050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Onbekend UNESCO-werelderfgoed in Italië

Door reisleidster Marjorie | 19-01-2024

In Italië struikelt u over het UNESCO-werelderfgoed: Florence, Rome en Venetië staan op de beroemde lijst, samen met bekende highlights als de opgravingen van Pompeï en de toren van Pisa. Maar niet al het werelderfgoed in Italië is zo bekend, er valt nog genoeg nieuws te ontdekken!

Sacri monti: op bedevaart naar heilige bergen

Rond de Noord-Italiaanse meren liggen de zogenaamde sacri monti: bedevaartplekken voor gelovigen die niet de middelen hadden om naar het Heilige Land te reizen. Ook u kunt op pelgrimstocht. Vanuit Orta San Giulio wandelt u zo de Sacro Monte di San Francesco op: een 400 meter hoge heilige berg, waar te midden van het groen twintig kapelletjes gewijd aan het leven van Franciscus van Assisi staan. Een oase van rust met een betoverend uitzicht op het glinsterende Lago d’Orta, sereen tussen de groene bergen.

Gouden vakmanschap in Ravenna

Schilderijen gemaakt van talloze steentjes in stralend goud en duizelingwekkende kleuren. De details zijn superbe: duiven, bloemen, pauwen, engelen, sterren, de portretten van heiligen en de Byzantijnse keizer Justinianus en zijn vrouw. U weet amper waar u kijken moet. In de kerk van San Vitale en in het mausoleum van Galla Placidia is het niet moeilijk te begrijpen dat de vroegchristelijke mozaïeken in Ravenna door UNESCO beschermd worden. Het vakmanschap is fenomenaal! Let bijvoorbeeld op de heilige Laurentius die op het punt staat geroosterd te worden…

De renaissanceparel Urbino

Zegt u Urbino, dan zegt u Federico da Montefeltro. De hertog van Urbino was niet alleen een beruchte legeraanvoerder, maar ook een humanist en mecenas van de kunsten. Met de bouw van het Palazzo Ducale gaf hij dit stadje in de Marken haar prachtige renaissance-aangezicht. Drie elegante loggia’s sieren de voorgevel van het paleis waar hij de mooiste studiolo uit ingelegd hout creëerde en waar hij duizenden manuscripten verzamelde. Maar het meest beroemd is Frederico door de eerlijke manier waarop Piero della Francesca hem portretteerde: en profiel met haakneus!

Orta San Giulio, Italië
Uitzicht vanaf de Sacro Monte di San Francesco
Mausoleum van Galla Placidia, Ravenna, Italië
De heilige Laurentius
Palazzo Ducale in Urbino, Italië
Het Palazzo Ducale geeft de stad haar prachtige renaissance-aanzicht

De dom van Aquileia

Sinds 1998 staat Aquileia op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ooit was dit een welvarende Romeinse havenstad, de poort naar het oosten die ook wel het ‘tweede Rome’ werd genoemd. Op verschillende plekken in dit stadje kunt u fraaie overblijfselen zien die u ruim 2.000 jaar terug in de tijd voeren. Maar bezoek ook vooral de 11e-eeuwse duomo. Deze kerk is ooit gebouwd over een vroegchristelijk complex uit de 4e eeuw, waardoor u in de kerk een bijzondere, vroegchristelijke mozaïekvloer kunt bewonderen. Op maar liefst 750 vierkante meter schitteren talloze symbolische afbeeldingen u tegemoet.

Villa D'Este in Tivoli

In het centrum van Tivoli liet de zoon van de beruchte Lucrezia Borgia, kardinaal Ippolito d’Este een oud klooster verbouwen tot een fraaie renaissancevilla. Het is echter de schitterende tuin bij de villa die alle aandacht opeist. De betoverende renaissancetuin met verrassende fonteinen, watervallen, nymphaea en bassins is een lust voor het oog. Om dit kunststukje te realiseren moest wel de Aniene een stukje omgeleid worden, zodat deze rivier de villa én de tuinen van water kon voorzien. Een van de mooiste plekjes in de tuin is le Cento Fontane: honderd fonteinen, gekroond met adelaars, vormen samen een lange laan. Prachtig!

Mysterieuze nuraghe op Sardinië

In een betoverend landschap van olijfbomen en mediterraan struikgewas staan op Sardinië eenzame steenconstructies van op elkaar gestapelde rotsblokken. Soms wel 20 meter hoog. Deze nuraghe zijn in de bronstijd op Sardinië achtergelaten, maar niemand weet wat hun functie was. Waren het uitkijktorens, verdedigingswerken, opslag voor graan? Hadden ze een religieuze functie? Het volk dat deze torens bouwde heeft geen schrift nagelaten, dus archeologen weten het niet. De nuraghe geven het Sardijnse verleden een mysterieus tintje. Bezoek de uitgebreide complexen en laat uw fantasie de vrije loop!

Duomo van Aquileia, Italië
De prachtige mozaïekvloer
Villa d'Este Tivoli Lazio Italië
De waterrijke renaissancetuin
Nuraghe op Sardinië, Italië
Een mysterieuze nuraghe

Wonen tussen de stenen in Matera

Deze uit de bergen gehouwen stad, de oudste continu bewoonde plek ter wereld, is zeer fotogeniek. Niet vreemd dus dat Matera al jarenlang een geliefd decor is voor filmmakers, van Hollywood tot Cinecittà. De fascinerende grotwoningen (sassi), die ooit als schuilplaats voor gevluchte monniken dienden, werden pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw door de inwoners verlaten. In de doolhofachtige wirwar van straatjes met grotwoningen vindt u ook enkele interessante rotskerkjes, soms met middeleeuwse fresco’s. Bijzonder!

Trulli in Puglia

In het hart van Apulië vindt u talloze trulli: betoverende sprookjeshutten met kegelvormig daken die zijn opgetrokken uit leisteen. De trulli zijn voortgekomen uit een inventieve vorm van belastingontduiking: door te bouwen met losse stenen zonder cement konden de ronde huisjes snel worden weggehaald als de belastinginner kwam… De hoofdstad van de trullistreek is Alberobello, waar u in het oude centrum dwaalt door kronkelige straatjes met meer dan duizend witte huisjes. Voor een authentieke sfeervolle beleving van de trulli is de minder toeristische wijk Aia Piccola met nog bewoonde sprookjeshuisjes een aanrader!

Eolische eilanden

Voor de kust van Sicilië en Calabrië liggen zeven eilanden, vernoemd naar de Griekse god van de wind, Aiolos. De vulkanische oorsprong van de eilanden kunt u niet missen. Op Stromboli spuwt de gelijknamige vulkaan nog altijd lava en op Vulcano stijgen onwelriekende zwaveldampen naar de hemel. Volgens de Romeinen had de vuurgod Vulcanus zijn werkplaats op dit eiland. Tussen de talloze al dan niet gedoofde vulkanen op de eilanden vindt u kleurrijke stadjes, gezellige haventjes en een prachtige natuur vol wilde bloemen, wijngaarden en kappertjesstruiken: de Eolische eilanden zijn een lust voor het oog!

Barokke pracht in Val di Noto

De Siciliaanse vallei van Noto is beroemd om zijn barokke pracht, kleurrijke keramiek en heerlijke chocolade. Maar zonder de verwoestende aardbeving van 11 januari 1693 had niemand naar de stadjes in deze vallei omgekeken. De Spaanse hertog van Camastra was verantwoordelijk voor de wederopbouw van de hele Val di Noto. Alles werd opgebouwd in de modestijl van toen: de barok. De geelbruine palazzi met rijkversierde balkonnetjes, de weelderige piazza’s en de beeldschone kerken met overdadige versieringen: er zijn zoveel details dat u niet weet waar u moet kijken!

Apulië, Italië
Een eenzame trullo
Stromboli, Italië
Een van de zeven Eolische eilanden
Kathedraal van Noto, Italië
De barokke kathedraal van Noto

Reis mee naar Italië

Wilt u het bekende én onbekende UNESCO-werelderfgoed in Italië ontdekken? Reis mee met Marjorie of een van haar collega's! Liever eerst nog wat meer reisinspiratie opdoen? Op donderdag 25 januari verzorgen Columbus Travel en SRC Reizen een gratis webinar, waarin Columbus-hoofdredacteur Mark Mackintosch en SRC-reisleidster Marjorie van Beekum u een uur lang tips geven voor een bijzondere vakantie in Italië. Meld u gratis aan voor het webinar.

Bekijk alle reizen naar Italië

Meer reisverhalen

Reisleidster Marjorie
Niet al het werelderfgoed in Italië is zo bekend, er valt nog genoeg nieuws te ontdekken!