050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Taiwan
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
taiwan.jpg

Praktische informatie Taiwan

Algemene informatie Taiwan

HoofdstadTaipei
StaatsvormConstitutionele republiek
Oppervlakte35.980 km²
Aantal inwonersca. 23.603.049
Bevolkingsdichtheid ca. 656 per km²
Officiële taalMandarijn
ReligiesChinese volksreligie, boeddhisme, taoïsme, confucianisme


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Taiwan verblijft u voornamelijk in middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. In de meeste hotels is een bar aanwezig. Bij elke Taiwan-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze vliegreizen geldt dat u in de buitenlandse touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Taiwan is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Taiwan-reizen veel gewandeld worden over soms ongelijke ondergrond. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Taiwan

In Taiwan is de netspanning 110 volt. Voor Taiwan heeft u in de meeste hotels een wereldstekker nodig.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Taiwan wordt geen korting gegeven op de entreegelden indien u 65 jaar of ouder bent.

Eten en drinken in Taiwan

Het eten in Taiwan eten lijkt erg op het eten in China. Er wordt veel vis gegeten en door aardig wat maaltijden worden eieren verwerkt. Dankzij het subtropische klimaat wordt er in Taiwan ook veel fruit gegeten. Elke regio heeft zijn eigen bijzonderheden. In Mochi (Ilan) wordt bijvoorbeeld een rijstsnack met sesamzaad en pinda’s gegeten. In het westen van Taiwan, in de stad Taichung, eet men graag zonnecakejes. Dit is een vlokkig, zoetig gebakje. Bij de beroemdste bakkers staan de langste rijen, en als u eenmaal een zonnekcakeje heeft geproefd, dan weet u waarom! Een ander lekker gerecht is ‘Danzai noodles’. Dit wordt gemaakt in een bouillon met garnalen. Een variant op het broodje bapao komt ook terug in Taiwan: Gua bao is een wit broodje met varkensvlees, augurken en koriander.

Thee is een echte specialiteit in Taiwan. ‘High Mountain Oolong’ is een voorbeeld van een lichte thee en ‘Tie Guan-yin’ is donker en krachtig van smaak. In Taiwan wordt ingespeeld op modetrends waardoor er nu ook veel koffietentjes zoals Starbucks zijn. Er zijn naast de koffietentjes ook genoeg theehuizen waar u kunt genieten van een Taiwanees kopje thee.

Er wordt in Taiwan niet veel alcohol gedronken. In het lokale bier wordt gerst en rijst verwerkt waardoor het een unieke smaak krijgt. Er wordt ook wijn gemaakt van rijst, de zogenaamde Shoaxing-wijn. Koaliang is een Taiwanese borrel die men vaak in één slok opdrinkt.

Feestdagen in Taiwan

• 1 januari: nieuwjaarsdag
• januari / februari: Chinees nieuwjaar, een feest van 4 tot 9 dagen
• 28 februari: Vredesherdenkingsdag
• 5 april: Qingmingfestival
• 1 mei: dag van de arbeid
• 5e dag van de 5e maanmaand: drakenboot festival
• 5e dag van de 8e maanmaand: midherfstfestival
• 10 oktober: nationale dag

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het gaat om het geven van fooien. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Hetzelfde geld voor Taiwan. Het is wel gebruikelijk om een fooi te geven in hotels. Hiervoor maken we gebruik van een centrale fooienpot om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden. Uw reisleider zal u aan het begin van de reis alle nodige informatie hierover geven en zal u tijdens en op het einde van de reis inzicht geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Taiwanezen vinden het in het algemeen geen probleem om gefotografeerd te worden, maar het wordt vaak op prijs gesteld dat u de gemaakte foto aan hen laat zien.

Op de Kinmen en Matsu eilanden mag u niet de militaire locaties fotograferen. Ook militairen, politie, grensbewaking en de betreffende locaties absoluut niet mag fotograferen. Op Lanyu en wanneer u inheemse festivals bezoekt, wordt het gewaardeerd als u toestemming vraagt om foto's te maken. In de grote steden in Taiwan zijn (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Taiwan

De lokale munteenheid van Taiwan is de Taiwanese dollar. ATM's en pinautomaten zijn overal te vinden, behalve in kleine dorpen. Credit cards worden geaccepteerd in de meeste midden- en top hotels en restaurants. De ATM's vindt u in banken en er kan een limiet zitten op de hoeveelheid geld dat u wilt pinnen. Dit kan 20.000 of 30.000 Taiwanese dollar per keer of per dag zijn.

Om geld te wisselen kunt u het best naar de Mega Bank, de Bank of Taiwan of vliegvelden gaan. Hotels en grote winkelcentra kunnen wellicht ook geld wisselen, maar hier betaalt u meestal een hogere toeslag voor in vergelijking tot de andere 3 opties.

Kledingadvies voor Taiwan

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook in Taiwan moet u er rekening mee houden dat het in de bergen fris kan zijn. Ook regent het in Taiwan wel eens. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal. In Taiwan gelden verder weinig kledingvoorschriften, alleen bij het betreden van een tempel komt het soms voor dat u uw schoenen uit moet doen.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Taiwan en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Taiwan. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Taiwan

Taiwanezen zijn erg beleefd en de bevolking werk hard, leert veel en vermijdt het liefst extreme situaties. Wanneer mensen elkaar voor het eerst ontmoeten groeten ze elkaar door het hoofd naar elkander te buigen. Jongere mensen in de zakenwereld gevel elkaar meestal gewoon een hand. Taiwanezen kunnen het erg waarderen wanneer buitenlanders en toeristen met stokjes eten. In tegenstelling tot de Nederlandse cultuur is het Taiwan beleefd wanneer u uw bord niet leeg eet. Zo laat u zien dat er meer dan genoeg eten is, en dat wordt beschouwd als een compliment.

Openingstijden

Winkels
Winkels gaan ’s ochtends al vroeg open en afhankelijk van de stad sluiten deze niet voor 21.00 uur ’s avonds. Weekendsluitingen kent men niet bij de winkels. Buurtwinkels zijn 24 uur per dag open. Supermarkten zijn tot 20:00 uur geopend, en soms de hele dag.

Museums
Museums zijn open van 9:00 tot 17:00 uur van dinsdag tot en met zondag.

Banken
Banken zijn doordeweeks geopend tussen 09.00 en 15.30 uur. In het weekend zijn alle banken gesloten.

Kantoren
Banken zijn doordeweeks geopend tussen 09.00 en 17.00 uur. In het weekend zijn alle banken gesloten. Postkantoren zijn van 8:00 tot 17:00 uur open van maandag tot en met vrijdag.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Taiwan heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Het is niet toegestaan om in openbare ruimtes, openbaar vervoer, winkelcentra, restaurants en hotels te roken. Roken op straat komt wel veel voor maar sommige plekken zijn gemarkeerd als rookvrij. Het is verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In uw hotels heeft u natuurlijk de beschikking over ‘normale’ toiletten, maar in restaurants en bezienswaardigheden kunt u ook te maken krijgen met hurktoiletten. Toiletpapier is in deze openbare toiletten niet altijd beschikbaar, het is dus handig om iets mee te nemen in uw handbagage.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Taiwan wordt het Mandarijn Chinees gesproken, het is vergelijkbaar me het Mandarijn in Beijing. Ook spreekt men er Hakka. Er is nog maar een kleine inheemse groep die aboriginal talen spreekt. Vooral in het zuiden wordt veel Taiwanees gesproken. Er wordt niet veel Engels gesproken, alhoewel de nieuwe generatie het steeds beter leert spreken.

Telefoon en internet

Het mobiele netwerk in Taiwan is goed, en u kunt er zelfs gebruik van maken met een Europese telefoon. Hiervoor koopt u een Taiwanese simkaart zodat u goedkoop kan bellen. Hiermee bent u een stuk goedkoper uit dan wanneer u met uw Nederlandse simkaart blijft bellen. In de meeste hotels is gratis wifi beschikbaar, soms alleen in de openbare ruimtes. Ook zijn er verschillende cafés in Taiwan waar u gebruik kunt maken van het internet.

Tijdverschil

Het is in Taiwan zes uur later dan in Nederland in de zomer. In de winter is het in Taiwan zeven uur later. Taiwan ken geen zomer- en wintertijd.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Taiwan is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Taiwan hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Taiwan kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. Het wegennet in Taiwan is zeer goed te noemen, tussen de grote steden liggen goede snelwegen, hooguit op het platteland kan een weg van mindere kwaliteit zijn.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Taiwan is van slechte kwaliteit, er wordt derhalve aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.