050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Italië

Bezienwaardigheden Italië

Variatie is kenmerkend voor Italië. Het land, dat eeuwenlang uit losse stadsstaatjes, hertogdommen, vorstendommen en pauselijk grondgebied bestond, werd pas in 1861 verenigd. Deze eenwording van Italië was zeker niet de wens van het volk. Dit verklaart waarom de Italianen zich nog altijd niet ‘Italiaans’ voelen. Ze zijn eerder zijn Romein, Napolitaan of Siciliaan. Elke Italiaanse regio is trots op haar eigen tradities, keuken en dialect. Ook de verschillende landschappen dragen bij aan het ‘regiogevoel’: de prachtige meren in het noorden, de Toscaanse glooiende heuvels met cipressen, de ruige rotsen van de Amalfikust met haar gekleurde huisjes en citroenbomen, en de Griekse, Normandische en Arabische bouwwerken op Sicilië.

it_pug_puglia_landschap.jpg
Apulië en Basilicata
In de hak van de welbekende laars ligt Apulië, bekend om de heerlijke wijnen en de eenvoudige maar voortreffelijke keuken. Hier vindt u prachtige kustlijnen met kliffen en rotspartijen, een azuurblauwe zee, authentieke dorpjes en schitterende steden. Struin langs de sprookjesachtige trullihuizen in Alberobello, ontdek de kleurrijke vissersdorpjes langs de kust en laat u verrassen door de barokke pracht in het sfeervolle Lecce. Rijd ten slotte verder landinwaarts naar buurregio Basilicata om de fascinerende grotwoningen en rotskerken van Matera te bezoeken. Vergeet daarnaast niet te genieten van de Italiaanse keuken met traditionele streekgerechten!
it_cal_tropea_calabrië_italië.jpg
Calabrië
Calabrië (Calabria), in de punt van de laars en bijna geheel omringd door twee zeeën, is nog ongerept en puur. Aan de Costa degli Dei (godenkust), met fijne zandstranden en betoverend blauw water, vind je juweeltjes als Tropea. Machtige rotsen rijzen uit zee omhoog met kastelen en kerken balancerend op de top en rustieke vissersdorpjes als Scilla aan de voet. In het archeologisch museum in Reggio Calabria bewonder je stille getuigen van de Griekse kolonisatie van Zuid-Italië. En tussen deze culturele rijkdom proef je nog het echte Italiaanse leven!
it_campania.jpg
Campanië
De regio Campanië staat bij de meeste mensen bekend om één van de mooiste kustlijnen: de Amalfikust. Aan de kust vindt u pittoreske kleurrijke dorpjes die tegen de berg aan zijn gebouwd, maar iets ten zuiden van de Amalfikust vragen ook de imposante Vesuvius en antieke stad Pompeï om uw aandacht. Veel toeristen laten de stad Napels links liggen bij een bezoek aan Campanië, maar juist deze stad kan u onverwacht verrassen! Hier kunt u genieten van de prachtige historische gebouwen, musea, archeologische juweeltjes én een gezellig straatleven. Campanië biedt u kortom de perfecte combinatie van een rustgevende vakantie en een interessante culturele reis. Ga mee naar deze verrassende regio!
it_de-marken.jpg
De Marken
De Marken is minder bekendheid dan bijvoorbeeld Toscane en Umbrië, maar dit prachtige, ongerepte stuk van Italië is een bezoek meer dan waard. De regio heeft tot de verbeelding sprekende steden als Urbino, de geboortestad van de renaissancegrootmeester Rafaël, en Ascoli Piceno, stad van de torens en fraaie pleinen. Maar u struint hier ook door middeleeuwse stadjes met sfeervolle smalle straatjes en gezellige pleintjes. Met Loreto, waar het heilige huis van Nazareth staat, heeft de regio ook een belangrijk bedevaartsoord. Naast stedelijk schoon beschikt de Marken over weidse landschappen en schitterend natuurschoon. De grotten van Frasassi zijn adembenemend net als de imposante kliffen van Conero. Bij een bezoek aan Italië horen natuurlijk lekker eten en drinken! Gelukkig kan dat uitstekend in de Marken, met heerlijke wijnen en bijzondere lokale gerechten!
it_emilia-romagna.jpg
Emilia-Romagna
Emilia-Romagna strekt zich uit tussen de Po en de Apennijnen in het noorden van Italië. In deze van oudsher welvarende streek kunt u genieten van prachtige steden met een interessant verhaal. Hoewel ze onderling in karakter en sfeer verschillen, hebben ze gemeen dat ze tot stand zijn gebracht in de periode dat het mecenaat bloeide. Adel en kerkvorsten wedijverden om de verfraaiing van onder andere Ferrara en Rimini, wat we terugzien in de mooie paleizen, kastelen en natuurlijk de schone kunsten. De vroege middeleeuwen komen tot leven in de Byzantijnse mozaïeken in Ravenna. De hoofdstad Bologna, de oudste universiteitsstad van de Europa, steekt allen naar de kroon! Tel hierbij de heerlijke gastronomische specialiteiten van de regio op, en Emilia-Romagna heeft alle 'ingrediënten' voor een fascinerende cultuurreis.
it_lazio.jpg
Lazio
De Italiaanse regio Lazio wordt gedomineerd door de hoofdstad Rome. De aantrekkingskracht van de Eeuwige Stad is zo groot, dat de rest van de regio vaak vergeten wordt. Ten onrechte, want er valt hier heel veel te ontdekken. In een heuvelachtig landschap liggen fraaie historische steden als Viterbo en Bolsena, lieflijke meren, prachtig aangelegde tuinen bij even zo fraaie villa's en vele bezienswaardigheden. Denkt u maar aan de villa van keizer Hadrianus, de prachtige tuinen in Tivoli en de Castelli Romani. Combineer dit met talloze rijkversierde kerken en honderden abdijen, de heerlijke wijnen van de Frascati en het rijke Etruskische en Romeinse verleden en u heeft alles voor een prachtige vakantie!
it_sicilie.jpg
Sicilië
Sicilië kent een lange geschiedenis van overheersers. Het land van melk en honing: zo zagen de Grieken dit eiland toen ze Sicilië in de 8e eeuw voor Christus koloniseerden. De Griekse kolonisten ontdekten, bij hun zoektocht naar een nieuw thuis, de prachtige kust met weidse vergezichten. Hier bouwden zij hun robuuste tempels. In de Romeinse tijd stond het eiland bekend als de graanschuur van het uitgestrekte rijk. Romeinse amfitheaters en rijkversierde buitenhuizen herinneren aan deze rijkdom. Na de Grieken en de Romeinen volgden Arabieren, Napolitanen, Spanjaarden en Habsburgers. Allemaal kwamen ze naar dit ‘schateiland’ om te genieten van het moois dat Sicilië te bieden heeft. En allemaal lieten zij een rijk cultureel erfgoed achter in dit mediterrane paradijs.
it_toscane.jpg
Toscane
Toscane bevat driekwart van de kunstschatten in Italië! Deze streek is dan ook een aanrader voor iedere kunstliefhebber. Te midden van de rollende heuvels, goudgele velden en met cipressen omzoomde wijngaarden en olijfbomen treft u dorpen en steden die bulken van de kunstschatten. De grootste daarvan is Florence, een metropool met allure in de renaissance. Vandaag de dag is de città del fiore nog steeds de bloem onder de kunststeden. Daar waar Florence de grandeur uitstraalt, moet Pisa het hebben van zijn romaanse kunstschatten, terwijl Lucca, Arezzo en Siena typische middeleeuwse steden zijn. Toscane bevat alle ingrediënten van het goede leven, dus godersi (geniet!) van dit prachtige gebied.
it_umbrie.jpg
Umbrië
Umbrië is het kleinere zusje van de grote monumentenbroer Toscane. Een provincie zonder kuststrook, maar met veel kleine en dromerige middeleeuwse stadjes die balanceren op bergtoppen en met heel veel groen. In het Umbrische landschap kunt u genieten van de wijn- en olijfboomgaarden en de zonnebloem- en graanvelden. Niet voor niets wordt Umbrië ook het groene hart van Italië genoemd. Maar vergis u niet, Umbrië heeft ook vele culturele hoogtepunten. Zo is de dom van Orvieto een pronkstuk van de gotiek en raakt u zeker onder de indruk van de middeleeuwse uitstraling van Gubbio en Spoleto. Ook de kunst is van een imponerende schoonheid: Perugino en Pinturicchio komen hier vandaan, en in Assisi kunt u de beroemde fresco’s van Giotto bewonderen. Umbrië is ook het spirituele hart van Italië: hier werd de geliefde heilige Franciscus geboren. Kortom, voor prachtige natuur en cultuur bent u in het hart van Italië op de juiste plek!
it_veneto.jpg
Veneto
De Veneto is een regio in Noord-Italiė., die begrenst wordt door de karakteristieke scherpe bergtoppen van de Dolomieten in het noorden, de beroemde Italiaanse meren in het westen en door de Adriatische Zee en de Golf van Venetië in het oosten. De regio is natuurlijk vooral bekend door Venetië, de waterrijke koningin van de Adriatische Zee die als een sprookje voor de kust ligt. Maar er valt nog veel meer te bewonderen in de Veneto. De van oorsprong Romeinse steden Verona en Padua zijn prachtig. En in Vicenza kunt u kennismaken met de geniale architect Andrea Palladio, die op verschillende plekken zijn neoclassisistische meesterwerken aan u toont. Kortom, er valt veel te genieten in de Veneto!