050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Roemenië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
roemenië.jpg

Praktische informatie Roemenië

Algemene informatie Roemenië

HoofdstadBoekarest
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte238.391 km²
Aantal inwonersca. 21.302.893
Bevolkingsdichtheidca. 89,4 per km²
Officiële taalRoemeens
ReligiesRoemeens-orthodox 87%, katholiek 5%, protestants 5%, overig 3%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Roemenië verblijft u in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. De hotels kunnen onderling verschillen. Bij elke Roemenië-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

In het dorpje Sibiel op het Roemeense platteland worden de gasten van SRC al jarenlang ontvangen om ‘bij de boeren thuis’ te lunchen of dineren. In de loop der tijd zijn verschillende boeren kleine pensions begonnen. In Sibiel verblijft u een of meer nachten in een van deze verschillende kleine, eenvoudige pensions. De keurige kamers zijn voorzien van een badkamer met een douche en een toilet. U wordt door de vriendelijke eigenaren gastvrij onthaald!

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Roemenië wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Roemenië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Roemenië-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende en ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Roemenië

De netspanning in Roemenië bedraagt 220 volt. Een wereldstekker is niet nodig.

Entreegelden

Entreegelden zijn niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Bij de meeste bezienswaardigheden geldt geen groeps- of seniorenkorting. Voor de zekerheid is raden wij u aan om toch een kopie van uw paspoort mee te nemen als u voor seniorenkorting in aanmerking zou komen.

Eten en drinken in Roemenië

Het gemiddelde prijsniveau in Roemenië is een stuk lager dan in Nederland. Roemenen lunchen en dineren later dan in Nederland gebruikelijk is. Normaal gesproken is de lunch van 13.00 uur tot 15.00 uur en het diner van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Een Roemeens ontbijt bestaat veelal uit witbrood met jam, paprika's, tomaten, witte kaas, ei, worstjes en (drink)yoghurt. Als drank hoort daarbij koffie en thee.

Volgens Roemeens gebruik is zowel de lunch als het diner een warme maaltijd. Het bestaat uit soep, vleesgerechten met rijst, aardappelen of frites en een salade of groente. Als drank wordt mineraalwater geschonken, maar ook sterke(re) dranken zoals bier, wijn of likeur zijn mogelijk. Koffie is te krijgen in verschillende variaties.

Feestdagen in Roemenië

• 1 en 2 januari: nieuwjaar
• 1 mei: dag van de arbeid
• maart/april: Roemeens Orthodox Pasen
• 9 mei: dag van Europa, Bevrijdingsdag
• 1 december: dag van de vereniging, Nationale dag
• 25 en 26 december: Kerstmis

Op deze feestdagen zijn winkels, restaurants, openbare instellingen, banken en dergelijke over het algemeen gesloten.

Fooien

In Roemenië is het geven van fooien aan bedienend personeel geen verplichting, omdat meestal (niet overal) bedieningsgeld inclusief is, maar het wordt natuurlijk altijd gewaardeerd. Een fooi van 5-10% van het bedrag is gebruikelijk. Uw reisleider zal tijdens de reizen in Roemenië geen fooienpot hanteren. U kunt zelf bepalen of u lokale gidsen met een fooi wilt bedanken voor hun werk.

Fotograferen

Fotograferen in andere landen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stelt niet iedereen in Roemenië het op prijs om zomaar gefotografeerd te worden. Het wordt zeker gewaardeerd wanneer u het eerst vraagt (camera laten zien met vragende blik is al voldoende). Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is ten strengste verboden. Ook fotograferen in kerken en musea is vaak niet toegestaan en staat meestal aangegeven. Soms kan men een 'toestemming' kopen om te mogen filmen of fotograferen. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Roemenië algemeen verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Roemenië

De munteenheid in Roemenië is de leu (RON, meervoud lei). Pinautomaten zijn in voldoende mate te vinden. Creditcards worden algemeen geaccepteerd. U kunt geld wisselen op luchthavens, bij banken, wisselkantoren en in veel hotels. De wisselkoersen bij banken zijn het gunstigst. Het is niet noodzakelijk om voor vertrek in Nederland al geld te wisselen. Wanneer u aan het einde van uw reis lei over heeft, moet u deze in Roemenië terug wisselen omdat de meeste Nederlandse banken de leu niet accepteren.

Kledingadvies voor Roemenië

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Omdat in de Balkanlanden soms van het ene op het andere moment kan regenen is het goed om altijd een eenvoudig regenjasje of paraplu bij de hand te hebben. In Roemenië is het ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk te betreden.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Roemenië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Roemenië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels
Winkels zijn doorgaans geopend van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur of 09.00 uur tot 18.00 uur. Sommige winkels zijn plaatselijk langer geopend.

Banken
Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 13.00 uur of 14.00 uur. Sommige banken zijn tot 17.00 u open.

Postkantoren
Postkantoren zijn meestal ook op zaterdagochtend geopend.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Roemenië heeft u grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In Roemenië is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In cafés is het soms toegestaan om te roken in aparte ruimtes. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Souvenirs

Gebruikelijke souvenirs kunnen vrij uitgevoerd worden. Voor het naar Nederland meenemen van kunst en archeologische of historische voorwerpen is een vergunning nodig van de Roemeense autoriteiten. Voor verdere regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De taal kan in Roemenië een probleem opleveren, omdat veel inwoners alleen Roemeens of de plaatselijke taal/dialect spreken. Maar steeds meer mensen beheersen in voldoende mate de Engelse of Duitse taal, met name in de grotere steden.

Telefoon, internet en post

Telefoonkosten bij gebruik in het hotel kunnen hoog zijn! De meeste hotels beschikken over gratis wifi. Een brief naar Nederland sturen duurt vanuit Roemenië circa 3 tot 5 dagen; postzegels zijn verkrijgbaar op het postkantoor.

Tijdverschil

In Roemenië is het een uur later dan in Nederland, zowel in zomer- als wintertijd.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Roemenië zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Roemenië hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Roemeense touringcars zijn van redelijk tot goede kwaliteit, maar zijn soms eenvoudiger dan de Nederlandse touringcars. De infrastructuur in Roemenië is redelijk te noemen, maar verbeteringen zijn hoogst noodzakelijk. De hoofdwegen zijn van internationale kwaliteit. Lokale wegen en toeristische routes kunnen soms druk zijn, voornamelijk in het zomerseizoen. In Roemenië is een tolvignet voor het wegennet noodzakelijk. Voetpaden zijn soms in slechte staat.

Water (drinkwater)

Het leidingwater in Roemenië is op veel plaatsen drinkbaar, maar niet overal in het land. Daarom is het drinken van leidingwater af te raden. Het leidingwater is wel te gebruiken voor tandenpoetsen, het wassen van fruit, enzovoort. Flessen mineraalwater zijn algemeen verkrijgbaar.