht dat zij een sjaal op het hoofd dragen.

Milieu

Verbod op wegwerpplastic op Bali
In verband met de wereldwijde milieuproblematiek heeft de gouverneur van Bali een verbod op wegwerpplastic ingesteld. Met de ban op rietjes, piepschuim en tasjes moet het plasticverbruik in een jaar tijd met 70 procent worden teruggedrongen. Wij verzoeken u dringend rekening te houden met dit verbod.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Indonesië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Indonesië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels
Buiten de echt toeristische gebieden gaan de winkels redelijk vroeg dicht, vergelijkbaar met onze kantooruren.

Banken
De banken zijn vaak al om 15.00 uur gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Indonesië heeft u geldige grensdocumenten en in sommige gevallen een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Indonesië wordt nog zeer veel gerookt: de bekende Kretek-sigaretten met kruidnagel. Er komt stilaan toch wat sensibilisering en op meerdere plaatsen mag er niet meer gerookt worden. Het spreekt voor zich dat in onze touringcars niet gerookt mag worden.

Sanitair

De toiletten zijn in Indonesië vaak hurktoiletten die niet van toiletpapier zijn voorzien. Het is dus belangrijk om zelf altijd een rol toiletpapier bij de hand te hebben. In alle hotels zijn uiteraard wel degelijke westerse sanitaire voorzieningen met toiletpapier.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Indonesië spreekt men voornamelijk Bahasa Indonesia, maar het Engels wordt zeker door de jongere generaties goed verstaan en gesproken. Ongetwijfeld komt u ook mensen tegen die het Nederlands nog machtig zijn.

Telefoon, internet en post

Omdat bijna overal (gratis) wifi beschikbaar is, zijn er bijna geen internetcafés meer te vinden. De meeste hotels hebben ook vaak gratis wifi, slechts een enkele keer moet u hiervoor betalen. Lokale simkaarten zijn verkrijgbaar en vaak zijn ze in de winkels bereid om u te helpen bij de registratie. Postkaarten of brieven versturen van niet toeristische plaatsen kan lang duren, soms tot drie weken.

Tijdverschil

Op Sumatra en Java is het in de wintertijd zes uur later dan in Nederland, in de zomertijd vijf uur later. Op Bali is het in de wintertijd zeven uur later dan in Nederland, in de zomertijd zes uur later.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Indonesië is er een risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Indonesië hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Deze vervoersmiddelen kunnen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De infrastructuur in Indonesië is niet vergelijkbaar met Nederland. Wegen kunnen slecht zijn, waardoor het afleggen van kleine afstanden soms meerdere uren in beslag neemt, hierop moet u zich een beetje flexibel instellen. Ook de verkeersregels worden er soms losser geïnterpreteerd dan in Nederland.

Water (drinkwater)

Het leidingwater in Indonesië is van goede kwaliteit, u kunt er gerust uw tanden mee poetsen en als u toevallig wat inslikt is dat ook geen probleem. Toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen om te drinken. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken. In sommige hotels krijgt u trouwens elke dag per kamer twee gratis flessen water (500 ml).