050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Turkije

Bezienwaardigheden Turkije

Cappadocië, Turkije
Cappadocië
In het midden van Turkije vindt u het bijzondere landschap van Cappadocië. Hier spuwden miljoenen jaren geleden een aantal vulkanen een laag tufsteen, as en modder uit over een basaltvlakte. Door de erosie die volgde ontstond een prachtig feeëriek landschap. Valleien vol pilaren en kegels in geweldige kleurschakeringen, veroorzaakt door de aanwezige mineralen, werden geschapen. Het zachte, goed te bewerken tufsteen werd door de plaatselijke bevolking uitgehouwen en zo ontstonden al duizenden jaren geleden hele ondergrondse steden. Later werden hier door de vervolgde christenen ook ondergrondse kerkjes gemaakt, die inmiddels onder bescherming van UNESCO staan. Ook kunt u hier kennismaken met de mystieke cultus van de dansende Derwisjen.
Troje, Turkije
Troje
De antieke stad Troje is een van de belangrijkste opgravingen ter wereld. Zo’n 32 kilometer ten zuidwesten van Çanakkale kunt u deze wereldberoemde stad bekijken. De Duitse archeoloog Heinrich Schliemann begon in 1870 met opgravingen in de Trojaanse vlakte op de heuvel Hissarlik, waar resten van de Romeinse stad Novum Ilium stonden. Onder zware omstandigheden werkte Schliemann zich door vele meters puin en aarde heen, echter zonder resultaat. Totdat hij in 1873 vlak bij een muur in een metersdikke brandlaag een fabelachtige schat vond. Met de ‘Ilias’ in de hand concludeerde hij: dit is Troje. Troje staat op de UNESCO wereld erfgoed lijst en wordt gezien als een van de bekendste archeologische vindplaatsen ter wereld.
Mausoleum van Halicarnassus, Turkije
Het mausoleum van Halicarnassus in Bodrum
Dit schitterende praalgraf werd gebouwd als laatste rustplaats voor Mauselos, heerser van Carië, door zijn zuster-echtgenote Artemisia. Het grootse graf was gereed in 353 voor Christus Met zijn 45 meter hoogte en een oppervlakte van 1216 m2 is dit majestueuze bouwwerk groter en indrukwekkender dan menig ander graf. Ondanks het feit dat er slechts zeer weinig van het graf is overgebleven, hebben de omvang en majestueuze aanblik het bouwwerk Mauselos onsterfelijk gemaakt. Zijn naam leeft nog altijd voort in onze benaming voor een groot praalgraf: mausoleum.

Tempel van Artemis in Efeze, Turkije
Tempel van Artemis - Efeze
De tempel van Artemis in Efeze wordt door haar omvang, ontwerp en hoge kwaliteit sinds de klassieke oudheid beschouwd als een van de zeven wereldwonderen. Deze tempel werd geheel uit marmer opgetrokken, had een geweldige omvang, 50 x 103 meter, en was omgeven met 127 zuilen van 19 meter lang. In de tempel stond het cultusbeeld van Artemis. Een opnieuw opgerichte zuil en wat brokstukken is het enige wat nu nog rest van de tempel. Delen van het bouwwerk zijn echter terug te vinden in muren van kerken en moskeeën in Efeze en Istanbul.

Spookstad Anamurium, Turkije
Spookstad Anamurium
Spookstad Anamurium is een grote ruïne waar u onder meer nog het oude theater en verschillende badhuizen vindt. Sommige van deze badhuizen hebben zelfs nog een mozaïekvloer. U zult zien dat de Necropolis van Anamurium net zo groot is als de stad zelf! Enkele kilometers verderop ligt de strategisch gelegen kruisriddervesting van Anamur. Dit is een van de grootste en imposantste vestingen van Turkije.
Pamukkale, Turkije
Pamukkale
De terrasvormige hete kalkbaden in Pamukkale, die door de natuur zijn gecreëerd, zijn sprookjesachtig mooi. Net als de oogverblindend witte kalkterrassen. Pamukkale betekent dan ook niet voor niets ‘kasteel van katoen’ in het Turks. Vlak bij Pamukkale ligt de Romeinse stad Hierapolis, die u kunt bezoeken. Hier vindt u onder andere de ruïnes van thermen, een basilica en een theater. Ook kunt u hier een kijkje nemen op de grootste antieke begraafplaats van Anatolië
Ayasofya in Istanbul, Turkije
Ayasofya
Constantijn de Grote gaf in 325 na Christus de opdracht om de ‘Kerk van de Heilige Wijsheid’ te bouwen vlakbij zijn paleis in Constantinopel, de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. Deze Haghia Sophia ging echter al in 532 tijdens een opstand tegen keizer Justinianus in vlammen op. Binnen zes jaar hadden 10.000 arbeiders de Haghia Sophia herbouwd. Maar in 1453 nam Mehmet de Veroveraar Constantinopel in; hij noemde de nu islamitische stad ‘Istanbul’. De orthodoxe kerk Haghia Sophia werd een islamitische moskee en kreeg ook het uiterlijk van een moskee; vier minaretten verschenen op de hoeken. Tegenwoordig bewonderen toeristen de bouwkundige prestaties die de Ayasofya haar grootsheid verlenen. Ze worden overweldigd en hebben het gevoel te worden verpletterd door haar grootsheid, terwijl hun ogen vanzelf naar de Christusfiguur in de koepel getrokken worden. De Ayasofya wordt met recht de volmaaktste en grootste koepelbasiliek ter wereld genoemd.

De versierde buitenkant van het Topkapipaleis in Istanbul, Turkije
Topkapipaleis
Toen de Ottomaanse Sultan Mehmet II (‘de Veroveraar’) in 1453 Constantinopel veroverde, gaf hij opdracht een nieuw paleis te bouwen op het landpunt tussen de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara. Achter een ringmuur met torens en poorten ontstond een paleiscomplex met verschillende hoven, talloze lage paviljoens, gebouwen en grote tuinen. Het zogeheten Topkapipaleis werd het toneel van de tomeloze bouwlust van Mehmet en zijn opvolgers, en was ruim vierhonderd jaar het paleis van alle Ottomaanse sultans.
Gülhanepark, Turkije
Gülhane-park
Ooit was het Gülhane-park de privétuin van het Topkapipaleis. Een bezoek was voorbehouden aan de sultan, zijn harem en hoge gasten. Nu is dit ‘rooshuispark’, een oase van rust in een wereldstad, open voor iedereen. Het oudste openbare park van Istanbul is populair onder Turkse gezinnen. Doe als zij en ga zitten op een grasveld of in de schaduw van een indrukwekkende oude plataan, met zicht op een van de mooie fonteinen. Bezoek zeker ook de Setüstü-theetuin aan de rand van het park. Hier kunt u een traditionele ‘samovar’ bestellen, een theepot waar u gerust drie kopjes echte Turkse thee uit kunt schenken. Vanaf het café en het terras heeft u een geweldig uitzicht over de stad en de Bosporus: een perfect einde van een mooie dag in het sprookjesachtige Istanbul!

Suleymaniyemoskee in Istanbul, Turkije
Suleymaniye Moskee
'Ik heb u gebouwd, O Padishah, een moskee die tot de dag des oordeel de aarde zal sieren.' Met deze woorden droeg de toen zesenzestigjarige architect Sinan in 1577 zijn eerste grote meesterwerk over aan Sultan Suleyman de Prachtlievende. De Suleyman camii is een op een vierkant geplaatste koepelstructuur omgeven door medreses, hamams, koranscholen en andere bijgebouwen. Het werd Sinans meesterwerk; een vloeiende verbinding van het vierkant en de cirkel, een perfecte eenheid van hemelse en aardse strevingen, van zowel interieur en exterieur. De Suleymaniye Moskee in Istanbul is een monumentaal gebedshuis die tot de schoonste van de Arabische wereld wordt gerekend.