050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Tsjechië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
tsjechië.jpg

Praktische informatie Tsjechië

Algemene informatie Tsjechië

HoofdstadPraag
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte 78.866 km²
Aantal inwonersca. 10.702.498
Bevolkingsdichtheidca. 135,7 per km²
Officiële taalTsjechisch
ReligiesKatholiek 26,8%, protestants 2,5%, orthodox 3%, niet gelovig 59%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Tsjechië verblijft u in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Tsjechië wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Tsjechië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Tsjechië-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Soms ontvangt u in Tsjechië korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en bezienswaardigheden als u 60 of 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Elektriciteit in Tsjechië

De netspanning in Tsjechië is 220 volt. Een wereldstekker is niet nodig.

Eten en drinken in Tsjechië

De Tsjechische keuken is een stevige keuken, die invloed onderging van met name Hongarije en Oostenrijk. Een Tsjechische maaltijd bestaat net als bij ons uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht.

De Tsjechen zijn dol op soep. Beroemd is de Zelňačka (koolsoep). Bespreekt u de consumptie van Česnečka eerst met uw reisgenoten: het is een heerlijke knoflooksoep. Een van de bekendste gerechten is Guláš. De Tsjechische goulash is het beroemde vleesgerecht. De Hongaarse goulash is een soep. Wat u zeker niet mag overslaan is de trots van Tsjechië: zijn bier. Het eerste Pilsener werd gebrouwen in Plzen. Nog steeds geldt het Tsjechische bier als een van de beste ter wereld.
Het prijsniveau in Tsjechië ligt iets onder dat van Nederland. In Praag is de situatie anders. Daar moet u rekenen op ‘Nederlandse’ prijzen, of zelfs iets hoger.

Feestdagen in Tsjechië

• 1 januari: nieuwjaar
• maart / april: Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• 8 mei: bevrijdingsdag
• 5 juli: St.Cyrillus en St.Methodius
• 6 juli: Jan Hus-dag
• 28 september: dag van de staat
• 28 oktober: Onafhankelijkheidsdag
• 17 november: vrijheid en democratie-dag
• 24 december: kerstavond
• 25 en 26 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Tsjechië geldt hetzelfde. Het wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht. Meestal ronden Tsjechen de te betalen bedragen af naar boven af tot het eerste 50-tal of 100-tal. Van u zal een fooi van 5 tot 10% zeker gewaardeerd worden. Het is echter nooit een verplichting.

Fotograferen

Niet alle mensen stellen het op prijs gefotografeerd te worden, dus vraag altijd om toestemming voor u een foto van een persoon maakt. In musea of kerken moet u vaak een toestemming kopen om te mogen fotograferen. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Tsjechië afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Tsjechië nagenoeg overal verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Tsjechië

Tsjechië is wel lid van de Europese Unie, maar nog geen lid van de Euro-zone. De Tsjechische munteenheid is de Kroon.
In Tsjechië kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Daarnaast worden diverse creditcards wereldwijd in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren. U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Kledingadvies voor Tsjechië

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding mee te nemen. Tsjechië kent een landklimaat, met warme zomers en koude winters. Ook zomers is er kans op neerslag. In voor- en najaar kunnen de avonden al fris zijn. Belangrijk is het om over isolerende ‘laagjes’ kleding te beschikken. Bij bezoek aan kerken en kloosters wordt het op prijs gesteld als u netjes gekleed gaat, dus geen al te korte broeken en laag uitgesneden T-shirts.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Tsjechië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Tsjechië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Tsjechië

De Tsjechen gelden als iets formeler, beleefder en afstandelijker als hun Slavische broeders. Hun arbeidsethos is strenger. Ze weten vaak niet goed wat ze aan moeten met confronterende directheid. Naar men zegt heeft dit te maken met het feit dat het land eeuwenlang in de invloedssfeer van de Duitstalige wereld leefde.

Men maakt kennis met elkaar door middel van een handdruk. In principe blijft men elkaar met ‘u’ aanspreken. Pas als de ‘superieur’ (in een werksituatie), de dame (bij een afspraakje) of de oudere heer (bij andere ontmoetingen) het teken geeft gaat men over op de informele vorm. Al je bij iemand thuis op bezoek gaat trek je meteen na binnenkomst je schoenen uit. In principe groet men elkaar altijd. Ook de passant op straat of het personeel in een winkel.

Openingstijden

Winkels
In grotere steden en in winkelcentra zijn de winkels zeven dagen per week open van 09.00 uur tot 21.00. Kleinere winkels buiten de steden of winkelcentra zijn open van 08.00 uur tot 17.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Tsjechië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden wanneer u met de touringcar naar Tsjechië reist!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.
In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

Begin 2017 tekende president Miloš Zeman (zelf een verstokt roker) de wet waarmee roken in bars en restaurants verboden werd. ‘Rokersruimten’ worden ook niet toegestaan. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Tsjechië zijn volop sanitaire voorzieningen onderweg en in de steden.

Souvenirs

Gebruikelijke souvenirs kunnen vrij uitgevoerd worden. Voor het naar Nederland meenemen van kunst en archeologische of historische voorwerpen is een vergunning nodig van de Tsjechische autoriteiten. Voor verdere regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

Het Tsjechisch is een West-Slavische taal. Men maakt gebruik van het Latijnse schrift. De linguïstische toegankelijkheid van Tsjechië is de laatste jaren sterk verbeterd. De jongere generaties spreken vaak redelijk Engels of Duits. In een stad als Praag kunt u met een van deze talen goed uit de voeten. De oudere generatie heeft vaak alleen Russisch als buitenlandse taal geleerd.

Telefoon, internet en post

Telefoonkosten bij gebruik in het hotel kunnen hoog zijn! De meeste hotels beschikken over gratis wifi. Een brief naar Nederland arriveert meestal binnen een week. Postzegels zijn verkrijgbaar op het postkantoor. Vaak kan men in souvenirwinkels postzegels krijgen indien men er een ansichtkaart bij koopt.

Tijdverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Tsjechië en Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Tsjechië zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Tsjechië hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. In Tsjechië ligt het niveau van de touringcar hoog: vaak wordt er nieuw materieel ingezet dat goed wordt verzorgd. Het wegenstelsel in Tsjechië is de laatste jaren enorm verbeterd, en goed te noemen. Alleen in erg afgelegen gebieden treft men nog de ‘oude’ infrastructuur aan.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Tsjechië is veilig om te drinken. Vanwege het gebruik van chloor ter zuivering kan de smaak tegenvallen. Als u een gevoelige maag heeft wordt aangeraden mineraalwater te drinken.